Skip to main content
home-page

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

Hier vind je de ideeën rond thema duurzaamheid en klimaat die verder uitgewerkt konden worden tot een volwaardig project.

40
4

Deze ideeën werden ingediend

Willekeurig
Populair
Recent
NIET GESELECTEERD - Zonne energie omzetten in waterstof
Zonnepanelen op de terril kunnen zonne-energie omzetten in waterstof. Er kan een tankstation aangelegd worden om waterstof te tanken voor zowel privé als bedrijven, als ook het openbaar vervoer. Overtollige opgewekte energie kan op het elektriciteitsnet bijgevoegd worden.
Miryam S.
0 1
lees meer
PROJECT IN ONTWIKKELING - elkaar verbinden met textieldraden

wij gaan voor duurzaamheid. de grootste afvalberg is immers textiel. reststoffen krijgen in ons atelier een tweede leven door deze te bewerken en om te vormen tot nieuwe creaties. ons atelier staat open voor iedereen met interesse voor textiel en hierbij ons doel ondersteunen. het aanleren en uitwisselen van handwerken en handwerktechnieken staan centraal. we organiseren regelmatig workshops. een vrijwilliger uit de TEKSTIEL groep opent het atelier en en is de gastvrouw. aanvullend willen we ook workshop-programma's presenteren met interessante begeleiders zoals designers, ontwerpers, kunstenaars uit de buurt om nieuwe technieken te introduceren. we hebben ook oog voor de talenten van de Genkenaren die we ontmoeten in de open ateliermomenten. we werken ook samen opdrachtgevers om creatieve producten te realiseren. de mogelijke opbrengsten vloeien terug naar de basiswerking van het atelier we zijn een open atelier en je kan hier ook tijdens deze handwerken op een eenvoudige en gezellige manier de Nederlandse taal leren. we willen een duurzame werking uitbouwen, ook op vlak van restmaterialen TEKSTIEL is een uniek project in het hartje van Genk centrum waar we iedere inwoner willen verbinden met textieldraden.

RITA V. van vzw TEKSTIEL
0 1
lees meer
PROJECT IN ONTWIKKELING - Bibliotheek der Dingen
Iedereen heeft wel spullen of materialen die weinig gebruikt worden. Ook is de aanschaf ervan vaak een investering (bijv. kettingzaag, boormachine, snoeischaar, verticuteermachine …) terwijl je deze materialen maar af en toe nodig hebt. De bibliotheek der dingen is een deelsysteem, met een gereedschap en materialen bibliotheek, door en voor de gemeenschap. Hier kan je spullen doneren, die anderen kunnen gebruiken of je kan er zelf spullen ontlenen. Je krijgt tips rond gebruik, je ontmoet gelijkgezinden, je werkt mee aan een duurzame samenleving. Uiteraard moeten goede afspraken gemaakt worden over onderhoud, over de ontleentermijn, over het gebruik enz. Spullen kopen die je maar één keer per jaar nodig hebt? Zonde van het geld, want je kan ze net zo goed uitlenen bij de 'bibliotheek der dingen'. Goed voor het milieu, goed voor ons sociaal leven én goed voor de portemonnee !
Souliman D.
0 1
lees meer
PROJECT IN ONTWIKKELING - Coöperatieve winkel van, voor en door Genkenaren
Genk is een bijzondere stad, met een grote multiculturele en sociaal-economische diversiteit. Dit zorgt voor allerlei maatschappelijke uitdagingen. Eén daarvan is gezonde voeding. Elke Genkenaar zou ten allen tijde toegang moeten hebben tot gezonde en duurzame voeding; seizoensgebonden en vers; lokaal geteeld of fairtrade ingekocht. Daarom dromen wij van een coöperatieve winkel, waarbij eters en telers mede-eigenaar zijn en mee beslissen over de koers van de winkel. Een project gedragen door burgers die een alternatief willen, burgers die willen weten hoe hun eten geproduceerd is, waar het vandaan komt en of het eerlijk betaald is, burgers die willen dat voedselproductie rekening houdt met milieu en dierenwelzijn, burgers die voedselverspilling willen tegengaan… Deze winkel kan een ontmoetingsplek worden voor alle Genkenaren: hier wordt gehandeld, gewerkt, geproefd, ontmoet en uitgewisseld. Op deze manier verbinden we Genkenaren met elkaar en met onze lokale economie. Zo dragen we zorg voor onze toekomstige generaties. Een coöperatieve winkel. Van, voor en door Genkenaren!
Souliman D.
0 1
lees meer
PROJECT IN ONTWIKKELING - Ecologisch fietsen herstel keten
Herstellingen fietsen die tijdens roete in panne geraken dienstverlening door vrijwilligers en profesionele personeel. Nog uitgebreid uitleg werking ervan volgt.
Yilmaz Ö.
0 0
lees meer
PROJECT IN ONTWIKKELING - Begraafbos
Net zoals een geboortebos zou er ook een begraafbos kunnen zijn. In een al bestaand bos kan je dan een boom uitkiezen waar je graag, in een biologisch afbreekbare urne, zou begraven worden. Geen extra kosten voor een grafsteen of onderhoud, je spaart plaats uit op de kerkhoven. Voor familie ook leuker in een bos wandelen dan op een kerkhof. In Nederland bestaat dit al langer, zou hier in Genk waar zoveel bossen zijn toch realiseerbaar moeten zijn.
Marleen M.
0 0
lees meer
PROJECT IN ONTWIKKELING - Duurzaam omgaan met ( regen) water
De bedoeling is om regenwater om te vangen van de garages in de wijk Kolderbos. Uitbreiding is op termijn is altijd mogelijk. De bewoners en stadsdiensten zouden op hun beurt gebruik kunnen maken van het gerecupereerde regenwater. Het water kan gebruikt worden voor allerlei zaken: tuin, auto wassen, etc. De bedoeling is om te werken met een drukkraan om verspilling tegen te gaan. Aan het wijkcentrum van Kolderbos staat een voorbeeld dat al in de praktijk is uitgewerkt. Team Kolderbos
Piero M.
0 0
lees meer
NIET GESELECTEERD - Laagstam geeft lichtinval en warmte
In Kolderbos zijn er al geruime tijd signalen over de bomen. De hoogstam bomen zorgen voor beperkingen in het kader van lichtinval en warmte. Ook wij vinden bomen in onze straten belangrijk! Maar we zouden eerder opteren voor laagstam bomen. Deze zetten de voordelen van bomen extra in de verf. Team Kolderbos
Piero M.
0 0
lees meer
PROJECT IN ONTWIKKELING - moestuinroutes door de stad
Met het aanleggen van kleine moestuintjes en plantenbakken in de openbare ruimte creëren we eetbare groene routes doorheen de stad. We telen er voedsel waar iedereen van kan mee genieten! Hoe: Lokale buurtbewoners, verenigingen, stadsdiensten en/of werknemers van de sociale economie werken samen om de tuintjes en plantenbakken te onderhouden. Doel: De moestuintjes en de educatieve wandeling stimuleren sociale ontmoeting en zetten voorbijgangers aan tot nadenken; over onze voedingsketen en het klimaat, maar ook over de buurt en de invulling van onze openbare ruimte. Het wordt letterlijk en figuurlijk een voorproefje van een duurzame en gezonde stad. Waar zou jij willen dat de moestuinroute passeert?
Arne A.
0 0
lees meer
PROJECT IN ONTWIKKELING - Drempel Tinyhouse toegankelijker maken
Het versoepelen van de regels. NU IS HET ZO: er moet een zorgrelatie of de persoon moet 65 jaar zijn door lokale overheid gebonden wettelijke regelingen hieromtrent. Is beperkt in termijn 2 x 3 jaar en kan alleen als zorgwoning geplaatst worden. Maak het toegankelijk voor iedereen! - Zoon/dochter wat pas op eigen benen wil staan maar geen budget heeft. - onder de 60jaar kan een persoon ook de nodige hulp nodig hebben zonder "de titel" zorgbehoevend te dragen. - Weduwe waarvan het ouderlijk huis te groot geworden is maar niet naar een rusthuis wil/hoeft. - Ouderlijk huis is te klein maar geen mogelijkheden tot renovatie. - ... VOORDELEN VOOR IEDEREEN! - De huidige prijsstijgingen van woningen e.d... lopen de spuigaten uit. - Het dichter bewonen gepromoot word, gronden worden beter benut waardoor het de moeite loont om ook het ouderlijk huis te renoveren voor Families. - Kinderen wat ooit uit Genk zijn weggetrokken(geen geschikte locatie, te duur, om welke reden dan ook,...) kunnen terug inwoner van Genk worden door dit concept - Dus dit sluit mooi aan bij 2 thema's: Klimaat en duurzaamheid alsook Strijd tegen armoede en sociale ongelijkheid.
Robin P.
0 0
lees meer
PROJECT IN ONTWIKKELING - Gedeeld plezier is dubbel plezier
Sharing is caring. Gedeeld gebruik is plezanter, goedkoper en duurzamer. Als we spullen kunnen delen, moet niet iedereen ze zelf aankopen. Dat voel je in je portefeuille en bespaart je plaats. Iedereen kent de bieb, maar ook speelgoed, baby-spullen en een auto kan je tegenwoordig delen met je buren. Met een babbeltje erbij leer je ook jouw gemeenschap beter kennen. Tegelijkertijd help je de natuur een handje, want alles wat je deelt, moet niet extra geproduceerd worden. Win, win, win. Wij willen de mogelijkheden voor gedeeld gebruik tussen buren in Genk graag uitbreiden. Sinds dit jaar kan je al spelletjes spelen en lenen bij Speel’Bieb Genk in het centrum. We zouden de toegankelijkheid daarvan willen verhogen door het opzetten van satelliet-locaties in verschillende buurten waar mensen speelgoed kunnen ophalen en terugbrengen. De locaties voorzien we van speelgoed via duurzaam vervoer: met een elektrische bakfiets of een deel-auto. Die vervoersmiddelen willen we op hun beurt ook weer delen met de buurt via een platform dat goedkoop delen tussen buren mogelijk maakt. Momenteel is het aanbod deel-fietsen en deel-auto’s zeer beperkt en/of te duur voor veel mensen in Genk. Daar willen we zo verandering in brengen. En waarom daar stoppen? Er zijn reeds 34 ‘babytheken’ in Vlaanderen, plekken waar je makkelijk en goedkoop babyspullen kan lenen. Limburg hinkt achterop met slechts twee babytheken (Pelt en Heers). Zou het niet super zijn als er ook eentje in Genk zou komen?
Doris V. van vzw OKAPI RRR
0 0
lees meer
NIET GESELECTEERD - Speeltuin voor kinderen en fitness toestellen erbi
Hier aan de ceintuurlaan ter hoogte van nr's 45 en 47 is er een leeg park ruimte der zijn genoeg kinderen in de buurt en hebben niks om te spelen er zou een speeltuin en een plaats zijn voor fitness toestellen m.v.g gemici Ümran
Umran G.
0 0
lees meer
PROJECT IN ONTWIKKELING - Atelier voor herstelling 2dehands dierenmaterialen
In het atelier worden gedoneerde tweedehands dierenmaterialen opgefrist en waar nodig herstelt. Nadien worden de dierenmaterialen aan een symbolisch bedrag verkocht in het tweedehandswinkeltje van Baas&Beest, een project dat sociale dienstverlening biedt voor mens en dier. Het atelier wordt gerund door personen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Dankzij hun inzet zijn kwalitatieve dierenmaterialen ook voor mensen in armoede betaalbaar. Daarnaast verkleinen ze de afvalberg, wat een positieve impact heeft op het milieu, wat in tijden van overconsumptie in onze wegwerpmaatschappij niet onbelangrijk is.
Sandrina B. van vzw Bo
0 0
lees meer
PROJECT IN ONTWIKKELING - Hot Spot STIEMERBEEK - VALLEI
Zeecontainer en tuin van Betty omvormen naar rustpunt halverwege de Stiemerbeekvalllei . Binnenste van zeecontainer afwerken tot ontvangst en ontmoetingsplaats .( Reeds aanwezig. Keuken / Frigo / Oven /Microgolf oven . ) Ecologisch terras aan voorzijde. Met in dak , geintegreerde zonnepanelen- overkapping . Algemene opwaardering van de tuin zelf. Ook ECO toilet,annex rietveld . Opwaardering van de tuin zelf . Ecologisch toilet annex rietveld .
Maurice1esdoornboom B. van Vrienden tuin van Betty
0 0
lees meer
NIET GESELECTEERD - Orde en netheid
In het kader van het milieu zijn er reeds meerdere oplossing aangeboden aan de bevolking om het afval, pvc, papier, metaal enz zo goedkoop mogelijk te brengen naar het containerpark of wordt thuis afgehaald. Daar wringt voor sommigen het schoentje en dumpen ze hun afval allerlei her en der waardoor de echte schuldige hieraan ontsnapt. Hierbij stellen wij voor om al de vuilniszakken enkel via ID kaart aan te kopen zijn. Elk vuiniszak heeft reeds meerdere nummers geprint en deze dus koppelen aan die ID Kaart. Daarmee denken wij dat de echte vervuilers er niet meer tussenuit kunnen. En dus Genk mooier wordt
Piero M.
0 0
lees meer
PROJECT IN ONTWIKKELING - Het pootjespad
Het pootjespad is een uitgestippelde wandelroute voor mens en hond. Om de gevoelige delen van het natuurreservaat de maten te beschermen, en de wandelaar met hond alternatieve routes aan te bieden met voldoende uitdaging gericht op hun trouwe viervoeter. Ook willen wij hiermee de buurtbewoners van Termien samenbrengen om de stille wegen te ontdekken samen met hun viervoeters en sensibiliseren dat de natuur onze zorg verdient. De natuur is niet alleen belangrijk voor honden maar ook voor de mans, onze fauna en flora, daar moeten we zorg voor dragen.
sabrina a.
0 0
lees meer
PROJECT IN ONTWIKKELING - Genk Bloeit
Een stad als Genk doet uiterst zijn best om zo groen mogelijk te zijn. Dit word echter vaak beperkt tot groene zone’s. Om echter zo ecologish verantwoord mogelijk te zijn is het belnagrijk om overal een plek voor de natuur te creeëren. Het doel is zaden van lokale wildbloemen uit te delen aan genkenaren. Deze kunnen tijdens een wandeling verspreid worden op eender welk plekje waar bloemen kunnen groeien. De zaadjes zullen bloeien tot prachtige lokale wildbloemen waar bijen en andere insecten van kunnen streven
Max J.
0 0
lees meer
PROJECT IN ONTWIKKELING - Een kinderfiets die meegroeit, voor ieder kind!
Bij de Fietsbieb kan je kinderfietsen goedkoop lenen. We hebben een aanbod voor kinderen tot 12 jaar. Met een abonnement van 20 € en een waarborg van 20 € mag je één jaar lang een kinderfiets gebruiken. Tijdens dat jaar mag je die fiets bovendien inruilen voor een groter exemplaar of voor een ander model uit ons aanbod. Momenteel zijn we gehuisvest in de lokalen van Mater Dei (Genk Centrum). Iedere eerste zaterdag van de maand kan je, op afspraak, langs komen om een fiets te kiezen, je fiets om te ruilen of in te leveren. Om de afstand tussen het centrum en de buitenwijken van Genk te verkleinen, willen we naar de buurthuizen/wijkbureaus gaan met onze fietsen. Buiten Genk Centrum zijn er nog 6 wijkcentra, zodat we in elk buurthuis 2x per jaar kunnen komen. Onze maandelijkse opening blijft natuurlijk behouden.
Jos V. van Fietsbieb Genk
0 0
lees meer
NIET GESELECTEERD - Hondenloosloopweide Termien
Om mensen en hun viervoeters meer kans te geven om te socialiseren zouden wij een (omheinde) losloopzone willen opstarten. In de omgeving van Termien is er hiervoor heel veel ruimte en er wonen ook verschillende hondenbaasjes die dit project steunen. Genk heeft verschillende bossen waar dit mogelijk zou kunnen zijn, evenals andere plaatsen die (met wat werk) kunnen omgebouwd worden. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de hondenschool aan de slagmolen of het oude containerpark op de Vennestraat. Er zijn verschillende voordelen hier aan: Honden die veel in contact komen met andere mensen en honden zijn socialer. Dit zorgt ervoor dat ze veel minder lawaai maken bij de minste verstoring van hun rust. Een hond de kans geven om zonder riem met andere honden te spelen put ze meer uit en zorgt ervoor dat ze rustiger zijn. Het helpt mensen die geen tuin hebben om hun hondenvriendje toch een plaats te geven om zich volledig uit te leven. Mensen die samen met de honden wandelen leren elkaar beter kennen wat dan weer de samenleving in de buurt versterkt. Verder wil ik erkennen dat er inderdaad een losloopweide in het park in het centrum is. Deze is helaas te klein om honden echt te laten spelen met elkaar. Verder lijken veel mensen hun hond niet te vertrouwen met andere viervoeters op zo een kleine plaats.
Kris B.
0 0
lees meer
PROJECT IN ONTWIKKELING - Moestuin voor leerlingen
De Groeicampus, Reinpad-Gelieren en GO! campus Genk willen een moestuin aanleggen op de Groeicampus en op het domein van Reinpad-Gelieren. De leerlingen van de 3 scholen zullen alle facetten van de moestuin leren. Naast het onderhoud van de moestuin zullen de groenten gebruikt worden om soep en maaltijden te bereiden. De 3 Genkse scholen kunnen deze soep en maaltijden dan aan inkoopprijs aankopen bij de Groeicampus. Door dit project pakken we ook het probleem van lege brooddozen aan.
Nicky V.
0 0
lees meer
PROJECT IN ONTWIKKELING - Groene ontmoetingsplek voor onze buurt.
Als bodemburencomité willen we bijdrage tot een groener, veilige plek waar het goed is om te vertoeven en elkaar te ontmoeten. We werken al jaren aan het bevorderen van het samenleven in onze buurt. We willen nu een plek om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen. eventueel uitgebreid met een straat-club lokaal.

Inrichting herdenkingshoekje op het einde (pijpenkop) van de Bodemstraat.

Zoals in elke buurt zijn er vreugdevolle, maar ook vele triestige momenten.  Vroeger was het de gewoonte als iemand stierf om met de doodsbrieven rond te gaan en een bijdrage te vragen voor een bloemenkrans namens de buurt. Een gewoonte die stilaan verdwijnt. Toch is er een wens van de buren om de overleden buren ‘niet te vergeten’, ‘waardige en respectvol afscheid te nemen’ en ‘regelmatig te kunnen terug denken aan de vele goede momenten die ‘we als buren samen hebben beleefd’.

Om onze overleden buren te gedenken, willen we een herinneringshoek/gedenkhoek inrichten op het einde van de Bodemstraat. Op deze plaats zouden we regelmatig willen samenkomen voor een gedenkmomentje, bijvoorbeeld op het moment dat de bodemburen hun jaarlijkse fietstocht naar de grot in Zutendaal doen.

Vroeger was de Bodemstraat ter hoogte van de pijpenkop in verbinding met de Wiemesmeerstraat. Omwille van verkeersveiligheid is deze verbinding jaren gelden verbroken en werd de pijpenkop aangelegd. De Bodemstraat werd zo een doodlopende en dus zeer rustige straat.

Er werden wat ‘mijnmateriaal’ langs de pijpenkop geïnstalleerd, maar verder was er geen speciale inrichting van dit stukje openbaar domein. Dit stukje openbaar domein zou zeker fraaier ingericht kunnen worden.

Voorstel:  Groene inrichting van pijpenkop Bodemstraat

Eddy W.
0 0
lees meer
PROJECT IN ONTWIKKELING - Verfraaiing vijver nomadland
Ik zou heel graag de vijver op nomadland willen opknappen ,omdat hij heel verwaarloosd er bij ligt .daar dat nomadland in een mooie en groene zone licht ,en waar heel veel bezoekers komen zou het mooi zijn als deze zou zuiver gemaakt worden .het zou ook een meer waarde zijn voor zowel Biomista als nomadland zoadat ook de mensen rond de vijver kunnen picknicken en ook dat er eventueel modelbouw bootjes er op kunnen varen het zou echt wel een meerwaarde zijn voor zowel de bezoekers en de omwonende hoop dat we eventueel in aanmerking komen dank bij voorbaat Alex
Alex L. van Vzw vrienden nomadland
0 0
lees meer
PROJECT IN ONTWIKKELING - Een slimme fietsenstalling voor Kolderbos
Een fietsenstelplaats voor de wijk Kolderbos. Veel bewoners van kleine appartementen hebben onvoldoende plaats voor hun fiets. Dit fietsenhok moet mensen aanmoedigen om de fiets te gebruiken. Met zonnepanelen zorgen we dat er ook electrische fietsen aangesloten kunnen worden. Met die electriciteit kunnen we ook een info paneel met informatie over de wijk en onze stad bieden en overdag gratis wifi. Ons idee is dit te doen vlak bij een bushalte bijvoorbeeld op Hommelheide. We willen hier heel de wijk bij betrekken. Deze plaats kan ook gebruikt worden om te leren fietsen, reparatie atelier enz. Güngor Alper helpt zeker mee. We proberen dit project samen met andere wijkpartners op te zetten: Europaschool, Moskee, Gigos, wijkcentrum, ...
Stany N.
0 0
lees meer
PROJECT IN ONTWIKKELING - Bewaarkelder
Groenten bewaren, moet niet per se in de diepvries. Heel wat groenten die geoogst worden in de volkstuintjes, kan je bewaren in een bewaarkelder. Aardappelen, wortelen, kolen, rode biet, pastinaak, schorseneren enzovoort. Vroeger werden de groenten in de grond bewaard op een constante temperatuur, dit is een portie gezond boerenwijsheid. Dit is dus het idee om hiermee verder te gaan aan de hand van een ingegraven betonnen kelder. Zodat we als tuiniers onze groenten op een optimale omstandigheid kunnen bewaren en zo voedselverspilling tegen gaan.
Claudio C.
0 0
lees meer