Skip to main content
home-page
Deel op facebook
home-page
Deel op facebook

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

In andere steden en gemeenten werden bijvoorbeeld deze projecten reeds ingediend: ontmoetingsmomenten organiseren, vrijetijdsbesteding, oprichting van vrouwengroepen, sociale winkels, ...

55
25

Deze ideeën werden reeds ingediend

Willekeurig
Populair
Recent
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 55 bijdragen
IN PROJECTFASE - Culinair atelier, upcycling, uitleenmaterialen
Gratis kooklessen voor maatschappelijk kwetsbare doelgroepen op dinsdag. Jongeren die gestopt zijn met school maar op zoek zijn naar zinvolle daginvulling. Volwassenen die in armoede leven en willen leren koken met gezonde en goedkope ingrediënten. Zo kun je van rode kool ook soep en lenterolletjes maken! Creatief leren koken met ingrediënten van de voedselbank. Verdeling van maaltijden voor mensen in nood. Locatie voor het geven van kookworkshops maar ook kleine vergaderingen met een cultureel/maatschappelijk thema. Vergaderruimte voor vzw's en kleine groepen. Een uitleenbibliotheek voor kookmaterialen, een wafelijzer die je hooguit 1x per jaar gebruikt kan beter in onze bibliotheek staan, klaar voor gebruik.
Simona B.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Nieuwe start voor Pionier in Zwartberg!
De parking van Pionier heeft al lang een slechte reputatie in Genk. Met de buurtbewoners van Zwartberg hebben we aantal ideeën : fitnesstoestellen voor jongeren, Speelpark voor de kinderen een BBQ plaats om gezellig samen te komen, meer groen, een zitplek voor kinderen, een routenetwerk voor wandelaars, een kruidentuin, enzovoort. Hiervoor willen we gedragenheid van mensen uit de buurt, zoals de jongeren, buurtbewoners, verenigingen, enzovoort. Tegelijkertijd zien we dat veel mensen het door de coronacrisis moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarom willen we een kleine vrijwilligersvergoeding geven aan mensen uit de buurt in ruil voor een taak in de omgeving. Hiermee creëren we draagkracht voor de veranderingen in de omgeving van Pionier, geven we mensen die het financieel moeilijk hebben een duwtje in de rug en betrekken we hen bij het wijkgebeuren. Er kan een kleine vergoeding gegeven worden voor het metsen van een BBQ, het aanplanten van bomen, struiken en planten, maar ook voor het samen in elkaar steken van een fitnessplek of de aanleg van een wandelpad. Er kan ook gekeken worden of er met de vergoeding ambassadeurschap bij de jongeren opgenomen kan worden op de parking, zodat er respectvol en zonder overlast met de plek wordt omgegaan. Samen willen we een nieuwe start maken aan Pionier. We willen een breed gedragen initiatief, van waaruit we later nog andere initiatieven kunnen nemen, zodat iedereen er zich welkom voelt.
Ersin G.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - wijkjongeren
We willen jongeren uit de wijken inzetten als ‘wijkjongere’, een brugfiguur tussen de jongeren in de wijken en alle andere bestaande diensten die zich inzetten voor jongeren (mentale weerbaarheid, sport- en vrije tijd, jeugdwelzijnswerk, …) in Genk. Een wijkjongere kent zijn jongeren uit de wijk, stapt naar hen toe, benadert en stimuleert hen, zet hen aan tot actie en participatie. De wijkjongere blijft in contact met de jongeren via verschillende kanalen (ontmoeting in zijn breedste zin). De wijkjongere kan beroep doen op zijn ‘Team wijkjongeren’ (één of meerdere wijkjongeren per wijk), die dan elk op hun beurt terecht kunnen bij de kernteam om aan de slag te gaan met de signalen (vragen, bedenkingen, onrustheden, …). Het kernteam bestaat uit experten (expertise van jongerencoaches – en/of therapeuten) die structurele intervisiemomenten organiseren en bruikbare tools aanrijken om het team te versterken op vlak van persoonlijke ontwikkeling (kerntalenten, communicatie, assertiviteit, mentale weerbaarheid, etc.). Het team wijkjongeren kunnen permanent terecht bij het kernteam, voelen zich gesteund, erkend en gehoord. Dit project onderscheidt zich van alle andere initiatieven omdat het zeer laagdrempelig is, anonimiteit kan garanderen, waar nodig de jongeren via de wijkjongere kan toeleiden naar een bestaand hulp of ondersteuningsaanbod. Het is een project dat op zeer kort tijd, laagdrempelig hulp en ondersteuning tot bij de jongeren brengt.
Havvanur U.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Knabbelbabbel
KNABBELBABBEL Met knabbelbabbel reserveer je een stoel aan een gedeelde tafel in een horecazaak in Genk. Met dit concept willen we inspelen op een aantal trends in onze maatschappij. Zo groeit het aantal eenpersoonshuishoudens (bron: Genkincijfers, zie onder) Samen tafelen is een gezellig bindmiddel. Verder duidt corona op de eenzaamheid bij veel mensen. Dit bij alle leeftijdscategorieën. Bovendien kan de horeca n.a.v. de huidige crisis alle extra steun gebruiken. Door een stoel te reserveren aan een gedeelde tafel, eet je niet alleen en kom je bovendien in contact met andere Genkenaren terwijl je de horeca steunt en lekker eet of drinkt. Zo brengen we mensen rond de tafel om samen te eten of drinken met een gezellige babbel. We willen graag om te beginnen een test opzetten met een beperkt aantal horecazaken. Door middel van een te ontwikkelen reservatietool (te bepalen website/app/...) kan je een stoel boeken. Op basis van de leerervaring van de eerste zaken kan de reservatietool ter beschikking gesteld worden van alle horecazaken in Genk.
Arlette B.
2 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Spelen in ontmoeten
In Genk hebben we heel wat speelmogelijkheden. Toch is het niet evident om voor iedereen op speeltuigen te klauteren. Ik zou daarom heel graag een speeltuin willen voor mindervalide. Deze ruimte is natuurlijk voor iedereen heel leuk. Ook voor mensen en kinderen zonder een handicap. Wat het natuurlijk helemaal fantastisch zou maken is als er in elke speeltuintje dat in Genk erbij komt een speeltuig voor mindervalide word voorzien.
Adelina L.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Samen op de fiets!
Samana-Genk stelt vast dat er grote mobiliteitsarmoede is bij chronisch zieken en ouderen omdat zij niet meer zelfstandig aan het verkeer kunnen of durven deelnemen. ‘Samen op de fiets’ beoogt dat alle minder-mobiele personen, van jong tot oud, maximaal kunnen genieten van het fietsnetwerk in Genk en omgeving, waardoor het om een stadsbreed project gaat. Wij willen deze sociale ongelijkheid wegwerken en tegelijk duurzame recreatie promoten door een laagdrempelig verhuursysteem van aangepaste en comfortabele fietsen. Wij denken hierbij aan een of meer elektrische duo-fietsen en/of elektrische rolstoelfietsen en/of elektrische fietsriskja’s, met trapondersteuning. Deze fietsen zijn een waardevolle aanvulling op het aanbod van verhuurfietsen dat er al is in Genk. Het verhuursysteem veronderstelt een gecoördineerde inzet van vrijwilligers en een samenwerking met allerlei organisaties en instanties zoals Fietspunt Portavida, de dienst toerisme, vrijwilligersorganisaties, buurtwerkingen, dienstencentra, … ‘Samen op de fiets’ creëert mogelijkheden tot sociale contacten en ontmoeting waardoor het eenzaamheid en isolement kan doorbreken Dankzij de elektrische trapondersteuning is er een grotere actieradius waardoor dit project de kijk op Genk voor iedereen, ook de minder mobiele mensen, zal verruimen. Op basis van de ervaringen gedurende de twee projectjaren, hopen we te kunnen evolueren naar een verankering van dit fietsverhuursysteem in Genk, met als doel ‘samen Genk maken’.
Guido T. van Samana Genk
1 4
lees meer
IN PROJECTFASE - Wijkkeuken
Een gemeenschappelijke keuken en refter waar de hele buurt gebruik van kan maken. Een plek met open sfeer, die laagdrempelig is en waar alle lagen van de bevolking zich welkom voelen en graag binnenspringen. Waar voedsel zorgt voor het creëren van gemeenschap. Ik zie de wijkkeuken als een multifunctionele gebruiksplaats: -Een plek die speelt met het idee van een voedselbank, maar waar er verse maaltijden worden aangeboden die met liefde worden gemaakt door de gemeenschap en voor de gemeenschap. Iedereen heeft recht op een warme maaltijd en samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen aan deze behoefte bekomt. -Een plek waar men buurtfeesten kan organiseren en die ook kan dienen als vergaderruimte voor organisaties. (Men zou via afspraak de keuken en de refter kunnen lenen.) -Een plek waar de mooie waaier aan diversiteit en het multiculturele aspect van Genk helemaal tot uiting kan komen via de vele keukens die Genk sowieso al te bieden heeft. Waardoor men elkaars cultuur beter leert kennen maar waardoor we ook elkaar als bewoners beter leren kennen en appreciëren. -Een plek waar verschillende activiteiten en acties georganiseerd kunnen worden. Bijvoorbeeld kooklessen en workshops, het uitdelen van verse meeneemmaaltijden. En ook bijvoorbeeld inzamelacties voor het verzamelen van voedsel. De wijkkeuken zou dan ook te werk gaan in de vorm van een VZW. Waar we op een vrijwillige basis te werk kunnen gaan om een ontmoetingsplek te creëren en de nodige monden te voeden.
Annelies Z.
2 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Samenkomsten voor kansarmen
Never Give Up is een groep van 5 vaste vrijwilligers/ervaringsdeskundigen in armoede. Vandaag zijn wij vooral een weggeefgroep, maar stellen ook bijzondere pakketten samen met Pasen of Sinterklaas, organiseren in de zomer een activiteit voor gezinnen met kinderen,.. Ons publiek komt voor het grootse deel uit Genk, is zeer divers (wij sluiten niemand uit), maar de focus ligt vooral op jonge gezinnen met kinderen. Wij durven zeggen dat wij ongeveer 500 gezinnen bereiken. Naast onze vaste vrijwilligers kunnen wij ook op heel wat sporadische vrijwilligers beroep doen. Vandaag ervaren wij vooral een capaciteitsprobleem voor de opgeslagen goederen die we weggeven, maar ook een toegankelijkheidsprobleem voor een aantal mensen van ons cliënteel. Bovendien stellen we bij heel wat mensen in armoede de nood vast om buiten te komen en elkaar te ontmoeten. Via een maandelijkse maaltijd, koffiemomenten op woensdagvoormiddag, workshops waarin mensen aan zichzelf kunnen werken (persoonlijkheid, verzorging,..), spelmomenten met de kinderen,.. willen we hieraan tegemoet komen. Een neutrale ruimte waarin je als ouder je kind dat bij een pleeggezin geplaatst is, kan zien, is ook een vraag die we regelmatig krijgen. Wij willen het burgerbudget dan ook in eerste instantie gebruiken om een vaste ruimte te huren, die ons meer opslagcapaciteit geeft, maar ook mogelijkheden biedt om diverse vormen van ontmoeting te organiseren. We mikken daarvoor op de ruime regio Boxbergheide, Winterslag, Zwart
Ilse G.
1 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Zwartbergse vrouwenwerking
Door de vele signalen en noden van verschillende vrouwengemeenschappen uit Zwartberg voelt Vzw Open je Hart zich genoodzaakt om een project in te dienen om de maatschappelijke Vzw Open je Hart is een vzw die een sterke werking heeft in Genk en vooral in Zwartberg. participatie van moeder en kind te verhogen en hen te empoweren. Het is de bedoeling om een aanbod op maat te organiseren zodat ze ook buitenhuis zijn en kunnen deelnemen aan de samenleving. Op dit moment is er een doelgroep van 40 à 60 vrouwen vanaf de leeftijd van 20 jaar. Deze groep bestaat uit vluchtelingen, alleenstaande moeders, mindervaliden, kansarmen,… Het is de bedoeling om met deze groep een traject op te starten bestaande uit verschillende sessies waarbij men zal trachten om zoveel mogelijk te voldoen aan de noden en signalen. De sessies zullen gaan over: -vrijetijdsbesteding (samen gezond koken, deelnemen aan een sociaal restaurant,…), -kennisoverdracht (wegwijs maken over de rechten van de vrouw, rechtenverkenner, sociale kaart…) -Sport (wandelingen, zumba, fysiek sporten,…) -vrouwenemancipatie (elkaar versterken, empoweren, praten over je eigen gevoelens en problemen, assertiviteit, persoonlijkheidsontwikkeling,…) -Educatie ( Nederlands leren, gezonde voeding, moeder en kind maken samen huiswerk,…) Om de vrouwen meer erkenning te geven zullen we vragen om publicaties in stadsmagazine 3600 te mogen doen. Verder willen we iedere maand een vrouw in de kijker plaatsen om haar cultuur voor te stellen .
Houria A. van VzwOpenhehart
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - BabaPapa
BabaPapa-project richt zich in eerste instantie tot kwetsbare vaders (vaders die via bestaande initiatieven niet bereikt worden) en stimuleert de gezonde hechting tussen de vader en het kind. Papa’s krijgen in een ontspannende sfeer de ruimte om op een spontane manier kennis te maken met kinderboeken. Daarnaast schept dit initiatief een rustige, stimulerende omgeving waarbij het papa-kind relatie centraal staat en vorm kan krijgen. Papa’s worden via boeken en het voorlezen aangezet tot het creëren en het versterken van een emotionele binding met het kind. Het zet de papa’s aan om op een andere manier hun kind te leren kennen (welke klanken, kleuren, vormen, structuren, geluiden, etc. trekken de aandacht van mijn kind? …). Kinderen worden gestimuleerd in hun ontwikkeling terwijl papa’s in hun eigen tempo aandacht besteden aan een gezonde hechting. Hierbij krijgen papa’s de nodige ondersteuning van deskundigen die op een zeer toegankelijke en laagdrempelige manier de papa’s sensibiliseren en bijdragen tot bewustwording. Via dit initiatief willen we ook de kwetsbare papa’s ondersteunen en wegwijs maken rond hun vragen/noden en waar nodig toeleiden naar bestaande lokale initiatieven/ diensten/ ondersteuningsmogelijkheden. In dit project wordt er ingezet op de vader-kind relatie met daarnaast het belang van taalverrijking, ouderbetrokkenheid en een gezonde hechting.
Zehra Y. van Yadelim Plus vzw
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Time-out project
Wij zijn 3 studenten van Genk, Giorgia Cirafici, Imane Bouazil, Ibtissam Hachad. We hebben al meerdere ervaringen met projecten vanuit Stad Genk. We lezen meer en meer op het sociale media dat jongeren kampen met eenzaamheid. Maar ook in onze omgeving horen we dit steeds vaker. Door eerdere ervaring bij de Chillambas hebben wij gemerkt dat jongeren sneller zich op zijn gemak voelen bij andere jongeren om over hun problemen te praten en niet in eerste instantie professionele hulp opzoeken. Op deze manier willen wij via groepsconversaties deze kampen doorbreken. Groepsdruk kan hier veel mee te maken hebben, als een iemand met zijn/haar probleem begint, is de kans groter dat ander volgt met zijn/haar probleem. Door in kleine groepen gesprekken te houden over een aantal onderwerpen willen we de jongeren geruststellen en advies meegeven. Na deze gesprekken willen we zeker de onderwerpen die we besproken meenemen en verder verwerken tot een groter project. Dit is een schets van ons idee. Hopelijk krijgen we een kans om dit project verder uit te werken :) Met vriendelijke groeten IbtIssam Hachad Giorgia Cirafici Imane Bouazil
Giorgia C.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Hulplijn
Door het inroepen van een hulplijn willen we deze mensen op een laagdrempelige manier in contact brengen met de hulp die ze nodig hebben (OCMW, thuishulp, CAW, CGG, huisartsen, JAC, slachtofferhulp, etc. ). We willen de hulplijn zodanig organiseren dat het toegankelijk is voor mensen met een andere thuistaal. Deze hulplijn kan mensen met een zeer arme/beperkte sociale context bereiken en hulp bieden door te luisteren, een vraagverheldering te doen en een gepaste doorverwijzing te realiseren. Hierdoor hopen we om de nodige hulp sneller te kunnen inschakelen en preventief te werken. Een hulplijn dat laagdrempelig en toegankelijk is, een doorverwijsfunctie heeft, en zich richt naar vreemdelingen met een andere thuistaal dan het Nederlands. Het gaat vooral om mensen met een migratie achtergrond die geen aansluiting vinden en waarbij de afstand naar de lokale/regulier aanbod te groot lijkt (wegens gebrekkige talenkennis, mentale/ psychische kwetsbaarheid, laag zelfbeeld, …) Doel: via de moedertaal te informeren en te begeleiden naar de juiste dienst of hulpverlening. De eerste onthaal is in eigen thuistaal (vraagverheldering om dan door te verwijzen) De verdere hulpverlening is meestal Nederlandstalig
Zehra Y. van Yadelim Plus vzw
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Wat ik wil worden hangt vooral af van mezelf!
Voor kinderen, jongeren en ook volwassenen die opgroeien en wonen in onze wijken is het soms niet duidelijk wat de toekomst kan geven. Dit zorgt ervoor dat de perspectieven niet breed genoeg bekeken worden. Voor velen is het moeilijk om te durven geloven dat ze effectief hun droomjob kunnen uitoefenen. Samen met reële voorbeelden van mensen die een carrière hebben kunnen realiseren en opgroeiden in de verschillende wijken wil ik graag coachings geven aan jongeren en jong volwassenen die er nood aan hebben. Deze noden zijn makkelijk te onderscheppen via onze wijkcentra, buurthuizen en rechtstreeks vanuit onze scholen. In gezinnen waar het financieel niet te breed is, wordt de mogelijke toekomst vaak al vooraf bepaald en worden dromen opgegeven. Via actieve coachings kan er een positief beeld geschept worden waardoor vooral jongeren begeleid worden naar het verwezenlijken van hun dromen. Zulke coachings zijn vaak onbetaalbaar maar door ze gratis aan te bieden aan de juiste voorwaarden wordt de maatschappij er gewoon beter van. Dit zorgt ervoor dat de juiste begeleiding gegeven wordt aan diegenen die dit thuis niet meekrijgen omdat er gewoon geen ruimte voor is. Uiteindelijk zorgen succesvolle volwassenen afkomstig van een bepaalde wijk voor het toekomstig succes van de nieuwe generatie. Het groot voordeel is vooral dat velen dan NIET kiezen voor een toekomst in de criminaliteit die voor velen de gemakkelijkste weg lijkt te zijn.
Gianfranco A.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Buurt cinema
Jongeren praten veel over series, films en games. Vaak wordt deze conversatie vergezeld met de vraag of ze deze film al gezien hebben. Verder uit deze discussies komt meestal dezelfde argument “we moeten deze film samen kijken”. Dit is een simpel en leuke idee. Echter kunnen veel jongeren dit niet uitvoeren simpelweg omdat ze geen ruimte hebben waar dit kan gedaan worden. Daarom stellen we voor om een gemeenschappelijke verhuurbare cinema ruimte op te richten. Het principe komt overeen met een verhuurkantoor. Je kan deze op voorhand reserveren als deze nog beschikbaar is. Naast privé verhuur kunnen er ook gemeenschappelijke filmavonden georganiseerd worden of zouden vrije zitplaatsen eventueel apart gereserveerd worden. De mogelijkheden om game avonden te organiseren mag ook zeker niet ontbreken. Eventuele netwerksessies waarbij een spreker een groot scherm kan gebruiken voor zijn of haar ideeën te pitchen. De mogelijkheden zullen naar verloop van tijd nog kunnen uitbreiden en kan zowel sociale ongelijkheid als talentontwikkeling bevorderen.
Aytug A.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Verenigen van culturen en uitwisselen van kennis
De Multiculterele Tafel is een vereniging die maandelijks sociaal restaurant organiseert om ervoor te zorgen dat maatschappelijk kwetsbare gezinnen ook kunnen genieten van een driegangenmenu voor een voordelig tarief. Het vormt alsook een ontmoetingsmoment om eenzaamheid te verminderen, mensen te ontmoeten en het netwerk uit te breiden. Om deze doelgroep meer te kunnen ondersteunen en een gehoor te geven aan hun noden en signalen wilt de Multiculturele Tafel maandelijks voorafgaand aan het sociaal restaurant telkens een uur vrijmaken om sessies te organiseren voor de doelgroep. De inhoud van de sessies worden gebaseerd op de verschillende noden en signalen van de doelgroep. We hadden de volgende thema's in gedachte: - rechten verkennen: vorming(en) organiseren: iemand laten komen vanuit het OCMW/ CAW/ Mutualiteit - ruilmoment: iedereen neemt iets mee wat hij/zij niet gebruikt en ruilt het met een iemand anders zijn voorwerp - Sessies rond gezonde voeding: hoe kan je goedkoop en gezond eten? -.... Op deze manier hopen we een bijdrage te hebben vanuit onze vereniging en deze doelgroep te versterken.
Letty S. van Multiculturele tafel
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Fietsplezier voor iedereen
Ons doel is IEDEREEN in Genk fietsplezier laten beleven! Ook mensen die minder mobiel zijn, willen we deze kans geven: mensen met (jong)dementie of een beperking, senioren, ... Onze wens is dat Genk aan deze doelgroep een aangepaste elektrische fiets (duofiets, rolstoelfiets, riksja) aanbiedt: bewoners van woonzorgcentra, (professionele) zorgverenigingen en evenzeer mensen die thuis verblijven. Op Portavida zijn veel welzijnsactoren gelegen. Tevens vind je er een fietspunt. Dit zou een geschikte locatie kunnen zijn voor dit initiatief. In 2020 trokken we er massaal op uit met de fiets. Hoeveel rolstoel- of duofietsen zag je? Tijd dat er daar verandering in komt! Samen met je partner met (jong)dementie een tochtje met de duofiets of riksja maken… Teruggaan naar de wijk waar je bent opgegroeid om herinneringen aan vroeger naar boven te halen... Hoe leuk kan dat zijn? Een jongere, die met familie of vrienden, een avontuurlijk uitje maakt met een duo- of rolstoelfiets. Zelf niet de rolstoel besturen of je laten duwen, maar ontspannend kunnen genieten! Genk heeft vele mooie plekjes: Bokrijk, Kattevenia, De Maten, C-mine, mijn Waterschei, onze tuinwijken, … Hier kan je een vakantiegevoel ervaren in eigen stad. YoLie vzw is een organisatie die zich inzet voor mensen met dementie.
Joke L. van YoLie vzw
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Samen tegen armoede
Ons doel groeit uit het voorbeeld van ' zonder honger naar bed' (regio Sledderlo). We hebben gemerkt dat er in deze moeilijke tijden hoge nood is aan hulp en welzijn voor gezinnen in armoede. De bedoeling is dat we de mensen in regio Waterschei tegemoetkomen. We voorzien voedselpakketten en speelgoed voor gezinnen. We werken met lijsten van het Genks Comité Vluchtelingen, en enkele gezinnen die zich zelf aanmelden. Onze vereniging staat in de eerste lijn om mensen in precaire toestand op te sporen en te helpen. Zij zijn onze buren van dezelfde wijk en nemen ons in vertrouwen omdat we hun situatie kennen. Deze gezinnen vinden meestal de weg naar St Vincentius nog niet. Wij willen een tussenschakel zijn om hen via onze noodhulp in contact te brengen met andere instanties die de gezinnen structureel kunnen begeleiden (St Vincentius, OCMW…) We hebben een locatie kunnen voorzien in het Europahuis in Waterschei waar vroeger Jef Ulburghs heeft gewoond. We willen deze locatie benutten ter ere van Jef Ulburghs, hij betekende veel voor deze samenleving. We zijn een feitelijke vereniging die bestaat uit 5 leden. Ook leden van de Genkse vrouwenvereniging Zahra El Mohajira helpen mee. Reeds in het verleden wensten we dit te organiseren; de huidige crisis heeft ons aangezet om deze stap te zetten. We zijn volop bezig met het voorbereiden van voedselpakketten. Affiches zijn gemaakt. Een fb- pagina volgt. Voedsel en speelgoed zijn aangekocht dankzij donaties. De bed
Amina s. van Vereniging Zahra el mohajira
1 0
lees meer
IN PROJECTFASE - De Speelbus
Het project houdt in dat we net zoals een bibliotheek iets uitlenen. Maar in de plaats van boeken, kan je hier spelletjes en speelgoed uitlenen. We weten dat niet iedereen daar altijd kan geraken en sommige mensen zich moeilijk kunnen verplaatsten. Daarom willen we graag een busje inrichten om de spelletjes tot bij de mensen te brengen en weer te gaan halen. We willen een vaste locatie voor de spelletjes uit te lenen én we willen ook met ons busje op vaste plaatsten staan in de verschillende wijken van Genk. Op die vaste plaatsten kunnen we direct spelletjes aanbieden die terplekken gespeeld kunnen worden zoals voetballen, springtouwen, stoepkrijt, reuze blokken, … We zijn opzoek naar een locatie, we zoeken ook nog mensen die zich hiervoor mee willen inzetten en met dit budget zouden we ook de Speelbus inrichten.
Yamila E.
1 0
lees meer
NIET GESELECTEERD - SOS COACH
SOS-coaches In 2021 komt Kalem vzw met een nieuw concept: “SOS coaches”. Hiermee willen wij inzetten op twee pijlers: educatieve ondersteuning gekoppeld aan psychosociale begeleiding. De SOS coach werkt op vroegdetectie, de preventie van factoren die bijdragen tot schooluitval en biedt zowel persoonlijke als systemische begeleiding . Educatieve ondersteuning betreft taalontwikkeling, bijles en huiswerkbegeleiding, ontwikkeling van een individueel aangepaste studiemethoden en studiekeuzebegeleiding. Daarnaast wordt psychosociale begeleiding op maat aangeboden aan kwetsbare kinderen en jongeren, inclusief hun omgeving. Binnen deze begeleiding wil de vereniging allereerst een triage- en oriënteringsfunctie verzorgen. Verder behoren een eerste indicatiestelling, individuele en systemische begeleiding binnen dit concept zelf ook tot het aanbod. Hierbij wordt getracht verscheidene partijen te betrekken (school, CLB, logopedist, gezin) om een passend behandelplan uit te werken. Op deze manier worden barrières weggenomen en stelt het gezinnen in staat gebruik te maken van het reeds bestaande beleid. De SOS coach hanteert een persoonlijke aanpak en werkt volgens een nieuwe methodologie. Kalem vzw wil de SOS coach opleiden. De SOS coach zal toegeschreven worden aan een gezin en 24/7 ter beschikking staan van hun. Ze worden inhoudelijk/methodisch ondersteund door de Kalem-basiswerking die bestaat uit klinisch psychologen.
Yusuf A. van Kalem vzw
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Een Thuis voor Iedereen
Een man, een vrouw, soms alleen, soms met kinderen... Je moet altijd weten dat er een plaats is waar je thuis kunt komen. Niemand zou genoodzaakt moeten zijn om op straat te moeten slapen. Het gebeurt soms ook hier bij ons, in Genk. Moeilijke of onverwachte toestanden en je belandt op straat, zonder geld, soms zonder papieren. Je zou een dossier bij de lokale Ocmw moeten indienen maar het is 's avonds, nog erger, het is het begin van het weekend... En je moet wachten op de vergadering van volgende week, wachten omdat er geen plaats is bij het Caw in Hasselt, wachten op een andere oplossing omdat je helemaal geen recht hebt om geholpen te worden en je hebt honger en geen bed… We willen deze mensen een noodopvang bieden en een luisterend oor. De opvanglocatie ligt in Waterschei bij de Missione Cattolica Italiana. Ons idee is om de bestaande woning aan te passen om zo twee onafhankelijk functionerende woningonderdelen te bekomen. Het is de bedoeling dat de opvang van mensen in nood tijdelijk is, dat ze na enkele dagen doorverwezen kunnen worden naar de bevoegde diensten en samen naar een oplossing te zoeken. Omdat we bij de Missione vooral het menselijk aspect belangrijk vinden zijn we laagdrempelig en is er bij mensen minder schroom om hulp te vragen. De aanwezigheid van enkele aalmoezeniers die al sinds jaar en dag hulp bieden aan mensen in nood maakt dat de Missione een aanspreekpunt is en een warm Huis voor Iedereen!
Gregorio A. van Mci Waterschei Vzw
3 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Infopunt alleenstaanden
Ik zou vanuit mijn ervaring als alleenstaande een plek willen organiseren, waar mensen tot rust kunnen komen. Met gelijkgestemden. Mogelijkheid om hobby uit te voeren terwijl er ook voor de kinderen een bezigheid kan zijn. Veel kindjes zitten ook in co ouderschap, waardoor veel alleenstaanden alleen moeten eten en zich verloren voelen. Misschien ook met klein budget lekkere dingen maken.
Patricia S.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Betrokken ouders, sterke kinderen!
Met dit project willen we de ouders tools en handvaten aanreiken via workshops rond verschillende (opvoedkundige) thema’s, waaronder planning, structuur, digitale geletterdheid, gezond gezinsbudget en actief burgerschap.
Abdelmajid K.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - WIE-KENT-WEEKEND
Mijn idee berust een beetje op het principe van het TV programma ARM RIJK met het verschil dat het ook ARM ARM en alle mogelijke sociale combinaties kunnen zijn en dat het géén overnachting moet zijn. Met het uitgangspunt dat men via een platform kandidaten (van liefst verschillende afkomst) kan koppelen om vooral de verschillende culturen en mensen te leren kennen door bv een zaterdag of zondag te vertoeven van 9u tem 17u. Eventueel naar keuze enkel terug te brengen op samen een ontbijt of middagmaal te maken door diegene die zich uitnodigt opstelt. Door enkele foto's , video, PODCAST of korte samenvatting kunnen samenkomsten dan in een positief kader worden bekeken of beluistert maar het uitgangspunt moet blijven om gewoon een afspraak vrijblijvend te organiseren. Gezien de corona maatregelen zou dit nu enkel kunnen via een wandeling of picknick buiten . WIE - KENT WEEKEND is ook het alternatief voor onze buitenlandse vakantie etentjes vermits we de hele wereld keuken in onze Stad hebben. Het plan is dus een PLATFORM te ontwikkelen (intern door ICT stad Genk of extern) waarbij mensen aangeven waarvoor ze open staan én wanneer , het aanwenden van LEEN middelen bv een vertaal apparaatje , digitaal foto/camera toestel (GSM) , GPS tracker om wandelingen te visualiseren ... om deze via een reportage weer te geven op dit PLATFORM. Misschien kan de LUCA SCHOOL hiervoor worden betrokken voor het in beeld brengen van deze ontmoetingen indien de personen in kwestie ervoor open staa
Peter D.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Zonder honger naar bed: GENK
Met dit burgerinitiatief willen wij mensen uit Genk helpen die in financiële nood verkeren. Het kan ook gaan over mensen die ondanks een voedselpakket van Sint-Vincentius de eindjes toch niet aan elkaar kunnen knopen. Wij zien onszelf dus als een aanvullende organisatie waar Genkenaren in financiële moeilijkheden op kunnen rekenen. Voor diegene die tussen de mazen van het net vallen willen wij als brugfunctie fungeren richting overheidsinstanties zoals het OCMW, CAW,.. Verder beheren wij samen met vrijwilligers een weggeefwinkel waar burgers zowel voedsel, speelgoed als kleding kunnen doneren. Overigens organiseren wij doorheen het jaar acties rond diverse feestdagen. Dit omdat veel gezinnen het dan moeilijk hebben. Wij zorgen ervoor dat gezinnen die het moeilijk hebben dan ook op een warme manier kunnen vieren. Graag willen wij ook kookworkshops organiseren voor jongeren alsook alleenstaande ouders. Op deze manier kunnen zij met een beperkt budget gezonde en lekkere gerechten bereiden. De organisatie zelf zien wij ook als een vormend project: voor het openhouden van het winkeltje en het maken van de voedselpakketten willen wij nl. werken met vrijwilligers. Als coördinator van het project zou ik graag langdurig werklozen en personen op zoek naar aangepast werk opnieuw werkervaring willen aanbieden. Op deze manier kan dit project bijdragen aan de reïntegratie van deze personen tot de reguliere arbeidsmarkt.
Cindy G.
0 0
lees meer
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 55 bijdragen