Skip to main content
home-page
Deel op facebook
home-page
Deel op facebook

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

In andere steden en gemeenten werden bijvoorbeeld deze projecten reeds ingediend: ontmoetingsmomenten organiseren, vrijetijdsbesteding, oprichting van vrouwengroepen, sociale winkels, ...

55
25

Deze ideeën werden reeds ingediend

Willekeurig
Populair
Recent
NIET GESELECTEERD - SOS COACH
SOS-coaches In 2021 komt Kalem vzw met een nieuw concept: “SOS coaches”. Hiermee willen wij inzetten op twee pijlers: educatieve ondersteuning gekoppeld aan psychosociale begeleiding. De SOS coach werkt op vroegdetectie, de preventie van factoren die bijdragen tot schooluitval en biedt zowel persoonlijke als systemische begeleiding . Educatieve ondersteuning betreft taalontwikkeling, bijles en huiswerkbegeleiding, ontwikkeling van een individueel aangepaste studiemethoden en studiekeuzebegeleiding. Daarnaast wordt psychosociale begeleiding op maat aangeboden aan kwetsbare kinderen en jongeren, inclusief hun omgeving. Binnen deze begeleiding wil de vereniging allereerst een triage- en oriënteringsfunctie verzorgen. Verder behoren een eerste indicatiestelling, individuele en systemische begeleiding binnen dit concept zelf ook tot het aanbod. Hierbij wordt getracht verscheidene partijen te betrekken (school, CLB, logopedist, gezin) om een passend behandelplan uit te werken. Op deze manier worden barrières weggenomen en stelt het gezinnen in staat gebruik te maken van het reeds bestaande beleid. De SOS coach hanteert een persoonlijke aanpak en werkt volgens een nieuwe methodologie. Kalem vzw wil de SOS coach opleiden. De SOS coach zal toegeschreven worden aan een gezin en 24/7 ter beschikking staan van hun. Ze worden inhoudelijk/methodisch ondersteund door de Kalem-basiswerking die bestaat uit klinisch psychologen.
Yusuf A. van Kalem vzw
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Sociaal juridische adviespunt

De Genkenaar heeft nood om met een vraag op een centraal punt terecht kunnen voor ondersteuning of sociaal-juridische bijstand. We merken op dat er meer Genkenaren beroep doen op onze eerste lijnsadvies, nu vooral een grote groep van Genkenaren (Italianen van de eerste generatie). Gezien dat we al sinds enige tijd hierover bevraagd worden en de mensen hiermee met succes tegemoet komen, willen we een lokaal adviespunt voor elke niet zelfredzame Genkenaar. Dat wij ze hiermee ook sterk genoeg maken’ door hen op maat te informeren en zo nodig toeleiden naar de juiste diensten.

Fernando M. van Acli-Winterslag vzw
0 0
lees meer
NIET GESELECTEERD - De Oude Steenberg
De terril van Waterschei, in het wandelgebied Thor Park, is een oude steenberg die getuigt van het rijke mijnverleden van Genk. Een verleden dat sterk heeft bijgedragen aan de multiculturaliteit van onze stad. Vanuit Thor Park kan je te voet of met de fiets naar de terril van Waterschei waar je kan genieten van een mooi uitzicht. Mijn idee is om aan de Zuid-Westelijke flank van de terril een soort avonturenberg te creëeren, naar voorbeeld van de stad Beringen, gecombineerd met enkele grote kunstelementen die bijdragen aan het uitzicht en de beleving van een bezoek aan de terril. De avonturenberg laat kinderen toe om zich te amuseren, de volwassenen genieten dan weer van een pitstop tijdens een wandeling en de senioren genieten van het mooie uitzicht bij zonsondergang. Naast de avonturenberg komt er een rolstoelvriendelijk pad naar het hoogste punt. In het pad komen woorden en spreuken ingezonden door Genkenaren. Verder worden ook alle vlaggen van de vele nationaliteiten binnen Genk geïntegreerd in dit pad. Het pad staat centraal als teken van de verbondenheid als mens, ongeacht je achtergrond. Aan het hoogste punt komt een plein dat in een later stadium gebruikt kan worden voor kleinschalige multiculturele evenementen.
Saverio C.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - WIE-KENT-WEEKEND
Mijn idee berust een beetje op het principe van het TV programma ARM RIJK met het verschil dat het ook ARM ARM en alle mogelijke sociale combinaties kunnen zijn en dat het géén overnachting moet zijn. Met het uitgangspunt dat men via een platform kandidaten (van liefst verschillende afkomst) kan koppelen om vooral de verschillende culturen en mensen te leren kennen door bv een zaterdag of zondag te vertoeven van 9u tem 17u. Eventueel naar keuze enkel terug te brengen op samen een ontbijt of middagmaal te maken door diegene die zich uitnodigt opstelt. Door enkele foto's , video, PODCAST of korte samenvatting kunnen samenkomsten dan in een positief kader worden bekeken of beluistert maar het uitgangspunt moet blijven om gewoon een afspraak vrijblijvend te organiseren. Gezien de corona maatregelen zou dit nu enkel kunnen via een wandeling of picknick buiten . WIE - KENT WEEKEND is ook het alternatief voor onze buitenlandse vakantie etentjes vermits we de hele wereld keuken in onze Stad hebben. Het plan is dus een PLATFORM te ontwikkelen (intern door ICT stad Genk of extern) waarbij mensen aangeven waarvoor ze open staan én wanneer , het aanwenden van LEEN middelen bv een vertaal apparaatje , digitaal foto/camera toestel (GSM) , GPS tracker om wandelingen te visualiseren ... om deze via een reportage weer te geven op dit PLATFORM. Misschien kan de LUCA SCHOOL hiervoor worden betrokken voor het in beeld brengen van deze ontmoetingen indien de personen in kwestie ervoor open staa
Peter D.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Dakgoten zuiver maken tegen betaalbare prijs
Heel wat oudere mensen durven niet meer zelf hun dakgoot proper maken. Nochtans is dit in het najaar aangewezen gezien de bladerval van de hoge bomen. Anders riskeert men vochtige muren, met warmteverlies en schade aan het gebouw. Doel van het project is om via een gezamenlijke aankoop en vergelijkende prijzen een goede en betaalbare dakwerker te engageren om de dakgoten bij ons in de wijk (en eventueel daarbuiten) proper te maken. Voor vele bewoners is de drempel financieel en praktisch te hoog om dit op eigen kracht te doen. Bedoeling is om iemand aan te trekken om dit project uit te werken, op punt te stellen en uit te voeren. Eens dit project éénmaal goed gelukt is, kan het Buurtwerk dit de volgende jaren verderzetten.
Yves G. van Buurtopbouwwerk Winterslag vzw
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Zwartbergse vrouwenwerking
Door de vele signalen en noden van verschillende vrouwengemeenschappen uit Zwartberg voelt Vzw Open je Hart zich genoodzaakt om een project in te dienen om de maatschappelijke Vzw Open je Hart is een vzw die een sterke werking heeft in Genk en vooral in Zwartberg. participatie van moeder en kind te verhogen en hen te empoweren. Het is de bedoeling om een aanbod op maat te organiseren zodat ze ook buitenhuis zijn en kunnen deelnemen aan de samenleving. Op dit moment is er een doelgroep van 40 à 60 vrouwen vanaf de leeftijd van 20 jaar. Deze groep bestaat uit vluchtelingen, alleenstaande moeders, mindervaliden, kansarmen,… Het is de bedoeling om met deze groep een traject op te starten bestaande uit verschillende sessies waarbij men zal trachten om zoveel mogelijk te voldoen aan de noden en signalen. De sessies zullen gaan over: -vrijetijdsbesteding (samen gezond koken, deelnemen aan een sociaal restaurant,…), -kennisoverdracht (wegwijs maken over de rechten van de vrouw, rechtenverkenner, sociale kaart…) -Sport (wandelingen, zumba, fysiek sporten,…) -vrouwenemancipatie (elkaar versterken, empoweren, praten over je eigen gevoelens en problemen, assertiviteit, persoonlijkheidsontwikkeling,…) -Educatie ( Nederlands leren, gezonde voeding, moeder en kind maken samen huiswerk,…) Om de vrouwen meer erkenning te geven zullen we vragen om publicaties in stadsmagazine 3600 te mogen doen. Verder willen we iedere maand een vrouw in de kijker plaatsen om haar cultuur voor te stellen .
Houria A. van VzwOpenhehart
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Mijn living
Dicht bij de mijn van Winterslag een creativiteitscentrum openen voor alle Genkenaren. Heb je een idee? Loop er is binnen en we denken er samen over na. In het centrum is ook Mijn Living waar je 3dagen in de week aanschuift en voor een klein bedrag mee eet wat de pot schaft. Deze lage prijs kan doordat er betalende workshops gegeven worden, ruimtes verhuurd worden voor kortlopende projecten en/of kantoren.
Martien V.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Een weggeefwinkel van iedereen en voor iedereen.
Een weggeefwinkel van iedereen en voor iedereen. Een weggeefwinkel waar (kwetsbare) mensen gratis spullen kunnen komen halen en mensen hun bruikbare spullen komen brengen. Een plek voor ontmoeting en verbinding. Door een weggeefwinkel in de wijk in te bedden, ontstaat er een plek van verbinden en ontmoeten tussen mensen vanuit de wijk zelf en mensen die van buitenaf komen. De winkel zal gerund worden door geëngageerde wijkbewoners die de noden van de buurtbewoners kennen en hierop kunnen inspelen. ( later ook signaal functie opnemen) Een luisterend oor voor de mensen en een aanspreekpunt in de wijk voor mensen die in sociaal isolement leven. Via een eigen facebook-groep en andere sociale media ( laagdrempelig ) worden de buurtbewoners geïnformeerd over de activiteiten en stand van zaken. Er zal maximaal ingezet worden op samenwerking met bestaande organisaties in de wijk. Doelstelling weggeefwinkel: - Iedereen is welkom om te geven en te nemen. - Het bieden van een plek waar het niet om geld draait maar om medeleven en respect. - Zorgen voor sociale samenhang in de wijk. - Zorgen dat mensen elkaar ontmoeten. - Het creëren van een plek waar iedereen welkom is. - Laten zien dat het ook anders kan. - Een bijdrage leveren aan een beter milieu. - Een alternatief bieden voor de wegwerpeconomie. - Armoedebestrijding.
Hassan A.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Van verhaal naar podcast
Verhalen zitten overal. In elk huis, in ieder mens en op de hoek van de straat. In onze stad wonen heel wat mensen met een boeiend en pakkend verhaal. Mensen waar wij fier op zijn, waar wij naar opkijken, maar ook mensen die minder gehoord worden. Wij willen deze mensen hun verhaal in een podcast weergeven door ze te interviewen en te volgen in hun dagelijks leven. Met deze mensen trekken wij door hun eigen Genk. Wij spreken met ze af op hun werkplek, hun natuurlijke habitat. Wij willen weten in welke wijk de gasten zijn opgegroeid. We bezoeken het ouderlijk huis, de plaats waar zij als kind hebben gespeeld, om herinneringen op te halen. We gaan op bezoek bij een familielid of een vriend. Eindigen doen we op de favoriete plek, een inspirerende plek, een plek in Genk waar die persoon tot rust komt. Via deze podcast willen wij de Genkse burger het woord geven en thema’s aankaarten zoals armoede, natuur, cultuur, sport, jongeren, vergrijzing, racisme, Genkse geschiedenis, enzovoort. Op deze manier willen wij een gevoel van samenhorigheid creëren en een brug leggen tussen de Genkse burger en het beleid. Dit alles in een creatief, auditief jasje waarin we willen samenwerken met Genkse muzikanten en dichters. Wij zijn Fabrizio Simone en Levi Mercurio, ex-radiomaker en geluidstechnicus. Samen willen we de handen in elkaar slaan om van Genk een betere stad te maken.
Levi M.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Cook@Home
Idee 5: Cook@Home Met Cook@Home willen we via lokale handelaars, gevarieerde maaltijden bij genkse gezinnen op tafel krijgen. Door middel van pakketten samen te stellen bij genkse handelaars, die dan afgehaald kunnen worden, zorgen we voor heerlijke, goedkope, gevarieerde gerechten. Hierbij verzorgen we dan instructiefilmpjes per gerecht, die duidelijk en simpel te volgen zijn. Hierdoor laten we iedereen kennis maken met de verschillende voedselculturen in Genk. Verder willen we dan ook verschillende burgers uitnodigen om hun recepten via ons medium op tafel te krijgen. Onze doelgroep zijn zowel jongvolwassenen als gezinnen die het iets minder breed hebben. Door onze ingrediënten zorgvuldig uit te kiezen, bieden we een prijsvriendelijk alternatief op al bestaande services, die vaak prijzig zijn en abonnementskosten met zich meebrengen. Verder willen we jongeren ook aansporen om minder fastfood te kopen. Dit willen we bereiken met simpele, lekkere recepten. Ons uitgangspunt is dan ook een oplossing bieden die ervoor zorgt dat je beter eet, en dat je meer geld overhoudt. Goedkoop gezond eten moet voor iedereen bereikbaar zijn. Onze grootste inzet is dan ook diversiteit, door een brede waaier aan recepten uit verschillende culturen willen we zoveel mogelijk mensen bereiken. Dit zorgt er ook voor dat je in aanraking komt met alle verschillende voedselculturen die Genk rijk is.
Alessio C.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Coup de Soep ! Soeperbedankt!
Een lekker kopje verse soep. Waar krijgt een mens het nog warmer van? In mijn tuin staat nog een foodtruck die ik niet meer gebruik. Is eigenlijk zonde. Waarom maken we niet van die foodtruck een rijdende soepbar. Een soepbar waar we wekelijks één keer uitrijden richting een wijk om mensen een (warm) soep hart onder de riem te steken? Een soep gemaakt van lekkere biologische groenten... (bvb van de Buurderij Genk). Met de soepbar zetten we wekelijks één actie op. We zetten alles op met een bende vrijwilligers, en maken geen onderscheid. De soep is en blijft gratis voor iedereen.
Kristof S.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Iedereen tafelt (aan de langste picknicktafel)
Een 'alternatief' wijkrestaurant biedt niet alleen een gezonde maaltijd aan een betaalbare prijs, het is ook een ontmoetingsplaats waar het makkelijk binnenstappen is voor alle buurtbewoners. Het richt zich daarbij ook uitdrukkelijk op diegenen die moeilijker aansluiting vinden: mensen die omwille van hun financiële situatie, hun leeftijd, hun fysieke of mentale problemen in onze maatschappij uit de boot dreigen te vallen. Verbondenheid creëren staat voorop bij deze 'van samen tafelen'. Want iedereen hoort er graag bij. Daarnaast zorgen wijkrestaurants dat nuttige informatie doorstroomt en dat lokale verenigingen en hulp- en dienstverlening toegankelijker worden. Ze bieden senioren de kans langer in hun eigen huis te wonen en creëren lokale, sociale tewerkstelling. Wie als vrijwilliger meewerkt, krijgt een nieuw perspectief op zinvolle arbeid en maakt actief deel uit van het buurt- of buurtleven. Momenteel bereiken deze concepten vooral senioren, maar ze streven naar een sociale mix. Zo creëren wijkbewoners in hun eigen gemeenschap een meer solidaire samenleving voor iedereen. De dynamiek ervan is absoluut bewezen. In Genk echter zouden we willen starten met een wijkrestaurant in Sledderlo (pilot), en zo gedurende de zomer willen uitbreiden naar iedere wijk in Genk. Echter de vorm verschilt van de traditionele aanpak - we komen immers steeds samen 'aan een picknicktafel'. En dus te koppelen aan de zomer. Daarna schakelen we over naar een 'heus wijkrestaurant'.
Kristof S.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Kansarmen versterken
Vrienden van de Casa (zo wat 20 jaar geleden opgericht door wijlen Carlo Maurina) heeft als DNA "Mensen in (kans)armoede helpen". Ons bestuur telt 6 leden maar bij de organisatie van activiteiten zijn er al gauw ruim 20 vrijwilligers extra aan de slag. Bij de organisatie van de jaarlijkse traditionele solidariteitsmaaltijd treft ons de dankbaarheid van de genodigeden, maar vooral de nood en behoefte van hen aan warmte, steun, ontmoeting, verbinding en versterking. Daarom willen wij in het kader van dit project bijkomende activiteiten-initiatieven organiseren. De focus ligt op bewoners van Winterslag maar wij dragen alle Genkenaren met dezelfde behoefte een warm hart toe. Net zoals bij de solidariteitsmaaltijd willen wij ook bij deze nieuwe initiatieven beroep doen op en samenwerken met diverse verenigingen, werkingen en diensten. Dit om de juiste mensen kunnen uit te nodigen en ook om over de juiste achtergrondinformatie te beschikken. Met deze activiteiten-initiatieven willen wij de mensen hun leefwereld verruimen, hen versterken, hun sociaal netwerk verruimen en meer ontmoetingskansen scheppen. Tevens willen we door o.a. hierbij vele vrijwilligers te betrekken, de beeldvorming over (kans)armoede verbeteren en voor extra verbinding zorgen. Waar wij o.a. aan denken: nuttige en ontspannende infosessies, uitstap (bus-trein) met recreatief en educatief luik, bezoek KRC-Genk thuismatch, Voetbaltornooi, paasevenement (bv paaseitjes rapen)... Koen Buntinx namens Vrienden Casa
Koen B. van Vrienden van de Casa
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Veilig en goed online
We leven in een tijd dat onze Internetverbinding ten minste even belangrijk is geworden als de manier waarop we ons verplaatsen. Anderzijds houdt dit ook een aantal risico’s in. We moeten een rijbewijs hebben en onze auto en fiets moeten voldoen aan een aantal regels, terwijl een computer, tablet of smartphone bijna onbegrensd kan worden ingezet maar ook misbruikt door iedereen met kwade bedoelingen op het Internet. In een wereld van online banking, videochat, gaming, ongelimiteerd gebruik van apps en apparaten die aan het Internet hangen is de kwaliteit van ons Wifi-signaal en de gezondheid van ons apparaat belangrijker dan ooit. Geïnteresseerden kunnen we onderdompelen in de wereld van Internetbeveiliging en andere relevante informatie. Samen kunnen we dan een soort hulplijn opzetten om courante problemen aan te pakken zoals: wifi-signaal verbeteren, malware of andere schadelijke software bestrijden en advies geven over, handige tips geven voor het gebruik van videochat-programma’s, sensibiliseren over en helpen bij het gebruik van het Internet en apps, tips voor het instellen van schermtijd en beperkingen bij het gebruik van tablet en smartphones door kinderen, jongeren en tieners, sensibiliseren bij het gebruik van PIN-codes, wachtwoorden … Daarnaast kunnen we een open forum opzetten waarbij kennis en ervaring gedeeld kunnen worden. Op deze manier kunnen we een steentje bijdragen om de digitale ongelijkheid aan te pakken.
Peter K.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Wijkkeuken
Een gemeenschappelijke keuken en refter waar de hele buurt gebruik van kan maken. Een plek met open sfeer, die laagdrempelig is en waar alle lagen van de bevolking zich welkom voelen en graag binnenspringen. Waar voedsel zorgt voor het creëren van gemeenschap. Ik zie de wijkkeuken als een multifunctionele gebruiksplaats: -Een plek die speelt met het idee van een voedselbank, maar waar er verse maaltijden worden aangeboden die met liefde worden gemaakt door de gemeenschap en voor de gemeenschap. Iedereen heeft recht op een warme maaltijd en samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen aan deze behoefte bekomt. -Een plek waar men buurtfeesten kan organiseren en die ook kan dienen als vergaderruimte voor organisaties. (Men zou via afspraak de keuken en de refter kunnen lenen.) -Een plek waar de mooie waaier aan diversiteit en het multiculturele aspect van Genk helemaal tot uiting kan komen via de vele keukens die Genk sowieso al te bieden heeft. Waardoor men elkaars cultuur beter leert kennen maar waardoor we ook elkaar als bewoners beter leren kennen en appreciëren. -Een plek waar verschillende activiteiten en acties georganiseerd kunnen worden. Bijvoorbeeld kooklessen en workshops, het uitdelen van verse meeneemmaaltijden. En ook bijvoorbeeld inzamelacties voor het verzamelen van voedsel. De wijkkeuken zou dan ook te werk gaan in de vorm van een VZW. Waar we op een vrijwillige basis te werk kunnen gaan om een ontmoetingsplek te creëren en de nodige monden te voeden.
Annelies Z.
2 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Documentaire over Genkenaren met migratieroots
We willen een documentaire opnemen die het leven en verhaal van Genkenaren met migratieroots vertelt, waarom en hoe ze naar hier zijn gekomen, hun belevenissen en ervaringen in dit land waar alles hun vreemd is, hoe zij zijn geïntegreerd in de Genkse samenleving en de gevolgen daarvan. We willen dit doen omdat Genk een heel multicultureel en diverse samenleving is waarop deze migranten een grote invloed op hebben gehad. Ik werk samen met vzw De Start’S voor de crewleden en opnames en in de documentaire komen mensen van Genk met de migratieachtergrond voor. Deze mensen horen vaker tot de groep van kansarmen en maken vaker sociale ongelijkheid mee.
Ferman Emin O.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Genk: fietsstad voor iedereen!
Onze vzw ‘Fietsplezier voor iedereen’ heeft als doel fietsplezier mogelijk te maken voor mensen die niet (of niet meer) zelfstandig kunnen fietsen. Dit kan enkel met aangepaste elektrische fietsen (rolstoelfiets, duofiets of Riksja). Met deze drie types fietsen is het mogelijk om fietsplezier te beleven voor iedereen, zowel passief als actief. Deze fietsen zijn duur, vaak te duur om aan te kopen zowel privé als voor zorginstellingen en woonzorgcentra. Het zou fantastisch zijn moest er op een centrale plaats in Genk (zoals bijvoorbeeld Kattevenia) een mogelijkheid zijn om deze fietsen te lenen of aan een democratische prijs te huren. Hier kan iedereen, zowel privépersonen, onze Genkse zorginstellingen en woonzorgcentra gebruik maken van deze aangepaste elektrische fietsen. Wij zijn verheugd dat er ook soortgelijke initiatieven zijn ingediend en willen graag de krachten bundelen en onze ervaringen delen om samen meer fietsplezier mogelijk te maken. Laten we van Genk de meest diverse fietsstad maken.
Bart H. van VZW fietsplezier voor iedereen
0 4
lees meer
IN PROJECTFASE - Nieuwe start voor Pionier in Zwartberg!
De parking van Pionier heeft al lang een slechte reputatie in Genk. Met de buurtbewoners van Zwartberg hebben we aantal ideeën : fitnesstoestellen voor jongeren, Speelpark voor de kinderen een BBQ plaats om gezellig samen te komen, meer groen, een zitplek voor kinderen, een routenetwerk voor wandelaars, een kruidentuin, enzovoort. Hiervoor willen we gedragenheid van mensen uit de buurt, zoals de jongeren, buurtbewoners, verenigingen, enzovoort. Tegelijkertijd zien we dat veel mensen het door de coronacrisis moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Daarom willen we een kleine vrijwilligersvergoeding geven aan mensen uit de buurt in ruil voor een taak in de omgeving. Hiermee creëren we draagkracht voor de veranderingen in de omgeving van Pionier, geven we mensen die het financieel moeilijk hebben een duwtje in de rug en betrekken we hen bij het wijkgebeuren. Er kan een kleine vergoeding gegeven worden voor het metsen van een BBQ, het aanplanten van bomen, struiken en planten, maar ook voor het samen in elkaar steken van een fitnessplek of de aanleg van een wandelpad. Er kan ook gekeken worden of er met de vergoeding ambassadeurschap bij de jongeren opgenomen kan worden op de parking, zodat er respectvol en zonder overlast met de plek wordt omgegaan. Samen willen we een nieuwe start maken aan Pionier. We willen een breed gedragen initiatief, van waaruit we later nog andere initiatieven kunnen nemen, zodat iedereen er zich welkom voelt.
Ersin G.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Hulplijn
Door het inroepen van een hulplijn willen we deze mensen op een laagdrempelige manier in contact brengen met de hulp die ze nodig hebben (OCMW, thuishulp, CAW, CGG, huisartsen, JAC, slachtofferhulp, etc. ). We willen de hulplijn zodanig organiseren dat het toegankelijk is voor mensen met een andere thuistaal. Deze hulplijn kan mensen met een zeer arme/beperkte sociale context bereiken en hulp bieden door te luisteren, een vraagverheldering te doen en een gepaste doorverwijzing te realiseren. Hierdoor hopen we om de nodige hulp sneller te kunnen inschakelen en preventief te werken. Een hulplijn dat laagdrempelig en toegankelijk is, een doorverwijsfunctie heeft, en zich richt naar vreemdelingen met een andere thuistaal dan het Nederlands. Het gaat vooral om mensen met een migratie achtergrond die geen aansluiting vinden en waarbij de afstand naar de lokale/regulier aanbod te groot lijkt (wegens gebrekkige talenkennis, mentale/ psychische kwetsbaarheid, laag zelfbeeld, …) Doel: via de moedertaal te informeren en te begeleiden naar de juiste dienst of hulpverlening. De eerste onthaal is in eigen thuistaal (vraagverheldering om dan door te verwijzen) De verdere hulpverlening is meestal Nederlandstalig
Zehra Y. van Yadelim Plus vzw
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Futbalista: meisjes kunnen ook scoren!
Voetbal leeft in Genk, maar omwille van heel wat drempels krijgen veel meisjes en vrouwen te weinig kansen om zich hierin te ontplooien. Doorheen mijn jaren ervaring met voetbal voor meisjes op alle niveaus, weet ik dat er in Genk veel meisjes zijn die graag willen voetballen maar de kans ertoe niet krijgen. Met Futbalista wordt voetbal naar de meisjes gebracht, wordt er zoveel mogelijk gewerkt met vrouwelijke coaches, wordt er ingezet op ouderbetrokkenheid en leiden we het meisje toe naar de voetbalclub waar het meisje én de ouders zich goed bij voelen. Centraal staat het kansen bieden aan meisjes vanaf 5 jaar om op een leuke en veilige manier kennis te maken met de populaire groepssport waar op dit moment nog vooral jongens de kans toe krijgen. Door trainingen te organiseren in de omgeving van de meisjes, zoals de Genkse scholen, buitenschoolse opvanginitiatieven en de wijken van Genk, trachten we zoveel mogelijk meisjes en hun ouders te bereiken en aanwezige drempels te verlagen. Trainingsmomenten worden georganiseerd in hun context, samen met vriendinnetjes, op een veilige en leuke manier. Meisjes kunnen hun talenten ontdekken en hun zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en algemeen welzijn wordt hierdoor positief beïnvloed. Eveneens gaan we emanciperend te werk waarbij we vrouwelijke coaches kansen bieden, opleiden en hen laten functioneren als rolmodel voor de (voetballende) meisjes. Een win-win voor de toekomst: scoren voor gendergelijkheid!
Sarah G.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - BabaPapa
BabaPapa-project richt zich in eerste instantie tot kwetsbare vaders (vaders die via bestaande initiatieven niet bereikt worden) en stimuleert de gezonde hechting tussen de vader en het kind. Papa’s krijgen in een ontspannende sfeer de ruimte om op een spontane manier kennis te maken met kinderboeken. Daarnaast schept dit initiatief een rustige, stimulerende omgeving waarbij het papa-kind relatie centraal staat en vorm kan krijgen. Papa’s worden via boeken en het voorlezen aangezet tot het creëren en het versterken van een emotionele binding met het kind. Het zet de papa’s aan om op een andere manier hun kind te leren kennen (welke klanken, kleuren, vormen, structuren, geluiden, etc. trekken de aandacht van mijn kind? …). Kinderen worden gestimuleerd in hun ontwikkeling terwijl papa’s in hun eigen tempo aandacht besteden aan een gezonde hechting. Hierbij krijgen papa’s de nodige ondersteuning van deskundigen die op een zeer toegankelijke en laagdrempelige manier de papa’s sensibiliseren en bijdragen tot bewustwording. Via dit initiatief willen we ook de kwetsbare papa’s ondersteunen en wegwijs maken rond hun vragen/noden en waar nodig toeleiden naar bestaande lokale initiatieven/ diensten/ ondersteuningsmogelijkheden. In dit project wordt er ingezet op de vader-kind relatie met daarnaast het belang van taalverrijking, ouderbetrokkenheid en een gezonde hechting.
Zehra Y. van Yadelim Plus vzw
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Leefbare omgeving voor iedereen

Veel kinderen in de wijk leven in kansarmoede. De kansarmoede heeft veel verschillende gezichten. Als ouders vandaag de Keinkesstraat inwandelen naar de Europaschool dan moet men langs een goor afvalpark. Ook de parking voor de Turkse winkel is levensgevaarlijk voor kleine kinderen. Het is kortom geen plaats om ontspannen aan je dag naar school te beginnen. Juffen en meesters merken ook dat niet iedereen een lunch mee naar school brengt. Het zou fijn zijn om met de buren van de Keinkesstraat, de winkeliers, de ouders en de kinderen onze straat een heel ander cachet te geven. We denken onder andere aan: Het afval van de Kaasblok zou best in ondergrondse containers zitten, waar alleen mensen van de Kaasblok hun afval in kunnen doen. Op die manier kun je van die hoek een fijne ontmoetingsplaats maken, met bankjes en wat groen Samen met een kunstenaar zouden we die hoek een mooie uitstraling kunnen geven. Ook de versiering van de muur van wat vroeger het krantenwinkeltje was. Denk bijvoorbeeld aan de muur met grafiti bij het binnenrijden van Sledderlo, een project van een kunstenaar met jongeren van de buurt is geweest. Kan ook hier toegepast worden. Zo is het iets van de jongeren zelf en wordt het beschermd. We zouden met bloembakken en fruitstruiken een soort straatfruitproject kunnen opstarten. Kinderen, ouders en buren zorgen samen voor de bakken en van mei tot september kan er fruit geplukt worden. Uit dit project zou een permanent overleg kunnen groeien zodat regelmatig overleg kan plaatsvinden. 
Personen die hierover nagedacht hebben zijn Caroline Vanderhallen, Niyazi Isci, Gozbon Cugu, Gungor, Hubert Crals, Stany Nimmegeers.

Roncada C.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Jong volwassenen Dienstencentrum
Net zoals voor de senioren zou ik dienstencentra willen oprichten. Deze keer niet gefocust op senioren, maar op jongvolwassenen. Net zoals de senioren zitten er genoeg mensen thuis uit verveling of op parkings in de auto. Veel genkenaren hebben zich nog niet gevestigd in een eigen woning, of zijn nog alleenstaand dus zitten ze vaak alleen thuis. Logisch gevolg gaan ze elkaar dus willen opzoeken maar bestaan hier niet direct de relevante plaatsen voor. Daarom opteer ik om de dienstencentra die al gebruikt worden van 9 tot 5 door de senioren, vervolgens open te stellen voor de jongvolwassenen wat tot een heel ruim publiek genomen kan worden. Zo zouden we deze 5 genkse dienstencentra die perfect verdeeld zijn over genk open kunnen houden tussen bv. 18u en 23u. Zo kunnen jongvolwassen die zich alleen voelen hier naar toe komen om samen te zitten en zich gemeenschappelijk bezig te houden. De eet faciliteit die de senioren zijn aangeboden zouden we ook aan deze jongvolwassenen kunnen aanbieden zodat ze ook gezonder en betaalbaarder kunnen leven. Net zoals voor de senioren zou ik dan ook verschillende diensten willen aanbieden die relevant zijn voor jongvolwassenen. Bijvoorbeeld praatavonden over sparen of investeren, begeleid door de juiste personen. Zo kunnen we deze groep mensen ook beter leren netwerken en in contact brengen met de juiste personen.
Rico P.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Kids Out The Block
Al-Kawthar is een vrouwenvereniging die zich al jaren heeft verankerd in Genk en altijd bereidwillig is om kwetsbare gezinnen te helpen, met de nadruk op alleenstaande moeders met kinderen, gezinnen in (kans)armoede, nieuwkomers. Al-Kawthar wilt dankzij dit project de ouders en kinderen de kans geven letterlijk buiten hun wijk te komen om zo een andere en bredere kijk op de wereld te ontdekken. Het dagelijkse huishouden, de financiële zorgen en andere problemen zorgen er voor dat ze niet altijd de beste quality time kunnen hebben met hun kinderen. Al-Kawthar krijgt vele signalen van deze mensen dat de draagkracht erg zwaar is en hen van hun energie beroofd. Er heerst ook schaamte waardoor deze mensen niet naar buiten durven komen met hun problemen. Al-Kawthar wilt tegemoet komen aan deze alleenstaande moeders met kinderen, nieuwkomers, gezinnen om een breed aanbod aan activiteiten te organiseren. Een doel is om ervoor te zorgen dat ze samen leuke momenten kunnen ervaren en een positief zelfbeeld kunnen opbouwen. Een ander belangrijk doel van deze activiteiten is om de relatie tussen de ouder(s) en het kind te versterken. Tijdens deze activiteiten zal er ook gewerkt worden aan sociale vaardigheden, kennis, talentontwikkeling,... Ouder(s) en kinderen: kamperen in de Ardennen, kayakken, samen gezond koken….. -Kinderen en tieners: leeftijdsgebonden activiteiten; bezoeken van; dierenparken/ natuurparken /politieschool, rusthuis, brandweer, unief/ hogeschool ontdekken
habiba A.
0 0
lees meer