Skip to main content
home-page
Deel op facebook
home-page
Deel op facebook

Armoede en sociale ongelijkheid - ideeën

In andere steden en gemeenten werden bijvoorbeeld deze projecten reeds ingediend: ontmoetingsmomenten organiseren, vrijetijdsbesteding, oprichting van vrouwengroepen, sociale winkels, ...

55
25

Deze ideeën werden reeds ingediend

Willekeurig
Populair
Recent
IN PROJECTFASE - Samen op de fiets!
Samana-Genk stelt vast dat er grote mobiliteitsarmoede is bij chronisch zieken en ouderen omdat zij niet meer zelfstandig aan het verkeer kunnen of durven deelnemen. ‘Samen op de fiets’ beoogt dat alle minder-mobiele personen, van jong tot oud, maximaal kunnen genieten van het fietsnetwerk in Genk en omgeving, waardoor het om een stadsbreed project gaat. Wij willen deze sociale ongelijkheid wegwerken en tegelijk duurzame recreatie promoten door een laagdrempelig verhuursysteem van aangepaste en comfortabele fietsen. Wij denken hierbij aan een of meer elektrische duo-fietsen en/of elektrische rolstoelfietsen en/of elektrische fietsriskja’s, met trapondersteuning. Deze fietsen zijn een waardevolle aanvulling op het aanbod van verhuurfietsen dat er al is in Genk. Het verhuursysteem veronderstelt een gecoördineerde inzet van vrijwilligers en een samenwerking met allerlei organisaties en instanties zoals Fietspunt Portavida, de dienst toerisme, vrijwilligersorganisaties, buurtwerkingen, dienstencentra, … ‘Samen op de fiets’ creëert mogelijkheden tot sociale contacten en ontmoeting waardoor het eenzaamheid en isolement kan doorbreken Dankzij de elektrische trapondersteuning is er een grotere actieradius waardoor dit project de kijk op Genk voor iedereen, ook de minder mobiele mensen, zal verruimen. Op basis van de ervaringen gedurende de twee projectjaren, hopen we te kunnen evolueren naar een verankering van dit fietsverhuursysteem in Genk, met als doel ‘samen Genk maken’.
Guido T. van Samana Genk
1 4
lees meer
IN PROJECTFASE - Digitale shop
Veel gezinnen leven onder de armoedegrens in Genk. Hierdoor kunnen ze geen computer, tablet of laptop aankopen, dit is een digitaaltijdperk niet mogelijk. Door de aanhoudende coronavirus waar kinderen online leskrijgen heeft ieder op zijn minst 1 instrument nodig om de lessen te kunnen volgen. Dit om de genkse kinderen een goede opleiding te bieden en een nieuwe generatie armoede uit te sluiten door een goede opleiding dat de basis van alles is. Kwam ik op het idee om een shop te openen waar iedereen die een oude computer, laptops enz dat nog werkt, en een nieuwe aanschaft naar toe brengt waar de armere gezinnen tegen een klein bijdrage vb €10 kunnen kopen. Zo is iedereen gelukkig.
Lydia W.
1 3
lees meer
IN PROJECTFASE - Allemaal digitaal!
Digitalisering is niet meer weg te denken. Denk maar aan online les volgen voor de jeugd, online bankieren, online een job zoeken en solliciteren,... Heel wat gezinnen kunnen hier helaas niet mee... Er stellen zich 3 problemen: geen computer, geen toegang tot het internet en onvoldoende kennis over het gebruik van het internet. Met het project "allemaal digitaal" zou ik willen proberen om deze problemen op te lossen. Door afgeschreven computers van bedrijven een nieuw leven in te blazen kunnen we mensen een goedkoop, kwalitatief goed apparaat bezorgen. Ook nieuwe toestellen aanbieden zou kunnen als we de aankoopprijs kunnen voorschieten en de mensen aan ons kunnen terugbetalen onder soepelere voorwaarden dan bij de winkels waar snel extra kosten worden aangerekend bij laattijdige aflossingen. Als we dan met een operator kunnen zorgen voor goedkoop internet onder de vorm van een "groepsaankoop" zijn we al goed vertrokken. Door praktijkgerichte lessen te geven kunnen we de mensen op weg helpen op de digitale snelweg. Ook kunnen we jongeren de kans geven om te helpen om de computers draaiende te houden door hen te leren hoe ze herstellingen kunnen uitvoeren, software kunnen installeren, etc....
Mark R.
1 3
lees meer
IN PROJECTFASE - Lokale gezonde voedsel garantie
Kokopelli power community heeft als doelstelling om samen met vele vrijwilligers grond en of tuinen die braak liggen toch te gaan benuttigen en hier Bio tuintjes op te ontwerpen en te onderhouden. De overproductie hiervan wordt dan geschonken aan hulpbehoevenden en mensen van die het niet al te breed hebben! Voor zover mogelijk wordt er gewerkt via het permacultuur Principe. Wij geloven erin als wij de handen in elkaar slaan dat we op deze manier een fijn en doeltreffende samenwerking uit de grond kunnen stampen. Dit om een ecologisch, economisch en gezonder voedsel voorziend systeem te kunnen creëren waar ieder mens baat bij heeft. Kokopelli zal waar mogelijk mensen in nood helpen te ondersteunen en adviseren, hiervoor zal Het Kokopelli project vele vrijwilligers nodig gaan hebben! De vrijwilligers zorgen voor onder andere een juiste voedselverdeling.
Marko k.
4 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Genk: fietsstad voor iedereen!
Onze vzw ‘Fietsplezier voor iedereen’ heeft als doel fietsplezier mogelijk te maken voor mensen die niet (of niet meer) zelfstandig kunnen fietsen. Dit kan enkel met aangepaste elektrische fietsen (rolstoelfiets, duofiets of Riksja). Met deze drie types fietsen is het mogelijk om fietsplezier te beleven voor iedereen, zowel passief als actief. Deze fietsen zijn duur, vaak te duur om aan te kopen zowel privé als voor zorginstellingen en woonzorgcentra. Het zou fantastisch zijn moest er op een centrale plaats in Genk (zoals bijvoorbeeld Kattevenia) een mogelijkheid zijn om deze fietsen te lenen of aan een democratische prijs te huren. Hier kan iedereen, zowel privépersonen, onze Genkse zorginstellingen en woonzorgcentra gebruik maken van deze aangepaste elektrische fietsen. Wij zijn verheugd dat er ook soortgelijke initiatieven zijn ingediend en willen graag de krachten bundelen en onze ervaringen delen om samen meer fietsplezier mogelijk te maken. Laten we van Genk de meest diverse fietsstad maken.
Bart H. van VZW fietsplezier voor iedereen
0 4
lees meer
NIET GESELECTEERD - Zitbank app
Er zijn in Genk veel zitbanken. Die kan je in kaart brengen en de plaats ervan linken aan een gps locatie. Als je plaatsneemt op zo n zitbank kan je via een uit te werken app andere mensen laten weten dat je zin hebt in een gesprek. Op die app moet ook plaats zijn voor eventuele verbindende verhalen
Guido G.
0 3
lees meer
IN PROJECTFASE - Een Thuis voor Iedereen
Een man, een vrouw, soms alleen, soms met kinderen... Je moet altijd weten dat er een plaats is waar je thuis kunt komen. Niemand zou genoodzaakt moeten zijn om op straat te moeten slapen. Het gebeurt soms ook hier bij ons, in Genk. Moeilijke of onverwachte toestanden en je belandt op straat, zonder geld, soms zonder papieren. Je zou een dossier bij de lokale Ocmw moeten indienen maar het is 's avonds, nog erger, het is het begin van het weekend... En je moet wachten op de vergadering van volgende week, wachten omdat er geen plaats is bij het Caw in Hasselt, wachten op een andere oplossing omdat je helemaal geen recht hebt om geholpen te worden en je hebt honger en geen bed… We willen deze mensen een noodopvang bieden en een luisterend oor. De opvanglocatie ligt in Waterschei bij de Missione Cattolica Italiana. Ons idee is om de bestaande woning aan te passen om zo twee onafhankelijk functionerende woningonderdelen te bekomen. Het is de bedoeling dat de opvang van mensen in nood tijdelijk is, dat ze na enkele dagen doorverwezen kunnen worden naar de bevoegde diensten en samen naar een oplossing te zoeken. Omdat we bij de Missione vooral het menselijk aspect belangrijk vinden zijn we laagdrempelig en is er bij mensen minder schroom om hulp te vragen. De aanwezigheid van enkele aalmoezeniers die al sinds jaar en dag hulp bieden aan mensen in nood maakt dat de Missione een aanspreekpunt is en een warm Huis voor Iedereen!
Gregorio A. van Mci Waterschei Vzw
3 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Knabbelbabbel
KNABBELBABBEL
Met knabbelbabbel reserveer je een stoel aan een gedeelde tafel in een horecazaak in Genk. Met dit concept willen we inspelen op een aantal trends in onze maatschappij. Zo groeit het aantal eenpersoonshuishoudens (bron: Genkincijfers, zie onder) Samen tafelen is een gezellig bindmiddel. Verder duidt corona op de eenzaamheid bij veel mensen. Dit bij alle leeftijdscategorieën. Bovendien kan de horeca n.a.v. de huidige crisis alle extra steun gebruiken. Door een stoel te reserveren aan een gedeelde tafel, eet je niet alleen en kom je bovendien in contact met andere Genkenaren terwijl je de horeca steunt en lekker eet of drinkt. Zo brengen we mensen rond de tafel om samen te eten of drinken met een gezellige babbel. We willen graag om te beginnen een test opzetten met een beperkt aantal horecazaken. Door middel van een te ontwikkelen reservatietool (te bepalen website/app/...) kan je een stoel boeken. Op basis van de leerervaring van de eerste zaken kan de reservatietool ter beschikking gesteld worden van alle horecazaken in Genk.
Arlette B.
2 0
lees meer
IN PROJECTFASE - De Stokkenmannen toegankelijk voor iedereen
Ik wil een stuk van de nieuwe stokkenmanroute in Kattevennen rolstoeltoegankelijk maken. Het is niet de bedoeling om dit voor de hele route te doen. Maar ik heb gezien in het verhalenboekje dat, als je vanuit het bezoekersonthaal zou vertrekken vanop de verharde weg je nog een mooie wandeling zou kunnen doen, die langsheen een aantal stokkenmannen voert en terug op de parking uitkomt. Ik heb gehoord dat dit stuk het best toegankelijk is en mits een bijkomende natuurlijke aanpassing van de ondergrond of het aanbrengen van een breed vlonderpad, zou dit stuk ook toegankelijk gemaakt kunnen worden. Niet enkel voor rolstoelen, maar ook voor oudere mensen, die moeilijk te been zijn én voor jonge mensen met buggies. Er zijn genoeg mensen in Genk met een handicap, maar ook heel wat senioren, die hier graag gebruik van zouden willen maken. En het is ook een goede zaak voor mensen met een klein budget om een heel mooie gratis activiteit doen in de mooie natuur van Kattevennen. In coronatijd hebben mensen opnieuw ontdekt hoe deugd het doet om in de natuur te kunnen zijn. We moeten toch zorgen dat dit voor iedereen in Genk mogelijk kan zijn.
Seppe C.
1 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Samenkomsten voor kansarmen
Never Give Up is een groep van 5 vaste vrijwilligers/ervaringsdeskundigen in armoede. Vandaag zijn wij vooral een weggeefgroep, maar stellen ook bijzondere pakketten samen met Pasen of Sinterklaas, organiseren in de zomer een activiteit voor gezinnen met kinderen,.. Ons publiek komt voor het grootse deel uit Genk, is zeer divers (wij sluiten niemand uit), maar de focus ligt vooral op jonge gezinnen met kinderen. Wij durven zeggen dat wij ongeveer 500 gezinnen bereiken. Naast onze vaste vrijwilligers kunnen wij ook op heel wat sporadische vrijwilligers beroep doen. Vandaag ervaren wij vooral een capaciteitsprobleem voor de opgeslagen goederen die we weggeven, maar ook een toegankelijkheidsprobleem voor een aantal mensen van ons cliënteel. Bovendien stellen we bij heel wat mensen in armoede de nood vast om buiten te komen en elkaar te ontmoeten. Via een maandelijkse maaltijd, koffiemomenten op woensdagvoormiddag, workshops waarin mensen aan zichzelf kunnen werken (persoonlijkheid, verzorging,..), spelmomenten met de kinderen,.. willen we hieraan tegemoet komen. Een neutrale ruimte waarin je als ouder je kind dat bij een pleeggezin geplaatst is, kan zien, is ook een vraag die we regelmatig krijgen. Wij willen het burgerbudget dan ook in eerste instantie gebruiken om een vaste ruimte te huren, die ons meer opslagcapaciteit geeft, maar ook mogelijkheden biedt om diverse vormen van ontmoeting te organiseren. We mikken daarvoor op de ruime regio Boxbergheide, Winterslag, Zwart
Ilse G.
1 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Wandel je (mentaal) fit
Wandelen is niet enkel gezond voor je lichaam en geest maar biedt ook mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Wij willen één maal per maand wandelingen organiseren dit op verschillende locaties in Genk. Mensen kunnen op elk moment gratis aansluiten. Tijdens deze wandelingen gaan we samen op stap en werken we met laagdrempelige technieken aan elkaar ontmoeten en het vinden van rust. We willen hier graag hierbij ervaren mensen uitnodigen die deze methodieken mee ondersteunen. We zetten in op het bij elkaar brengen van een zo divers mogelijke groep.
Adelina L.
1 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Wijkkeuken
Een gemeenschappelijke keuken en refter waar de hele buurt gebruik van kan maken. Een plek met open sfeer, die laagdrempelig is en waar alle lagen van de bevolking zich welkom voelen en graag binnenspringen. Waar voedsel zorgt voor het creëren van gemeenschap. Ik zie de wijkkeuken als een multifunctionele gebruiksplaats: -Een plek die speelt met het idee van een voedselbank, maar waar er verse maaltijden worden aangeboden die met liefde worden gemaakt door de gemeenschap en voor de gemeenschap. Iedereen heeft recht op een warme maaltijd en samen kunnen we ervoor zorgen dat iedereen aan deze behoefte bekomt. -Een plek waar men buurtfeesten kan organiseren en die ook kan dienen als vergaderruimte voor organisaties. (Men zou via afspraak de keuken en de refter kunnen lenen.) -Een plek waar de mooie waaier aan diversiteit en het multiculturele aspect van Genk helemaal tot uiting kan komen via de vele keukens die Genk sowieso al te bieden heeft. Waardoor men elkaars cultuur beter leert kennen maar waardoor we ook elkaar als bewoners beter leren kennen en appreciëren. -Een plek waar verschillende activiteiten en acties georganiseerd kunnen worden. Bijvoorbeeld kooklessen en workshops, het uitdelen van verse meeneemmaaltijden. En ook bijvoorbeeld inzamelacties voor het verzamelen van voedsel. De wijkkeuken zou dan ook te werk gaan in de vorm van een VZW. Waar we op een vrijwillige basis te werk kunnen gaan om een ontmoetingsplek te creëren en de nodige monden te voeden.
Annelies Z.
2 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Speel-O-theek Genk
Kinderen van 0 tot 12 j kunnen hier speelgoed ontlenen. Maar ook als je ouder bent kan je hier terecht voor bv. bordspelen. Grootouders, scholen, onthaalouders en gastouders zijn ook welkom. Grote spelen kunnen ontleend worden voor activiteiten en feesten. In de Speel-O-theek (SOT) kan je speelgoed uitlenen voor een aantal weken tegen een lage prijs (of misschien wel gratis). Het speelgoed zal duurzaam zijn en zal rekening houden met de verschillende ontwikkelingsgebieden. Spelen is leren, fantaseren, communiceren, experimenteren, enz. Het zal de ontwikkelingsgebieden stimuleren. Speelgoed kost bovendien veel geld. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om (duur) speelgoed aan te kopen. Het is bijkomend goed voor het milieu. De SOT kan ook een ontmoetingsruimte zijn waar gezinnen elkaar leren kennen en samen spelen. Een plek waar kinderen (0–12) samen met hun ouders spelenderwijs vaardigheden versterken. Activiteiten kunnen hier georganiseerd worden (bordspelen voor oudere kinderen, ruilnamiddagen,...). Het zal gezinnen verbinden. Ze nemen de tijd om écht met elkaar te spelen. Bovendien zal het een laagdrempelige ontmoetingsruimte zijn, geconnecteerd met andere Genkse initiatieven (verdere hulp/ondersteuning mogelijk en de drempel ligt lager). De 1e stap zou zijn om na te gaan hoe de verschillende bestaande instanties hier tegenover staan en of dit mee geïntegreerd kan worden. Dit zou een solide basis kunnen zijn voor het voortbestaan. Ik denk dan aan de bib, O3-campus,...
Natasja M.
1 0
lees meer
IN PROJECTFASE - SOLIDARITEITSBROOD

Het solidariteitsbrood is een project waarin de mens centraal staat, waar solidariteit en begrip een rijkdom worden voor de wijk, voor de minderbedeelden in onze maatschappij en voor heel de samenleving. Concreet willen we dit realiseren via het principe van de uitgestelde koffie. Hoe werkt het? Wanneer een klant, als uiting van vrijgevigheid, een uitgesteld brood bestelt, dan betaalt hij twee broden maar ontvangt er slechts één. Het tweede brood is bestemd voor een volgende, behoeftige persoon die een brood wenst. Die persoon kan aan de bakker vragen of er nog een brood ‘in de wacht’ staat en deze op de gezondheid van de eerste klant meenemen. De persoon die het brood krijgt weet niet wie het aangeboden heeft. Door de anonimiteit is het project heel laagdrempelig en dus heel toegankelijk, zowel voor de gever als voor de ontvanger. Ook de gever zal niet weten wie zijn brood zal eten. De minderbedeelde persoon zal zich op deze manier ook minder uitgesloten voelen, ondanks zijn financiële moeilijkheden. Nog een belangrijk aspect is het feit dat behoeftige burgers, net zoals alle andere burgers gewoon naar een bakker kunnen stappen om een brood te gaan ‘kopen’. In een tweede instantie denken we ook aan ‘De uitgestelde pizza’, zelfde principe als ‘Het uitgesteld brood’.

Rosaria C. van Missione Cattolica Genk
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - De Speelbus
Het project houdt in dat we net zoals een bibliotheek iets uitlenen. Maar in de plaats van boeken, kan je hier spelletjes en speelgoed uitlenen. We weten dat niet iedereen daar altijd kan geraken en sommige mensen zich moeilijk kunnen verplaatsten. Daarom willen we graag een busje inrichten om de spelletjes tot bij de mensen te brengen en weer te gaan halen. We willen een vaste locatie voor de spelletjes uit te lenen én we willen ook met ons busje op vaste plaatsten staan in de verschillende wijken van Genk. Op die vaste plaatsten kunnen we direct spelletjes aanbieden die terplekken gespeeld kunnen worden zoals voetballen, springtouwen, stoepkrijt, reuze blokken, … We zijn opzoek naar een locatie, we zoeken ook nog mensen die zich hiervoor mee willen inzetten en met dit budget zouden we ook de Speelbus inrichten.
Yamila E.
1 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Samen tegen armoede
Ons doel groeit uit het voorbeeld van ' zonder honger naar bed' (regio Sledderlo). We hebben gemerkt dat er in deze moeilijke tijden hoge nood is aan hulp en welzijn voor gezinnen in armoede. De bedoeling is dat we de mensen in regio Waterschei tegemoetkomen. We voorzien voedselpakketten en speelgoed voor gezinnen. We werken met lijsten van het Genks Comité Vluchtelingen, en enkele gezinnen die zich zelf aanmelden. Onze vereniging staat in de eerste lijn om mensen in precaire toestand op te sporen en te helpen. Zij zijn onze buren van dezelfde wijk en nemen ons in vertrouwen omdat we hun situatie kennen. Deze gezinnen vinden meestal de weg naar St Vincentius nog niet. Wij willen een tussenschakel zijn om hen via onze noodhulp in contact te brengen met andere instanties die de gezinnen structureel kunnen begeleiden (St Vincentius, OCMW…) We hebben een locatie kunnen voorzien in het Europahuis in Waterschei waar vroeger Jef Ulburghs heeft gewoond. We willen deze locatie benutten ter ere van Jef Ulburghs, hij betekende veel voor deze samenleving. We zijn een feitelijke vereniging die bestaat uit 5 leden. Ook leden van de Genkse vrouwenvereniging Zahra El Mohajira helpen mee. Reeds in het verleden wensten we dit te organiseren; de huidige crisis heeft ons aangezet om deze stap te zetten. We zijn volop bezig met het voorbereiden van voedselpakketten. Affiches zijn gemaakt. Een fb- pagina volgt. Voedsel en speelgoed zijn aangekocht dankzij donaties. De bed
Amina s. van Vereniging Zahra el mohajira
1 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Elektrische rolstoelfietsen voor Ter Heide
Het Calluna Team is een groep van 15 MTB-vrienden die allerlei activiteiten organiseren om elektrische rolstoelfietsen te kopen voor de bewoners van Ter Heide. Vrijwilligers maken met de gasten van Ter Heide, dit zijn mensen met een meervoudige beperking, bijna dagelijks tochten. Het is niet alleen gezond maar even belangrijk is de integratie en inclusie van deze doelgroep. De vrijwilligers leren Ter Heide kennen, ze nemen het leven in de instelling mee naar hun eigen leefwereld en zo leeft Ter Heide verder bij de mensen thuis wordt de instelling nog meer een deel van onze samenleving. De fietsen stellen de bewoners in staat om de mooie plekken te ontdekken die wat verder van de campussen liggen en die met de gewone rolstoel minder gemakkelijk bereikbaar zijn. Door deze fietsen worden de bewoners zelf ook mobieler en kunnen ze sneller en vaker participeren aan het dagelijkse leven: snel even naar de winkel of samen een culturele of sportieve uitstap doen ligt dan binnen handbereik. Actief sporten door zelf te trappen of passief genieten van de mooie natuur, allemaal nieuwe kansen dankzij de hulpmotor van de rolstoelfiets waardoor ook de vrijwilligers er zin in blijven hebben. Meer fietsen in verschillende modellen zorgen ervoor dat veel bewoners aan hun trekken komen maar ook zijn er meer kandidaat-vrijwilligers die hun ervaringen met de bewoners mee naar hun eigen omgeving nemen. Aldus zijn zij de beste ambassadeurs voor de werking van Ter Heide.
Tjeu A. van Calluna Team
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Fietsplezier voor iedereen
Ons doel is IEDEREEN in Genk fietsplezier laten beleven! Ook mensen die minder mobiel zijn, willen we deze kans geven: mensen met (jong)dementie of een beperking, senioren, ... Onze wens is dat Genk aan deze doelgroep een aangepaste elektrische fiets (duofiets, rolstoelfiets, riksja) aanbiedt: bewoners van woonzorgcentra, (professionele) zorgverenigingen en evenzeer mensen die thuis verblijven. Op Portavida zijn veel welzijnsactoren gelegen. Tevens vind je er een fietspunt. Dit zou een geschikte locatie kunnen zijn voor dit initiatief. In 2020 trokken we er massaal op uit met de fiets. Hoeveel rolstoel- of duofietsen zag je? Tijd dat er daar verandering in komt! Samen met je partner met (jong)dementie een tochtje met de duofiets of riksja maken… Teruggaan naar de wijk waar je bent opgegroeid om herinneringen aan vroeger naar boven te halen... Hoe leuk kan dat zijn? Een jongere, die met familie of vrienden, een avontuurlijk uitje maakt met een duo- of rolstoelfiets. Zelf niet de rolstoel besturen of je laten duwen, maar ontspannend kunnen genieten! Genk heeft vele mooie plekjes: Bokrijk, Kattevenia, De Maten, C-mine, mijn Waterschei, onze tuinwijken, … Hier kan je een vakantiegevoel ervaren in eigen stad. YoLie vzw is een organisatie die zich inzet voor mensen met dementie.
Joke L. van YoLie vzw
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Culinair atelier, upcycling, uitleenmaterialen
Gratis kooklessen voor maatschappelijk kwetsbare doelgroepen op dinsdag. Jongeren die gestopt zijn met school maar op zoek zijn naar zinvolle daginvulling. Volwassenen die in armoede leven en willen leren koken met gezonde en goedkope ingrediënten. Zo kun je van rode kool ook soep en lenterolletjes maken! Creatief leren koken met ingrediënten van de voedselbank. Verdeling van maaltijden voor mensen in nood. Locatie voor het geven van kookworkshops maar ook kleine vergaderingen met een cultureel/maatschappelijk thema. Vergaderruimte voor vzw's en kleine groepen. Een uitleenbibliotheek voor kookmaterialen, een wafelijzer die je hooguit 1x per jaar gebruikt kan beter in onze bibliotheek staan, klaar voor gebruik.
Simona B.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Jong volwassenen Dienstencentrum
Net zoals voor de senioren zou ik dienstencentra willen oprichten. Deze keer niet gefocust op senioren, maar op jongvolwassenen. Net zoals de senioren zitten er genoeg mensen thuis uit verveling of op parkings in de auto. Veel genkenaren hebben zich nog niet gevestigd in een eigen woning, of zijn nog alleenstaand dus zitten ze vaak alleen thuis. Logisch gevolg gaan ze elkaar dus willen opzoeken maar bestaan hier niet direct de relevante plaatsen voor. Daarom opteer ik om de dienstencentra die al gebruikt worden van 9 tot 5 door de senioren, vervolgens open te stellen voor de jongvolwassenen wat tot een heel ruim publiek genomen kan worden. Zo zouden we deze 5 genkse dienstencentra die perfect verdeeld zijn over genk open kunnen houden tussen bv. 18u en 23u. Zo kunnen jongvolwassen die zich alleen voelen hier naar toe komen om samen te zitten en zich gemeenschappelijk bezig te houden. De eet faciliteit die de senioren zijn aangeboden zouden we ook aan deze jongvolwassenen kunnen aanbieden zodat ze ook gezonder en betaalbaarder kunnen leven. Net zoals voor de senioren zou ik dan ook verschillende diensten willen aanbieden die relevant zijn voor jongvolwassenen. Bijvoorbeeld praatavonden over sparen of investeren, begeleid door de juiste personen. Zo kunnen we deze groep mensen ook beter leren netwerken en in contact brengen met de juiste personen.
Rico P.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Een weggeefwinkel van iedereen en voor iedereen.
Een weggeefwinkel van iedereen en voor iedereen. Een weggeefwinkel waar (kwetsbare) mensen gratis spullen kunnen komen halen en mensen hun bruikbare spullen komen brengen. Een plek voor ontmoeting en verbinding. Door een weggeefwinkel in de wijk in te bedden, ontstaat er een plek van verbinden en ontmoeten tussen mensen vanuit de wijk zelf en mensen die van buitenaf komen. De winkel zal gerund worden door geëngageerde wijkbewoners die de noden van de buurtbewoners kennen en hierop kunnen inspelen. ( later ook signaal functie opnemen) Een luisterend oor voor de mensen en een aanspreekpunt in de wijk voor mensen die in sociaal isolement leven. Via een eigen facebook-groep en andere sociale media ( laagdrempelig ) worden de buurtbewoners geïnformeerd over de activiteiten en stand van zaken. Er zal maximaal ingezet worden op samenwerking met bestaande organisaties in de wijk. Doelstelling weggeefwinkel: - Iedereen is welkom om te geven en te nemen. - Het bieden van een plek waar het niet om geld draait maar om medeleven en respect. - Zorgen voor sociale samenhang in de wijk. - Zorgen dat mensen elkaar ontmoeten. - Het creëren van een plek waar iedereen welkom is. - Laten zien dat het ook anders kan. - Een bijdrage leveren aan een beter milieu. - Een alternatief bieden voor de wegwerpeconomie. - Armoedebestrijding.
Hassan A.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Kijk in de Wijk
Vzw de Sfeer wil zich toekomstgericht meer toeleggen op outreachend werken. Het bestaande ontmoetingshuis in het Genkse centrum is een succesformule voornamelijk voor onze vertrouwde bezoekers en vrijwilligers. Eén van de voornaamste criteria van onze werking is kwetsbare mensen blijven zoeken. Vooral mensen die onder de radar blijven of door de mazen van het net glippen waardoor hun waardigheid en gevoelens vaak genegeerd worden door de maatschappij. Ons project 'Kijk in de Wijk' doelt op het structureel aanbellen aan ALLE huisdeuren in kwetsbare wijken van Genk. Geen enkele deur wordt genegeerd. Met als eerste doel te polsen naar het algemeen welzijn van mensen en daarnaast de invloed van de versnelde digitalisering op hun leven door Covid19. Centraal staat het bieden van een luisterend oor voor hun verhalen en het bieden van gerichte ondersteuning waar nodig. Ondersteuning in de ruimste zin van het woord. Bijvoorbeeld: een babbel, praktische ondersteuning bij dagdagelijkse aangelegenheden , gerichte toeleiding naar diensten... .Dit project heeft als ultieme doel om kwetsbare mensen te blijven zoeken op een zeer laagdrempelige manier. Ons aanbod is op maat en voornamelijk gericht op het versterken van zelfredzaamheid, draagkracht en sociaal netwerk . Ons vrijwilligersteam bestaat uit ervaringsdeskundigen in de armoede en kent een diverse expertise op verschillende levensdomeinen. Samenwerking met andere sociale partners zijn cruciaal voor ons project.
Lowie H.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Zonder honger naar bed: GENK
Met dit burgerinitiatief willen wij mensen uit Genk helpen die in financiële nood verkeren. Het kan ook gaan over mensen die ondanks een voedselpakket van Sint-Vincentius de eindjes toch niet aan elkaar kunnen knopen. Wij zien onszelf dus als een aanvullende organisatie waar Genkenaren in financiële moeilijkheden op kunnen rekenen. Voor diegene die tussen de mazen van het net vallen willen wij als brugfunctie fungeren richting overheidsinstanties zoals het OCMW, CAW,.. Verder beheren wij samen met vrijwilligers een weggeefwinkel waar burgers zowel voedsel, speelgoed als kleding kunnen doneren. Overigens organiseren wij doorheen het jaar acties rond diverse feestdagen. Dit omdat veel gezinnen het dan moeilijk hebben. Wij zorgen ervoor dat gezinnen die het moeilijk hebben dan ook op een warme manier kunnen vieren. Graag willen wij ook kookworkshops organiseren voor jongeren alsook alleenstaande ouders. Op deze manier kunnen zij met een beperkt budget gezonde en lekkere gerechten bereiden. De organisatie zelf zien wij ook als een vormend project: voor het openhouden van het winkeltje en het maken van de voedselpakketten willen wij nl. werken met vrijwilligers. Als coördinator van het project zou ik graag langdurig werklozen en personen op zoek naar aangepast werk opnieuw werkervaring willen aanbieden. Op deze manier kan dit project bijdragen aan de reïntegratie van deze personen tot de reguliere arbeidsmarkt.
Cindy G.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Documentaire over Genkenaren met migratieroots
We willen een documentaire opnemen die het leven en verhaal van Genkenaren met migratieroots vertelt, waarom en hoe ze naar hier zijn gekomen, hun belevenissen en ervaringen in dit land waar alles hun vreemd is, hoe zij zijn geïntegreerd in de Genkse samenleving en de gevolgen daarvan. We willen dit doen omdat Genk een heel multicultureel en diverse samenleving is waarop deze migranten een grote invloed op hebben gehad. Ik werk samen met vzw De Start’S voor de crewleden en opnames en in de documentaire komen mensen van Genk met de migratieachtergrond voor. Deze mensen horen vaker tot de groep van kansarmen en maken vaker sociale ongelijkheid mee.
Ferman Emin O.
0 0
lees meer