Duurzaamheid en klimaat - projecten
Duurzaamheid en klimaat - projecten
Deze projecten werden aan de Genkenaar voorgesteld in de stemronde die tussen 15 en 31 mei plaats vond.
Deze projecten werden ingediend
Duurzaamheid en klimaat - projecten
Bewaarkelder
Groenten bewaren moet niet per se in de diepvries. Heel wat groenten die geoogst worden in de volkstuintjes, kan je bewaren in een bewaarkelder. Aardappelen, wortelen, kolen, rode biet,pastinaak, schorseneren enz.... Vorig jaar bevroor een deel van de plantaardappelen. Dat zou met een bewaarkelder nooit gebeurd zijn. Door de klimaatswijziging zijn er meer en meer bruuske temperatuurschommelingen.
Duurzaamheid en klimaat - projecten
Belevingscentrum : Genk Gedeeld
Wij dromen van een plek in Genk waar we in samenwerking met andere organisaties kunnen verbinden, sensibiliseren, verkopen, vormingen begeleiden, informeren en ontmoeten … Dit alles met als rode draad: de hoognodige transitie naar een duurzame en inclusieve samenleving, waarin iedereen mee is en niemand achter blijft. Een ontmoetingsplek waar er ruimte is voor de verkoop van lokale, duurzame producten en fairtradeproducten, waar je een eerlijke kop koffie kan drinken, waar je naar een lezing kan luisteren of een tentoonstelling kan bewonderen, waar je meer te weten komt over de klimaatproblematiek of hoe je energie kan besparen … Alle partners (klein en groot) die hierin participeren doen dit vanuit hun eigenheid en expertise; van cultuur tot sociale economie, van armoedebestrijding tot dienstverlening, van circulair tot maakeconomie, …. zo zorgen we voor kruisbestuiving, verandering en verbinding. Maak samen met ons van Genk een warme stad die geeft om mensen en ze wil verbinden.
Duurzaamheid en klimaat - projecten
Coopzaam: coöperatieve winkel. Van, voor en door Genkenaren!
Genk is een bijzondere stad, met een grote multiculturele en sociaal-economische diversiteit. Dit zorgt voor allerlei maatschappelijke uitdagingen. Eén daarvan is gezonde voeding. Elke Genkenaar zou ten allen tijde toegang moeten hebben tot gezonde en duurzame voeding; seizoensgebonden en vers; lokaal geteeld of fairtrade ingekocht. Daarom dromen wij van een coöperatieve winkel, waarbij eters en telers mede-eigenaar zijn en mee beslissen over de koers van de winkel. Een project gedragen door burgers die een alternatief willen, burgers die willen weten hoe hun eten geproduceerd is, waar het vandaan komt en of het eerlijk betaald is, burgers die willen dat voedselproductie rekening houdt met milieu en dierenwelzijn, burgers die voedselverspilling willen tegengaan… Deze winkel kan een ontmoetingsplek worden voor alle Genkenaren: hier wordt gehandeld, gewerkt, geproefd, ontmoet en uitgewisseld. Op deze manier verbinden we Genkenaren met elkaar en met onze lokale economie.
Duurzaamheid en klimaat - projecten
Moestuin voor leerlingen
Het project omvat een ambitieus plan om lege brooddozen op scholen aan te pakken door moestuinen aan te leggen, waar leerlingen alle aspecten van de moestuin kunnen leren en groenten kunnen gebruiken om soep en maaltijden te bereiden. Dit draagt niet alleen bij aan de bevordering van gezonde voeding, maar ook aan de vermindering van voedselverspilling. Het doel van dit project is om kinderen, ongeacht hun achtergrond, opleidingsniveau of sociaaleconomische status, de kans te geven om hun talenten op het gebied van natuur en technologie te ontwikkelen. Om dit te bereiken, wordt er een leerecosysteem gecreëerd in Genk, België, dat bestaande leermogelijkheden verbindt en gezamenlijke leermogelijkheden creëert. Het aanleggen van moestuinen op scholen is hier een belangrijk onderdeel van. De moestuinen dienen als educatief middel en dragen bij aan een gezonde en duurzame levensstijl.
Duurzaamheid en klimaat - projecten
Duurzaam omgaan met ( regen) water
Met het project duurzaam opvangen van regenwater staat duurzaamheid centraal. We gaan regenwater opvangen aan de garageblokken in de wijk Kolderbos in speciaal ontworpen regentonnen. Met de retro look aan de grotere tanken willen we ook het esthetische van de wijk in de kijker zetten. We zien dit als pilootproject en we hopen dat dit zich kan verspreiden over heel het Genks grondgebied of eventueel andere steden. De connectie met de grasperken vinden we belangrijk in het kader van ontharding. We willen dat iedereen op relatief korte afstand water ter beschikking heeft voor allerlei doeleinden. Het opvangen van regenwater in Kolderbos kan een buffer zijn om wateroverlast te voorkomen in de andere delen van Genk. We gaan ook samenwerken met een Genkse school om de realisatie van dit project mogelijk te maken.