Skip to main content
home-page
home-page

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

Onder duurzaamheid en klimaat verstaan we projecten die inzetten op ecologie, circulaire economie, het aanpakken van klimaatuitdagingen of van Genk een meer biodiverse stad willen maken. Voorbeelden van projecten die in andere steden en gemeenten werden  ingediend: samen- en deeltuinen, gevel- en dakgroen, voedselverspilling minimaliseren, voedseloverschotten herverdelen of verwerken, efficiëntere inzet van transport, gedeeld gebruik van gebruiksgoederen, recuperatie van regenwater, restwarmte, etc.

Voorlopig vragen we enkel naar een titel en beschrijving van je idee. Als je al een afbeelding hebt,  mag je die zeker toevoegen. In een latere fase, willen we meer en gedetailleerde informatie over je idee (zoals begroting, locatie, eventuele samenwerkingen of partners, resultaten).

51
83

Deze ideeën werden reeds ingediend

Willekeurig
Populair
Recent
IN PROJECTFASE - Zwerfvuil in de natuur aanpakken
Tijdens natuurwandelingen valt ons op dat we toch wel vaak zwerfvuil (groot en klein) tegenkomen, vaak op authentieke plekjes natuur. Onze kinderen hebben hier ook grote problemen mee en helpen vaak om op te ruimen wat we tegenkomen. Natuurlijk hebben we niet steeds voldoende bij om dit te kunnen doen. We weten dat Stad Genk afvalgrijpers en zakken ter beschikking stelt, maar dit is een redelijke organisatie en zorgt dus voor een drempel. Als we aan ieder bos in Genk een voorziening kunnen plaatsen waarbij je een afvalgrijper en een zak kan meenemen voor de wandeling en deze nadien kan deponeren, zou het aanpakken van het zwerfvuil een team-effort kunnen worden waarbij alle Genkenaren een rol kunnen spelen. Dit kan zo ingekleed worden dat de kinderen en jongeren extra geprikkeld worden om hiermee aan de slag te kunnen door er bijvoorbeeld iets aan te koppelen.
Joke D.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Drinkfontein
Drinkfonteintjes installeren op enkele strategische plekken in de stad. Geen metalen, onaantrekkelijke installaties, maar met karakter. Creatief mee omgaan, bv kunst of symboliek in verwerken zodat het ook als bezienswaardigheid kan dienen. Al bij al ecologischer dan flessenwater en eventueel een toeristische trekpleister als we à la 'Fontana dei Libri' zouden gaan.
Tom S.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Ruilkast in Waterschei
We willen een 'ruilkast' installeren in Waterschei. In die ruilkast kan je iets leggen wat je zelf niet meer nodig hebt, maar wat nog perfect bruikbaar is (bijvoorbeeld speelgoed, boeken, kleren, ...), en er dan iets uithalen wat iemand anders er heeft in gelegd. Enderzijds willen we iets doen aan de wegwerpmaatschappij, en een steentje bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Anderzijds denken we dat zo'n kast een verbindend element kan zijn in de buurt, het kan een plaats worden waar je andere mensen kan leren kennen. We willen ook een heel laagdrempelig concept waar ook mensen die het minder breed hebben makkelijk de weg naartoe vinden. Dit idee is gegroeid vanuit de ouderraad van De Bladwijzer. Een mogelijke plaats voor de ruilkast is op het terrein van de school De Bladwijzer: het is een centrale plaats in de wijk en via de school kan (een deel van) de doelgroep bereikt worden. We willen de kinderen laten zien dat dingen die je zelf niet meer nodig hebt, nog wel voor iemand anders bruikbaar kunnen zijn, en niet meteen de vuilnisbak in hoeven. Het is wel absoluut de bedoeling dat het een ruilkast voor iedereen wordt, niet enkel voor wie er naar school gaat.
Reinhilde D.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Muna on tour
Vanuit ' de ecologische talentenwerkplaats ' vinden we het belangrijk dat we in verbinding blijven met de maatschappij. Daarom zijn we ook vaak ' on tour ' . Omdat het netwerk van de deelnemers daardoor breder wordt en hun talenten in the picture komen. Thema's die leven in de maatschappij zoals duurzaamheid, klimaat en armoede worden zo concreet en behapbaar gemaakt. We hebben reeds een waterbar, maken smouthies met overrijp fruit met de sapjesfiets, maken soep met voedseloverschotten, en bakken lekkere vegan taartjes met de ' bakbitches ' De waterbar raakt zowel het thema dat kraantjeswater best lekker is en dat je het makkelijk kan pimpen en dat dit een impact heeft op verpakking en vervoer. Maar ondertussen is het ook een gratis aanbod tussen de vaak dure drankjes voor kleine portemonees. Robinetto/ De Leiding cv maakt watertaps zodat dat we 'onze waterbar ' rechtstreeks kunnen aansluiten op de waterleiding. Maar ook dat we hiermee de horeca en events in Genk kunnen inspireren om kraantjeswater te schenken. We delen nu reeds wekelijks 60 liter soep van voedseloverschotten uit aan de deelnemers tijdens de kookworkshop. We merken dat er veel mensen nood hebben aan verse soep met een babbel. Dit willen we graag opschalen door een soepmobiel en met de hulp van kinderkeukenpieten en hun juffen op de donderdagse markt. We willen onderzoeken hoe de lieve pubermeisjes ' Bakbitches ' met hun bakfiets vol vegan lekkers zich tonen op Nomadsland.
Ilse M. van Muna / Het Steger vzw
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Duurzaam auto- en gezelligheid delen
Het voorstel is om een autodeelplek realiseren voor een elektrische deelauto die van energie wordt voorzien door (o.a.) een afdak met zonnepanelen. De zonnepanelen worden geplaatst op een vlak dak dat gebruikt kan worden om beschutting te bieden aan de auto of activiteiten van de buurt. Om gezamenlijke activiteiten te ondersteunen kunnen gedeeld materiaal en stopcontacten voorzien worden die door de buurtbewoners gebruikt kunnen worden voor het organiseren van activiteiten. De inrichting kan aangevuld worden met banken of vaste infrastructuur die gebruikt kan worden voor gemeenschappelijke activiteiten van buurtbewoners (banken, basketring, ...). Doelstelling: - materiaal en autodelen - reductie CO2 door elektrisch rijden - groene energie opwekken voor gebruik auto en/of activiteiten - vaste plaats voor (beschut) samenzijn of amusement
Jan V.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Bouw van een kiosk
Opzet het bouwen van een kiosk uit duurzame materialen op de binnenstrook van de Margarethalaan. Evenals er ook banken voor te plaatsen die vervaardigd zijn uit duurzaam materiaal. De kiosk zal gebouwd worden naar de stijl van het roemrijke mijnverleden. Dit moet een ontmoetingsplaats worden voor optredens voordrachten lezingen... Deze kiosk kan gebruikt worden door verenigingen scholen orkesten enz... Aan deze kiosk kunnen dan nog enkele pétanque banen gelegd worden die van deze mooie plek dan een toplocatie maken voor zowel jong als oud. Door alles in duurzame materialen te vervaardigen en dan ook nog eens de gebruikers hiervan hun talenten te laten ontwikkelen is dit een positief verhaal voor iedereen.
Koen B. van Winterhappening winterslag fv
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Juices en bowls van geredde groenten en fruit

Jaarlijks wordt er in Europa maar liefst 50 miljoen ton aan geteelde groenten en fruit weggegooid, enkel en alleen omdat ze de verkeerde vorm of afmetingen hebben. Hierdoor bereikt een derde van alle geoogste producten de supermarkt niet. Voedselverspilling is een groot probleem. Om dit aan te kunnen pakken, willen wij gezonde juices en bowls maken van geredde en biologische groenten en fruit. Verder willen wij ook het maatschappelijk probleem plasticvervuiling aanpakken door enkel gebruik te maken van duurzame verpakkingen. Zo gaan wij niet enkel de strijd aan tegen voedselverspilling en plasticvervuiling, maar zorgen wij er ook voor dat de Limburgse bevolking gezond blijft. Om dit project te kunnen realiseren, willen wij samenwerken met lokale bioboeren en supermarkten die hun misvormde groenten en fruit niet verkocht krijgen.

Aysenur A.
2 0
lees meer
IN PROJECTFASE - GENK FIXT
Mijn idee is om de deeleconomie (delen, ruilen, huren, schenken of herverkoop) in Genk te stimuleren door een overkoepelend systeem te ontwikkelen dat vraag en aanbod efficiënt bij elkaar brengt. We trekken het concept van IEDEREEN FIXT door naar een online peer-to-peer platform voor de inwoners. De invulling van het platform gebeurt door de gebruikers (lees: inwoners) zelf. We onderscheiden 3 grote categorieën waarvoor het platform gebruikt kan worden: - Delen van artikelen vb. kleding, schoolgerief, speelgoed, gereedschap, etc. - Delen van diensten vb. bijles, klusjes, tuinieren, inkopen doen, honden uitlaten, etc. - Delen van voeding: voedselresten delen, samen voedsel kweken, etc. De crisis speelt een grote rol in mijn project rond dit idee. Ik bedoel niet enkel de economische crisis, maar ook de ecologische- en maatschappelijke crisis. We beseffen dat we anders moeten gaan consumeren om de negatieve gevolgen voor de wereld en toekomstige generaties te vermijden. De bedoeling van het platform is dat we slimmer gaan consumeren en de huidige hyperconsumptie over boord gooien.
Leandra S.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Iedereen isoleert! Wij zijn plantrekkers.
Iedereen isoleert! Wij zijn plantrekkers. De winter staat weer snel voor de deur en de temperaturen dalen. De verwarming wordt dan weer opgezet en het energieverbruik in onze huizen en gebouwen stijgt. Het is niet altijd gemakkelijk om te weten wat je het best doet om je energieverbruik, en dus je factuur, naar beneden te krijgen. De Planttrekkers organiseren doe-het-zelf en workshops , cursussen, kennisavonden, overal in de Genkse wijken. Workshops met één gemeenschappelijk doel : isoleren van huizen, alsook mee inspelen op een energietransistie (plaatsen van zonnepanelen). We doen inwoners van Genk beseffen dat het isoleren van woningen (dak, vloer & wand-isolatie) best wel meevalt als je dit kunt doen in een coöperatieve onderneming. Met andere woorden, geen marges voor commerciële organisaties.Alsook wensen we via groepsaankoop alles aankopen. En vooral zelf de handen uit de mouwen steken. Om dit te bereiken is een verschuiving in aanpak van gebouw-per-gebouw naar wijk-per-wijk noodzakelijk. We willen met dit ‘burger initiatief’ inzicht krijgen in hoe we een geïntegreerde wijkaanpak kunnen opzetten om een doorgedreven collectieve renovatie en hernieuwbare energietransitie mogelijk te maken, waarbij de regie rol bij de inwoners en eigenaars van de wijk blijft. Als burger willen we immers niet meer blijven ons blauw te betalen. . Het klopt ook niet dat mensen moeten blijven betalen voor ‘isolatie’ en ‘hernieuwbare energie’. Iedereen heeft ‘recht op energie’.
Kristof S.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Biodiversiteit in iedere tuin
De natuur staat onder druk, het weer valt bijna niet meer te voorspellen en de dieren zijn in de war. Dit terwijl er toch wel heel wat potentieel is in de Genkse tuinen. Het opzet zou zijn om in iedere tuin in Stad Genk onder andere vogelhuisjes, vogeldrinkbakjes, insectenhotels, bijenvriendelijke bloemen en struiken te voorzien en hier een bepaalde opvolging rond te doen. Met een groep gemotiveerden kunnen we bij moeilijke periodes een extra tandje bijsteken om voldoende water en eten te voorzien voor de soorten die het op dat ogenblik moeilijk hebben. We kunnen hiervoor ook samenwerken met andere organisaties voor het maken van vogelhuisjes en insectenhotels, voor het faciliteren van het nodige materiaal, enzovoort. Het uiteindelijke doel zou zijn het creëren van één biotoop over de verschillende Genkse tuinen heen.
Peter K.
0 2
lees meer
IN PROJECTFASE - Wijkzuster: een wijktuin als gezondheidsboost
Een wijkzuster, dat is ons voorstel. Geen levende verpleegster die waakt over onze gezondheid maar een gezamenlijk plekje om te zaaien, samen te zijn tijdens het wroeten in de aarde, te babbelen tijdens het oogsten, te genieten van de buitenlucht en verse kruiden en zo te zorgen voor ons geestelijk en lichamelijk welzijn. Het burgerbudget kunnen we gebruiken om een perceel grond per wijk te pachten voor het aanleggen van een wijktuin. We houden het eenvoudig, dure hekken, compostvaten en tuinhuizen zijn niet nodig. Met de eigen creativiteit van de deelnemers geraken we met een beperkt budget al heel ver. Iedereen wie wil meewerken aan de wijk- en/of kijktuin is welkom, ook wie alleen op een bankje wil komen zitten om te babbelen. De wijk beslist wat er wordt geplant (deels groenten, deels bloemen, deels wild, deels gestructureerd), Met hier bovenop misschien een paar wijkkippen om het onkruid op te eten en voor de eitjes. We kunnen samen met de stad en de biologen van de stad eens kijken wat meer oorspronkelijke planten waren die hier groeiden of geteeld werden en hiervoor een Genks hoekje voorzien in de wijk/kijktuin. We zijn ervan overtuigd dat Genk nog genoeg beschikbare vierkante meters heeft om in elke wijk een "Wijkzuster-tuin" te realiseren. Plekjes om te ontspannen, elkaar te leren kennen en bij te leren met een verse oogst als bonus.
Gerarda L. van Wandelen rond het boekenkastje
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Een veilige plek voor jouw fiets
Je wil je fiets droog en veilig stallen, maar hebt zelf geen plek voor je fiets? Met permanente overdekte, beveiligde stallingen is dat binnenkort mogelijk! Samen met andere Genkenaren beheer je een fietsenstalling. Deze plekken worden nieuwe ontmoetingsplekken in jouw buurt. We zoeken creatieve plekken waar we deze ruimtes kunnen creëren: een fietsbox, een stukje van een ondergrondse parking, en waarom niet, de voetgangerstunnel aan de Fruitmarkt.
Jan F. van Fietsersbond Genk
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Ecologische ontmoetingsplek Zwartberg
Aan de achterzijde van de Sint-Albertusschool in Zwartberg bevindt zich een prachtig stukje Genks natuurschoon. Het heeft alle troeven in huis om verder uit te groeien tot de ecologische ontmoetingsplek van Genk Noord. Met haar imposante wintereik, haar amfitheater en oude kastanjebomen is deze groene ruimte nu al de favoriete speelplek voor de kinderen uit de buurt en van de aangrenzende jeugdwerkingen die hier actief zijn. Het is ook een fijne rustplek voor de vele fietsers en wandelaars die hier passeren. We willen deze plek nog mooier maken door enkele bomenrijen aan te leggen zodat de aanwezige fietspaden fietslanen worden. We dromen ervan om aan de straatzijde een prachtige bloemenweide aan te leggen en een tuin voor inheemse bessen. De achterzijde, die aansluit bij nog meer groen, willen we verder ontwikkelen als buurtspeelpark.
Peter M.
0 3
lees meer
NIET GESELECTEERD - hondenlosloopweide
Daar in Genk meer dan 66.000 mensen wonen, waarvan heel veel mensen honden hebben vooral hier op boxbergheide en winterslag is er geen losloopweide voorzien ..zeer jammer want het zou de mens en dier samenbrengen jong en oud in deze bizarre moeilijke tijden ...een mooi afgebakende hondenlosloopzone waar je hond vrij kan ronddartelen onder toezicht van zijn/haar baasje , want ook een dier heeft een natuurlijke behoefte om vrij rond te lopen en te ravotten .Daarom opteer ik heel graag om zulke losloopweiden te realiseren ..op de schemmersberg is mischien een optie want daar is jaren geleden al een kikkerpoel aangelegd , ligt er een voetbalclub en een schuttersgilde , nog een losloopweide kan er gerust bij .....dank van onze viervoeters !
linda c.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - OnderOns
OnderOns is een project dat inzet op duurzame verfraaiing van hangplekken en deze wil omvormen tot ontmoetingsplekken waar kinderen, jongeren, ouders, bewoners,… zelf materiaal kunnen ontwerpen dat dient voor de verfraaiing van onze straten, wijken en plekken waar we vaak komen. Een soort openlucht atelier, dat voor een bepaalde duur, een plek in de wijk of straat inneemt om met vrijwilligers een ontwerpidee uit te stippelen en deze te verwezenlijken. Bij het waarmaken worden kinderen en jongeren ingezet om op een creatieve manieren het idee uit te werken. Vogelhuisjes maken, muren verfraaien door graffiti, een wensmuur maken, een boodschapbak plaatsen (soort brievenbus waarin je je vraag, suggestie, bekommernis, etc. in kunt achterlaten), bloemen planten, bloempotten verven, een mobiele bibliotheekje ontwerpen, etc. Met dit project willen we kinderen en jongeren die in moeilijke omstandigheden opgroeien de mogelijkheid bieden om onbezorgd en creatief bezig te zijn en het welbevinden op een positieve manier beïnvloeden. Daarnaast willen we meer karakter en kleur geven aan onze leefomgeving, en dit door zelfregie te stimuleren (eigen ideeën inbrengen, initiatief nemen, …), respect te tonen voor onze omgeving en hierin een voorbeeldrol nemen. We hopen dat dit mobiel atelier door alle straten en wijken van Genk kan rijden om zijn steentje bij te dragen en het leven aangenamer te maken voor heel wat Genkse kinderen en jongeren.
Zehra Y. van Yadelim Plus vzw
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Project gemeenschapstuin C-Mine
Reeds jaar en dag wordt er getracht om de banden tussen de ‘bewoners’ van de C-Mine site, de Vennestraat en de Hoefstadstraat ( met boxing-gardening, de biomarkt R.M., R.Ø, restaurant U, Griekse specialiteiten Corfu) en omwonenden uit de wijk te versterken en een voedingsbodem voor een gezamenlijk initiatief te ontwikkelen. De ruimte voor ontmoeting verdient extra invulling en programmatie. In aansluiting op initiatieven als ‘de straat van de zintuigen’, de zaterdagmarkten, zien we een kans in het creëren van een gemeenschapstuin op het C-mine plein, niet als een traditionele moes- of volkstuin, maar verbinden door een reeks eilanden volgens de principes van de Permacultuur ( zorg voor de aarde, zorg voor de mens, eerlijk delen) maar net zo goed ruimte voor picknick, speel- of rustplek. Hierdoor versterken we het sociale weefsel, participatie en initiatief van de verschillende actoren op en om C-Mine, de ruggegraat tot het verbinden . Docente en onderzoekster Virginia Tassinari (LUCA School of Arts & Politecnico di Milano) is nauw betrokken bij de initiatiefnemers achter het prijswinnende Coltivando project van de Politecnico di Milano (www.coltivando.polimi.it). Coltivando werd in 2012 opgericht en telt meer dan 1km gemeenschapstuin op de terreinen van de universiteit. De tuin werd aangelegd en onderhouden om de band te versterken tussen universiteit, bewoners, lokale ondernemers met een hart voor de buurt.
gilberte c.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Genk is hot (deelproductie)
Door het succes van het kweken van de eerste Genk is Hot pepersaus (zie facebook) en de mooie verbinding die dit legt tussen mensen willen we hier op verder breien. Waarom niet de Genkenaar zowel producent als consument laten worden van hun eigen producten? Dat is pas echt korte keten en geeft mensen ook een beeld van wat duurzaamheid is. Bv Veel mensen hebben een appelboom waar ze niet alles van opkrijgen, om voedselverspilling tegen te gaan kan dan een oproep geplaatst om dit naar een deelkeuken te brengen en hier samen appelmoes van te maken. Dit kan dan verdeeld worden onder de mensen die appels brengen, een aantal potten kunnen verkocht via markten en een deel kan weggegeven voor voedselpaketten. Het burgerbudget kan dan dienen om de huur van een door het favv goedgekeurde keuken en bijhorende maatregelen zodat de producten aan de normen voldoen. Dit kan enkele keren per jaar met verschillende producten gedaan zodat Genk zijn eigen productenlijn krijgt. Mensen warm maken voor korte keten door Genk is hot.
Caroline S. van Tfabriek vzw
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Klimaatwijk Nieuwe Kempen
In nieuwe Kempen willen de eigenaars van de volkstuintjes en omwonenden al jaren wat meer doen met de ruimte rond de volkstuintjes en hun buurt. Zo is het idee om de ruimte naast de volkstuintjes om te toveren tot een eet/klimaat bos. Maar ook op de Koning Boudewijnlaan zouden we graag groenten, fruit, bloemen en kruiden in beeld willen brengen. Dit door kruidenbakken te plaatsen waar alle kruiden gevraagd door de buren in te vinden zijn. De bedoeling is om door de wijk telkens verrast te worden door de natuur & natuurlijk om er iets mee te doen… De opbrengsten worden door middel van activiteiten omgetoverd tot confituur of taart. Dit met recepten van mensen in de buurt. Zij zullen ook gestimuleerd worden om de activiteiten mee te begeleiden. We willen deze rijkdommen niet enkel delen met mensen ‘van de wijk’ maar ook met alle inwoners van Genk. Daarom zouden we graag Genkse passata willen maken. Waar mensen zaadjes krijgen en tips om tomantenplanten te kweken. De opbrengt hiervan worden op verschillende momenten omgetoverd tot Genkse passata. Met dit idee willen we mensen op een laagdrempelige manier prikkelen (contact met natuur, verschillende culturen), informeren (duurzaamheid) en bij elkaar brengen (vergroten van sociale cohesie, etc.) Dit project moet een van iedere Genkenaar worden. Hierbij kunnen samenwerkingen ontstaan met La Biomista, andere volkstuintjes in Genk, compostschooltje, sociale partners die reeds aanwezig zijn op de site of in de wijk en daarbuiten.
Adelina L.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Plantenasiel Genk

De bedoeling is dat mensen die thuis een plant hebben en deze is ziek of bijvoorbeeld te groot geworden, dan kunnen ze de plant doneren aan ons en wij verzorgen de plant. Heb je een plant gestekt en weet je er geen blijf mee, doneer ze aan ons plantenasiel. Als de planten terug gezond zijn worden deze ter adoptie aangeboden. Ook bieden wij een plaats aan waar liefhebbers van kamerplanten kunnen samenkomen en bijleren, alsook een platform waar mensen terecht kunnen voor vragen betreft verzorging en propagatie. Wij verzamelen ook gebruikte plastieken binnenpotjes en sierpotten zodat deze niet op de reeds grote afvalhoop belanden. Wij zouden ook graag regenwater opvangen voor onze planten. Het initiatief is gestart in oktober 2020 als een experiment en blijkt een succes te zijn. Wij zouden dit graag laten groeien, verder uitwerken en verduurzamen. Er werden al gigantisch veel planten gedoneerd en geadopteerd en je merkt dat Genk toch echt een stad is met een hart voor groen!

Simon S. van Plantenasiel Genk
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Coöperatieve winkel. Van, voor en door Genkenaren.
Genk is een bijzondere stad, met een grote multiculturele en sociaal-economische diversiteit. Dit zorgt voor allerlei maatschappelijke uitdagingen. Eén daarvan is gezonde voeding. Elke Genkenaar zou ten allen tijde toegang moeten hebben tot gezonde en duurzame voeding; seizoensgebonden en vers; lokaal geteeld of fairtrade ingekocht. Daarom dromen wij van een coöperatieve boerderij-winkel, waarbij eters en telers mede-eigenaar zijn en mee beslissen over de koers van de winkel. Een project gedragen door burgers die een alternatief willen, burgers die willen weten hoe hun eten geproduceerd is, waar het vandaan komt en of het eerlijk betaald is, burgers die willen dat voedselproductie rekening houdt met milieu en dierenwelzijn, burgers die voedselverspilling willen tegengaan… Deze winkel kan een ontmoetingsplek worden voor alle Genkenaren: hier wordt gehandeld, gewerkt, geproefd, ontmoet en uitgewisseld. Op deze manier verbinden we Genkenaren met elkaar en met onze lokale economie. Zo dragen we zorg voor onze toekomstige generaties. Een coöperatieve boerderij-winkel. Van, voor en door Genkenaren!
Gwen S.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Het stadhuis als groene hart van Genk
Het idee is om , in eerste instantie, het binnenplein van het stadhuis om te toveren tot het groene visitekaartje van onze stad. Vandaag is deze binnenkoer een ongezellige woestijn van beton en verhardingen. Wat in de zomermaanden een heus hitte-eiland veroorzaakt. het aantal hittegolfdagen stijgt en in Genk ligt het aantal hoger dan het gemiddeld in Vlaanderen. Door het plein te ontharden en het aanplanten van inheemse en klimaatbestendige bomen en planten kunnen we een groene en klimaatvriendelijke oase creëren. Ik denk dan bijvoorbeeld ook aan het plaatsen van gemeenschappelijke kweek- en compostbakken, regentonnen, plantenbakken en borders. Het plaatsen van picknicktafels en zitbanken. De blote muren die het binnenplein omringen zijn geschikt voor geveltuinen, vogelkastjes en insectenhotels. En de platte daken van het stadhuis zijn uitermate geschikt voor vegetatie om droogte tegen te gaan. Het stadhuis zou zo tot een ontmoetingsplaats van de Genkenaren kunnen uitgroeien, waar zij niet enkel terecht kunenn voor het afhandelen van administratieve zaken maar ook voor een picknick, een moment van rust, workshops ivm met thema's als duurzaamheid, tuinieren en composteren. Deze vergroening zou ten voordeel zijn voor de bewoners en voor de stad om zich te bewapenen tegen de gevolgen van de klimaatveranderingen. Een groene revolutie waarbij de stad en de bewoners kunnen samenwerken aan de ontwikkeling van een nog groenere gemeente.
Annelies Z.
1 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Groenpark tussen Hof van Gan en Bresserstraat
Maak van de ruimte tussen het Hof van Gan en de Bresserstraat een groenpark door er bomen te planten die veel schaduw geven, plaats er zitbanken, een speeltuintje en een petanque baan, zodat jong en oud daar samen kunnen komen, en verkoeling zoeken in de zomer. Door de hoge ligging t.o.v. het centrum en Winterslag kan hier ook het overtollige regenwater in de grond trekken.
Arthur C.
1 2
lees meer
IN PROJECTFASE - Voedselbos
In 2019 zijn ik en mijn gezin in Genk komen wonen. Wij zijn positief verrast door het open karakter van het landschap, de mensen en diversiteit. Wij voelen ons hier echt thuis. Ik ben gebeten door duurzaamheid en wat beter dan het aanleggen van een voedselbos waar mens en dier zich kan terugvinden. We willen de diversiteit van het bos als basis gebruiken om linken te leggen met ecologie (opname CO2, biodiversiteit, verbetering bodemkwaliteit) educatie (duurzaamheid, leren kennen en proeven van vruchten). Een andere belangrijke component is het sociale en de verbinding. We willen graag dat dit een bos letterlijk en figuurlijk leeft. Voedsel van korte keten is niet enkel gezond voor het lichaam, in de natuur aanwezig zijn, hier in werken is goed voor je mentaal welzijn, biedt zingeving. Verbinding met de natuur en de andere die hier mee helpen om een levend bos te maken. Ik heb gemerkt dat de interesse voor een voedselbos groot is en zal de uitwerking van dit plan verder op pakken met Adelina Lucchesi en Peter Lenaerts met op de achtergrond ook de feedback van Peter Walbers van de Schom. Een aantal ideeen die al ingediend zijn sluiten goed aan op ons voorstel. Bij deze nodig ik mensen die mee willen denken bij het uitwerken van een projectplan van harte uit om aan te sluiten.
Arjan D.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Beperken zwerfvuiloverlast voor een mooie stad
opzetten van een burger collectief dat zich inzet voor een proper Genk door in samenwerking met stad Genk en Limburg.net de bevolking te sensibiliseren om vervuiling door zwerfvuil tegen te gaan Dit collectief is aanvullend op en in samenwerking met het bestaande beleid ( Stad Genk - mooi makers en wijkwerking ) en Limburg.net ( provinciale en intercommunale werking) Betrokkenheid burgers verhogen door vb meermooi makers te recruteren en deze mee in te schakelen ( co- responsabilisering) Hiertoe kunnen voorstellen uitgewerkt worden : Vb inspraak bij bepalen plaatsing vuilbakken / verzamelpunten in wijken en stegen Het mee opvolgen en “ bewaken “ van deze punten Aankleden van bestaande vuilbakken door meer kleurgeving, Kleef folie ( schilder- werkjes van kinderen lagere scholen ( per wijk) Meer inzetten op visibiliteit ( plaats in straatbeeld) Blikvangers op strategische plaatsen
Johnny N.
0 0
lees meer