Skip to main content
home-page
Deel op facebook
home-page
Deel op facebook

Talentontwikkeling - ideeën

In andere steden en gemeenten werden bijvoorbeeld deze projecten reeds ingediend: huiswerkbegeleiding, ontplooiingskansen aan kansengroepen, bijlessen tegen corona-achterstand, workshops aanbieden, strijd tegen ongekwalificeerde uitstroom, langdurig werklozen, ....

71
62

Deze ideeën werden reeds ingediend

Willekeurig
Populair
Recent
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 71 bijdragen
IN PROJECTFASE - Reporter van Genks samenleving
Wij leven in een stad, Genk, dat steeds meer op de kaart staat als cultuurstad. Voordeel van Genk is dat er cultuur aan alle niveau aanwezig is. Kunstenaars uit alle horizonten krijgen hun ei kwijt in Genk. Musici van hoog niveau, kunstenaars, zangers hebben een nationale en steeds meer, een internationale erkenning. In een bos zijn er bomen, maar er is ook een rijkdom aan vegetatie met struiken, houtige gewassen, ondergroei. Op dezelfde manier is er in Genk naast de grote namen in de kunst, meer specifiek in de muziekwereld heel veel talent dat net niet ontbolstert. Veel van deze talenten schuilen in jongeren, vaak jongeren die een artistiek geest hebben maar hun weg nog niet gevonden hebben en hun creativiteit niet kunnen beleven. Jammer genoeg is creativiteit een gave van voorbijgaande aard, als het niet beoefend kan worden ebt het gewoon weg. Deze jongeren hebben vaak geen perspectieven. Wij willen met ons project een deel van deze jongeren die een gave hebben, opnemen in een opleiding als radio animator. Zij zullen in de studio2 van Radio Internazionale een volledige opleiding genieten. Geen saaie theorie, maar praktijkgericht, aangevuld met enig theorie. De opleiding zal zich spreiden over een module met techniek, een module met stem en taal, en een module praktijk rechtstreeks in de ether via Radio Internazionale. Ook stages in Luik en Italië behoren tot de mogelijkheden. Voertaal van de opleiding is Nederlands, maar kunst en vooral muziek is internationaal.
Sergio P. van Radio Internazionale Genk
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Quarantine Sessions x De jeugd van Genk
Idee: Het idee is om met Quarantine Sessions een festival te organiseren samen met de jongeren. De jongeren zullen tal van workshops krijgen. Gaande van lichttechniek, camera, DJ, zang, enz... De bedoeling is dat we met verschillende jongeren uit AL de wijken gaan samenwerken. Hun ideeën ondersteunen en hun daarbij helpen. Het zou in 3 fases uitgerold worden. In de eerste tijd langsgaan bij de talrijke ontmoetingsplaatsen in de wijken, polsen naar de jongeren hun interesses en samen brainstormen over de ideeën. In deze fase gaan we dus echt naar de jongeren toe, hun de workshops aanbieden en natuurlijk kijken wie welke workshop wilt doen. In de 2de fase gaan we natuurlijk al de workshops aanbieden en organiseren in de verschillende wijken. De workshops zullen telkens gegeven worden door mensen die er ervaring mee hebben. De jongeren zullen ZELF voor alles instaan. In de 3de fase natuurlijk het organiseren en het tot stand brengen van het festival. Het festival waar al deze jongeren SAMEN aan gewerkt hebben. Laten we hopen dit te doen voor een echt publiek maar als de maatregelen het niet toelaten natuurlijk online georganiseerd worden. Dit valt perfect onder de noemer 'talentontwikkeling'. Wie weet kunnen we jongeren in de juiste richting duwen. Een wereld laten ontdekken die normaal niet vanzelfsprekend is.
Manuel H.
1 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Genkenaren geven elkaar advies en tips
Genkenaren kunnen bij andere Genkenaren tips en advies vragen over hun huis-, tuin- en keukenproblemen waarmee je niet of moeilijk bij een vakman of winkel terecht kan. Elke week kunnen mensen naar een (elke week ander) buurthuis gaan om vragen of problemen voor te leggen aan vrijwilligers die wat over deze thema’s kennen. Bv: hoe kan ik een knoop terug aan naaien, wat zijn de vlekken op mijn courgetteplant en wat doe ik eraan, mijn chocomousse mislukt steeds, hoe kan ik een qr-code scannen, … Het gaat om tips en advies en het is dus niet de bedoeling dat de vrijwilligers dit ook zelf uitvoeren.
Peter v.
0 0
lees meer
NIET GESELECTEERD - Masterclasses PEP!
PEP! streeft naar gelijke onderwijskansen voor alle jongeren om de beste versie van zichzelf te worden, in lijn met hun talenten en interesses. Om dit te realiseren zijn er verschillende projecten opgestart om de jongeren te leren, informeren, inspireren en te motiveren. Het doel is om meer jongeren te helpen naar een gepast diploma, scholen te sensibiliseren over de (onderbelichte) onderwijsongelijkheid en scholen ondersteuning bieden om de ‘best practices’ van PEP!, de PEP! – methodiek, te implementeren op school om zo kansarme jongeren vooruit te helpen. In Limburg willen we graag de masterclasses opstarten. De masterclasses is een uniek traject rond technologie, innovatie en ondernemerschap voor jongeren vanaf 16 jaar (schoolgaand of schoolverlater). Gedurende 12 weken volgen de jongeren wekelijks een interactieve workshop bij een bedrijf waar ze leren over een hot skill van dit moment: robotica, digitale marketing, laser cutten,… Daarna gaan ze in groep aan de slag rond de topics die hen het meest interesseren. Door de masterclasses krijgen jongeren de kans om nieuwe bedrijven te leren kennen en wordt er een duidelijker beeld gecreëerd over technologie en innovatie. Dit zorgt ervoor dat de jongeren worden gemotiveerd om te kiezen voor een studie rond technologie, innovatie en ondernemerschap.
Derya A.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Ruimtes, leegstand en opportuniteit
Kunnen we als stad platform bieden voor verandering van binnenuit? Kunnen we ruimtes omvormen tot bouwstenen van nieuwe communities? Kunnen we jong-volwassenen ankers bieden in hun zoektocht naar houvast? Kunnen we een nieuwe culturele beweging voortbrengen die wijk per wijk gevolg heeft? Mijn naam is Rico Panvini, geboren en getogen in Genk, alle wijken zijn mijn thuis en mijn vrienden van her en der: Zwartberg, Hoevezavel, Waterschei, … Ik voel me goed bij de gedachte dat we machtig zijn om dingen te veranderen en naar onze hand te zetten. Ideeën om te zetten tot plannen, tot verandering, verbetering. Ik voel dat we geruggesteund kunnen worden, dat schouders klaar staan en luisterende oren ook. Dit is mijn visie, gedeeld en klaar om ook door jullie, stad en beleid, ondersteund te worden. Mijn wens is om inspiratie te zien in Stelplaats in Leuven, waar jongeren begeleid worden in hun autonomie, en zeefdrukken, kickboksen, foodconcepts testen en fietsen samenstellen, wheelies uitvoeren. Mijn drang is om ervaring te zien bij The School in Hasselt, die Maison Florida vormgaf en haar community liet ontstaan uit ateliers, collaborative spaces, concepten creërend en de veranderlijke stad onderzoekend. Kunnen we ruimte zien in de vele leegstand, opportuniteit om jong-volwassenen expressie te laten geven aan hun samengestelde nieuwe cultuur. Kan een zaterdag een samenkomst zijn om auto’s te wassen, laagdrempelig en gelinkt. Er zit zoveel ongebruikt talent in deze stad.
Rico P.
0 0
lees meer
NIET GESELECTEERD - Openlucht Concert Auditorium
Een openlucht concert auditorium aan de terril in Waterschei, zo ene gelijk de Grieken en Romeinen hadden, zodat we kunnen genieten van mooie muziek in de zomer, en kunnen picknicken op de heuvel. De vestiging is volgens mij perfect, in de mooie natuur. Zal uniek zijn in België. We storen niemand omdat het buiten de stad is gelegen, en er is voldoende parking. Je kan professionele concerten organiseren, maar ook academies uitnodigen om toffe zomer concerten te geven. Ik denk dat vele gezinnen en families er naartoe gaan komen om te genieten van de natuur en muziek. Zin om mee te helpen? Reageer hieronder in de comments.
Costa A.
2 4
lees meer
IN PROJECTFASE - Open Gym Genk
In september 2020, na een bezoek aan Open Gym Leuven, zijn enkele Genkse jongeren terug samengekomen met het voorstel om een Open Gym in Genk uit te bouwen. Dit houdt een Outdoor Sport infrastructuur in. De filosofie van Open Gym 1. Een infrastructuur voornamelijk gebouwd uit gerecycleerde materialen 2. Iedereen is welkom 3. Het is gratis voor iedereen. Wat wij voorstellen is echter meer dan een infrastructuur: de intentie is dat de Open Gym gebouwd wordt door een groep burgers die zich vrijwillig engageren om dit project verder mee te dragen zowel in praktisch onderhoud als gemeenschapsopbouw. Op deze manier kunnen wij ook bijdragen aan talentontwikkeling waarbij iedereen een kans krijgt om zich te ontwikkelen zowel lichamelijk als mentaal. Dit project is voor iedereen toegankelijk omdat het juist gratis is en zo iedereen kan participeren. Praktisch wat? De Hangout: Het centrale gedeelte is een hangout waar iedereen kan zitten en tot rust komen. We maken zeer toegankelijk zodat iedereen, ook niet-sporters, hier gebruik van kunnen maken. Calisthenics Infrastructuur: Calisthenics is een manier van trainen waarbij enkel het lichaamsgewicht als weerstand gebruikt wordt om zo een gezond en fit lichaam te krijgen. Calistenics heeft enkel een basis structuur nodig en is dus budget vriendelijk en toegankelijk voor iedereen. Boksring: De boksring wordt uitgebouwd als een multi-functionele ruimte die ook gebruikt kan worden voor Yoga, Tai Chi, Dans en andere sporten.
ugur K.
1 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Zwartberg Voetbal Evolutie
Graag willen wij een voetbalschool oprichten in Zwartberg. Het doel hiervan is om kinderen, jongeren en volwassenen zich als individu te laten ontwikkelen binnen een team. Ten eerste zijn wij een voetbalschool die constant innoveert. Wij zijn immers geschoold in de meest actuele voetbaltheorieën en beschikken over recente diploma’s voetbalanalyse en UEFA B. Wij baseren ons op de studie van Jan Tamboer. Daarin onderzoekt hij eenzelfde taalgebruik binnen de voetbal: de voetbalactietaal. Tijdens het voetballen gaat het steeds om dribbelen, passen, druk zetten… Dit noemen we acties. Eigenlijk voeren wij dagelijks ook voortdurend acties uit. Daarmee komen we tot ons tweede punt: onze voetbalschool is een reflectie op het dagelijkse leven. We communiceren met de omgeving rondom ons, op basis daarvan gaan we (on)bewust een beslissing nemen en vervolgens voeren we die uit. Het gaat erom dat we deze acties, afhankelijk van wat we willen bereiken (privé, werk, studie…), verbeteren. Ten derde staat de zelfontwikkeling van spelers en coaches op de voorgrond. Wij gebruiken namelijk de hipste technologieën zoals voetbalanalyseprogramma’s om hun evolutie te volgen, in beeld te brengen en bij te schaven. Dit alles zal ten slotte hand in hand gaan met de cultuur van Zwartberg. Wij denken hierbij aan het sociale, het maatschappelijke, het multiculturele… Iedereen zal kunnen deelnemen, ongeacht status of leeftijd. Wij hopen u hiermee te overtuigen om dit project met uw hulp te realiseren.
Roberto M.
0 0
lees meer
NIET GESELECTEERD - Samen Genk: een platform voor gemeenschapsdienst
Iedere Genkenaar heeft een talent. Iedere Genkenaar omarmt zijn of haar Genkse buurt/wijk. Waarom bouwen we niet met Genkse (technologie)bedrijven een platform waarin elke Genkenaar (jong en oud, arm of rijk) minstens één dag van het jaar aan gemeenschapswerk doet , door zijn of haar talent in te zetten.. (leraars, zorg, IT, boodschappen, transport, etc..). Waarom zetten we niet allemaal dat talent in om ook onze Genkse gemeenschap te dienen. Op die manier verkrijgt elke Genkenaar credits/coins die hij of zij op haar/hun beurt kan inzetten in de Genkse economie/verenigingsleven. Nu zie en voel je vaak dat er slechts een handvol mensen zich effectief engageren. We trachten met dit platform een cultuur aan te kweken (good feel) dat er zoveel meer vreugde, liefde & dankbaarheid te halen is uit dergelijk initiatieven. Wij creëren impact volle verbindingen tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheid en inwoners. Interactie is hierin key. Een betere wereld willen we allemaal. Wij geloven, en zien in de praktijk, dat er iets magisch gebeurt als bedrijven en maatschappelijke organisaties samen ‘goeddoen’. Samen voor Genk is de bruggenbouwer tussen bedrijven, maatschappelijke organisaties , Genkse inwoners, de lokale overheid en samen zorgen we voor een hechtere samenleving waar iedereen mee kan doen. Zo maken we impact op de samenleving, en gewoon de wereld een betere plek om te wonen. Idee is niet nieuw : https://www.youtube.com/watch?v=qfW0wCV9iFI
Kristof S.
0 0
lees meer
NIET GESELECTEERD - Motivee Academy
Motivee Academy staat los van de eenmanszaak Motivee - waar mensen via video-sollicitaties meer kansen krijgen. Deze Academy zal als stichting mensen ondersteunen in 3 belangrijke pijlers: 1) Ondernemer worden Vele willen ondernemen. Alleen durven ze de stap niet te zetten. Waarom? Ze hebben geen idee hoe ze dat moeten aanpakken. Niemand stuurt hen in een bepaalde richting. Waar beginnen ze, welke opportuniteiten zijn er en wat zijn de mogelijke valkuilen op termijn? Wat zijn sociale bijdrage? Wat is het verschil tussen belasting en BTW? Welke vennootschapsvorm kies je? Bijberoep/hoofdberoep? Vrijgesteld van BTW of BTW-plichtig? 2) Verschillende sectoren, functies en bedrijven leren kennen Het is moeilijk om te bepalen wat je na je studies wilt doen maar hetzelfde geldt ook voor iemand van 30 jaar oud met heel wat werkervaring. Een groot deel van de bevolking weet nog niet wat hij wilt doen en heeft zijn plek nog niet gevonden. Welke functies bestaan er? Hoe is het om in een bepaalde sector voor een bepaald bedrijf te werken? Inkijken bij bepaalde bedrijven. 3) Wat je niet leert op school Op school leren we geschiedenis, godsdienst, wiskunde. Maar wie ben jij als persoon? Wat kan je? Wat zijn jouw vaardigheden en competenties? Wat is persoonlijke ontwikkeling? Wat zijn de DISC temperamenten en hun kleuren en welke kleur ben jij? Hoe ga je om met de verschillende DISC temperamenten? Dit zijn drie belangrijke onderwerpen die een positieve invloed hebben op mensenlevens.
Melissa C.
1 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Creatief en niet duur
In een reeks workshops gaan we kijken hoe we creatief kunnen zijn zonder dat het je bijna letterlijk een arm en een been kost. Voornamelijk gericht op kinderen sluit ik een reeks workshops voor jeugd en volwassenen zeker niet uit. De bedoeling is dat we plezier hebben in zelf mooie dingen maken. Ook zou ik, indien toegelaten, graag enkele straten van Genk willen inkleden met de creaties van de groepen. Door van wijk naar wijk te gaan Genk mooier maken door de genkenaren. Wie weet ontdekken we een grote kunstenaar of zelfs nog beter...zijn we een inspiratie voor de toekomst.
Giuliana V.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Ondernemende Vrouwen
We willen niet-werkende, laaggeschoolde vrouwen met een migratie achtergrond bereiken en hen aanspreken op hun talenten en kwaliteiten, hen hierin begeleiden, versterken om dan de stap te zetten naar ondernemerschap of de arbeidsmarkt. Deze vrouwen nemen niet deel aan de arbeidsmarkt, en zijn ook niet terug te vinden in de werkloosheidscijfers (staan niet ingeschreven als werkzoekenden bij de VDAB). Hoe beperkt hun netwerk ook is, we zien hier een groep die zeer ondernemend is (binnen het verenigingsleven of als sociale ondernemer). We willen hierop inspelen door de binding die we hebben met deze doelgroep te versterken, en vervolgens een proces aan te gaan op maat van deze groep, om hen te versterken en klaar te stomen tot deelname aan de arbeidsmarkt. Deze vrouwen hebben geen voeling met de Vlaamse cultuur en missen een brugfiguur die de beide ‘culturen’ met elkaar kan verbinden. Dit vergt enerzijds een kennis over de beide culturen (toegang hebben tot). Anderzijds is hiervoor een vorm van zelfontplooiing en zelfkennis nodig. Plus het ontwikkelen van de competentie om te kunnen functioneren tussen de beide werelden. Dit kan doorbroken worden door in contact te komen met mensen die doorheen de culturele patronen kunnen kijken, en samen met hen een proces aan te gaan. Een proces waarbij ze ondersteund worden om de eigen kwaliteiten en talenten te ontdekken, en hoe deze actief in te zetten, zonder te vervreemden van hun eigen culturele waarden en normen.
Zehra Y. van Yadelim Plus vzw
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Wat is jouw talent?
Als ouder vind ik het belangrijk dat kinderen hun talenten ontdekken en verder ontwikkelen. Daarom is het nodig dat er kansen gecreëerd worden. In samenwerking met de school van mijn kinderen en Gigos Sledderlo gaan wij op zoek naar mogelijkheden ( workshops, talentdagen, talentboxen…)om kinderen de kans te geven hun talent te ontdekken. Aansluitend vind ik het ook belangrijk om de weg naar de bestaande vrijetijdsbesteding te verduidelijken,vrijetijdsbesteding die aansluit bij de talenten van de kinderen. Als ouder vind ik het belangrijk dat er een samenwerking is tussen verschillende organisaties.(school,buurtwerking,verenigingen en zeker de ouders) Kennis maken met verschillende beroepen zal zeker aan bod komen. Dit project biedt ook kansen om een link met taalvaardigheid te leggen. Samen talenten ontdekken, ontwikkelen en gebruiken, daar gaan we voor!
Sakine S.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Beestig Genk, een warme stad voor mens en dier
Beestig Genk, maakt van Genk een warme stad voor mens en dier We brengen burgers en organisaties met een hart voor dieren samen. We bundelen onze krachten en creëren gezamenlijk een werkplek. We delen onze expertise en zetten een mooi aanbod uit rond mens en dier dat focust op drie pijlers: 1. INFORMATIE EN EDUCATIE We zullen informatie rond dieren en dierenwelzijn bieden: lezingen, workshops 2. ONTMOETING EN ONDERSTEUNING We zullen ontmoetingen tussen mensen en dieren tot stand brengen en zo zorgen voor een positief effect op de ontwikkeling en het mentale welzijn van kinderen, jongeren en volwassenen; We zullen dienstverlening ten voordele van mens en dier uitbouwen: dierenvoedselbank, dierenwinkeltje met tweedehands dierenmaterialen, noodopvang...; 3. INSPIRATIE EN ONTWIKKELING We zullen door samenwerking en netwerking nieuwe mens-dier initiatieven ontwikkelen Iedere burger kan participeren aan het Beestig Genk verhaal. Neem een kijkje op onze website: www.beestiggenk.be
Riet A. van vzw Beestig Wijs
6 8
lees meer
IN PROJECTFASE - Genker Banbrouwerij
In de Genker Banbrouwerij willen we Genkenaren samen bier leren brouwen. Het is de bedoeling deze leerbrouwerij te runnen als een vzw. We zijn een groep van bierliefhebbers, biersommeliers en brouwers met een ruime vakkennis en ervaring in de bierwereld. Deze kennis en ervaring willen we delen met Genkenaren zodat zij hun kunnen bekwamen in het zelf bier brouwen, degusteren en combinaties met gerechten maken. Ook het zelf telen van bijvoorbeeld hop is een mogelijkheid. Het initiatief is laagdrempelig en het lidmaatschap staat open voor iedereen met een positieve ingesteldheid ongeacht leeftijd, geslacht, opleiding of herkomst. Je kan ook gebruik maken van de aanwezige brouwinstallaties voor het brouwen van je eigen bier. Zo moet je daar zelf niet in investeren. Een aantal keren per jaar willen we een groter brouwsel maken in groep. Samen willen we onze biercultuur in stand houden en de kennis van de Genkenaar op dit vlak verhogen. Wij hopen op termijn een aantal mensen te motiveren om een kleinschalige brouwerij te starten in Genk of iets te doen rond de combinaties van gerechten en bier. Dit komt de beleving in Genk, ook voor toeristen en bezoekers ten goede. De Belgische biercultuur is erkend als Unesco Werelderfgoed en daar mogen we best fier op zijn. Het is ook de bedoeling om de door Genkenaren gebrouwen bieren te schenken in de Banbrouwerij. De zoektocht naar een geschikte locatie loopt volop.
Dirk T.
11 3
lees meer
IN PROJECTFASE - Krachtig Kolderbos!
Idee: Van de watertoren in Kolderbos ( = landmark ) een lichtbaken ( krachtig symbool ) maken voor de hele wijk. Doel: De inwoners van Kolderbos kunnen zich identificeren met een krachtige en constructieve boodschap waardoor de wijk een positieve uitstraling geniet in Genk en omstreken. Trots op Kolderbos! Uitwerking: Samen met Gigos, andere verenigingen en de plaatselijke school een ontwerp maken om de watertoren te versieren en eventueel te belichten ('s nachts). De jeugd kiest enkele thema's en werkt tekeningen uit ism ( plaatselijke ) artiesten ( graffiti, straat-art, … ) We laten de inwoners het thema en het mooiste concept kiezen. In samenwerking met de watergroep zoeken we hoe de toren kan verlicht worden. Genkse kunstenaars kunnen de werken uitvoeren. Dit kadert in het thema 'talentontwikkeling bij en samenwerking tussen jeugd en inwoners van Kolderbos’
leon v.
0 2
lees meer
IN PROJECTFASE - Dream, Believe, Achieve.
Genkenaren Francesco Patera (huidig Europees Bokskampioen) & Jorgo Kokkinidis (Filmmaker) slaan de handen in elkaar. Samen willen ze jongeren uit de Genkse wijken inspireren en helpen om hun verborgen talenten te ontdekken en te ontplooien. D.m.v. interactieve boks-, foto / video workshops aan te bieden, Genkse scholen en jeugdhuizen te bezoeken om het verhaal van Patera via een documentaire dat op het moment van schrijven in volle productie is (onder regie van JK), te tonen aan jongeren. Wil je in het leven iets bereiken? Dan zijn geloof in eigen kunnen, respect voor anderen, doorzettingsvermogen & opofferingen noodzakelijk. Deze normen & waarden willen de initiatiefnemers middels workshops, lezingen & de documentaire graag doorgeven aan de jeugd.
Jorgo K. van Film for cause vzw
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Pc lokaal in Zwartberg Bv. site St Albertus Ontmoetingscentrum

Het inrichten van een Pc lokaal voor kinderen en werkzoekende voor de wijken. Kinderen die niet in het bezit zijn van Pc of tableds kunnen hier leren en huiswerk maken. Werkzoekenden kunnen hier ook laagdrempend zoeken naar vacatures. Bewoners kunnen hier ook digitaal documenten opvragen van Stad Genk. Scholen kunnen dit lokaal ook gebruiken tijdens de lesuren. Wij zijn met een aantal vrijwilligers die hier onze schouders willen onder zetten.

Gaetano P. van Bewonersgroep Zwartberg Noord
0 0
lees meer
NIET GESELECTEERD - culturele ontmoetingsplaats
Genk bezit een schat waarvan de grootsheid nog niet is blootgelegd. We weten dat er veel potentieel zit in onze diverse inwoners. Dat is trouwens iets waar we mee uitpakken naar buiten toe. Maar als inwoner van Genk voel je dat niet echt. We hebben het in ons en af en toe komt het wel eens naar boven, maar toch laten we ons nog veel te weinig door elkaar inspireren. Er zijn geen plaatsen waar we kunnen samenkomen en filosoferen over bepaalde ideeen of vernieuwingen. Praten over reizen die we maakten of over dingen die we zagen in grote steden. Dat is volgens mij thans een vereiste om van een stad een 'echte' stad te maken. Niet alles moet van bovenaf komen. Het is belangrijk dat de mensen zelf ondernemen, innoveren, kunst en cultuur maken, met elkaar spreken, rebelleren of gewoon al durven uitpakken met vernieuwende haarkapsels die een trend kunnen zetten. Het hart van de stad moet uit zijn schulp komen. Daarom is het zo belangrijk om elkaar te kunnen ontmoeten op plaatsen die op zich al inspireren. Van hieruit bij een pint bier kunnen dan dan de grootste ideeen en zelfs samenwerkingen onstaan. Wat ik voorstel is ideaal voor een kleinschalige ontmoetingsplaats. Aan de vonk-ateliers. Hier zitten al inspirerende kunstenaars dus die moet je niet meer aantrekken. De inkom hiervan leent zich tot laagdrempelige ontmoetingen bij pot en pint. (oude brandweer als groter alternatief) Een 2de locatie met dit concept in bijvoorbeeld winterslag kan een mooie verbinding betekenen.
Tim O.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Makerspace Genk
Wanneer je zelf iets wil maken heb je al snel wat gereedschap of machines nodig. Soms wil je iets nieuw proberen en krijg je graag wat hulp van iemand met ervaring. Of misschien heb je thuis gewoon de ruimte niet om je ideeën in mekaar te knutselen. Dan is de Makerspace jouw ding. Een kunstwerk maken, een meubeltje, je eigen robot of een kledingstuk, wat laswerk, of 3D printen, programmeren, je fiets pimpen, of wil je gewoon bedwelmd worden door de inspirerende maker-sfeer? Je kan het zo gek niet bedenken of je kan ermee in de Makerspace terecht. De Makerspace is een werkplaats die de ruimte en de machines voorziet om de meest uiteenlopende dingen te maken. Jong en oud kunnen er hun creativiteit de vrije loop laten gaan, volop experimenteren en hun grenzen verleggen door te leren van mekaar. De Makerspace is geen nieuwe uitvinding. Integendeel, door hun grote succes ontstonden er wereldwijd reeds duizenden zulke werkplaatsen. Daarom wil ik een Genkse Makerspace beginnen. Samen met wat sympathisanten, die trouwens nog steeds welkom zijn, wil ik hiervoor een VZW oprichten en zoeken we verder naar een voldoende grote locatie. Tijdens regelmatige evenementen, zoals de legendarische Maker Faire, en tijdens workshops, willen we niet alleen de makersgemeenschap, maar ook de Genkse middenstand en bedrijven betrekken. Met de Makerspace zullen we ongetwijfeld de ingenieuze, creatieve, multiculturele en educatieve genen van de Genkenaar prikkelen. Het THOR park van de knutselaar.
Johan S.
2 2
lees meer
IN PROJECTFASE - De toekomst zaaien in de talententuin van WTS
De toekomst zaaien in de talententuin van WTS Winterslag is een prachtige multiculturele wijk met heel wat jonge talenten. Jongeren spiegelen zich vaak aan voorbeeldfiguren uit de wijk die het goed doen. Binnen een aantal jaren is het aan de huidige generatie jongeren om die rol als voorbeeldfiguur op zich te nemen. Helaas zijn deze jonge talenten vaak wat onzeker. Via deze project willen we jongeren de kans geven om te schitteren en een vorm van ambassadeurschap voor hun wijk en volgende generaties op zich te nemen. Aan de hand van een uitgebreid vormingspakket willen we onze jongeren weerbaarder maken en laten ontdekken hoe zij hun talent kunnen inzetten om in de eerste plaats zelf een mooie toekomst tegemoet te gaan maar ook om op een positieve manier het ambassadeurschap voor hun wijk en toekomstige generaties op zich te nemen. Zo hopen we bijvoorbeeld jongeren te kunnen motiveren om een zelf een aanbod te organiseren voor kinderen en tieners, bovenop het aanbod dat Winterslag al kent. Engagement leren aangaan, maar tegelijkertijd ook door gebruik van trajecten jongeren vaardigheden aanleren, hun rijbewijs laten halen,.. Voor de realisatie van dit project werken we zo veel mogelijk samen met de verschillende organisaties die Winterslag rijk zijn. We focussen ons op jongeren uit heel Winterslag en maken geen onderscheid op gebied van religie, achtergrond, ... We leggen ook een extra focus op meisjes omdat we vinden dat zij nog te vaak door de mazen van het net vallen
Houcine T.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Talentrangers in Waterschei
Als primaire opvoeder, mogelijkmaker supporter, ondersteuner maar hebben zelf ook als volwassene nood aan beweging De Turkse Rangers willen kans bieden Als organisatie Met infrastructuur Met netwerk Om een breed sportaanbod te creëren voor kinderen en tieners uit de wijk Voor kennismaking `Voor verkenning (leren van strategieën) Voor ev doorstroming van talent (en facilitering daarvan) Ism Stedelijke diensten Sportpartners Beoefenaars uit de wijk We denken daarbij aan een introductiemoment om de veertien dagen (vanaf dat het mogelijk is) inzake andere sporten Hockey Rugby Korfbal Baseball Boogschieten Skeeleren Strandvolleyball Frisbee Badminton voor onze kinderen en de andere kinderen en ouders uit de wijk als proefmoment, als ontmoetingsmoment, als opstapje naar meer ?
Ali C. van FC Turkse Rangers Genk
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - De buurtkiosk
Ik ben een nogal nostalgisch mens. Dat heeft alles te maken met mijn ongelooflijke jeugd. Ik was bij het toneel, de muziekschool, de KSA .. Mijn vriendinnen woonden om de hoek, mijn ouders waren bevriend met de buren....kortom we leefden samen in de straten van Runkst. De tijd dat er nog brieven geschreven werden en we nooit binnen zaten… een tijd waar we SAMEN LEEFDEN . En dat zou ik opnieuw willen creëren. Enkele huizen verder (tegenover het containerpark) is er een braakliggende hoek. De perfecte locatie om een Kiosk te plaatsen. Het zou de bedoeling zijn om hier lokale activiteiten in openlucht te laten doorgaan . Geen grootse concerten , geen versterkers.Activiteiten waar je rustig naar toe kan gaan zoals; Volkstheater,poppenkast,yogo, tekenlessen, verhaalavonden, koorrepetitites, haken, optredens van kunstschool, dansen, sporten, reiki, nieuwjaarsborrels, tentoonstellingen, filmavond, fanfare… We zijn afhankelijk van het weer en het mag geen commerciële bedoeling zijn. GRATIS Misschien zou het ook leuk zijn als de kiosk en de activiteiten zouden gerealiseerd worden samen met mensen met een beperking. Het is een ontmoetingsplaats voor de buurt.
caat D.
1 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Een Zonneweelde aan talent
Het is het hoogste gebouw van Limburg. Het is een klein dorp met 200 wooneenheden. Het is een dynamische omgeving met veel nieuwkomers , vertrekkers maar ook veel blijvers. Die dynamiek heeft voordelen , maar zorgt ook voor de nodige uitdaging. De cohesie brokkelt wat af. Het is daarom belangrijk dat nieuwe en oude Zonneweeldenaren meer en betere dagelijkse contacten gaan ontwikkelen. Het samenleven kan verbeterd worden door betere dagdagelijkse kleine ontmoetingen, door te investeren in de 'inburgering' van de nieuwkomers maar ook door een aantal open jaarlijkse initiatieven te ondernemen. 303030 toonde dat dit kon, maar om in COVID tijden en erna verder te gaan vraagt dit trekkers , een Coalition of the willing die mensen willen opzoeken, leren kennen en hen binden ;eerste kleine succeservaringen boeken en een basis creëren om verdere initiatieven te ondernemen. Een mogelijke invalshoek daarbij is te vertrekken bij de talenten van alle inwoners en een soort talentenbank te maken en te ontsluiten. Als je daar de nodige gemeenschappelijkheid in kan vinden is er een basis voor zo spontaan mogelijke verdere acties en ontmoeting. Al was het maar om een prettiger samenleving te realiseren dan één die gebaseerd is op huishoudelijke reglementen en waarschuwingen alleen
johan b.
0 0
lees meer
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 71 bijdragen