Deel op facebook
Deel op facebook

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

In andere steden en gemeenten werden bijvoorbeeld deze projecten reeds ingediend: ontmoetingsmomenten organiseren, vrijetijdsbesteding, oprichting van vrouwengroepen, sociale winkels, ...

55
25

Deze ideeën werden reeds ingediend

Willekeurig Populair Recent
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 55 bijdragen

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - De Stokkenmannen toegankelijk voor iedereen
Ik wil een stuk van de nieuwe stokkenmanroute in Kattevennen rolstoeltoegankelijk maken. Het is niet de bedoeling om dit voor de hele route te doen. Maar ik heb gezien in het verhalenboekje dat, als je vanuit het bezoekersonthaal zou vertrekken vanop de verharde weg je nog een mooie wandeling zou kunnen doen, die langsheen een aantal stokkenmannen voert en terug op de parking uitkomt. Ik heb gehoord dat dit stuk het best toegankelijk is en mits een bijkomende natuurlijke aanpassing van de ondergrond of het aanbrengen van een breed vlonderpad, zou dit stuk ook toegankelijk gemaakt kunnen worden. Niet enkel voor rolstoelen, maar ook voor oudere mensen, die moeilijk te been zijn én voor jonge mensen met buggies. Er zijn genoeg mensen in Genk met een handicap, maar ook heel wat senioren, die hier graag gebruik van zouden willen maken. En het is ook een goede zaak voor mensen met een klein budget om een heel mooie gratis activiteit doen in de mooie natuur van Kattevennen. In coronatijd hebben mensen opnieuw ontdekt hoe deugd het doet om in de natuur te kunnen zijn. We moeten toch zorgen dat dit voor iedereen in Genk mogelijk kan zijn.
Seppe C.
1 1
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Betrokken ouders, sterke kinderen!
Met dit project willen we de ouders tools en handvaten aanreiken via workshops rond verschillende (opvoedkundige) thema’s, waaronder planning, structuur, digitale geletterdheid, gezond gezinsbudget en actief burgerschap.
Abdelmajid K.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Digitale shop
Veel gezinnen leven onder de armoedegrens in Genk. Hierdoor kunnen ze geen computer, tablet of laptop aankopen, dit is een digitaaltijdperk niet mogelijk. Door de aanhoudende coronavirus waar kinderen online leskrijgen heeft ieder op zijn minst 1 instrument nodig om de lessen te kunnen volgen. Dit om de genkse kinderen een goede opleiding te bieden en een nieuwe generatie armoede uit te sluiten door een goede opleiding dat de basis van alles is. Kwam ik op het idee om een shop te openen waar iedereen die een oude computer, laptops enz dat nog werkt, en een nieuwe aanschaft naar toe brengt waar de armere gezinnen tegen een klein bijdrage vb €10 kunnen kopen. Zo is iedereen gelukkig.
Lydia W.
1 3
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - waardig begraven van wie eenzaam of arm sterven
We willen een groep oprichten rond ‘waardig begraven en herdenken van wie eenzaam of arm sterven’ Het gaat om mensen die rechtstreeks op het kerkhof worden begraven omwille van eenzaamheid of armoede waar zij om één of andere reden in terecht zijn gekomen, mensen met verslaving, mensen met psychische moeilijkheden, mensen zonder papieren, mensen die op straat leven…, In meerdere steden en gemeenten, o.a. Antwerpen, Leuven, Hasselt zijn er groepen actief die steeds zorgen dat deze mensen een waardige begrafenis krijgen. Zij hebben daarvoor met het OCMW , begrafenisondernemers, verenigingen waar armen het woord nemen contacten gelegd, overlegd en afspraken gemaakt. Zij gaan steeds met een aantal personen, vrijwilligers, naar het kerkhof waardoor op een sfeervolle wijze deze man of vrouw een waardig afscheidsviering krijgt. Er vindt ook eenmaal per jaar een herdenkingsviering voor al deze overledenen plaats, als teken van eerbied voor ieder leven. Muzikanten, dichters, getuigenissen kunnen hierbij betrokken worden. Hun begraafplaats of urne krijgt een eenvoudige respectvolle steen of bij uitstrooiing een naamplaatje zoals iedereen. Zou dit ook in Genk kunnen? Vanuit onze werkgroepen ‘Rouwenden nabij’ van Genk-West en Genk-Zuid willen we hier graag onze schouders onderzetten en hier, samen met geïnteresseerden, de komende jaren werk van maken.
CECILE R. van Waardig begraven
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Van verhaal naar podcast
Verhalen zitten overal. In elk huis, in ieder mens en op de hoek van de straat. In onze stad wonen heel wat mensen met een boeiend en pakkend verhaal. Mensen waar wij fier op zijn, waar wij naar opkijken, maar ook mensen die minder gehoord worden. Wij willen deze mensen hun verhaal in een podcast weergeven door ze te interviewen en te volgen in hun dagelijks leven. Met deze mensen trekken wij door hun eigen Genk. Wij spreken met ze af op hun werkplek, hun natuurlijke habitat. Wij willen weten in welke wijk de gasten zijn opgegroeid. We bezoeken het ouderlijk huis, de plaats waar zij als kind hebben gespeeld, om herinneringen op te halen. We gaan op bezoek bij een familielid of een vriend. Eindigen doen we op de favoriete plek, een inspirerende plek, een plek in Genk waar die persoon tot rust komt. Via deze podcast willen wij de Genkse burger het woord geven en thema’s aankaarten zoals armoede, natuur, cultuur, sport, jongeren, vergrijzing, racisme, Genkse geschiedenis, enzovoort. Op deze manier willen wij een gevoel van samenhorigheid creëren en een brug leggen tussen de Genkse burger en het beleid. Dit alles in een creatief, auditief jasje waarin we willen samenwerken met Genkse muzikanten en dichters. Wij zijn Fabrizio Simone en Levi Mercurio, ex-radiomaker en geluidstechnicus. Samen willen we de handen in elkaar slaan om van Genk een betere stad te maken.
Levi M.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Cook@Home
Idee 5: Cook@Home Met Cook@Home willen we via lokale handelaars, gevarieerde maaltijden bij genkse gezinnen op tafel krijgen. Door middel van pakketten samen te stellen bij genkse handelaars, die dan afgehaald kunnen worden, zorgen we voor heerlijke, goedkope, gevarieerde gerechten. Hierbij verzorgen we dan instructiefilmpjes per gerecht, die duidelijk en simpel te volgen zijn. Hierdoor laten we iedereen kennis maken met de verschillende voedselculturen in Genk. Verder willen we dan ook verschillende burgers uitnodigen om hun recepten via ons medium op tafel te krijgen. Onze doelgroep zijn zowel jongvolwassenen als gezinnen die het iets minder breed hebben. Door onze ingrediënten zorgvuldig uit te kiezen, bieden we een prijsvriendelijk alternatief op al bestaande services, die vaak prijzig zijn en abonnementskosten met zich meebrengen. Verder willen we jongeren ook aansporen om minder fastfood te kopen. Dit willen we bereiken met simpele, lekkere recepten. Ons uitgangspunt is dan ook een oplossing bieden die ervoor zorgt dat je beter eet, en dat je meer geld overhoudt. Goedkoop gezond eten moet voor iedereen bereikbaar zijn. Onze grootste inzet is dan ook diversiteit, door een brede waaier aan recepten uit verschillende culturen willen we zoveel mogelijk mensen bereiken. Dit zorgt er ook voor dat je in aanraking komt met alle verschillende voedselculturen die Genk rijk is.
Alessio C.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - WIE-KENT-WEEKEND
Mijn idee berust een beetje op het principe van het TV programma ARM RIJK met het verschil dat het ook ARM ARM en alle mogelijke sociale combinaties kunnen zijn en dat het géén overnachting moet zijn. Met het uitgangspunt dat men via een platform kandidaten (van liefst verschillende afkomst) kan koppelen om vooral de verschillende culturen en mensen te leren kennen door bv een zaterdag of zondag te vertoeven van 9u tem 17u. Eventueel naar keuze enkel terug te brengen op samen een ontbijt of middagmaal te maken door diegene die zich uitnodigt opstelt. Door enkele foto's , video, PODCAST of korte samenvatting kunnen samenkomsten dan in een positief kader worden bekeken of beluistert maar het uitgangspunt moet blijven om gewoon een afspraak vrijblijvend te organiseren. Gezien de corona maatregelen zou dit nu enkel kunnen via een wandeling of picknick buiten . WIE - KENT WEEKEND is ook het alternatief voor onze buitenlandse vakantie etentjes vermits we de hele wereld keuken in onze Stad hebben. Het plan is dus een PLATFORM te ontwikkelen (intern door ICT stad Genk of extern) waarbij mensen aangeven waarvoor ze open staan én wanneer , het aanwenden van LEEN middelen bv een vertaal apparaatje , digitaal foto/camera toestel (GSM) , GPS tracker om wandelingen te visualiseren ... om deze via een reportage weer te geven op dit PLATFORM. Misschien kan de LUCA SCHOOL hiervoor worden betrokken voor het in beeld brengen van deze ontmoetingen indien de personen in kwestie ervoor open staa
Peter D.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Zonder honger naar bed: GENK
Met dit burgerinitiatief willen wij mensen uit Genk helpen die in financiële nood verkeren. Het kan ook gaan over mensen die ondanks een voedselpakket van Sint-Vincentius de eindjes toch niet aan elkaar kunnen knopen. Wij zien onszelf dus als een aanvullende organisatie waar Genkenaren in financiële moeilijkheden op kunnen rekenen. Voor diegene die tussen de mazen van het net vallen willen wij als brugfunctie fungeren richting overheidsinstanties zoals het OCMW, CAW,.. Verder beheren wij samen met vrijwilligers een weggeefwinkel waar burgers zowel voedsel, speelgoed als kleding kunnen doneren. Overigens organiseren wij doorheen het jaar acties rond diverse feestdagen. Dit omdat veel gezinnen het dan moeilijk hebben. Wij zorgen ervoor dat gezinnen die het moeilijk hebben dan ook op een warme manier kunnen vieren. Graag willen wij ook kookworkshops organiseren voor jongeren alsook alleenstaande ouders. Op deze manier kunnen zij met een beperkt budget gezonde en lekkere gerechten bereiden. De organisatie zelf zien wij ook als een vormend project: voor het openhouden van het winkeltje en het maken van de voedselpakketten willen wij nl. werken met vrijwilligers. Als coördinator van het project zou ik graag langdurig werklozen en personen op zoek naar aangepast werk opnieuw werkervaring willen aanbieden. Op deze manier kan dit project bijdragen aan de reïntegratie van deze personen tot de reguliere arbeidsmarkt.
Cindy G.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Spelen in ontmoeten
In Genk hebben we heel wat speelmogelijkheden. Toch is het niet evident om voor iedereen op speeltuigen te klauteren. Ik zou daarom heel graag een speeltuin willen voor mindervalide. Deze ruimte is natuurlijk voor iedereen heel leuk. Ook voor mensen en kinderen zonder een handicap. Wat het natuurlijk helemaal fantastisch zou maken is als er in elke speeltuintje dat in Genk erbij komt een speeltuig voor mindervalide word voorzien.
Adelina L.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Lokale gezonde voedsel garantie
Kokopelli power community heeft als doelstelling om samen met vele vrijwilligers grond en of tuinen die braak liggen toch te gaan benuttigen en hier Bio tuintjes op te ontwerpen en te onderhouden. De overproductie hiervan wordt dan geschonken aan hulpbehoevenden en mensen van die het niet al te breed hebben! Voor zover mogelijk wordt er gewerkt via het permacultuur Principe. Wij geloven erin als wij de handen in elkaar slaan dat we op deze manier een fijn en doeltreffende samenwerking uit de grond kunnen stampen. Dit om een ecologisch, economisch en gezonder voedsel voorziend systeem te kunnen creëren waar ieder mens baat bij heeft. Kokopelli zal waar mogelijk mensen in nood helpen te ondersteunen en adviseren, hiervoor zal Het Kokopelli project vele vrijwilligers nodig gaan hebben! De vrijwilligers zorgen voor onder andere een juiste voedselverdeling.
Marko k.
4 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Hulplijn
Door het inroepen van een hulplijn willen we deze mensen op een laagdrempelige manier in contact brengen met de hulp die ze nodig hebben (OCMW, thuishulp, CAW, CGG, huisartsen, JAC, slachtofferhulp, etc. ). We willen de hulplijn zodanig organiseren dat het toegankelijk is voor mensen met een andere thuistaal. Deze hulplijn kan mensen met een zeer arme/beperkte sociale context bereiken en hulp bieden door te luisteren, een vraagverheldering te doen en een gepaste doorverwijzing te realiseren. Hierdoor hopen we om de nodige hulp sneller te kunnen inschakelen en preventief te werken. Een hulplijn dat laagdrempelig en toegankelijk is, een doorverwijsfunctie heeft, en zich richt naar vreemdelingen met een andere thuistaal dan het Nederlands. Het gaat vooral om mensen met een migratie achtergrond die geen aansluiting vinden en waarbij de afstand naar de lokale/regulier aanbod te groot lijkt (wegens gebrekkige talenkennis, mentale/ psychische kwetsbaarheid, laag zelfbeeld, …) Doel: via de moedertaal te informeren en te begeleiden naar de juiste dienst of hulpverlening. De eerste onthaal is in eigen thuistaal (vraagverheldering om dan door te verwijzen) De verdere hulpverlening is meestal Nederlandstalig
Zehra Y. van Yadelim Plus vzw
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Speel-O-theek Genk
Kinderen van 0 tot 12 j kunnen hier speelgoed ontlenen. Maar ook als je ouder bent kan je hier terecht voor bv. bordspelen. Grootouders, scholen, onthaalouders en gastouders zijn ook welkom. Grote spelen kunnen ontleend worden voor activiteiten en feesten. In de Speel-O-theek (SOT) kan je speelgoed uitlenen voor een aantal weken tegen een lage prijs (of misschien wel gratis). Het speelgoed zal duurzaam zijn en zal rekening houden met de verschillende ontwikkelingsgebieden. Spelen is leren, fantaseren, communiceren, experimenteren, enz. Het zal de ontwikkelingsgebieden stimuleren. Speelgoed kost bovendien veel geld. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om (duur) speelgoed aan te kopen. Het is bijkomend goed voor het milieu. De SOT kan ook een ontmoetingsruimte zijn waar gezinnen elkaar leren kennen en samen spelen. Een plek waar kinderen (0–12) samen met hun ouders spelenderwijs vaardigheden versterken. Activiteiten kunnen hier georganiseerd worden (bordspelen voor oudere kinderen, ruilnamiddagen,...). Het zal gezinnen verbinden. Ze nemen de tijd om écht met elkaar te spelen. Bovendien zal het een laagdrempelige ontmoetingsruimte zijn, geconnecteerd met andere Genkse initiatieven (verdere hulp/ondersteuning mogelijk en de drempel ligt lager). De 1e stap zou zijn om na te gaan hoe de verschillende bestaande instanties hier tegenover staan en of dit mee geïntegreerd kan worden. Dit zou een solide basis kunnen zijn voor het voortbestaan. Ik denk dan aan de bib, O3-campus,...
Natasja M.
1 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Dakgoten zuiver maken tegen betaalbare prijs
Heel wat oudere mensen durven niet meer zelf hun dakgoot proper maken. Nochtans is dit in het najaar aangewezen gezien de bladerval van de hoge bomen. Anders riskeert men vochtige muren, met warmteverlies en schade aan het gebouw. Doel van het project is om via een gezamenlijke aankoop en vergelijkende prijzen een goede en betaalbare dakwerker te engageren om de dakgoten bij ons in de wijk (en eventueel daarbuiten) proper te maken. Voor vele bewoners is de drempel financieel en praktisch te hoog om dit op eigen kracht te doen. Bedoeling is om iemand aan te trekken om dit project uit te werken, op punt te stellen en uit te voeren. Eens dit project éénmaal goed gelukt is, kan het Buurtwerk dit de volgende jaren verderzetten.
Yves G. van Buurtopbouwwerk Winterslag vzw
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Kansarmen versterken
Vrienden van de Casa (zo wat 20 jaar geleden opgericht door wijlen Carlo Maurina) heeft als DNA "Mensen in (kans)armoede helpen". Ons bestuur telt 6 leden maar bij de organisatie van activiteiten zijn er al gauw ruim 20 vrijwilligers extra aan de slag. Bij de organisatie van de jaarlijkse traditionele solidariteitsmaaltijd treft ons de dankbaarheid van de genodigeden, maar vooral de nood en behoefte van hen aan warmte, steun, ontmoeting, verbinding en versterking. Daarom willen wij in het kader van dit project bijkomende activiteiten-initiatieven organiseren. De focus ligt op bewoners van Winterslag maar wij dragen alle Genkenaren met dezelfde behoefte een warm hart toe. Net zoals bij de solidariteitsmaaltijd willen wij ook bij deze nieuwe initiatieven beroep doen op en samenwerken met diverse verenigingen, werkingen en diensten. Dit om de juiste mensen kunnen uit te nodigen en ook om over de juiste achtergrondinformatie te beschikken. Met deze activiteiten-initiatieven willen wij de mensen hun leefwereld verruimen, hen versterken, hun sociaal netwerk verruimen en meer ontmoetingskansen scheppen. Tevens willen we door o.a. hierbij vele vrijwilligers te betrekken, de beeldvorming over (kans)armoede verbeteren en voor extra verbinding zorgen. Waar wij o.a. aan denken: nuttige en ontspannende infosessies, uitstap (bus-trein) met recreatief en educatief luik, bezoek KRC-Genk thuismatch, Voetbaltornooi, paasevenement (bv paaseitjes rapen)... Koen Buntinx namens Vrienden Casa
Koen B. van Vrienden van de Casa
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - De Speelbus
Het project houdt in dat we net zoals een bibliotheek iets uitlenen. Maar in de plaats van boeken, kan je hier spelletjes en speelgoed uitlenen. We weten dat niet iedereen daar altijd kan geraken en sommige mensen zich moeilijk kunnen verplaatsten. Daarom willen we graag een busje inrichten om de spelletjes tot bij de mensen te brengen en weer te gaan halen. We willen een vaste locatie voor de spelletjes uit te lenen én we willen ook met ons busje op vaste plaatsten staan in de verschillende wijken van Genk. Op die vaste plaatsten kunnen we direct spelletjes aanbieden die terplekken gespeeld kunnen worden zoals voetballen, springtouwen, stoepkrijt, reuze blokken, … We zijn opzoek naar een locatie, we zoeken ook nog mensen die zich hiervoor mee willen inzetten en met dit budget zouden we ook de Speelbus inrichten.
Yamila E.
1 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Verenigen van culturen en uitwisselen van kennis
De Multiculterele Tafel is een vereniging die maandelijks sociaal restaurant organiseert om ervoor te zorgen dat maatschappelijk kwetsbare gezinnen ook kunnen genieten van een driegangenmenu voor een voordelig tarief. Het vormt alsook een ontmoetingsmoment om eenzaamheid te verminderen, mensen te ontmoeten en het netwerk uit te breiden. Om deze doelgroep meer te kunnen ondersteunen en een gehoor te geven aan hun noden en signalen wilt de Multiculturele Tafel maandelijks voorafgaand aan het sociaal restaurant telkens een uur vrijmaken om sessies te organiseren voor de doelgroep. De inhoud van de sessies worden gebaseerd op de verschillende noden en signalen van de doelgroep. We hadden de volgende thema's in gedachte: - rechten verkennen: vorming(en) organiseren: iemand laten komen vanuit het OCMW/ CAW/ Mutualiteit - ruilmoment: iedereen neemt iets mee wat hij/zij niet gebruikt en ruilt het met een iemand anders zijn voorwerp - Sessies rond gezonde voeding: hoe kan je goedkoop en gezond eten? -.... Op deze manier hopen we een bijdrage te hebben vanuit onze vereniging en deze doelgroep te versterken.
Letty S. van Multiculturele tafel
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Jong volwassenen Dienstencentrum
Net zoals voor de senioren zou ik dienstencentra willen oprichten. Deze keer niet gefocust op senioren, maar op jongvolwassenen. Net zoals de senioren zitten er genoeg mensen thuis uit verveling of op parkings in de auto. Veel genkenaren hebben zich nog niet gevestigd in een eigen woning, of zijn nog alleenstaand dus zitten ze vaak alleen thuis. Logisch gevolg gaan ze elkaar dus willen opzoeken maar bestaan hier niet direct de relevante plaatsen voor. Daarom opteer ik om de dienstencentra die al gebruikt worden van 9 tot 5 door de senioren, vervolgens open te stellen voor de jongvolwassenen wat tot een heel ruim publiek genomen kan worden. Zo zouden we deze 5 genkse dienstencentra die perfect verdeeld zijn over genk open kunnen houden tussen bv. 18u en 23u. Zo kunnen jongvolwassen die zich alleen voelen hier naar toe komen om samen te zitten en zich gemeenschappelijk bezig te houden. De eet faciliteit die de senioren zijn aangeboden zouden we ook aan deze jongvolwassenen kunnen aanbieden zodat ze ook gezonder en betaalbaarder kunnen leven. Net zoals voor de senioren zou ik dan ook verschillende diensten willen aanbieden die relevant zijn voor jongvolwassenen. Bijvoorbeeld praatavonden over sparen of investeren, begeleid door de juiste personen. Zo kunnen we deze groep mensen ook beter leren netwerken en in contact brengen met de juiste personen.
Rico P.
0 1
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Samen op de fiets!
Samana-Genk stelt vast dat er grote mobiliteitsarmoede is bij chronisch zieken en ouderen omdat zij niet meer zelfstandig aan het verkeer kunnen of durven deelnemen. ‘Samen op de fiets’ beoogt dat alle minder-mobiele personen, van jong tot oud, maximaal kunnen genieten van het fietsnetwerk in Genk en omgeving, waardoor het om een stadsbreed project gaat. Wij willen deze sociale ongelijkheid wegwerken en tegelijk duurzame recreatie promoten door een laagdrempelig verhuursysteem van aangepaste en comfortabele fietsen. Wij denken hierbij aan een of meer elektrische duo-fietsen en/of elektrische rolstoelfietsen en/of elektrische fietsriskja’s, met trapondersteuning. Deze fietsen zijn een waardevolle aanvulling op het aanbod van verhuurfietsen dat er al is in Genk. Het verhuursysteem veronderstelt een gecoördineerde inzet van vrijwilligers en een samenwerking met allerlei organisaties en instanties zoals Fietspunt Portavida, de dienst toerisme, vrijwilligersorganisaties, buurtwerkingen, dienstencentra, … ‘Samen op de fiets’ creëert mogelijkheden tot sociale contacten en ontmoeting waardoor het eenzaamheid en isolement kan doorbreken Dankzij de elektrische trapondersteuning is er een grotere actieradius waardoor dit project de kijk op Genk voor iedereen, ook de minder mobiele mensen, zal verruimen. Op basis van de ervaringen gedurende de twee projectjaren, hopen we te kunnen evolueren naar een verankering van dit fietsverhuursysteem in Genk, met als doel ‘samen Genk maken’.
Guido T. van Samana Genk
1 4
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

NIET GESELECTEERD - SOS COACH
SOS-coaches In 2021 komt Kalem vzw met een nieuw concept: “SOS coaches”. Hiermee willen wij inzetten op twee pijlers: educatieve ondersteuning gekoppeld aan psychosociale begeleiding. De SOS coach werkt op vroegdetectie, de preventie van factoren die bijdragen tot schooluitval en biedt zowel persoonlijke als systemische begeleiding . Educatieve ondersteuning betreft taalontwikkeling, bijles en huiswerkbegeleiding, ontwikkeling van een individueel aangepaste studiemethoden en studiekeuzebegeleiding. Daarnaast wordt psychosociale begeleiding op maat aangeboden aan kwetsbare kinderen en jongeren, inclusief hun omgeving. Binnen deze begeleiding wil de vereniging allereerst een triage- en oriënteringsfunctie verzorgen. Verder behoren een eerste indicatiestelling, individuele en systemische begeleiding binnen dit concept zelf ook tot het aanbod. Hierbij wordt getracht verscheidene partijen te betrekken (school, CLB, logopedist, gezin) om een passend behandelplan uit te werken. Op deze manier worden barrières weggenomen en stelt het gezinnen in staat gebruik te maken van het reeds bestaande beleid. De SOS coach hanteert een persoonlijke aanpak en werkt volgens een nieuwe methodologie. Kalem vzw wil de SOS coach opleiden. De SOS coach zal toegeschreven worden aan een gezin en 24/7 ter beschikking staan van hun. Ze worden inhoudelijk/methodisch ondersteund door de Kalem-basiswerking die bestaat uit klinisch psychologen.
Yusuf A. van Kalem vzw
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Een Thuis voor Iedereen
Een man, een vrouw, soms alleen, soms met kinderen... Je moet altijd weten dat er een plaats is waar je thuis kunt komen. Niemand zou genoodzaakt moeten zijn om op straat te moeten slapen. Het gebeurt soms ook hier bij ons, in Genk. Moeilijke of onverwachte toestanden en je belandt op straat, zonder geld, soms zonder papieren. Je zou een dossier bij de lokale Ocmw moeten indienen maar het is 's avonds, nog erger, het is het begin van het weekend... En je moet wachten op de vergadering van volgende week, wachten omdat er geen plaats is bij het Caw in Hasselt, wachten op een andere oplossing omdat je helemaal geen recht hebt om geholpen te worden en je hebt honger en geen bed… We willen deze mensen een noodopvang bieden en een luisterend oor. De opvanglocatie ligt in Waterschei bij de Missione Cattolica Italiana. Ons idee is om de bestaande woning aan te passen om zo twee onafhankelijk functionerende woningonderdelen te bekomen. Het is de bedoeling dat de opvang van mensen in nood tijdelijk is, dat ze na enkele dagen doorverwezen kunnen worden naar de bevoegde diensten en samen naar een oplossing te zoeken. Omdat we bij de Missione vooral het menselijk aspect belangrijk vinden zijn we laagdrempelig en is er bij mensen minder schroom om hulp te vragen. De aanwezigheid van enkele aalmoezeniers die al sinds jaar en dag hulp bieden aan mensen in nood maakt dat de Missione een aanspreekpunt is en een warm Huis voor Iedereen!
Gregorio A. van Mci Waterschei Vzw
3 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

NIET GESELECTEERD - Zitbank app
Er zijn in Genk veel zitbanken. Die kan je in kaart brengen en de plaats ervan linken aan een gps locatie. Als je plaatsneemt op zo n zitbank kan je via een uit te werken app andere mensen laten weten dat je zin hebt in een gesprek. Op die app moet ook plaats zijn voor eventuele verbindende verhalen
Guido G.
0 3
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Zwartbergse vrouwenwerking
Door de vele signalen en noden van verschillende vrouwengemeenschappen uit Zwartberg voelt Vzw Open je Hart zich genoodzaakt om een project in te dienen om de maatschappelijke Vzw Open je Hart is een vzw die een sterke werking heeft in Genk en vooral in Zwartberg. participatie van moeder en kind te verhogen en hen te empoweren. Het is de bedoeling om een aanbod op maat te organiseren zodat ze ook buitenhuis zijn en kunnen deelnemen aan de samenleving. Op dit moment is er een doelgroep van 40 à 60 vrouwen vanaf de leeftijd van 20 jaar. Deze groep bestaat uit vluchtelingen, alleenstaande moeders, mindervaliden, kansarmen,… Het is de bedoeling om met deze groep een traject op te starten bestaande uit verschillende sessies waarbij men zal trachten om zoveel mogelijk te voldoen aan de noden en signalen. De sessies zullen gaan over: -vrijetijdsbesteding (samen gezond koken, deelnemen aan een sociaal restaurant,…), -kennisoverdracht (wegwijs maken over de rechten van de vrouw, rechtenverkenner, sociale kaart…) -Sport (wandelingen, zumba, fysiek sporten,…) -vrouwenemancipatie (elkaar versterken, empoweren, praten over je eigen gevoelens en problemen, assertiviteit, persoonlijkheidsontwikkeling,…) -Educatie ( Nederlands leren, gezonde voeding, moeder en kind maken samen huiswerk,…) Om de vrouwen meer erkenning te geven zullen we vragen om publicaties in stadsmagazine 3600 te mogen doen. Verder willen we iedere maand een vrouw in de kijker plaatsen om haar cultuur voor te stellen .
Houria A. van VzwOpenhehart
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Culinair atelier, upcycling, uitleenmaterialen
Gratis kooklessen voor maatschappelijk kwetsbare doelgroepen op dinsdag. Jongeren die gestopt zijn met school maar op zoek zijn naar zinvolle daginvulling. Volwassenen die in armoede leven en willen leren koken met gezonde en goedkope ingrediënten. Zo kun je van rode kool ook soep en lenterolletjes maken! Creatief leren koken met ingrediënten van de voedselbank. Verdeling van maaltijden voor mensen in nood. Locatie voor het geven van kookworkshops maar ook kleine vergaderingen met een cultureel/maatschappelijk thema. Vergaderruimte voor vzw's en kleine groepen. Een uitleenbibliotheek voor kookmaterialen, een wafelijzer die je hooguit 1x per jaar gebruikt kan beter in onze bibliotheek staan, klaar voor gebruik.
Simona B.
0 0
lees meer

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

IN PROJECTFASE - Iedereen tafelt (aan de langste picknicktafel)
Een 'alternatief' wijkrestaurant biedt niet alleen een gezonde maaltijd aan een betaalbare prijs, het is ook een ontmoetingsplaats waar het makkelijk binnenstappen is voor alle buurtbewoners. Het richt zich daarbij ook uitdrukkelijk op diegenen die moeilijker aansluiting vinden: mensen die omwille van hun financiële situatie, hun leeftijd, hun fysieke of mentale problemen in onze maatschappij uit de boot dreigen te vallen. Verbondenheid creëren staat voorop bij deze 'van samen tafelen'. Want iedereen hoort er graag bij. Daarnaast zorgen wijkrestaurants dat nuttige informatie doorstroomt en dat lokale verenigingen en hulp- en dienstverlening toegankelijker worden. Ze bieden senioren de kans langer in hun eigen huis te wonen en creëren lokale, sociale tewerkstelling. Wie als vrijwilliger meewerkt, krijgt een nieuw perspectief op zinvolle arbeid en maakt actief deel uit van het buurt- of buurtleven. Momenteel bereiken deze concepten vooral senioren, maar ze streven naar een sociale mix. Zo creëren wijkbewoners in hun eigen gemeenschap een meer solidaire samenleving voor iedereen. De dynamiek ervan is absoluut bewezen. In Genk echter zouden we willen starten met een wijkrestaurant in Sledderlo (pilot), en zo gedurende de zomer willen uitbreiden naar iedere wijk in Genk. Echter de vorm verschilt van de traditionele aanpak - we komen immers steeds samen 'aan een picknicktafel'. En dus te koppelen aan de zomer. Daarna schakelen we over naar een 'heus wijkrestaurant'.
Kristof S.
0 0
lees meer
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 55 bijdragen