Deel op facebook

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

Hier vind je de ideeën rond thema armoede en sociale ongelijkheid die verder uitgewerkt konden worden tot een volwaardig project.

46
4

Deze ideeën werden ingediend

Willekeurig Populair Recent
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 46 bijdragen

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

PROJECT IN ONTWIKKELING - Iedereen tafelt (samen) - wijkrestaurant Sledderlo
Tatyana, Hussain, Emine. Vroeger kenden ze elkaar niet. Nu komen ze bijna wekelijks mekaar tegen in het wijkrestaurant: andere mensen ontmoeten, samen lachen, leren over gezonde voeding, een nieuwe kans op zinvol werk, nuttige informatie oppikken,…. De Genkse samenleving is vooral een warme samenleving en een wijkrestaurant(s) kan hierin niet ontbreken. Een wijkrestaurant biedt niet alleen een gezonde maaltijd aan een betaalbare prijs, het is ook een ontmoetingsplaats waar het makkelijk binnenstappen is voor alle buurt en/of wijkbewoners. Het richt zich daarbij ook uitdrukkelijk op diegenen die moeilijker aansluiting vinden: mensen omwille van hun financiële situatie, gezinnen in nood, oudere mensen omwille van hun leeftijd en/of mobiel karakter. Kortom mensen die we vaak vergeten dreigen te vergeten in onze samenleving. Daarnaast zorgen wijkrestaurants dat nuttige informatie doorstroomt en dat lokale verenigingen en hulp-, en dienstverlening toegankelijker worden. Ze creëren lokale, sociale tewerkstelling. Wie als vrijwilliger meewerkt, krijgt een nieuw perspectief op zinvolle arbeid en maakt actief deel uit van het buurt-, en wijkleven. De dynamiek ervan is bewezen . In Genk echter zouden we willen starten met een wijkrestaurant in Sledderlo (proefproject) en zo gaandeweg uitbreiden naar iedere hulpbehoevende wijk (in Genk). En waarom zetten we gewoonweg niet alle tafels buiten, in het mooie Sledderlo (speel)tuintje en maken we de langste picknicktafel van de wijk.
Kristof S. van Genk in Beweging
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

PROJECT IN ONTWIKKELING - Paleis voor een prikkie
Met weinig geld en kringloopspullen het huis van mensen verfraaien die daar zelf de fut niet meer voor hebben. Betere woonomstandigheden dragen bij tot meer mentaal welzijn en weerbaarheid.
Caroline S. van Tfabriek vzw
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

PROJECT IN ONTWIKKELING - Insieme 2.0
De basis is op een zeer laagdrempilge manier honger bestrijden. Dit door middel van uitgestelde maaltijden of voeding en een APP . we spreken handelaars aan die mee willen werken aan samen geen honger. Het gaat erom dat de behoeftig mensen een inlog code krijgen van de diensten vb: OCMW,Sint Vincentius of andere. VB: ik ga naar frituur X en koop wat ik nodig heb en zie dat deze meewerkt aan INSIEME (naam dat nog niet vast staat) bij de afrekening zeg ik dat ik 5€ wil bijbetalen voor iemand die honger heeft. de Frituur kan dan via de App aangeven ik heb een frit en een stuk vlees. De behoefstige, die een code heeft ontvangen, ziet via zijn App dat er bij X wat af te halen valt. hij klikt het aan, krijgt een afhaal nr, en begeeft zich ter plaatsen met deze nr. zonder dat iemand merkt dat hij deze geschonken heeft gekregen krijgt hij of zij het pakketje mee. in deze tijd waar online bestellen en afrekenen normaal is valt er niets op en is schaamte gevoel weg. Wat nog Belangrijker is ook de HONGER.
Vincenzo B. van Insieme
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

NIET GESELECTEERD - Te Ge(n)k voor woorden!
Iedereen maakt wel iets mee. Maar weten we allemaal of we ergens terecht kunnen met onze problemen of vragen? Soms is de drempel ook wel hoog om iemand aan te spreken ivm je problemen of vragen. Om dit een beetje te verhelpen ontwikkelen we een mobiele website en/of applicatie waarmee we als Genkenaar kunnen aangeven hoe we ons gevoeld hebben, voelen of denken te voelen in de toekomst. Dit door simpele tekeningen (gezichten, objecten, ...), zonder al te veel invoer van tekst (want het is te Ge(n)k voor woorden). Zo kan ik anoniem een soort gevoeldagboek bijhouden waar ik na genoeg informatie door het systeem (applicatie) richting/tips kan krijgen hoe ik met mijn problemen kan omgaan. In het begin is het de bedoeling dat we vooral het gevoel van ongelijkheid e.d. opvangen om vervolgens feedback te geven naar de Genkenaren toe welke stappen ze vervolgens, zelf, kunnen ondernemen: - Hulplijn - Verwijzing naar een groep of ontmoetingsmomenten rond bepaalde onderwerpen (binnen Genk) - ... De applicatie kan ook motiverend zijn en de Genkenaren bij positief ingave (bijvb. als een Genkenaar aangeeft zich goed te voelen vandaag), feliciteren, motiveren en aanzetten om het positief te proberen blijven houden.
Yakup K. van Soluute
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

PROJECT IN ONTWIKKELING - Automaten voor gratis menstruatieproducten
Wij zijn een geëngageerde groep Genkse jongeren die de handen uit de mouwen willen steken om dit project werkelijkheid te maken. In het nieuws merken we de laatste jaren steeds meer gevallen zijn van menstruatie-armoede. Om menstruatieproducten toegankelijker te maken, zitten we met het idee om automaten te plaatsen in openbare ruimtes, toiletten, scholen, etc. Het burgerbudget zou vooral dienen voor de aankoop van automaten en de opstarten van de van de aankoop van menstruatieproducten. In een later stadium zouden we het verder willen zetten in samenwerking met organisaties, jeugdwerkingen en scholen. En eventueel ook te werk gaan met inzamelacties en sponsors. Op deze manier willen we het onderwerp menstruatie-armoede bespreekbaar maken, omdat we merken dat er een taboe rond hangt. Het is iets waar mensen maandelijks mee te maken krijgen. We willen dat mensen zich comfortabel voelen en deze maandelijkse periode zorgeloos kunnen doorstaan. De motivatie en de krachten zijn er, enkel het financiële aspect ontbreekt nog.
Annelies Z.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

PROJECT IN ONTWIKKELING - Kinderopvang voor noodsituaties

 

Mijn idee is een kinderdagverblijf opstarten in Genk die zich richt op gezinnen die reeds zijn ingeschreven voor een opvangplaats voor hun kind en nog enkele maanden moeten overbruggen omdat er geen plek vrij is voor de gevraagde opstartdatum. Met een systeem van datum inschrijving, gevraagde opstartdatum en toewijzing opvangplaats van een andere opvanginitiatief kunnen deze wachtende kinderen tijdelijk opgevangen worden in de noodopvang. Wij willen ook noodopvang bieden voor gezinnen die omwille van een onvoorziene omstandigheid per direct opvang nodig hebben. Het kan gaan om een plotse verhuis (grote afstand), wijziging gezinssituatie zoals alleenstaande geworden, ...Onze stad kampt met een grote tekort aan opvangplaatsen en willen daarom extra opvangplaatsen creeren. 

Zahra B.
0 1
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

PROJECT IN ONTWIKKELING - Avond vervoer
Genk heeft een uitgebreid aanbod van activiteiten. Vele hiervan zijn echter 's avonds (Sint Maarten, Vurige vijvers, Iedereen donderdagt,....) waardoor mensen zonder auto niet kunnen deelnemen omdat er geen bussen meer zijn. Mijn plan is om te zorgen voor vervoer vanuit het centrum door vrijwilligers zodat de koste beperkt blijven tot kilometervergoeding. Vrijwilligers zoeken en het bekendmaken van deze dienst kan via sociale media, 3600, krant, flyers, TV Limburg,.... Eén vaste persoon zorgt voor de planning van de ritten zodat er slechts 1 telefoonnummer de ronde doet en alle oproepen gegroepeerd kunnen worden. De werking zou vergelijkbaar zijn met de MMC met dit verschil dat er slechts 1 iemand alles regelt van thuis uit en verantwoordelijk is voor het goed verloop van de ritten. Ik zou opteren voor een vergoeding van 50cent per kilometer.
Anne V.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

PROJECT IN ONTWIKKELING - STEUNPILAAR Welzijnscampus-Genk Centrum
De coranacrisis en de huidige energiecrisis hebben er zwaar ingehakt bij velen. Daarom willen we een warme ruimte creëren die als een thuis aanvoelt. Dit willen we doen in een leegstand pand zodat we de verloedering hier ook al aangaan. Via wekelijkse bijeenkomsten kunnen mensen hier op een laagdrempelige manier binnenstappen om te bekomen wat ze nodig hebben. Door deze mensen te verbinden kunnen we elkaar helpen op verschillende manieren. Sommige hebben nood aan een babbel met een kopje thee of koffie, anderen willen niet alleen zijn maar rustig een boek lezen , sommige houden van creatief zijn (workshops), een uitstap maken, anderen hebben ondersteuning nodig met de digitale vooruitgang of weten gewoonweg niet tot welke dienst zicht te richten voor hulp. Het is de bedoeling dat we mensen terug verbinden en elkaar helpen en terug sociaal met elkaar omgaan en dit in een warme veilige omgeving. Ook een kappersbeurt , een pedicure , life coach , therapiehond , samen koken , zijn ideeën die naar voren zijn gekomen waar velen niet meer aan toekomen maar die wij willen waarmaken. De kracht laten zien als we SAMEN elkaar ondersteunen , eenzaamheid verdrijven en welzijn zijn onze pijlers waar elke persoon recht op heeft .
Diana H.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

PROJECT IN ONTWIKKELING - Iedereen soept
Elke dag gratis soep voor de 15000 scholieren in Genk. Als eerste stap tegen de "lege brooddozen", die moeilijker te vatten zijn dan je denkt. Soep, omdat het een basis is waar je zelf nog iets aan kan toevoegen. Omdat je er gemakkelijk restproducten in kan verwerken. Omdat je het op verschillende manieren kan maken. Omdat er in Genk op verschillende plaatsen keukens zijn die misschien gebruikt kunnen worden (bv. leskeukens die niet voltijds gebruikt worden). Gratis, omdat we geen onderscheid willen maken: je klasgenoten moeten niet weten of je thuis geldproblemen hebt of niet. Maar ook omdat iedereen baat heeft bij een gezonde maaltijd: als maatschappij geven we zo een gemakkelijk voorbeeld. De scholen binnen het Lokaal Overlegplatform Genk hebben al samengezeten en kwamen met dit idee. Uiteraard willen we het laten passen in de andere ideeën die hier al gelanceerd zijn. Maar om zeker op de trein te zitten dienen we het nog eens apart in.
Jan F.
0 1
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

NIET GESELECTEERD - de kracht van creativiteit
de Muna plek in het Oud Gemeentehuis wil voor creatieve zorgmijders, kritische zorgzoekers , nieuwkomers en creatieve zielen, die de aansluiting met het gewone circuit van (amateur + professionele ) kunst en zorg missen , een extra labo functie aanbieden. In dit labo krijgen ze de kans om te onderzoeken welke beeldtaal ( koken, muziek, beeld, keramiek, poëzie ) hun helpt om hun creatieve ideeën vorm te geven en welke hulp ze nodig hebben om hun leven op de rit te krijgen. Deze dubbelfunctie vraagt een - warme plek waar men zich welkom en geaccepteerd voelt - waar een niet-verplichtende omgeving ontvankelijk kan wachten ( moet just niks ) - een plek waar de ateliers uitnodigend, vertrouwd en veilig ( drug/ alcoholvrij ) zijn - met kunstenaars, muzikanten, koks en ambachtslui die vanuit gelijkwaardigheid hun passie delen - met hoopverleners die zorgvragen detecteren, de vraag onder de vraag helpen verhelderen, of taal kunnen geven aan de zorgvraag die men zelf niet kan formuleren en hun warm toeleiden naar de hulpverlener die hun kan helpen. Impact: 1. We weten uit onderzoek dat het gemiddeld 7 jaar duurt voordat mensen met complexe zorgvragen hun hulpvraag stellen. We willen dmv deze creatieve werkvormen hun vragen ook op andere manieren beluisteren. 2. we willen al deze ondergesneeuwde talenten de kans en de juiste voedingsbodem geven om hun artistiek parcours vorm te geven. Fabian, Georgie, Patrick, Els, Mia, Alexy, Jos, Nina, Bart,Youssef + Muna
Ilse M. van Muna / Het Steger vzw
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

PROJECT IN ONTWIKKELING - Coup de Soep - Soep met een goed verhaal
Gezond, sociaal en lokaal is waar ‘Coup de Soep’ voor staat. Soep is niet alleen een interessant gerecht om diverse culturen (diverse smaken van soep over alle culturen heen) in de kijker te zetten maar ook om mensen aan te zetten tot het maken van gezonde keuzes. Gezonde keuzes die helaas niet iedereen meer kan maken omwille van de financiële beperkingen binnen een gezin. Met ‘Coup de Soep’ willen we duurzaamheid (korte keten) combineren met ‘armoedebestrijding’. Zowel de liefde voor ‘de landbouwer van hier’ als het helpen van mensen die vaak niet meer zichtbaar zijn in de wijken. Denk aan ‘Boeren & Buren’. Bij de Soepkar ‘Coup de Soup’ worden verse soepen speciaal door de wijkbewoners bereid: als dagbesteding koken ze samen soep. Soep is immers een gerecht waar je geen ‘keukenchef’ voor moet zijn. Je leert hierdoor trouwens de gebruiken van andere culturen. De wijkwerking gebruiken we dus als hefboom voor dit idee. Idee is om een voldoende groot stuk landbouwgrond van de stad Genk in erfpacht te krijgen en deze gronden biologisch te verbouwen. Met deze lokaal geteelde groenten gaan we aan de slag. We gebruiken de keukens in de diverse wijken om liters soep te maken. En met onze soepkarren trekken we de wijken in, op zoek naar niet alleen een goede babbel, maar zoeken ook mensen op die eenzaam en teruggetrokken leven (uit schaamte voor de situatie). Je geeft voor de soep wat je kan missen (vrije gift) / hoeveel het je waard is. Of je schenkt een tasje aan iemand anders.
Kim B.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

PROJECT IN ONTWIKKELING - Één gevuldebrooddoos voor elke kind
Wist je dat er kinderen zijn die niks mee hebben naar school ?! Of soms alleen ongezonden dingen Hier breekt mijn hart van.. Want elke kind heeft toch recht op een gevulde brooddoos. En een gezonden snack... En daar wil ik iets aan doen.! Scholen hebben wel een zicht op wie er nood aan heeft.. . En als wij als stad er voor zouden kunnen zorgen dat deze kindjes ook een lekker luchpakketje hebben !❤️❤️❤️ Een boterham, een stukje fruit.... Met een paar mensen samen werken en er zijn zoveel kindjes geholpen.. 🙏🙏
Shana V.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

PROJECT IN ONTWIKKELING - waardig begraven van eenzame en arme mensen
De werkgroep Rouwenden Nabij, aangevuld met mensen uit andere levensbeschouwingen, wil voor mensen die arm en eenzaam sterven een waardige begrafenis verzorgen in Genk. Ieder mens die ooit een naam kreeg, heeft recht op een menswaardig afscheid, wat zijn levensweg ook geweest is. Deze mensen krijgen bij hun overlijden dikwijls geen waardig afscheid. Na hun overlijden is er enkel een eenvoudige kist en de begraving op de begraafplaats, zonder aandacht voor wie die persoon was. Wij willen samenwerken met de begrafenisondernemers, het OCMW en met alle verenigingen en diensten die contact hebben met arme en/of eenzame mensen. We zorgen voor een serene respectvolle begrafenis. Vertrekkend vanuit het levensverhaal van de overledene (in de mate dat dit kan), zoeken we naar de juiste symboliek en muziek, met mooie teksten of gedichten, een bloemstuk en vooral, de warme aanwezigheid van een groep vrijwilligers. We gaan op zoek gaan naar mogelijke familie. Veelal zijn zij het contact met elkaar verloren door pijnlijke gebeurtenissen. Op zulk moment van sterven kan een waardig afscheid bevrijdend en verzoenend werken. De voorbije maanden hebben we ondertussen enkele eenzame mensen op een waardige wijze begraven. Dit was een intens gebeuren. We ervaren dat financiële steun noodzakelijk is om nog meer onze doelstellingen te realiseren.
Cecile R. van feitelijke vereniging rouwenden nabij
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

PROJECT IN ONTWIKKELING - bakbitches : een zoete houvast
we willen jongeren al bakkend op weg helpen. we zoeken bakexperts en koppelen hun aan jongeren met goesting om te bakken en laten hun experimenteren in onze muna-keuken we sturen ze met de bakfiets op weg naar evenementen in Genk vb: Nomadsland, 1 mei, Genkonstage , Overkop .. en laten hun schitteren met hun talent natuurlijk wordt alles gemaakt met lokale en Fairtrade producten impact: positieve vibes uitdragen een zoete houvast voor jongeren bakbitches van Muna
Ilse M. van Muna / Het Steger vzw
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

NIET GESELECTEERD - #tkomtgoed: muziek helpt altijd !
Het proces om clean te worden van een verslaving is een zwaar proces. Je moet wel over superkrachten beschikken om dit te doen. Muziek helpt om deze superkrachten een boost te geven. Zowel zelf spelen als luisteren is helend. Het probleem is dat cultuurplekken veelal gelinkt zijn aan alcohol. Met dit project willen we een positieve beweging op op gang trekken die mensen helpt die met een verslaving worstelen en hun hoop geven dat #tkomtgoed impact: 1. door met muziek aan de slag te gaan tijdens langdurige workshops op maat van de deelnemers, onder begeleiding van professionele muzikanten in een veilig , vertrouwd kader bij Muna ontdekken de deelnemers hun muzikale talenten 2. met het gebruik maken van immersive sound. We vragen Piet Goddaer aka Ozark Henry om ons hierin mee op sleeptouw te nemen. Hij is naast artiest, expert in immersive sound en zet deze expertise in op verschillende domeinen binnen de zorg. De immersive sound kan een impact hebben op de muziekbeleving. Herbeluisteren via deze specifieke opnametechnieken creëert fantastische resultaten in het brein en werkt stressreducerend. Ozark Henry is al bij verschillende projecten van Muna betrokken geweest. ( hij maakte de soundtrack bij een video over automutilatie bij jongeren ism met KPC en videomaker Natalie Leenders ) 3. door een alcohol/drugvrije zone te creëeren aan de Muna-plek waar ze kunnen optreden en wat een onderdeel is van bestaande evenementen zoals GenkOnStage, 303030, muziekmaatjes
Ilse M. van Muna / Het Steger vzw
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

PROJECT IN ONTWIKKELING - SOS - noodopvang voor huisdieren
Vzw Beestig Bezig krijgt heel wat vragen rond noodopvang voor huisdieren. Er zijn heel wat redenen waarom mensen tijdelijk nood hebben aan opvang voor hun dier. 1. Ze hebben geen netwerk dat hun dier kan opvangen in moeilijkheden. 2. Ze worden onverwachts gehospitaliseerd. 3. Ze verliezen acuut hun woning. 4. Ze zitten in een onverwachte relatiebreuk 5. Ze dienen een langdurig revalidatieprogramma te volgen 6. enz..... De dieren kunnen in zulke situaties vaak nergens terecht. Ze mogen niet mee naar de crisisopvang, het ziekenhuis, het revalidatiecentrum omdat daar geen dieren zijn toegelaten. Ze kunnen niet terecht in het asiel omdat het asiel geen pensionopvang doet. Een klassiek pension is dikwijls ook geen optie omdat de kostprijs vaak te hoog is indien er voor iets langere tijd opvang nodig is. vzw Beestig Bezig wil via dit project graag werken aan structurele oplossingen voor noodopvang van Genkse huisdieren. De vzw wil ook een infodag organiseren voor hulpverleners die werken binnen de thuiscontext van mensen en vaak met dit probleem geconfronteerd worden.
Riet A. van vzw Beestig Wijs
0 1
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

PROJECT IN ONTWIKKELING - Multicultureel koken
Mijn idee was om de volkstuintjes van Zwartberg te betrekken bij het multicultureel koken in de keuken van de Pionier. Zwartberg heeft een grote multiculturele gemeenschap. Met koken kunnen we samen recepten delen, samen kennis verruimen. Verbinden van de mensen door een gerecht en samen eten. Driehoeven en Nieuwe Kempen er misschien ook bij betrekken, ? De mensen van de volkstuintjes zaadjes geven om de gewonnen groente of kruid te verwerken in een gerecht. Ook de jeugd hierbij betrekken , bij het planten en opvolgen van de groei : leermomenten. Vb een pompoen: ook de oorsprong ervan bespreken, elke nationaliteit een recept bespreken en 1 gerecht maken en samen eten. 1 gerecht kan veel mensen verbinden. De activiteit zou zeker 1a 2 keer per maand plaatsvinden. Ik dien het alleen in , maar wil heel graag samenwerken met andere verenigingen die ook gebruik maken van de Pionier. Na koken ook samen eten en onderwerpen, knelpunten bespreken die voor de omgeving belangrijk zijn.
Fatima A.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

PROJECT IN ONTWIKKELING - De Genckenier: levering aan huis
Onze sociale kruidenier hebben we met succes opgericht. Toch kan een groot deel van onze doelgroep niet bij ons terecht omdat ze er niet geraken. We willen aanvullend op ons project een leveringsdienst oprichten. Zo kunnen mensen die minder mobiel zijn, in woon-zorgcentra verblijven, mensen voor wie de afstand te groot is, etc.. toch gebruik maken van de Genckenier. Ze kunnen maandelijks een bestelling plaatsen en aan een sociaal tarief verzorgingsproducten, huishoudproducten, voeding, drank, etc bestellen. De producten worden aan de deur geleverd door een vaste medewerker. We brengen maandelijks een nieuwe folder uit met verkrijgbare producten.
Malin S. van VZW Zonder Honger Naar Bed Genk
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

PROJECT IN ONTWIKKELING - GenkGeeft
We willen graag proactief handelen en voorkomen dat de armoedegroep in Genk groter wordt. We geloven enorm in de samenhorigheid van de Genkenaren en dit over de verschillende groepen heen. Ik ben overtuigd dat de welgestelde Genkenaar, graag wilt bijdragen aan de armoedebestrijding. Hoe gaan wij zorgen dat deze behulpzame Genkenaar mee het verschil kan maken? --> Door de GenkGeeft community te creëren! Doe een gift en je wordt lid van de GenkGeeft-groep. Je krijgt op een discrete manier inzicht waar je het verschil hebt gemaakt of zal maken. Bijvoorbeeld: Vaak worden we aangesproken op straat om een gift te doen of een maandelijkse bijdrage voor organisaties waar wij niet dadelijk voeling mee hebben. Schenk dan uw bijdrage aan GenkGeeft en help rechtstreeks de Genkenaar terug op de rails! Waar kan GenkGeeft precies het verschil maken? Aan de basisbehoeftes van onze samenleving. Het doel is om de beschikbare bedragen aan te bieden aan bedrijven die voorzien in nutsvoorzieningen, de basis voor een normale samenleving in onze maatschappij. Concreet zullen de GenkGeeft budgetten gebruikt worden om effectief facturen te betalen van Genkenaren en op deze manier, afsluitingen van nutsvoorzieningen of het deurwaardersproces te voorkomen. De one shot die de Genkenaar krijgt om terug op de rails te geraken. Genk gaat voor Genk
Fernanda P.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

PROJECT IN ONTWIKKELING - De genkse jongeren fairtrade bakfiets
Omdat de toekomst van Oxfam wereldwinkels en Fairtrade bij onze jongeren ligt, willen wij ons meer richten op educatie en sensibilisering op school en jongerenverenigingen. Wat? We willen Genkse jongeren inspireren via allerlei methodieken, om het verhaal van rechtvaardige wereldhandel tastbaar te maken. Om op een prikkelende, uitdagende manier naar de Genkse scholen en verenigingen te trekken, willen we een bakfiets aankopen en deze pimpen in Oxfam uitvoering. De bakfiets zal overal telkens een herkenning zijn die hen wakker houdt en fairtrade tot leven brengt. We laden onze bak vol met, voor jongeren aantrekkelijke, fairtrade producten en fietsen hiermee naar de school/vereniging. Zo kunnen we o.a. de jongeren op school een regelmatig terugkerende faire mini-onderneming laten uitbouwen in de vorm van ‘Fairtrade op school’. In verenigingen kunnen we gesprekken opgang brengen en activiteiten opzetten i.v.m. fairtrade. Onze droom is immers dat de jongeren zelf deze bakfiets zullen gebruiken om zo hun leeftijdsgenoten te inspireren en enthousiasmeren. Doel? Jongeren bereiken, prikkelen, uitdagen om meer te weten te komen over het onrecht in de wereldhandel en aan te tonen hoe het rechtvaardiger kan via onze Oxfam partners in het Zuiden. Hen op die manier verbinden met jongeren uit andere delen van de wereld, waar arbeid en inspanningen veel minder fair naar waarde worden geschat en waar jongeren niet dezelfde mogelijkheden krijgen om hun toekomst in handen te nemen.
Jacqueline C.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

PROJECT IN ONTWIKKELING - Zero Waste
De armoede stijgt, meer en meer mensen krijgen het moeilijk om voeding en producten aan te kopen. Dit geldt ook voor voedselinitiatieven. Toch belandt er nog veel voeding in de vuilbak. Met ons Zero-Waste project willen we lokale handelaren en winkelketens stimuleren om voeding te doneren aan initiatieven die zich inzetten voor mensen in kansarmoede. We willen de voeding ophalen en verzamelen het in een depot waar alles eerlijk verdeeld kan worden. Op deze manier gaat iedere Genkse burger zonder honger naar bed.
Malin S. van VZW Zonder Honger Naar Bed Genk
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

PROJECT IN ONTWIKKELING - bib on trip
Genk is rijk! Rijk aan diversiteit. In Genk ben je altijd een beetje op reis. Genieten van ovenverse pizza, geurende couscous of à la minute geschroeide stokken. Het kan hier allemaal. Naast proeven van dat culinaire lekkers, kan je in Genk ook een brede waaier aan talen horen. Hier leer je een (stukje) nieuwe taal op straat, bij de bakker, aan de schoolpoort,... Met mijn project wil ik talensensibilisering bij kinderen in de kijker zetten. Ieder kind zou de mogelijkheid moeten hebben om kennis te maken met het rijke taalaanbod in Genk. Ik denk aan een mobiele bib met meertalige (prenten)boeken. (2-12 jaar) De bib kan reizen van school tot school en zo de kinderen, ouders en leerkrachten laten kennismaken met verschillende talen. Misschien zijn er wel ouders die tijd kunnen vrijmaken om te komen voorlezen? Met de juiste ondersteuning (prenten, attributen,...) is elke taal verstaanbaar. Wist je dat het ontwikkelen van een positieve attitude tegenover alle talen een positieve invloed heeft op het welbevinden van alle lerenden?
Nathalie M.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

NIET GESELECTEERD - Samen buurten
Een gezellige ontmoetingsplek , aan en in de Pionier. Voor jong en oud, samen gezelschapspelen, petanquen voor de senioren in de buurt, picknicktafels die overdekt zijn , bij slecht weer binnen een tas soep of drank bij een babbel over alledaagse onderwerpen. Ook bij vraag naar thema s die actueel zijn vorming of workshops. Vooral de verbinding maken tussen oud en jong, de verenigingen en 1 keer per jaar een wijkfeest voor de buurtbewoners om de banden te versterken.
Fatima A.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

PROJECT IN ONTWIKKELING - Menstruatie-armoede, maandverband voor elke vrouw!
Steeds meer vrouwen hebben geen geld voor maandverband of tampons. Met de stijgende prijzen en de toenemende armoede willen we elke jonge vrouw in Genk maandelijks voorzien van gratis maandverband of tampons. Voor veel vrouwen is de drempel om hulp te vragen veel te groot. Wij willen daarom met ons project in scholen en andere erkende hulpinstanties (Sociaal Huis, CAW, vrouwenopvang,...) gratis menstruatieproducten aanbieden.
Asma B.
0 0
lees meer
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 46 bijdragen