Skip to main content
home-page
home-page

Talentontwikkeling - ideeën

In andere steden en gemeenten werden bijvoorbeeld deze projecten reeds ingediend: huiswerkbegeleiding, ontplooiingskansen aan kansengroepen, bijlessen tegen corona-achterstand, workshops aanbieden, strijd tegen ongekwalificeerde uitstroom, langdurig werklozen, ....

71
62

Deze ideeën werden reeds ingediend

Willekeurig
Populair
Recent
IN PROJECTFASE - The Genk artistic Route
Tijdens corona hebben heel veel jongeren thuisgezeten. Hun creativiteit en talenten hebben ze allemaal in een laatje moeten steken en ze wachten nog steeds op het moment dat ze hun talenten terug mogen inzetten. Genk heeft veel leegstand, gebouwen die niet gebruikt worden, lege muren, tunnels... Tijdens de eerste lockdown heb ik de achterkant van mijn garage beschilderd en de woorden 'BEFORE I DIE' genoteerd, mensen die voorbijkwamen werden impliciet aan het denken gezet. In een mum van tijd kwamen honderden wandelgangers op de muur schrijven. Jongeren met poëtische of andere artistieke talenten verdienen ook een muur om hun talent te tonen aan onze Genkse bewoners of fiets-wandeltoeristen die speciaal daarvoor naar Genk komen. Hoe leuk zou het zijn om 'Genk Artistic Route' te creëren. Gemaakt met en door jongeren. Een openluchtmuseum heruitgevonden. Thema's kunnen gaan over de hedendaagse maatschappij, onze Genkse cultuur, het mijn-verleden, de diversiteit, de impact van Covid-19, etc... Jongeren kunnen hun ideeën binnenbrengen, en de beste worden eruit gekozen. Zo stimuleren wij jongeren om bezig te blijven met waar ze goed in zijn, en laten wij als stad nogmaals zien hoeveel talent Genk bezit.
Eleni V.
9 8
lees meer
IN PROJECTFASE - TEKSTIEL
We willen graag een open ontmoetingsplaats organiseren in hartje Genk voor iedereen met gevoel voor tekstiel. We staan open voor talent van alle handwerken en handwerktechnieken en zijn nieuwsgierig naar de handwerken van andere culturen, uitwisseling van kennis staat centraal. We organiseren ontmoetingsmomenten en workshops om samen handwerken te creëren. Wij kiezen voor duurzaamheid en werken enkel met reststoffen. We werken af en toe projectmatig en maken zo unieke handgemaakte objecten. Dit idee vloeit voort uit het sociaal-artistiek project van +tekstiel+ Dit project past zeker goed in onze multiculturele stad GENK
RITA V. van vzw TEKSTIEL
3 13
lees meer
IN PROJECTFASE - Genker Banbrouwerij
In de Genker Banbrouwerij willen we Genkenaren samen bier leren brouwen. Het is de bedoeling deze leerbrouwerij te runnen als een vzw. We zijn een groep van bierliefhebbers, biersommeliers en brouwers met een ruime vakkennis en ervaring in de bierwereld. Deze kennis en ervaring willen we delen met Genkenaren zodat zij hun kunnen bekwamen in het zelf bier brouwen, degusteren en combinaties met gerechten maken. Ook het zelf telen van bijvoorbeeld hop is een mogelijkheid. Het initiatief is laagdrempelig en het lidmaatschap staat open voor iedereen met een positieve ingesteldheid ongeacht leeftijd, geslacht, opleiding of herkomst. Je kan ook gebruik maken van de aanwezige brouwinstallaties voor het brouwen van je eigen bier. Zo moet je daar zelf niet in investeren. Een aantal keren per jaar willen we een groter brouwsel maken in groep. Samen willen we onze biercultuur in stand houden en de kennis van de Genkenaar op dit vlak verhogen. Wij hopen op termijn een aantal mensen te motiveren om een kleinschalige brouwerij te starten in Genk of iets te doen rond de combinaties van gerechten en bier. Dit komt de beleving in Genk, ook voor toeristen en bezoekers ten goede. De Belgische biercultuur is erkend als Unesco Werelderfgoed en daar mogen we best fier op zijn. Het is ook de bedoeling om de door Genkenaren gebrouwen bieren te schenken in de Banbrouwerij. De zoektocht naar een geschikte locatie loopt volop.
Dirk T.
11 3
lees meer
IN PROJECTFASE - Beestig Genk, een warme stad voor mens en dier
Beestig Genk, maakt van Genk een warme stad voor mens en dier We brengen burgers en organisaties met een hart voor dieren samen. We bundelen onze krachten en creëren gezamenlijk een werkplek. We delen onze expertise en zetten een mooi aanbod uit rond mens en dier dat focust op drie pijlers: 1. INFORMATIE EN EDUCATIE We zullen informatie rond dieren en dierenwelzijn bieden: lezingen, workshops 2. ONTMOETING EN ONDERSTEUNING We zullen ontmoetingen tussen mensen en dieren tot stand brengen en zo zorgen voor een positief effect op de ontwikkeling en het mentale welzijn van kinderen, jongeren en volwassenen; We zullen dienstverlening ten voordele van mens en dier uitbouwen: dierenvoedselbank, dierenwinkeltje met tweedehands dierenmaterialen, noodopvang...; 3. INSPIRATIE EN ONTWIKKELING We zullen door samenwerking en netwerking nieuwe mens-dier initiatieven ontwikkelen Iedere burger kan participeren aan het Beestig Genk verhaal. Neem een kijkje op onze website: www.beestiggenk.be
Riet A. van vzw Beestig Wijs
6 8
lees meer
NIET GESELECTEERD - Openlucht Concert Auditorium
Een openlucht concert auditorium aan de terril in Waterschei, zo ene gelijk de Grieken en Romeinen hadden, zodat we kunnen genieten van mooie muziek in de zomer, en kunnen picknicken op de heuvel. De vestiging is volgens mij perfect, in de mooie natuur. Zal uniek zijn in België. We storen niemand omdat het buiten de stad is gelegen, en er is voldoende parking. Je kan professionele concerten organiseren, maar ook academies uitnodigen om toffe zomer concerten te geven. Ik denk dat vele gezinnen en families er naartoe gaan komen om te genieten van de natuur en muziek. Zin om mee te helpen? Reageer hieronder in de comments.
Costa A.
2 4
lees meer
IN PROJECTFASE - MozaIK
Heb je je ooit al eens gebroken gevoeld en nietig? Wil je deel uitmaken van een geheel maar vind je niet altijd je plek? Wie ben ik? Met MozaIK willen we jongeren en volwassenen de tijd geven om eens naar de "scherven" van het bestaan te kijken. Bv. afscheid van een persoon, een plek, je zelfwaarde,... Wie ben ik geworden in relatie met anderen? Hoe klein en onbeduidend je je ook soms voelt, in een groter geheel kan je iets prachtig betekenen. We upcyclen oude tegels en servies omdat we voor DUURZAAMHEID staan. We gooien niet weg, we geven niet op, we zoeken naar een nieuwe betekenis. We dagen uit om stil te staan, na te denken, los te laten en opnieuw te creeëren. Door creatieve workshops zetten we in op duurzaamheid en talentontwikkeling. Het zou mooi zijn mochten we een mozaIK-route kunnen maken, eventueel samen met andere burgerinitiatieven, zodat we kunnen laten zien dat ook plekken die op het eerste zicht geen schoonheid bezitten, er mooie dingen verwezenlijkt kunnen worden en kunnen getransformeerd worden tot waardevolle resultaten.
Caroline S. van Vzw 't Fabriek
2 3
lees meer
IN PROJECTFASE - Makerspace Genk
Wanneer je zelf iets wil maken heb je al snel wat gereedschap of machines nodig. Soms wil je iets nieuw proberen en krijg je graag wat hulp van iemand met ervaring. Of misschien heb je thuis gewoon de ruimte niet om je ideeën in mekaar te knutselen. Dan is de Makerspace jouw ding. Een kunstwerk maken, een meubeltje, je eigen robot of een kledingstuk, wat laswerk, of 3D printen, programmeren, je fiets pimpen, of wil je gewoon bedwelmd worden door de inspirerende maker-sfeer? Je kan het zo gek niet bedenken of je kan ermee in de Makerspace terecht. De Makerspace is een werkplaats die de ruimte en de machines voorziet om de meest uiteenlopende dingen te maken. Jong en oud kunnen er hun creativiteit de vrije loop laten gaan, volop experimenteren en hun grenzen verleggen door te leren van mekaar. De Makerspace is geen nieuwe uitvinding. Integendeel, door hun grote succes ontstonden er wereldwijd reeds duizenden zulke werkplaatsen. Daarom wil ik een Genkse Makerspace beginnen. Samen met wat sympathisanten, die trouwens nog steeds welkom zijn, wil ik hiervoor een VZW oprichten en zoeken we verder naar een voldoende grote locatie. Tijdens regelmatige evenementen, zoals de legendarische Maker Faire, en tijdens workshops, willen we niet alleen de makersgemeenschap, maar ook de Genkse middenstand en bedrijven betrekken. Met de Makerspace zullen we ongetwijfeld de ingenieuze, creatieve, multiculturele en educatieve genen van de Genkenaar prikkelen. Het THOR park van de knutselaar.
Johan S.
2 2
lees meer
IN PROJECTFASE - Fietsen voor iedereen!
Hoewel Genk (en omstreken) een ware mekka is voor fietsen, dien ik als Genkenaar jammer genoeg vast te stellen dat een groot deel van onze bewoners er niet aan toe komt om onze stad en natuur al fietsend te verkennen. En in het bijzonder bij het mountainbiken komen er veel fietsers van heinde en ver gebruikmaken van het plaatselijke potentieel, in tegenstelling tot onze bewoners uit de wijken. Daarom wil ik een locatie voorstellen waar; (elektrische) fietsen en materiaal gratis/goedkoop kunnen geleend worden, waar er een werkplaats is om de stiel van fietshersteller aan te leren en waar permanent workshops kunnen gegeven worden over bijvoorbeeld mountainbiken. Het doelpubliek is heel breed, maar vooral kansarm: oud of jong, wel of niet kunnen fietsen,.. Daarnaast is de fiets hét vervoermiddel van de toekomst. Dus ook in ecologisch (of qua mobiliteit) opzicht kan dit een goede zaak zijn voor de stad. En als we verder denken, dan kan dit bijdragen tot het meer naar buitenkomen van onze bewoners, waardoor uiteindelijk onze lokale handel (horeca!) ervan kan profiteren. Daarnaast hoop ik dat Genkenaren hierdoor ook onze stad (en de natuur) meer zullen waarderen. Wie kan er mee doen? De begeleiding zal nodig zijn van ervaren personen/bedrijven, maar het zullen vooral kansarme jongeren zijn die- parallel met hun studies- de schouders onder dit project zullen zetten. Mijn slogan is dan ook: Genk leeft nog meer als je Genk beleeft.
Fatih G.
1 3
lees meer
IN PROJECTFASE - The walk of ART, toegankelijke kunst!
De bedoeling is om jong (kunstzinnig) talent maar ook kunstliefhebbers te prikkelen met een permanente (outdoor) kunst-tentoonstelling in onze wijk (Molenblook-Schabart-Dinsel). Deze tentoonstelling kan permanent bezocht worden adhv een uitgestippelde kunstroute; de zogenaamde "walk of art" en komt dus elke Genkenaar met een voorliefde voor kunst ten goede. De kunstwerken worden geplaatst op zorgvuldig geselecteerde (publieke) plaatsen. Naast het inzetten op gevestigde waarden (Kinart, Ceyssens, Stockmans,...) zouden we een samenwerking willen aangaan met de kunstacademie om ervoor te zorgen dat ook jong (of minder jong) kunstenaars-talent een podium krijgt dankzij deze "walk of art". Aan de gevestigde waarden zouden we in ruil voor de aanschaf van één of meerdere kunstwerken een bepaald percentage willen vragen dat achteraf zal geschonken worden aan een goed doel dat wordt bepaald door stemming onder de bewoners van onze wijk. Zodoende willen we enerzijds ons steentje bijdragen bij de bestrijding van armoede. Anderzijds is het vooral (en permanent) de bedoeling om kunst dichter bij de mensen te brengen. In een latere fase zouden we de permanente tentoonstelling kunnen uitbreiden met nieuwe kunstwerken. Een gevolg van Corona is dat meer mensen het wandelen hebben ontdekt, we zijn ervan overtuigd dat deze "walk of art" kan bijdragen aan een unieke beleving en tegelijkertijd een enorme motivator kan betekenen voor jong, aanstormend talent!
Bart J.
0 3
lees meer
IN PROJECTFASE - "Kinderpoort naar De Maten" of "Speelbos De Maten"
Het is niet altijd evident dat kinderen in hun eigen buurt kunnen ravotten in de wilde natuur, dat ze putten graven, met water spelen, op onderzoek gaan en in bomen klimmen. Toch is dit hetgene wat die kinderen precies willen en nodig hebben. De natuur draagt bij aan ontplooiing, welbevinden en gezondheid van kinderen. Bovendien ontstaat de liefde voor de natuur meestal in de kinderjaren. Daarom deze unieke belevingsroute speciaal voor kinderen doorheen één van de mooiste en oudste natuurgebieden in België “De Maten”. Het avontuur begint in een speelbos tegenover de oude slagmolen in Termien. Een magisch bos met allerlei duurzame en natuurlijke vervaardigde speeltoestellen waarin fantasie en werkelijkheid samenvloeien. Vervolgens kunnen kinderen via een uitgestippelde route door De Maten op ontdekking gaan en spelenderwijs leren over de natuur. Naast gezinnen kunnen ook scholen en jeugdbewegingen hier vrij gebruik van maken. Doel: Spelen in het groen leidt tot een verbeterde concentratie, een betere sociale vaardigheid en fantasieprikkeling. Spelen in de natuur is goed voor een evenwichtige, gezonde ontwikkeling waarbij verschillende ontwikkelingsgebieden tegelijk aan bod komen. Ravotten in het wild draagt bij tot de ontwikkeling van het kind: zowel de motorische ontwikkeling (beweging), de sociale ontwikkeling (samen spelen) als de psychologische ontwikkeling (creativiteit, zelfvertrouwen ontdekken).
Cosi F.
2 1
lees meer
IN PROJECTFASE - ‘Kunst enzo’
Een plek waar ontmoeting met creatievelingen centraal staat. Een plek waar je kan inspireren, experimenteren en creëren. Een plek om tot rust te komen en te zijn wie je bent. Het atelier is het kloppend hart van de werking. Genkse thuisblijvers ( net afgestudeerden, huismoeders en- vaders, mensen die omwille van ziekte of een beperking niet kunnen gaan werken of iedereen met een dag vrijaf ) kunnen naar ‘Kunst enzo’ komen om elkaar te ontmoeten en er creatief bezig te zijn. Alles voor die artistieke sprankel is aanwezig : - Een leeshoek met boeken over kunstenaars, kunstgeschiedenis, over technieken om te creëren, … - Een creatheek waar je duurdere materialen kan uitlenen : een schildersezel, een lichtbak, een weefgetouw, …. - Een voorraadkamer gevuld met oude tijdschriften, lege bokalen, oude kaders, karton, wol, …. die de Genkenaren bij ‘Kunst enzo’ kunnen binnen brengen - Een luisterend oor Vanaf 18 u is het atelier te huur voor creatievelingen die liever alleen willen werken of zelf eens een workshop willen geven. Regelmatig zullen er inspirerende lezingen gehouden worden door beroepskunstenaars, ondernemers, maar bijvoorbeeld ook webdesigners of marketeers. Kortom een plek om te ontmoeten en tot rust te komen, maar zeker ook een plek die je alle kansen biedt om jouw artistieke talenten te ontplooien.
Cindy S.
0 2
lees meer
IN PROJECTFASE - MIJN Erfgoed
MIJN erfgoed De industriële MIJN monumenten die doorheen Genk te vinden zijn, worden door duizenden Genkenaren dagelijks aanschouwd. U, als Genkenaar, zal een aantal industriële mijnmonumenten kunnen opnoemen. Deze industriële mijnmonumenten zijn een ‘stille’ getuige van het mijnverleden. Spijtig genoeg krijgt het woordje stille een te letterlijke betekenis. De monumenten worden vergeten of verwaarloosd. Aan de hand van mijn burgerbudget kunnen we hier SAMEN verandering in brengen. Op een participatieve manier wil ik de Genkenaar samenbrengen om na te denken over MIJN erfgoed. Ik wil bijvoorbeeld de visies van de verschillende leeftijdsgroepen, zoals jongeren en ouderen, samenbrengen om op een creatieve manier met erfgoed om te gaan. Wat zou er dan met de monumenten kunnen gebeuren? - Via een QR-code kunnen Genkenaren (jongeren, ouderen,...) aan de hand van een videomontage uitleg geven over wat het MIJN verleden voor hen betekent en hoe dit verleden vandaag de dag nog steeds een rol speelt. - Rond het monument kunnen andere kunstwerken geplaatst worden door de Genkenaar. - De mijnmonumenten zouden uiteindelijk verbonden worden door de fietsroute ‘mijn erfgoed’. Zo kan iedereen genieten van het MIJN erfgoed van de Genkenaren - .... Wat is het doel? Zoveel mogelijk Genkenaren samenbrengen om zichzelf te ontplooien in het nadenken over MIJN erfgoed en ervoor te zorgen dat de stille monumenten niet meer stil hoeven te zijn!
Lisa F.
0 2
lees meer
IN PROJECTFASE - Prikkelpad
Onze idee is om ergens in de mooie Genkse natuur een meditatiewandeling uit te zetten. Onderweg kom je prikkelende opdrachten tegen: een labyrint (bewust naar binnen gaan om daarna bezield naar buiten te gaan), ademhalingsoefeningen, een prikkel om al je zintuigen te gebruiken, wandelen met aandacht voor je lichaam … Talenten ontwikkelen betekent meer dan doen waar je goed in bent. Het betekent ook je leven ontplooien in al zijn dimensies. Een dimensie, die aan herontdekking toe is, is zingeving (in de brede zin). Tijdens corona hebben we meer dan ooit het belang gevoeld van houvast, verbinding met jezelf, innerlijke rust … En ook bezield engagement. We vinden het belangrijk dat elke Genkenaar, die op zoek is naar zingeving, zich erin kan herkennen. De aanzetten overstijgen de godsdiensten en levensbeschouwingen. Dit project wordt ingediend door de vrijwilligers van Zoekpunt, de ontmoetingsplek voor zoekers naar zingeving in Shopping 2 (sinds mei 2020). Voor de uitwerking van dit project willen we samenwerken met begeleiders van meditatie, yoga … We hopen met dit project een plek te creëren om het spirituele talent te ontwikkelen, als een labyrint/spiraal naar binnen én naar buiten, als investering in persoonlijke ontwikkeling én een verbindende samenleving. Het Prikkelpad biedt mensen een zintuiglijke beleving om dit talent te ontwikkelen. Inspirerende voorbeelden: Zintuigenpark Weert; Scheppingspad Erkensruhr (Eifel); Meditatieparcours Erasmusziekenhuis Brussel.
Luc H. van Zoekpunt
0 2
lees meer
IN PROJECTFASE - Krachtig Kolderbos!
Idee: Van de watertoren in Kolderbos ( = landmark ) een lichtbaken ( krachtig symbool ) maken voor de hele wijk. Doel: De inwoners van Kolderbos kunnen zich identificeren met een krachtige en constructieve boodschap waardoor de wijk een positieve uitstraling geniet in Genk en omstreken. Trots op Kolderbos! Uitwerking: Samen met Gigos, andere verenigingen en de plaatselijke school een ontwerp maken om de watertoren te versieren en eventueel te belichten ('s nachts). De jeugd kiest enkele thema's en werkt tekeningen uit ism ( plaatselijke ) artiesten ( graffiti, straat-art, … ) We laten de inwoners het thema en het mooiste concept kiezen. In samenwerking met de watergroep zoeken we hoe de toren kan verlicht worden. Genkse kunstenaars kunnen de werken uitvoeren. Dit kadert in het thema 'talentontwikkeling bij en samenwerking tussen jeugd en inwoners van Kolderbos’
leon v.
0 2
lees meer
IN PROJECTFASE - Olympisch Genk
Olympisch Genk is de basis voor een sportieve en gezonde ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar en dit samen met ouders. Een concept met het grootste en meest gevarieerde sportaanbod voor jonge kinderen en ouders. The place to be om kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met een gala aan sporten. De plaats waar kinderen genieten en met veel plezier alle grondvormen van beweging leren. De plaats waar ook ouders worden meegenomen in de sportieve ontwikkeling (leerlingvolgsysteem) van hun kind. Omdat de basis voor lichamelijke en motorische ontwikkeling al op jonge leeftijd wordt gelegd begint Olympisch Genk met een breed sportaanbod voor kinderen van 3-12 jaar. Na hun 12e levensjaar kiezen de jonge atleten voor hun specifieke sport(en) en waar ze echt getalenteerd in zijn. Met deze sportschool zorgen we ervoor dat kinderen een professionele basis krijgen in sport en atletisme. Het programma bestaat uit diverse modules waarin training, waar ook sport en spel een plek krijgen. Olympisch Genk is zo het voorportaal voor aansluiting bij een of meerdere sportverenigingen van regio Genk.
Peter-Paul B.
1 1
lees meer
IN PROJECTFASE - De buurtkiosk
Ik ben een nogal nostalgisch mens. Dat heeft alles te maken met mijn ongelooflijke jeugd. Ik was bij het toneel, de muziekschool, de KSA .. Mijn vriendinnen woonden om de hoek, mijn ouders waren bevriend met de buren....kortom we leefden samen in de straten van Runkst. De tijd dat er nog brieven geschreven werden en we nooit binnen zaten… een tijd waar we SAMEN LEEFDEN . En dat zou ik opnieuw willen creëren. Enkele huizen verder (tegenover het containerpark) is er een braakliggende hoek. De perfecte locatie om een Kiosk te plaatsen. Het zou de bedoeling zijn om hier lokale activiteiten in openlucht te laten doorgaan . Geen grootse concerten , geen versterkers.Activiteiten waar je rustig naar toe kan gaan zoals; Volkstheater,poppenkast,yogo, tekenlessen, verhaalavonden, koorrepetitites, haken, optredens van kunstschool, dansen, sporten, reiki, nieuwjaarsborrels, tentoonstellingen, filmavond, fanfare… We zijn afhankelijk van het weer en het mag geen commerciële bedoeling zijn. GRATIS Misschien zou het ook leuk zijn als de kiosk en de activiteiten zouden gerealiseerd worden samen met mensen met een beperking. Het is een ontmoetingsplaats voor de buurt.
caat D.
1 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Quarantine Sessions x De jeugd van Genk
Idee: Het idee is om met Quarantine Sessions een festival te organiseren samen met de jongeren. De jongeren zullen tal van workshops krijgen. Gaande van lichttechniek, camera, DJ, zang, enz... De bedoeling is dat we met verschillende jongeren uit AL de wijken gaan samenwerken. Hun ideeën ondersteunen en hun daarbij helpen. Het zou in 3 fases uitgerold worden. In de eerste tijd langsgaan bij de talrijke ontmoetingsplaatsen in de wijken, polsen naar de jongeren hun interesses en samen brainstormen over de ideeën. In deze fase gaan we dus echt naar de jongeren toe, hun de workshops aanbieden en natuurlijk kijken wie welke workshop wilt doen. In de 2de fase gaan we natuurlijk al de workshops aanbieden en organiseren in de verschillende wijken. De workshops zullen telkens gegeven worden door mensen die er ervaring mee hebben. De jongeren zullen ZELF voor alles instaan. In de 3de fase natuurlijk het organiseren en het tot stand brengen van het festival. Het festival waar al deze jongeren SAMEN aan gewerkt hebben. Laten we hopen dit te doen voor een echt publiek maar als de maatregelen het niet toelaten natuurlijk online georganiseerd worden. Dit valt perfect onder de noemer 'talentontwikkeling'. Wie weet kunnen we jongeren in de juiste richting duwen. Een wereld laten ontdekken die normaal niet vanzelfsprekend is.
Manuel H.
1 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Open Gym Genk
In september 2020, na een bezoek aan Open Gym Leuven, zijn enkele Genkse jongeren terug samengekomen met het voorstel om een Open Gym in Genk uit te bouwen. Dit houdt een Outdoor Sport infrastructuur in. De filosofie van Open Gym 1. Een infrastructuur voornamelijk gebouwd uit gerecycleerde materialen 2. Iedereen is welkom 3. Het is gratis voor iedereen. Wat wij voorstellen is echter meer dan een infrastructuur: de intentie is dat de Open Gym gebouwd wordt door een groep burgers die zich vrijwillig engageren om dit project verder mee te dragen zowel in praktisch onderhoud als gemeenschapsopbouw. Op deze manier kunnen wij ook bijdragen aan talentontwikkeling waarbij iedereen een kans krijgt om zich te ontwikkelen zowel lichamelijk als mentaal. Dit project is voor iedereen toegankelijk omdat het juist gratis is en zo iedereen kan participeren. Praktisch wat? De Hangout: Het centrale gedeelte is een hangout waar iedereen kan zitten en tot rust komen. We maken zeer toegankelijk zodat iedereen, ook niet-sporters, hier gebruik van kunnen maken. Calisthenics Infrastructuur: Calisthenics is een manier van trainen waarbij enkel het lichaamsgewicht als weerstand gebruikt wordt om zo een gezond en fit lichaam te krijgen. Calistenics heeft enkel een basis structuur nodig en is dus budget vriendelijk en toegankelijk voor iedereen. Boksring: De boksring wordt uitgebouwd als een multi-functionele ruimte die ook gebruikt kan worden voor Yoga, Tai Chi, Dans en andere sporten.
ugur K.
1 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Basma zoekt je kracht
Met het project “Basma zoekt je Kracht” richt onze vrouwenvereniging Basma zich op de meest kwetsbare vrouwen in Genk. Vrouwen die in armoede leven en/of sociaal geïsoleerd zijn. Door middel van laagdrempelige activiteiten hopen wij deze vrouwen uit de eenzaamheid te halen, zelfredzaamheid te stimuleren en taboes te doorbreken. Voor de werving van dit project zullen wij extra inspanningen leveren om deze kwetsbare vrouwen te bereiken, de focus ligt op vrouwen die nog niet deelnemen aan onze reguliere werking. Voor een vlotte en diverse toeleiding hopen wij te kunnen samen werken met verschillende Genkse partners. Als eerste activiteit willen wij een ontspannende verwendag organiseren waarbij vrouwen op een veilige manier kunnen kennis maken met Basma en elkaar. Tijdens deze activiteit wordt het verdere aanbod toegelicht. Dat bestaat uit verschillende inhoudelijke lezingen en workshops over bv. gezondheid, welzijn, gezinsdynamiek, eigenwaarde,…Voor de invulling van deze lezingen en workshops zullen wij samenwerken met professionals. Het opzet van deze activiteiten is vrouwen te empoweren, te laten kennismaken met onbekende thema’s en het opbouwen van een sociaal netwerk.
Manal Z. van Basma Genk
1 0
lees meer
IN PROJECTFASE - nAFFt
Het Absolutely Free Festival (AFF) houdt van muziek, maar is als sociaal geëngageerde organisatie ook bijzonder gesteld op ‘mensen’. Met het project ‘nAFFt’ geeft de organisatie via kleine én grotere laagdrempelige initiatieven extra energie aan verschillende groepen jongeren die ruggensteun gebruiken kunnen. AFF is namelijk overtuigd in de kwaliteiten van deze (kwetsbare) jongeren en wilt die samen met hen verder ontwikkelen in de aangename schaduw van een vooruitstrevende culturele organisatie. Met dit unieke initiatief wil AFF bovendien tegengas geven aan de verruwing van de maatschappij én tegelijk de eigen organisatie verder verankeren. Dit vertaalt zich ondermeer in een kookproject in samenwerking met Bethanië voor jongeren met emotionele- en gedragsproblemen (maaltijden afkruiden met een dosis 'zelf'respect), een duurzaam traject voor vluchtelingen en anderstalige nieuwkomers waarbij ze begeleid en gecoacht worden tot (festival)vrijwilliger (uitbouw nieuwe netwerken en extra oefenkansen Nederlands voor een vlottere en diepgaandere integratie),...
Lennart J. van vzw AFF
1 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Verhalenwandeling/fietstocht door de cité's
Wij willen een wandel-fietstocht uitwerken door de cité's van Genk met als centraal thema de bijzondere, unieke verhalen van de bewoners. Je wordt door de cité geleid en aan de hand van QR-codes hoor je de verhalen. Wat maakt Genk nu specifiek Genk? De mensen en hun verhalen natuurlijk. De verhalen van de Genkenaren zijn zeer uiteenlopend. Van de instroom van Poolse en Hongaarse arbeiders, tot de Russische krijgsgevangenen, naar de grote immigratiestroom vanuit italië en achteraf andere zuiderse landen. Zij hebben allemaal gewroet in dezelfde donkere aarde, achteraf stonden ze aan dezelfde lopende band in de Ford. De laatste decennia wonen er ook een aantal vluchtelingenfamilies die in Genk een warme thuis hebben gevonden. Toch heeft iedereen een apart verhaal, verhalen die de moeite waard zijn om verteld te worden. We willen deze verteltraditie verder zetten en haar in een vorm van een wandel-of fietstocht gieten. De cité's zijn uniek en tegelijk heel alledaags. De gevels zien er misschien hetzelfde uit, achter de gevels schuilen zeer uiteenlopende verhalen. We verzamelen deze bijzondere story's en bundelen ze in een ontdekkingstocht. Langs het parcours passeer je verschillende locaties waar je onze QR-code kan scannen en het bijzonder verhaal kan horen. Verder worden er nog een aantal bijzondere plaatsen aangedaan, waar zich gebeurtenissen hebben afgespeeld, die mede de geschiedenis van Genk hebben bepaald. org: Linx+Genk,Curieus ,Acli Waterschei
Rina S. van Genks Comité Vluchtelingen
0 1
lees meer
NIET GESELECTEERD - De Sportbus
Een sportbus, concept bibbus, voor alle lagere scholen van Genk. Om onze kinderen tijdens de speeltijden de kansen te geven om sporten te ontdekken en te leren verder gaan op ´t project sportkompas door de dienst Sport. Alle kinderen bereiken en proberen meer te laten bewegen. De sportbus een week ter beschikking stellen aan een school. Doorschuifsysteem. De speelplaats om toveren tot een sportevenement . Tijdens de vakantieperiodes de sportbus gebruiken bij sportkampen. Een samenwerking tussen de dienst sport, sportclubs en turnleerkrachten van alle lagere scholen. Denk even hoeveel procent kinderen op school zijn. Waar kan je beter de basis leggen voor een gezonde levensstijl. Een project dat start vanuit een burgerinitiatief met het oog op AllE kinderen bereiken en kan voortvloeien in een samenwerkingsproject met een fantastisch doel. ´t bevorderen van de ontwikkeling van de bewegingsmogelijkheden van ELK kind. Graag zou ik mijn project en idee zeker willen toelichten. Als turnjuf in een lagere school in Genk weet je heel goed welke kinderen de kansen en mogelijkheden hebben en welke niet. En dat een middagspeeltijd een sportieve en bemiddelde invulling kan krijgen. Dank u Leen
Katleen F.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Lokale #StreetArt tegen de verzuring

Hoog tijd voor meer #StreetArt van #LocaleArtiesten in de straten van #Genk. Het zijn harde tijden voor iedereen, ook voor kunstenaars. Laten we daarom investeren in onze locale street art artiesten (en ja we hebben zeker talent in huis!) om Genk wat #HomeGrown kleur te geven. Deze #MuurSchilderingen kunnen op hun beurt de mensen verwonderen, opbeuren en hoop geven. Laat de artiesten tegelijkertijd een meerdaagse #Workshop geven voor Genkenaren (van alle leeftijden) die zelf eens hun artistieke kant willen verkennen. Laat deze deelnemers op het einde van de workshop, onder begeleiding, ook ZELF, en vooral SAMEN één grote muur uitwerken als teken van de bodemloze creativiteit, de enorme diversiteit en de onbegrensde mogelijkheden die Genk rijk is. 

Willy R.
0 1
lees meer
NIET GESELECTEERD - Motivee Academy
Motivee Academy staat los van de eenmanszaak Motivee - waar mensen via video-sollicitaties meer kansen krijgen. Deze Academy zal als stichting mensen ondersteunen in 3 belangrijke pijlers: 1) Ondernemer worden Vele willen ondernemen. Alleen durven ze de stap niet te zetten. Waarom? Ze hebben geen idee hoe ze dat moeten aanpakken. Niemand stuurt hen in een bepaalde richting. Waar beginnen ze, welke opportuniteiten zijn er en wat zijn de mogelijke valkuilen op termijn? Wat zijn sociale bijdrage? Wat is het verschil tussen belasting en BTW? Welke vennootschapsvorm kies je? Bijberoep/hoofdberoep? Vrijgesteld van BTW of BTW-plichtig? 2) Verschillende sectoren, functies en bedrijven leren kennen Het is moeilijk om te bepalen wat je na je studies wilt doen maar hetzelfde geldt ook voor iemand van 30 jaar oud met heel wat werkervaring. Een groot deel van de bevolking weet nog niet wat hij wilt doen en heeft zijn plek nog niet gevonden. Welke functies bestaan er? Hoe is het om in een bepaalde sector voor een bepaald bedrijf te werken? Inkijken bij bepaalde bedrijven. 3) Wat je niet leert op school Op school leren we geschiedenis, godsdienst, wiskunde. Maar wie ben jij als persoon? Wat kan je? Wat zijn jouw vaardigheden en competenties? Wat is persoonlijke ontwikkeling? Wat zijn de DISC temperamenten en hun kleuren en welke kleur ben jij? Hoe ga je om met de verschillende DISC temperamenten? Dit zijn drie belangrijke onderwerpen die een positieve invloed hebben op mensenlevens.
Melissa C.
1 0
lees meer