Skip to main content
home-page
home-page

Talentontwikkeling - ideeën

In andere steden en gemeenten werden bijvoorbeeld deze projecten reeds ingediend: huiswerkbegeleiding, ontplooiingskansen aan kansengroepen, bijlessen tegen corona-achterstand, workshops aanbieden, strijd tegen ongekwalificeerde uitstroom, langdurig werklozen, ....

71
62

Deze ideeën werden reeds ingediend

Willekeurig
Populair
Recent
IN PROJECTFASE - Multiculti kookclub / Genks receptenboek
Kookworkshops door locals van verschillende achtergronden met typische gerechten uit hun cultuur. Eventueel focus op jongeren met naschoolse sessies om hun te leren koken en tegelijkertijd iets bij te brengen van een andere cultuur door een bepaald gerecht bv te linken aan een traditie of feest. Denk aan de Italianen die jaarlijks hun voorraad passata inleggen, of zoetigheden zoals chebakia en baklava die onmisbaar zijn tijdens het Suikerfeest. Foto's en beeldmateriaal verzamelen om op het einde van de sessies een Genks receptenboek samen te stellen. Kan mobiel via een food truck, of je kan bv op 'foodcation' op interessante locaties in Genk.
Tom S.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Ruimtes, leegstand en opportuniteit
Kunnen we als stad platform bieden voor verandering van binnenuit? Kunnen we ruimtes omvormen tot bouwstenen van nieuwe communities? Kunnen we jong-volwassenen ankers bieden in hun zoektocht naar houvast? Kunnen we een nieuwe culturele beweging voortbrengen die wijk per wijk gevolg heeft? Mijn naam is Rico Panvini, geboren en getogen in Genk, alle wijken zijn mijn thuis en mijn vrienden van her en der: Zwartberg, Hoevezavel, Waterschei, … Ik voel me goed bij de gedachte dat we machtig zijn om dingen te veranderen en naar onze hand te zetten. Ideeën om te zetten tot plannen, tot verandering, verbetering. Ik voel dat we geruggesteund kunnen worden, dat schouders klaar staan en luisterende oren ook. Dit is mijn visie, gedeeld en klaar om ook door jullie, stad en beleid, ondersteund te worden. Mijn wens is om inspiratie te zien in Stelplaats in Leuven, waar jongeren begeleid worden in hun autonomie, en zeefdrukken, kickboksen, foodconcepts testen en fietsen samenstellen, wheelies uitvoeren. Mijn drang is om ervaring te zien bij The School in Hasselt, die Maison Florida vormgaf en haar community liet ontstaan uit ateliers, collaborative spaces, concepten creërend en de veranderlijke stad onderzoekend. Kunnen we ruimte zien in de vele leegstand, opportuniteit om jong-volwassenen expressie te laten geven aan hun samengestelde nieuwe cultuur. Kan een zaterdag een samenkomst zijn om auto’s te wassen, laagdrempelig en gelinkt. Er zit zoveel ongebruikt talent in deze stad.
Rico P.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Thuis in de natuur met moestuin en knuffelweide
Kwetsbare mensen laten thuiskomen in een zorgboerderij met knuffelweide, zodat ze zichzelf en datgene wat er écht toe doet in harmonie met de Genkse natuur kunnen terugvinden. Dat is de droom waar Jean-Paul Nys, Genkenaar van het jaar in 2019, al een tijdje stevig aan bouwt. Met zijn vzw Asina heeft hij samen met een groep vrijwilligers al een rijke ervaring. Met meer als 2000 bezoekers de laatste twee jaar, is er een stevige expertise opgebouwd rondt het werken met mensen met een beperking en/of psychische problematieken. In de oer-Genkse wijk Caetsbeek, op de grens met Bilzen en Diepenbeek, kunnen mensen in een kwetsbare situatie, of al wie op zoek is naar herbronning, terecht voor wandelingen, activiteiten en therapie met ezels. De voorbije periode bleek al dat steeds meer jongeren en ouderen op hun mentale grenzen botsen, en die curve lijkt helaas nog niet meteen te zullen afbuigen. De vzw van Jean-Paul – zeg maar JP – en zijn team wil die nood beantwoorden. De ervaring is er, de gronden liggen klaar in een adembenemend kader, de vrijwilligers en sympathisanten staan paraat. Nu is het tijd voor de volgende stappen. De plannen om uit te breiden naar de achterliggende gronden zijn concreet. Dit wordt een plaats waar de mensen letterlijk kunnen ‘aarden’ en de handen in de grond steken. Heel concreet gaat het dan om een makkelijk toegankelijke organische moestuin van +- 10 are met de mogelijkheid tot uitbreiding naar 20 are. Een natuurlijke waterput, en een knuffelweide.
JP N.
0 0
lees meer
NIET GESELECTEERD - Maandelijkse workshops
Er wordt maandelijks een thema bepaald (huiselijk geweld/interculturele dialoog/dierenrechten/klimaat...). Een deskundige geeft een workshop/lezing/seminarie rond een thema en daar wordt dan ook een klein project rond uitgewerkt.
İbrahim A.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - de ecologische talentenwerkplaats van Muna
Een aanbod voor mensen die door de mazen van het regulier aanbod glippen. Langdurig zieken, zorgwekkende zorgmijders, mensen in armoede, mensen met jong dementie, en vooral jongeren die wachten voor hulp door ellenlange wachtlijsten. Impact ? een antwoord op de vermaatschappelijking van de zorg Vanuit de overtuiging dat insluiten meer kansen geeft dan uitsluiten. En vooral dat iedereen talenten heeft. Vaak ondergesneeuwd. Maar dat een warme plek, waar men zich geaccepteerd en veilig voelt mensen doet ontdooien. Waar activiteiten op maat en op vraag georganiseerd worden. Maar waar ze ook terug kunnen ontdekken dat ze door anderen te helpen met hun talenten ze zo ook zichzelf kunnen helpen. Geven en nemen, wederkerigheid. Maar vooral bottum – up en inzetten op co-creatie. Talentenwerkplaatsen? Naast de communitykitchen/kookwerkplaats zijn er: creatieve werkplaatsen ( creatieve bootcamps ) de naaiwerkplaats ( waarvan reeds 5 jaar naaikampen) , de alcoholvrije en prikkelarme huiskamerconcerten, kunstwerkplek , museumbezoeken, de tuin en gaat Muna on tour* Toeleiding ? We willen vooral actief inzetten op toeleiding en meer workshops partnerships? We zetten verbinding tussen burgers met een zorg - en ondersteuningsnood en buren, kunstenaars en designers , naaisters en schilders , muzikanten, evenementen, hulpverleners, .. We laten ergotherapeuten een actieve rol spelen. indieners: muna+ compagnons de route : John, Mo, Kahled, Viviane, Suzy, Marleen, Fré, ..
Ilse M. van Muna / Het Steger vzw
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Genkse Poëzieroute
Genoeg Genks dicht-talent! Deze in duurzaam materiaal vereeuwigen langs bv. de Stiemerbeekvallei
Martien V.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Fantastic Future
Met De Bijleshoek geven we al reeds individuele studiebegeleiding en bijlessen op maat maar we zouden graag nog een bredere diversiteit aan Genkse jongeren verwelkomen om te ondersteunen EN hen zelf laten ontdekken of hun talenten in de STEM richtingen liggen. Hen een betere studiekeuze kunnen laten maken, dat is ons doel. We willen de leerlingen hierbij gaandeweg zelf laten ontdekken, in speciaal daarvoor ontwikkelde theorie- en praktijklessen, waar hun interesse ligt. Door een samenwerking met EducaThor op de T2 campus willen we alle Genkse jongeren van de lagere en de middelbare school die geïnteresseerd zijn in STEM, innovatie en technologie de kans geven om hier ook in praktijk kennis mee te maken. We willen hen laten zien waar STEM voor staat en hen laten ontdekken waar hun talenten liggen. Zo willen we de Genkse jongeren op een laagdrempelige manier de kans om in hun eigen toekomst te investeren. Het Burgerbudget zou ons de mogelijkheid geven om al deze jongeren aan een schappelijke prijs kwalitatieve informatie aan te bieden en om een brug te slaan tussen de sociaal ongelijke groepen. Eventuele samenwerkingen, om het diverse Genkse publiek hier te betrekken, met andere instellingen kunnen hierbij altijd een meerwaarde vormen! Wij zijn van mening dat met het enthousiasme en de interesse van de jongeren wij hun talenten kunnen aanwakkeren om zo samen het pad van hun toekomst en die van Stad Genk te ontplooien. See you in this fantastic future?
Cathérine B. van De Bijleshoek
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Dubbel voetbalkooi in de wijk Nieuwekempen Zwartb.
Een voorstel voor het aanleggen van een dubbel voetbalkooi achter de zaal kempengalm : Deze kan zowel de grotere voetballiefhebbers als de jonge tienertjes dienen bij hun voetbalontwikkeling. Met oa samenwerking van onze sportdienst en enkele plaatselijke vrijwillige voetbalveteranen, wonend in onze wijk, om voetbalkennis en trainingen te delen voor alle kinderen van Zwartberg en omstreken. Omringd met zitbanken voor supporters/famillies, wat ook zorgt voor het sociaal aspect. Dit project is een stevige basis om verdere sportevenementen te organiseren zoals, Interwijk-voetbaltornooien binnen Genk . Het is zeker de moeite om meerdere amateur voetbalclubs hierbij te betrekken en is van belang om een talenttraject van de kinderen/tieners hieraan te koppelen. Met de hoop dat dit idee kan aanleiden tot een vervolggesprek. Mvg Huseyin Tanriseven
Hüseyin T.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - De toekomst zaaien in de talententuin van WTS
De toekomst zaaien in de talententuin van WTS Winterslag is een prachtige multiculturele wijk met heel wat jonge talenten. Jongeren spiegelen zich vaak aan voorbeeldfiguren uit de wijk die het goed doen. Binnen een aantal jaren is het aan de huidige generatie jongeren om die rol als voorbeeldfiguur op zich te nemen. Helaas zijn deze jonge talenten vaak wat onzeker. Via deze project willen we jongeren de kans geven om te schitteren en een vorm van ambassadeurschap voor hun wijk en volgende generaties op zich te nemen. Aan de hand van een uitgebreid vormingspakket willen we onze jongeren weerbaarder maken en laten ontdekken hoe zij hun talent kunnen inzetten om in de eerste plaats zelf een mooie toekomst tegemoet te gaan maar ook om op een positieve manier het ambassadeurschap voor hun wijk en toekomstige generaties op zich te nemen. Zo hopen we bijvoorbeeld jongeren te kunnen motiveren om een zelf een aanbod te organiseren voor kinderen en tieners, bovenop het aanbod dat Winterslag al kent. Engagement leren aangaan, maar tegelijkertijd ook door gebruik van trajecten jongeren vaardigheden aanleren, hun rijbewijs laten halen,.. Voor de realisatie van dit project werken we zo veel mogelijk samen met de verschillende organisaties die Winterslag rijk zijn. We focussen ons op jongeren uit heel Winterslag en maken geen onderscheid op gebied van religie, achtergrond, ... We leggen ook een extra focus op meisjes omdat we vinden dat zij nog te vaak door de mazen van het net vallen
Houcine T.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Al zingend, spelend en dansend samenleven
Afrikaanse gezelschapsspelen gebruiken om de afstand tussen generaties en culturen te verkleinen. Jongeren terug aan het bordspel krijgen i.p.v. de gsm en playstation. Verschillende animaties aanbieden aan jongeren - vrouwen -ouderen. Hoe ? Spelnamiddagen organiseren met traditionele Afrikaanse gezelschapsspelen. Workshops waarin men kennis kan maken met de traditionele Afrikaanse keuken. Workshops met zang en percussie. Workshops met Afrikaanse dansen. Doelstelling is brug te slaan tussen de generaties. Mensen terug aan het spelen en dansen te krijgen. Alles overgoten met een nootje afrikaanse muziek. Eventueel een familiedag organiseren waarop al deze activiteiten kunnen gebeuren.
Annemie G.
0 0
lees meer
NIET GESELECTEERD - Aire de repas/aire de service @ school
Paul Verhaeghe spreekt in "Houd afstand, raak me aan" over dit idee waarbij plekken worden ingericht waar je tot rust kan komen en je in verbinding staat met de buurt. Concreet zouden we in de buurt van de schoolpoort een ontmoetingsplek willen voorzien waar ouders en kinderen na school even kunnen blijven hangen (ook bij minder weer) waar we eventueel diensten aan kunnen bieden van bijvoorbeeld de fietsbib, de 03-campus, lokale organisaties en lokale kleine horeca. Bij momenten zou deze plek ook gebruikt kunnen worden voor kleine evenementen op een woensdag namiddag of een vrijdag na school (klusjes in de schooltuin, sport en spel, ...). Wie weet kan dit uitgroeien tot een soortgelijk initiatief als Nomadland van Biomista. Omdat de scholen Freinetschool on the MOVE en De Schom vanaf schooljaar 2021-2022 gebruik zullen maken van de gecentraliseerde opvang op de Jaarbeurslaan, kan deze ontmoetingsplek ook een inviterende rol spelen voor ouders die er nog geen gebruik van maken. Vanuit deze ontmoetingsplek zouden we ook een groepswandeling of een groepsfietstocht kunnen organiseren, eventueel kan dit gecombineerd worden met de verplaatsing naar de gecentraliseerde opvang. Met dit initiatief kunnen we de verbinding met de buurt vergroten vanuit een betrokkenheid van de burger.
Peter K. van Oudercomité Freinetschool on the MOVE
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Freestyle voetbal academie voor Genkse jongeren
Door middel van verschillende freestyle voetbal workshops in de wijken van Genk worden jongeren geëngageerd om te sporten en in zichzelf te geloven. In elke wijk gaan we opzoek naar verenigingen die zich inzetten voor armoedebestrijding en kwetsbare jongeren. Met freestyle voetbal workshops creëren we een platform die online heel veel bereik heeft. Dit is de perfecte platform voor deze verenigingen extra in the picture te zetten en te steunen. De workshops hebben als doel om de jongeren een leuke bezigheid te geven, te ondersteunen in hun talent en een eerste kennismaking te geven met freestyle voetbal. Na de workshops wordt er permanent in een zaal in stad Genk les gegeven -> Freestyle voetbal academie Genk. Dit zou bovendien de eerste freestyle voetbal academie zijn in België. In de freestyle voetbal academie worden de deelnemers klaargestoomd om mee te werken aan theaterstukken, shows en workshops voor de inwoners van Genk en heel België en Nederland.
Abel B.
0 0
lees meer
NIET GESELECTEERD - Samen Genk: een platform voor gemeenschapsdienst
Iedere Genkenaar heeft een talent. Iedere Genkenaar omarmt zijn of haar Genkse buurt/wijk. Waarom bouwen we niet met Genkse (technologie)bedrijven een platform waarin elke Genkenaar (jong en oud, arm of rijk) minstens één dag van het jaar aan gemeenschapswerk doet , door zijn of haar talent in te zetten.. (leraars, zorg, IT, boodschappen, transport, etc..). Waarom zetten we niet allemaal dat talent in om ook onze Genkse gemeenschap te dienen. Op die manier verkrijgt elke Genkenaar credits/coins die hij of zij op haar/hun beurt kan inzetten in de Genkse economie/verenigingsleven. Nu zie en voel je vaak dat er slechts een handvol mensen zich effectief engageren. We trachten met dit platform een cultuur aan te kweken (good feel) dat er zoveel meer vreugde, liefde & dankbaarheid te halen is uit dergelijk initiatieven. Wij creëren impact volle verbindingen tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheid en inwoners. Interactie is hierin key. Een betere wereld willen we allemaal. Wij geloven, en zien in de praktijk, dat er iets magisch gebeurt als bedrijven en maatschappelijke organisaties samen ‘goeddoen’. Samen voor Genk is de bruggenbouwer tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties , Genkse inwoners, de lokale overheid en samen zorgen we voor een hechtere samenleving waar iedereen mee kan doen. Zo maken we impact op de samenleving, en gewoon de wereld een betere plek om te wonen. Idee is niet nieuw : https://www.youtube.com/watch?v=qfW0wCV9iFI
Kristof S.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Forest School

Ik zou graag low-cost survival-workshops willen organiseren voor Genkenaren. Onze sociale skills gaan er tegenwoordig erg op achteruit en wij - en dan vooral de jeugd - vervreemden steeds meer van de natuur om ons heen. Deze workshops richten zich op het weerbaar maken van (kwetsbare) jongeren, mede door de band met de natuur opnieuw te versterken. Stel, je verdwaalt in het bos, je bent alleen, je smartphone werkt niet meer: wat nu? Hoe bescherm je jezelf tegen de kou, hoe reageer je als je plots oog in oog staat met een wild dier? Stel je dezelfde situatie voor, maar deze keer met een groep vrienden, op vakantie in de bossen van bv. Canada: waar vind je drinkbaar water, welke planten en bessen zijn eetbaar? Hoe ga je in een groep om met stressvolle situaties, hoe lees je iemands lichaamstaal en hoe kan je beste confrontaties vermijden? De workshops zijn er niet zozeer op gericht om specifieke skills onder de knie te krijgen, maar om een andere, creatievere manier van denken aan te leren, die ook in mindere extreme omstandigheden van pas kan komen. Ik zie hierin de mogelijkheid om samen te werken met andere diensten en verenigingen, zoals bv Dienst Jeugd, natuurkundige verenigingen, VZW Kattevennen, ... De bosrijke omgeving van Kattevennen is ideaal om verschillende survival skills aan te leren en te trainen. Ik zou dit project graag willen opstarten vanaf juli 2021. Elk seizoen heeft zijn eigen uitdagingen, waardoor deze workshops het hele jaar door kunnen plaatsvinden en er meermaals aan deelgenomen kan worden.

Jonathan B.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - GENK - Grootste openlucht kunstroute van Europa
In samenwerking met lokaal creatief talent worden er 360 elektriciteitskasten opgefleurd met street-art. Bij dit project kunnen zowel kunstacademie als amateur artiesten en professionele artiesten betrokken worden. Treepack heeft dit met 'Tour Elentrik' al in meer dan 30 steden verwezenlijkt. Met 360 beschilderde nutskasten zou Genk de grootste openlucht kunstroute hebben van Europa. Met het project creëren we een platform voor creatief talent in Genk. Zij krijgen de kans om hun kunst te tonen aan de buitenwereld. Tegelijkertijd worden ze ondersteund door een professionele organisatie. Hierdoor kunnen zij zich professioneel ontwikkelen en de eerste stap zetten tot creatief ondernemerschap. De thema van de kunstwerken kunnen kaderen binnen de Genkse waarden en normen zoals: Erfgoed, bestrijden van armoede, duurzaamheid enz... Het resultaat is een kunst openlucht route waar alle inwoners van Genk dagelijks van kunnen genieten. Idealiter verbindt de route de verschillende wijken van Genk. Meer info over Tour Elentrik: www.treepack.net/tour-elentrik-vlaanderen
Abel B.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Iedereen digitaal: spring mee op de technologiebus
Coderen en computationeel denken zijn dé vaardigheden van de toekomst. Door te coderen leren kinderen de digitale wereld beter begrijpen. Ze leren logisch nadenken, krijgen een beter ruimtelijk inzicht en lossen problemen op. Een flinke dosis creativiteit komt er ook aan te pas. Allemaal vaardigheden die belangrijk zijn voor nu en later. Talentontwikkeling dus! ‘Iedereen Genk(t) digitaal’ als ‘platform organisatie’ wil die toekomst nu al bouwen, met codeerlessen/buitenschoolse activiteiten, workshops voor jongeren. IT-coaches (bedrijfsvrijwilligers) uit het werkveld, vrijwilligers en studenten ‘lager en/of secundair onderwijs’ trekken naar Genkse scholen/wijken om kinderen te leren coderen. Het project helpt het vertrouwen te vergroten van jongeren van 7 tot 18 jaar uit (kansarme) milieus en vooral onze Genkse wijken door hen hun creatieve, innovatieve en ondersteunende vaardigheden te laten ontdekken. Langs de andere kant is het ook belangrijk iedereen mee te betrekken in dit geheel. Centraal in deze aanpak staat een technologiebus, die zal ingezet worden voor verschillende functies en doelstellingen. Deze bus fungeert als rijdend ‘uithangbord’ van de organisatie. Bijkomende doelstelling is om deze bus ook in te zetten met een bijkomende functie ‘uitleenbasis’ voor LEGO-set(s) (LEGO® EDUCATION SPIKE™ PRIME Basisset), Cuetto robot, etc., ed We trachten in ons platform/beweging te slagen door verschillende leefgroepen/doelgroepen op een verschillende manier aan te spreken.
Kristof S.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Look@Me
Ik verveel mij! Netflix is op dit moment mijn beste vriend! Wat is mijn passie, waar liggen mijn interesses? Heb ik talenten? Help mij mijn talenten ontdekken: Please Risala WAKE ME UP! Ik zit met zoveel innerlijke struggles! Ik kan niet om met mijn emoties, ik voel me niet begrepen, ik leef in mijn eigen leefwereld en ik heb nauwelijks sociaal contact, ik ben passief en soms agressief: Please Risala MAKE ME STRONGER! Hé Risala, CHALLENGE ME! Leer me risico’s nemen, geef me verantwoordelijkheden, haal me uit mijn comfortzone! Risala, Chill! LET ME BE SO I CAN SHINE! Het is nu aan mij om uit te blinken en wat terug te betekenen voor mijn wijk! Samen met onze jongeren zullen we deze 4 fasen doorlopen. Deze fasen zijn cruciaal in het proces waarbij de jongeren actief worden betrokken en versterkt. Er zal zowel op maat als in groepsverband gewerkt worden. De jongeren die wij willen bereiken zijn jongeren vanaf 12j + uit Winterslag. Risala wil deze jongeren aanmoedigen om te proeven van ondernemerschap en collectief eigenaarschap van initiatieven die nauw aansluiten bij hun talenten. We gaan inzetten op de talenten van jongeren dmv allerhande methodieken, workshops, en hen onderdompelen met inleefmomenten. Wij willen deze jongeren positief benaderen door hen in contact te brengen met rolmodellen. Wij willen de jongeren prikkelen zodat ze zelf initiatieven leren en durven nemen. Dit proces zorgt voor een positief invloed op het verdere leven van de jongeren.
Hajar N. van Risala
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Hulplijn: Wts, Hoe Gaat Het?
Wts, Hoe Gaat Het? Is een hulplijn voor alle inwoners van Winterslag (2de en 4de cité). Deze hulplijn is er gekomen nadat we hebben geconcludeerd dat: Mensen nood hebben aan een luisterend oor. De komst van Covid19 heeft voor vele mensen het sociaal leven on hold gezet en dit voornamelijk bij de 1ste generatie. Aan de hand van de gesprekken zullen er op maat initiatieven georganiseerd worden. Risala zal haar vrijwilligers matchen aan de noden van deze ouderen. We zullen een programma uitwerken die het leven van deze ouderen draaglijker maakt. Ook krijgen we het signaal van moeders die worstelen met het in balans houden van hun gezin, tele-werken, preteaching, huishouden enz... Heel wat moeders zien door het bos de bomen niet meer. Ze verlangen naar structuur, ondersteuning en ontspanning. De huidige geïntegreerde brede instap niet toegankelijk is voor onze doelgroep. We zullen het eerste contact zijn. Na een vraagverheldering zal er gericht doorverwezen worden naar de juiste instantie. De digitalisering van de maatschappij in alle levensdomeinen steeds verder en sneller gaat. De tijd heeft de mens verplicht om digitaal bereikbaar te zijn om zo te kunnen functioneren in de samenleving. Velen in Winterslag worden geconfronteerd met digitale uitsluiting.Hier zullen we op inspelen. Dé meerwaarde van Risala is dat we vertrekken vanuit de directe noden en vragen van kwetsbare groepen. We zetten op toegang, ontwikkeling van vaardigheden én het geven van ondersteuning.
Hajar N. van Risala
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Dream, Believe, Achieve.
Genkenaren Francesco Patera (huidig Europees Bokskampioen) & Jorgo Kokkinidis (Filmmaker) slaan de handen in elkaar. Samen willen ze jongeren uit de Genkse wijken inspireren en helpen om hun verborgen talenten te ontdekken en te ontplooien. D.m.v. interactieve boks-, foto / video workshops aan te bieden, Genkse scholen en jeugdhuizen te bezoeken om het verhaal van Patera via een documentaire dat op het moment van schrijven in volle productie is (onder regie van JK), te tonen aan jongeren. Wil je in het leven iets bereiken? Dan zijn geloof in eigen kunnen, respect voor anderen, doorzettingsvermogen & opofferingen noodzakelijk. Deze normen & waarden willen de initiatiefnemers middels workshops, lezingen & de documentaire graag doorgeven aan de jeugd.
Jorgo K. van Film for cause vzw
0 0
lees meer
NIET GESELECTEERD - Central Park @ Collegelaan
De Collegelaan is het hart van de scholencampus Bret. Elke dag komen er 6000 leerlingen, maar de straat zelf is een drukke en onoverzichtelijke plek. En dat is spijtig, want het kan een plaats worden waar we elkaar ontmoeten in plaats van elkaar te passeren. Stel je voor dat we de Collegelaan één maand volledig vrij maken voor allerlei activiteiten. Een gezamenlijk ontbijt, creatieve lessen in openlucht, sport na de schooluren, een festival ‘s avonds. 20 000 m2 wacht op ons om ingevuld te worden. Dit idee kunnen we natuurlijk niet alleen realiseren. Wie helpt mee deze plek boeiend in te vullen?
Jan F.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Smaakmakers
Wat zijn de tips en tricks om tot een top gerechtje op zijn Genks te komen anno 2021? Het gaat niet om de gerechten zelf, wel om de smaakmakers en over het omzetten in een hip kleedje waardoor de jongeren ook worden aangesproken om te koken. Doel: op basis van de Genkse klassieke authentieke smaken van de oma’s, nonna’s, anne’s, komen tot nieuwe hippe, healthy foody-proof gerechten anno 2021: Hoe wordt het dunne overheerlijke Turkse pizzadeeg gemaakt? Waaruit bestaat de dressing over een Griekse sla? Hoe komen de Italianen aan hun goede passata? en hoe zit het met de bakermat van het koken? Libanon, Syrië? Wat zijn hun toppers en kunnen ze ook in een gemakkelijk en nieuw en hip kleedje? Hoe proef je een kwalitatieve olijfolies? Heel veel oerdegelijke maar vaak wat ouderwetse gerechten. Passen ze nog in een gezonde leefstijl anno 2021? Maken de jongeren deze gerechten nog? Koken jongeren überhaupt nog? Laten we op zoek gaan naar de authentieke smaken en smaakmakers van vroeger en er een hedendaagse schwung aangeven. Gezond, natuurlijk, evenwicht en energierijk: terug een aantrekkingskracht opdat de mensen terug meer zelf gaan koken. Zonder chemische toevoegingen, zonder teveel suiker, zonder teveel vet. Maar wel echt lekker! Met de echte Genkse traditionele smaken. Hiervoor hebben we de recepten nodig van de oma’s en nonna’s en anne’s. Maar ook de creativiteit van de jongeren. En de wil om op zoek te gaan naar een verantwoorde maar oh zo lekkere keuken anno 2021.
ingrid G.
0 0
lees meer
NIET GESELECTEERD - Skystation in Kattevennen en in de wijken.

Futuristische ligstructuur voor jong en oud, om aangenaam naar de sterren te kijken! - de Skystation -Op de Cosmodrome in Kattevennen kan je naar de sterren en planeten gaan turen met een telescoop. Maar regelmatig zijn er grootschaligere evenementen om vanaf het grasveld voor de sterrenwacht al liggend met het blote oog naar de sterren te kijken. Skystation is een ergonomische sculptuur van kunstenaar Peter Newman, die zo vormgegeven is dat er 8 à 10 mensen op kunnen liggen. Door een en liefst meerdere Skystations te plaatsen creëer je een Zen-omgeving om er ’s avonds aangenaam naar de sterren te kijken. Maar de Skystation kan ook overdag gebruikt worden om liggend omhoog te kijken en te verpozen. En het zou therapeutisch en inspirerend werken. Het is een oogstrelende landmark met een futuristische meerwaarde voor Kattevennen. En waarom niet, ook in de verschillende wijken of aan de randen ervan een Skystation plaatsen, waar buurtbewoners naar de sterren kunnen kijken en filosoferen vanuit een aangepaste ligstructuur in de vorm van een futuristisch kunstwerk. De Skystations kunnen geplaatst worden op een uitgekozen open plek, een graspark, of nabijgelegen onbewoonde omgeving en immer bereikbaar. De vormgeving en ergonomie van de Skystation nodigt uit om erop te gaan liggen en oogt heel mooi op een publieke plek. De visuele aantrekkingskracht brengt mensen bijeen en zo kan je er gerichte activiteiten organiseren: een sterrenkijkavond, filosofeeravond … 

Seppe C. van Kattevennen vzw
1 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Scale up talents
Verschillende onderzoeken laten zien dat de derde en vierde generatie niet-westerse jongeren (in de leeftijd van 15 tot 25 jaar) zich nog steeds niet één voelen of niet geaccepteerd voelen in de Belgische samenleving. Helaas blijkt dat we bij deze jongeren nog steeds achterstanden ervaren binnen het onderwijs en heel wat jongeren op de arbeidsmarkt geen gelijke kansen krijgen. Met ons project willen wij een bottom-up aanpak realiseren door eerst de eigen ‘ik’ bij deze jongeren centraal te zetten en te vertrekken vanuit hun leefwereld, cultuur en achtergrond. Vervolgens werken we aan zelfrespect en -discipline, ontdekken ze hun eigen kernkwaliteiten en investeren we in de talentontwikkeling en talentontplooiing van deze biculturele jongeren. In de volgende stappen willen we jongeren inspireren en motiveren om hun dromen na te jagen door in te zetten op inspiratiedagen met rolmodellen uit de eigen wijken van Genk en hen ook een positieve kijk te geven op de samenleving én het vertrouwen in de maatschappij te winnen. De vele gevarieerde OP MAAT uitgewerkte workshops zorgen voor de verdere ontwikkeling van digitale, sociale en ondernemende skills. Het traject sluiten wij af met het uitwerken en coachen van ondernemingsideeën, het uitbreiden van hun netwerk en het verbinden met de juiste organisaties en bedrijven om zo hun eigen (gelijke) kansen te creëren en verder te optimaliseren. Het resultaat is dat we de samenleving en arbeidsmarkt bewust maken dat diversiteit een troef is
Zehra Ö.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Monument KFC Winterslag
Ter ere van voetbalclub KFC Winterslag en het verdwenen stadion, plaatsen van een monument gekoppeld aan verhalen van het voetbalverleden aan de Noordlaan. Het monument wordt vervaardigd door Genkse jongeren uit het Technisch onderwijs en waar aandacht gegeven wordt voor een onafhankelijk en duurzaam energiebron. Jongeren kunnen hier met hun talenten het doorgeefluik zijn voor de volgende generaties. Hierdoor willen we de geschiedenis van de Vieze Mannen nooit verloren laten gaan, bewaken en doorgeven van generatie op generatie.
Claudio N. van vzw De Vieze Mannen
1 0
lees meer