Deel op facebook
Deel op facebook

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

In andere steden en gemeenten werden bijvoorbeeld deze projecten reeds ingediend: ontmoetingsmomenten organiseren, vrijetijdsbesteding, oprichting van vrouwengroepen, sociale winkels, ...

55
25

Deze ideeën werden reeds ingediend

Willekeurig Populair Recent
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 55 bijdragen

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Genk: fietsstad voor iedereen!
Onze vzw ‘Fietsplezier voor iedereen’ heeft als doel fietsplezier mogelijk te maken voor mensen die niet (of niet meer) zelfstandig kunnen fietsen. Dit kan enkel met aangepaste elektrische fietsen (rolstoelfiets, duofiets of Riksja). Met deze drie types fietsen is het mogelijk om fietsplezier te beleven voor iedereen, zowel passief als actief. Deze fietsen zijn duur, vaak te duur om aan te kopen zowel privé als voor zorginstellingen en woonzorgcentra. Het zou fantastisch zijn moest er op een centrale plaats in Genk (zoals bijvoorbeeld Kattevenia) een mogelijkheid zijn om deze fietsen te lenen of aan een democratische prijs te huren. Hier kan iedereen, zowel privépersonen, onze Genkse zorginstellingen en woonzorgcentra gebruik maken van deze aangepaste elektrische fietsen. Wij zijn verheugd dat er ook soortgelijke initiatieven zijn ingediend en willen graag de krachten bundelen en onze ervaringen delen om samen meer fietsplezier mogelijk te maken. Laten we van Genk de meest diverse fietsstad maken.
Bart H. van VZW fietsplezier voor iedereen
0 4
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

NIET GESELECTEERD - De Oude Steenberg
De terril van Waterschei, in het wandelgebied Thor Park, is een oude steenberg die getuigt van het rijke mijnverleden van Genk. Een verleden dat sterk heeft bijgedragen aan de multiculturaliteit van onze stad. Vanuit Thor Park kan je te voet of met de fiets naar de terril van Waterschei waar je kan genieten van een mooi uitzicht. Mijn idee is om aan de Zuid-Westelijke flank van de terril een soort avonturenberg te creëeren, naar voorbeeld van de stad Beringen, gecombineerd met enkele grote kunstelementen die bijdragen aan het uitzicht en de beleving van een bezoek aan de terril. De avonturenberg laat kinderen toe om zich te amuseren, de volwassenen genieten dan weer van een pitstop tijdens een wandeling en de senioren genieten van het mooie uitzicht bij zonsondergang. Naast de avonturenberg komt er een rolstoelvriendelijk pad naar het hoogste punt. In het pad komen woorden en spreuken ingezonden door Genkenaren. Verder worden ook alle vlaggen van de vele nationaliteiten binnen Genk geïntegreerd in dit pad. Het pad staat centraal als teken van de verbondenheid als mens, ongeacht je achtergrond. Aan het hoogste punt komt een plein dat in een later stadium gebruikt kan worden voor kleinschalige multiculturele evenementen.
Saverio C.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Van verhaal naar podcast
Verhalen zitten overal. In elk huis, in ieder mens en op de hoek van de straat. In onze stad wonen heel wat mensen met een boeiend en pakkend verhaal. Mensen waar wij fier op zijn, waar wij naar opkijken, maar ook mensen die minder gehoord worden. Wij willen deze mensen hun verhaal in een podcast weergeven door ze te interviewen en te volgen in hun dagelijks leven. Met deze mensen trekken wij door hun eigen Genk. Wij spreken met ze af op hun werkplek, hun natuurlijke habitat. Wij willen weten in welke wijk de gasten zijn opgegroeid. We bezoeken het ouderlijk huis, de plaats waar zij als kind hebben gespeeld, om herinneringen op te halen. We gaan op bezoek bij een familielid of een vriend. Eindigen doen we op de favoriete plek, een inspirerende plek, een plek in Genk waar die persoon tot rust komt. Via deze podcast willen wij de Genkse burger het woord geven en thema’s aankaarten zoals armoede, natuur, cultuur, sport, jongeren, vergrijzing, racisme, Genkse geschiedenis, enzovoort. Op deze manier willen wij een gevoel van samenhorigheid creëren en een brug leggen tussen de Genkse burger en het beleid. Dit alles in een creatief, auditief jasje waarin we willen samenwerken met Genkse muzikanten en dichters. Wij zijn Fabrizio Simone en Levi Mercurio, ex-radiomaker en geluidstechnicus. Samen willen we de handen in elkaar slaan om van Genk een betere stad te maken.
Levi M.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Wijkkeuken
Een gemeenschappelijke keuken en refter waar de hele buurt gebruik van kan maken. Een plek met open sfeer, die laagdrempelig is en waar alle lagen van de bevolking zich welkom voelen en graag binnenspringen. Waar voedsel zorgt voor het creëren van gemeenschap. Ik zie de wijkkeuken als een multifunctionele gebruiksplaats: -Een plek die speelt met het idee van een voedselbank, maar waar er verse maaltijden worden aangeboden die met liefde worden gemaakt door de gemeenschap en voor de gemeenschap. Iedereen heeft recht op een warme maaltijd en samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen aan deze behoefte bekomt. -Een plek waar men buurtfeesten kan organiseren en die ook kan dienen als vergaderruimte voor organisaties. (Men zou via afspraak de keuken en de refter kunnen lenen.) -Een plek waar de mooie waaier aan diversiteit en het multiculturele aspect van Genk helemaal tot uiting kan komen via de vele keukens die Genk sowieso al te bieden heeft. Waardoor men elkaars cultuur beter leert kennen maar waardoor we ook elkaar als bewoners beter leren kennen en appreciëren. -Een plek waar verschillende activiteiten en acties georganiseerd kunnen worden. Bijvoorbeeld kooklessen en workshops, het uitdelen van verse meeneemmaaltijden. En ook bijvoorbeeld inzamelacties voor het verzamelen van voedsel. De wijkkeuken zou dan ook te werk gaan in de vorm van een VZW. Waar we op een vrijwillige basis te werk kunnen gaan om een ontmoetingsplek te creëren en de nodige monden te voeden.
Annelies Z.
2 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Veilig en goed online
We leven in een tijd dat onze Internetverbinding ten minste even belangrijk is geworden als de manier waarop we ons verplaatsen. Anderzijds houdt dit ook een aantal risico’s in. We moeten een rijbewijs hebben en onze auto en fiets moeten voldoen aan een aantal regels, terwijl een computer, tablet of smartphone bijna onbegrensd kan worden ingezet maar ook misbruikt door iedereen met kwade bedoelingen op het Internet. In een wereld van online banking, videochat, gaming, ongelimiteerd gebruik van apps en apparaten die aan het Internet hangen is de kwaliteit van ons Wifi-signaal en de gezondheid van ons apparaat belangrijker dan ooit. Geïnteresseerden kunnen we onderdompelen in de wereld van Internetbeveiliging en andere relevante informatie. Samen kunnen we dan een soort hulplijn opzetten om courante problemen aan te pakken zoals: wifi-signaal verbeteren, malware of andere schadelijke software bestrijden en advies geven over, handige tips geven voor het gebruik van videochat-programma’s, sensibiliseren over en helpen bij het gebruik van het Internet en apps, tips voor het instellen van schermtijd en beperkingen bij het gebruik van tablet en smartphones door kinderen, jongeren en tieners, sensibiliseren bij het gebruik van PIN-codes, wachtwoorden … Daarnaast kunnen we een open forum opzetten waarbij kennis en ervaring gedeeld kunnen worden. Op deze manier kunnen we een steentje bijdragen om de digitale ongelijkheid aan te pakken.
Peter K.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Kids Out The Block
Al-Kawthar is een vrouwenvereniging die zich al jaren heeft verankerd in Genk en altijd bereidwillig is om kwetsbare gezinnen te helpen, met de nadruk op alleenstaande moeders met kinderen, gezinnen in (kans)armoede, nieuwkomers. Al-Kawthar wilt dankzij dit project de ouders en kinderen de kans geven letterlijk buiten hun wijk te komen om zo een andere en bredere kijk op de wereld te ontdekken. Het dagelijkse huishouden, de financiële zorgen en andere problemen zorgen er voor dat ze niet altijd de beste quality time kunnen hebben met hun kinderen. Al-Kawthar krijgt vele signalen van deze mensen dat de draagkracht erg zwaar is en hen van hun energie beroofd. Er heerst ook schaamte waardoor deze mensen niet naar buiten durven komen met hun problemen. Al-Kawthar wilt tegemoet komen aan deze alleenstaande moeders met kinderen, nieuwkomers, gezinnen om een breed aanbod aan activiteiten te organiseren. Een doel is om ervoor te zorgen dat ze samen leuke momenten kunnen ervaren en een positief zelfbeeld kunnen opbouwen. Een ander belangrijk doel van deze activiteiten is om de relatie tussen de ouder(s) en het kind te versterken. Tijdens deze activiteiten zal er ook gewerkt worden aan sociale vaardigheden, kennis, talentontwikkeling,... Ouder(s) en kinderen: kamperen in de Ardennen, kayakken, samen gezond koken….. -Kinderen en tieners: leeftijdsgebonden activiteiten; bezoeken van; dierenparken/ natuurparken /politieschool, rusthuis, brandweer, unief/ hogeschool ontdekken
Habiba A.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Infopunt alleenstaanden
Ik zou vanuit mijn ervaring als alleenstaande een plek willen organiseren, waar mensen tot rust kunnen komen. Met gelijkgestemden. Mogelijkheid om hobby uit te voeren terwijl er ook voor de kinderen een bezigheid kan zijn. Veel kindjes zitten ook in co ouderschap, waardoor veel alleenstaanden alleen moeten eten en zich verloren voelen. Misschien ook met klein budget lekkere dingen maken.
Patricia S.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Samen op de fiets!
Samana-Genk stelt vast dat er grote mobiliteitsarmoede is bij chronisch zieken en ouderen omdat zij niet meer zelfstandig aan het verkeer kunnen of durven deelnemen. ‘Samen op de fiets’ beoogt dat alle minder-mobiele personen, van jong tot oud, maximaal kunnen genieten van het fietsnetwerk in Genk en omgeving, waardoor het om een stadsbreed project gaat. Wij willen deze sociale ongelijkheid wegwerken en tegelijk duurzame recreatie promoten door een laagdrempelig verhuursysteem van aangepaste en comfortabele fietsen. Wij denken hierbij aan een of meer elektrische duo-fietsen en/of elektrische rolstoelfietsen en/of elektrische fietsriskja’s, met trapondersteuning. Deze fietsen zijn een waardevolle aanvulling op het aanbod van verhuurfietsen dat er al is in Genk. Het verhuursysteem veronderstelt een gecoördineerde inzet van vrijwilligers en een samenwerking met allerlei organisaties en instanties zoals Fietspunt Portavida, de dienst toerisme, vrijwilligersorganisaties, buurtwerkingen, dienstencentra, … ‘Samen op de fiets’ creëert mogelijkheden tot sociale contacten en ontmoeting waardoor het eenzaamheid en isolement kan doorbreken Dankzij de elektrische trapondersteuning is er een grotere actieradius waardoor dit project de kijk op Genk voor iedereen, ook de minder mobiele mensen, zal verruimen. Op basis van de ervaringen gedurende de twee projectjaren, hopen we te kunnen evolueren naar een verankering van dit fietsverhuursysteem in Genk, met als doel ‘samen Genk maken’.
Guido T. van Samana Genk
1 4
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - WIE-KENT-WEEKEND
Mijn idee berust een beetje op het principe van het TV programma ARM RIJK met het verschil dat het ook ARM ARM en alle mogelijke sociale combinaties kunnen zijn en dat het géén overnachting moet zijn. Met het uitgangspunt dat men via een platform kandidaten (van liefst verschillende afkomst) kan koppelen om vooral de verschillende culturen en mensen te leren kennen door bv een zaterdag of zondag te vertoeven van 9u tem 17u. Eventueel naar keuze enkel terug te brengen op samen een ontbijt of middagmaal te maken door diegene die zich uitnodigt opstelt. Door enkele foto's , video, PODCAST of korte samenvatting kunnen samenkomsten dan in een positief kader worden bekeken of beluistert maar het uitgangspunt moet blijven om gewoon een afspraak vrijblijvend te organiseren. Gezien de corona maatregelen zou dit nu enkel kunnen via een wandeling of picknick buiten . WIE - KENT WEEKEND is ook het alternatief voor onze buitenlandse vakantie etentjes vermits we de hele wereld keuken in onze Stad hebben. Het plan is dus een PLATFORM te ontwikkelen (intern door ICT stad Genk of extern) waarbij mensen aangeven waarvoor ze open staan én wanneer , het aanwenden van LEEN middelen bv een vertaal apparaatje , digitaal foto/camera toestel (GSM) , GPS tracker om wandelingen te visualiseren ... om deze via een reportage weer te geven op dit PLATFORM. Misschien kan de LUCA SCHOOL hiervoor worden betrokken voor het in beeld brengen van deze ontmoetingen indien de personen in kwestie ervoor open staa
Peter D.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

NIET GESELECTEERD - SOS COACH
SOS-coaches In 2021 komt Kalem vzw met een nieuw concept: “SOS coaches”. Hiermee willen wij inzetten op twee pijlers: educatieve ondersteuning gekoppeld aan psychosociale begeleiding. De SOS coach werkt op vroegdetectie, de preventie van factoren die bijdragen tot schooluitval en biedt zowel persoonlijke als systemische begeleiding . Educatieve ondersteuning betreft taalontwikkeling, bijles en huiswerkbegeleiding, ontwikkeling van een individueel aangepaste studiemethoden en studiekeuzebegeleiding. Daarnaast wordt psychosociale begeleiding op maat aangeboden aan kwetsbare kinderen en jongeren, inclusief hun omgeving. Binnen deze begeleiding wil de vereniging allereerst een triage- en oriënteringsfunctie verzorgen. Verder behoren een eerste indicatiestelling, individuele en systemische begeleiding binnen dit concept zelf ook tot het aanbod. Hierbij wordt getracht verscheidene partijen te betrekken (school, CLB, logopedist, gezin) om een passend behandelplan uit te werken. Op deze manier worden barrières weggenomen en stelt het gezinnen in staat gebruik te maken van het reeds bestaande beleid. De SOS coach hanteert een persoonlijke aanpak en werkt volgens een nieuwe methodologie. Kalem vzw wil de SOS coach opleiden. De SOS coach zal toegeschreven worden aan een gezin en 24/7 ter beschikking staan van hun. Ze worden inhoudelijk/methodisch ondersteund door de Kalem-basiswerking die bestaat uit klinisch psychologen.
Yusuf A. van Kalem vzw
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Een weggeefwinkel van iedereen en voor iedereen.
Een weggeefwinkel van iedereen en voor iedereen. Een weggeefwinkel waar (kwetsbare) mensen gratis spullen kunnen komen halen en mensen hun bruikbare spullen komen brengen. Een plek voor ontmoeting en verbinding. Door een weggeefwinkel in de wijk in te bedden, ontstaat er een plek van verbinden en ontmoeten tussen mensen vanuit de wijk zelf en mensen die van buitenaf komen. De winkel zal gerund worden door geëngageerde wijkbewoners die de noden van de buurtbewoners kennen en hierop kunnen inspelen. ( later ook signaal functie opnemen) Een luisterend oor voor de mensen en een aanspreekpunt in de wijk voor mensen die in sociaal isolement leven. Via een eigen facebook-groep en andere sociale media ( laagdrempelig ) worden de buurtbewoners geïnformeerd over de activiteiten en stand van zaken. Er zal maximaal ingezet worden op samenwerking met bestaande organisaties in de wijk. Doelstelling weggeefwinkel: - Iedereen is welkom om te geven en te nemen. - Het bieden van een plek waar het niet om geld draait maar om medeleven en respect. - Zorgen voor sociale samenhang in de wijk. - Zorgen dat mensen elkaar ontmoeten. - Het creëren van een plek waar iedereen welkom is. - Laten zien dat het ook anders kan. - Een bijdrage leveren aan een beter milieu. - Een alternatief bieden voor de wegwerpeconomie. - Armoedebestrijding.
Hassan A.
0 1
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - BabaPapa
BabaPapa-project richt zich in eerste instantie tot kwetsbare vaders (vaders die via bestaande initiatieven niet bereikt worden) en stimuleert de gezonde hechting tussen de vader en het kind. Papa’s krijgen in een ontspannende sfeer de ruimte om op een spontane manier kennis te maken met kinderboeken. Daarnaast schept dit initiatief een rustige, stimulerende omgeving waarbij het papa-kind relatie centraal staat en vorm kan krijgen. Papa’s worden via boeken en het voorlezen aangezet tot het creëren en het versterken van een emotionele binding met het kind. Het zet de papa’s aan om op een andere manier hun kind te leren kennen (welke klanken, kleuren, vormen, structuren, geluiden, etc. trekken de aandacht van mijn kind? …). Kinderen worden gestimuleerd in hun ontwikkeling terwijl papa’s in hun eigen tempo aandacht besteden aan een gezonde hechting. Hierbij krijgen papa’s de nodige ondersteuning van deskundigen die op een zeer toegankelijke en laagdrempelige manier de papa’s sensibiliseren en bijdragen tot bewustwording. Via dit initiatief willen we ook de kwetsbare papa’s ondersteunen en wegwijs maken rond hun vragen/noden en waar nodig toeleiden naar bestaande lokale initiatieven/ diensten/ ondersteuningsmogelijkheden. In dit project wordt er ingezet op de vader-kind relatie met daarnaast het belang van taalverrijking, ouderbetrokkenheid en een gezonde hechting.
Zehra Y. van Yadelim Plus vzw
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - De Speelbus
Het project houdt in dat we net zoals een bibliotheek iets uitlenen. Maar in de plaats van boeken, kan je hier spelletjes en speelgoed uitlenen. We weten dat niet iedereen daar altijd kan geraken en sommige mensen zich moeilijk kunnen verplaatsten. Daarom willen we graag een busje inrichten om de spelletjes tot bij de mensen te brengen en weer te gaan halen. We willen een vaste locatie voor de spelletjes uit te lenen én we willen ook met ons busje op vaste plaatsten staan in de verschillende wijken van Genk. Op die vaste plaatsten kunnen we direct spelletjes aanbieden die terplekken gespeeld kunnen worden zoals voetballen, springtouwen, stoepkrijt, reuze blokken, … We zijn opzoek naar een locatie, we zoeken ook nog mensen die zich hiervoor mee willen inzetten en met dit budget zouden we ook de Speelbus inrichten.
Yamila E.
1 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Jong volwassenen Dienstencentrum
Net zoals voor de senioren zou ik dienstencentra willen oprichten. Deze keer niet gefocust op senioren, maar op jongvolwassenen. Net zoals de senioren zitten er genoeg mensen thuis uit verveling of op parkings in de auto. Veel genkenaren hebben zich nog niet gevestigd in een eigen woning, of zijn nog alleenstaand dus zitten ze vaak alleen thuis. Logisch gevolg gaan ze elkaar dus willen opzoeken maar bestaan hier niet direct de relevante plaatsen voor. Daarom opteer ik om de dienstencentra die al gebruikt worden van 9 tot 5 door de senioren, vervolgens open te stellen voor de jongvolwassenen wat tot een heel ruim publiek genomen kan worden. Zo zouden we deze 5 genkse dienstencentra die perfect verdeeld zijn over genk open kunnen houden tussen bv. 18u en 23u. Zo kunnen jongvolwassen die zich alleen voelen hier naar toe komen om samen te zitten en zich gemeenschappelijk bezig te houden. De eet faciliteit die de senioren zijn aangeboden zouden we ook aan deze jongvolwassenen kunnen aanbieden zodat ze ook gezonder en betaalbaarder kunnen leven. Net zoals voor de senioren zou ik dan ook verschillende diensten willen aanbieden die relevant zijn voor jongvolwassenen. Bijvoorbeeld praatavonden over sparen of investeren, begeleid door de juiste personen. Zo kunnen we deze groep mensen ook beter leren netwerken en in contact brengen met de juiste personen.
Rico P.
0 1
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Een Thuis voor Iedereen
Een man, een vrouw, soms alleen, soms met kinderen... Je moet altijd weten dat er een plaats is waar je thuis kunt komen. Niemand zou genoodzaakt moeten zijn om op straat te moeten slapen. Het gebeurt soms ook hier bij ons, in Genk. Moeilijke of onverwachte toestanden en je belandt op straat, zonder geld, soms zonder papieren. Je zou een dossier bij de lokale Ocmw moeten indienen maar het is 's avonds, nog erger, het is het begin van het weekend... En je moet wachten op de vergadering van volgende week, wachten omdat er geen plaats is bij het Caw in Hasselt, wachten op een andere oplossing omdat je helemaal geen recht hebt om geholpen te worden en je hebt honger en geen bed… We willen deze mensen een noodopvang bieden en een luisterend oor. De opvanglocatie ligt in Waterschei bij de Missione Cattolica Italiana. Ons idee is om de bestaande woning aan te passen om zo twee onafhankelijk functionerende woningonderdelen te bekomen. Het is de bedoeling dat de opvang van mensen in nood tijdelijk is, dat ze na enkele dagen doorverwezen kunnen worden naar de bevoegde diensten en samen naar een oplossing te zoeken. Omdat we bij de Missione vooral het menselijk aspect belangrijk vinden zijn we laagdrempelig en is er bij mensen minder schroom om hulp te vragen. De aanwezigheid van enkele aalmoezeniers die al sinds jaar en dag hulp bieden aan mensen in nood maakt dat de Missione een aanspreekpunt is en een warm Huis voor Iedereen!
Gregorio A. van Mci Waterschei Vzw
3 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Verenigen van culturen en uitwisselen van kennis
De Multiculterele Tafel is een vereniging die maandelijks sociaal restaurant organiseert om ervoor te zorgen dat maatschappelijk kwetsbare gezinnen ook kunnen genieten van een driegangenmenu voor een voordelig tarief. Het vormt alsook een ontmoetingsmoment om eenzaamheid te verminderen, mensen te ontmoeten en het netwerk uit te breiden. Om deze doelgroep meer te kunnen ondersteunen en een gehoor te geven aan hun noden en signalen wilt de Multiculturele Tafel maandelijks voorafgaand aan het sociaal restaurant telkens een uur vrijmaken om sessies te organiseren voor de doelgroep. De inhoud van de sessies worden gebaseerd op de verschillende noden en signalen van de doelgroep. We hadden de volgende thema's in gedachte: - rechten verkennen: vorming(en) organiseren: iemand laten komen vanuit het OCMW/ CAW/ Mutualiteit - ruilmoment: iedereen neemt iets mee wat hij/zij niet gebruikt en ruilt het met een iemand anders zijn voorwerp - Sessies rond gezonde voeding: hoe kan je goedkoop en gezond eten? -.... Op deze manier hopen we een bijdrage te hebben vanuit onze vereniging en deze doelgroep te versterken.
Letty S. van Multiculturele tafel
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Time-out project
Wij zijn 3 studenten van Genk, Giorgia Cirafici, Imane Bouazil, Ibtissam Hachad. We hebben al meerdere ervaringen met projecten vanuit Stad Genk. We lezen meer en meer op het sociale media dat jongeren kampen met eenzaamheid. Maar ook in onze omgeving horen we dit steeds vaker. Door eerdere ervaring bij de Chillambas hebben wij gemerkt dat jongeren sneller zich op zijn gemak voelen bij andere jongeren om over hun problemen te praten en niet in eerste instantie professionele hulp opzoeken. Op deze manier willen wij via groepsconversaties deze kampen doorbreken. Groepsdruk kan hier veel mee te maken hebben, als een iemand met zijn/haar probleem begint, is de kans groter dat ander volgt met zijn/haar probleem. Door in kleine groepen gesprekken te houden over een aantal onderwerpen willen we de jongeren geruststellen en advies meegeven. Na deze gesprekken willen we zeker de onderwerpen die we besproken meenemen en verder verwerken tot een groter project. Dit is een schets van ons idee. Hopelijk krijgen we een kans om dit project verder uit te werken :) Met vriendelijke groeten IbtIssam Hachad Giorgia Cirafici Imane Bouazil
Giorgia C.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Futbalista: meisjes kunnen ook scoren!
Voetbal leeft in Genk, maar omwille van heel wat drempels krijgen veel meisjes en vrouwen te weinig kansen om zich hierin te ontplooien. Doorheen mijn jaren ervaring met voetbal voor meisjes op alle niveaus, weet ik dat er in Genk veel meisjes zijn die graag willen voetballen maar de kans ertoe niet krijgen. Met Futbalista wordt voetbal naar de meisjes gebracht, wordt er zoveel mogelijk gewerkt met vrouwelijke coaches, wordt er ingezet op ouderbetrokkenheid en leiden we het meisje toe naar de voetbalclub waar het meisje én de ouders zich goed bij voelen. Centraal staat het kansen bieden aan meisjes vanaf 5 jaar om op een leuke en veilige manier kennis te maken met de populaire groepssport waar op dit moment nog vooral jongens de kans toe krijgen. Door trainingen te organiseren in de omgeving van de meisjes, zoals de Genkse scholen, buitenschoolse opvanginitiatieven en de wijken van Genk, trachten we zoveel mogelijk meisjes en hun ouders te bereiken en aanwezige drempels te verlagen. Trainingsmomenten worden georganiseerd in hun context, samen met vriendinnetjes, op een veilige en leuke manier. Meisjes kunnen hun talenten ontdekken en hun zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en algemeen welzijn wordt hierdoor positief beïnvloed. Eveneens gaan we emanciperend te werk waarbij we vrouwelijke coaches kansen bieden, opleiden en hen laten functioneren als rolmodel voor de (voetballende) meisjes. Een win-win voor de toekomst: scoren voor gendergelijkheid!
Sarah G.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Hulplijn
Door het inroepen van een hulplijn willen we deze mensen op een laagdrempelige manier in contact brengen met de hulp die ze nodig hebben (OCMW, thuishulp, CAW, CGG, huisartsen, JAC, slachtofferhulp, etc. ). We willen de hulplijn zodanig organiseren dat het toegankelijk is voor mensen met een andere thuistaal. Deze hulplijn kan mensen met een zeer arme/beperkte sociale context bereiken en hulp bieden door te luisteren, een vraagverheldering te doen en een gepaste doorverwijzing te realiseren. Hierdoor hopen we om de nodige hulp sneller te kunnen inschakelen en preventief te werken. Een hulplijn dat laagdrempelig en toegankelijk is, een doorverwijsfunctie heeft, en zich richt naar vreemdelingen met een andere thuistaal dan het Nederlands. Het gaat vooral om mensen met een migratie achtergrond die geen aansluiting vinden en waarbij de afstand naar de lokale/regulier aanbod te groot lijkt (wegens gebrekkige talenkennis, mentale/ psychische kwetsbaarheid, laag zelfbeeld, …) Doel: via de moedertaal te informeren en te begeleiden naar de juiste dienst of hulpverlening. De eerste onthaal is in eigen thuistaal (vraagverheldering om dan door te verwijzen) De verdere hulpverlening is meestal Nederlandstalig
Zehra Y. van Yadelim Plus vzw
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Betrokken ouders, sterke kinderen!
Met dit project willen we de ouders tools en handvaten aanreiken via workshops rond verschillende (opvoedkundige) thema’s, waaronder planning, structuur, digitale geletterdheid, gezond gezinsbudget en actief burgerschap.
Abdelmajid K.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Zwartbergse vrouwenwerking
Door de vele signalen en noden van verschillende vrouwengemeenschappen uit Zwartberg voelt Vzw Open je Hart zich genoodzaakt om een project in te dienen om de maatschappelijke Vzw Open je Hart is een vzw die een sterke werking heeft in Genk en vooral in Zwartberg. participatie van moeder en kind te verhogen en hen te empoweren. Het is de bedoeling om een aanbod op maat te organiseren zodat ze ook buitenhuis zijn en kunnen deelnemen aan de samenleving. Op dit moment is er een doelgroep van 40 à 60 vrouwen vanaf de leeftijd van 20 jaar. Deze groep bestaat uit vluchtelingen, alleenstaande moeders, mindervaliden, kansarmen,… Het is de bedoeling om met deze groep een traject op te starten bestaande uit verschillende sessies waarbij men zal trachten om zoveel mogelijk te voldoen aan de noden en signalen. De sessies zullen gaan over: -vrijetijdsbesteding (samen gezond koken, deelnemen aan een sociaal restaurant,…), -kennisoverdracht (wegwijs maken over de rechten van de vrouw, rechtenverkenner, sociale kaart…) -Sport (wandelingen, zumba, fysiek sporten,…) -vrouwenemancipatie (elkaar versterken, empoweren, praten over je eigen gevoelens en problemen, assertiviteit, persoonlijkheidsontwikkeling,…) -Educatie ( Nederlands leren, gezonde voeding, moeder en kind maken samen huiswerk,…) Om de vrouwen meer erkenning te geven zullen we vragen om publicaties in stadsmagazine 3600 te mogen doen. Verder willen we iedere maand een vrouw in de kijker plaatsen om haar cultuur voor te stellen .
Houria A. van VzwOpenhehart
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Spelen in ontmoeten
In Genk hebben we heel wat speelmogelijkheden. Toch is het niet evident om voor iedereen op speeltuigen te klauteren. Ik zou daarom heel graag een speeltuin willen voor mindervalide. Deze ruimte is natuurlijk voor iedereen heel leuk. Ook voor mensen en kinderen zonder een handicap. Wat het natuurlijk helemaal fantastisch zou maken is als er in elke speeltuintje dat in Genk erbij komt een speeltuig voor mindervalide word voorzien.
Adelina L.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Elektrische rolstoelfietsen voor Ter Heide
Het Calluna Team is een groep van 15 MTB-vrienden die allerlei activiteiten organiseren om elektrische rolstoelfietsen te kopen voor de bewoners van Ter Heide. Vrijwilligers maken met de gasten van Ter Heide, dit zijn mensen met een meervoudige beperking, bijna dagelijks tochten. Het is niet alleen gezond maar even belangrijk is de integratie en inclusie van deze doelgroep. De vrijwilligers leren Ter Heide kennen, ze nemen het leven in de instelling mee naar hun eigen leefwereld en zo leeft Ter Heide verder bij de mensen thuis wordt de instelling nog meer een deel van onze samenleving. De fietsen stellen de bewoners in staat om de mooie plekken te ontdekken die wat verder van de campussen liggen en die met de gewone rolstoel minder gemakkelijk bereikbaar zijn. Door deze fietsen worden de bewoners zelf ook mobieler en kunnen ze sneller en vaker participeren aan het dagelijkse leven: snel even naar de winkel of samen een culturele of sportieve uitstap doen ligt dan binnen handbereik. Actief sporten door zelf te trappen of passief genieten van de mooie natuur, allemaal nieuwe kansen dankzij de hulpmotor van de rolstoelfiets waardoor ook de vrijwilligers er zin in blijven hebben. Meer fietsen in verschillende modellen zorgen ervoor dat veel bewoners aan hun trekken komen maar ook zijn er meer kandidaat-vrijwilligers die hun ervaringen met de bewoners mee naar hun eigen omgeving nemen. Aldus zijn zij de beste ambassadeurs voor de werking van Ter Heide.
Tjeu A. van Calluna Team
0 1
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Fietsplezier voor iedereen
Ons doel is IEDEREEN in Genk fietsplezier laten beleven! Ook mensen die minder mobiel zijn, willen we deze kans geven: mensen met (jong)dementie of een beperking, senioren, ... Onze wens is dat Genk aan deze doelgroep een aangepaste elektrische fiets (duofiets, rolstoelfiets, riksja) aanbiedt: bewoners van woonzorgcentra, (professionele) zorgverenigingen en evenzeer mensen die thuis verblijven. Op Portavida zijn veel welzijnsactoren gelegen. Tevens vind je er een fietspunt. Dit zou een geschikte locatie kunnen zijn voor dit initiatief. In 2020 trokken we er massaal op uit met de fiets. Hoeveel rolstoel- of duofietsen zag je? Tijd dat er daar verandering in komt! Samen met je partner met (jong)dementie een tochtje met de duofiets of riksja maken… Teruggaan naar de wijk waar je bent opgegroeid om herinneringen aan vroeger naar boven te halen... Hoe leuk kan dat zijn? Een jongere, die met familie of vrienden, een avontuurlijk uitje maakt met een duo- of rolstoelfiets. Zelf niet de rolstoel besturen of je laten duwen, maar ontspannend kunnen genieten! Genk heeft vele mooie plekjes: Bokrijk, Kattevenia, De Maten, C-mine, mijn Waterschei, onze tuinwijken, … Hier kan je een vakantiegevoel ervaren in eigen stad. YoLie vzw is een organisatie die zich inzet voor mensen met dementie.
Joke L. van YoLie vzw
0 1
lees meer
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 55 bijdragen