Skip to main content
home-page
home-page

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

Onder duurzaamheid en klimaat verstaan we projecten die inzetten op ecologie, circulaire economie, het aanpakken van klimaatuitdagingen of van Genk een meer biodiverse stad willen maken. Voorbeelden van projecten die in andere steden en gemeenten werden  ingediend: samen- en deeltuinen, gevel- en dakgroen, voedselverspilling minimaliseren, voedseloverschotten herverdelen of verwerken, efficiëntere inzet van transport, gedeeld gebruik van gebruiksgoederen, recuperatie van regenwater, restwarmte, etc.

Voorlopig vragen we enkel naar een titel en beschrijving van je idee. Als je al een afbeelding hebt,  mag je die zeker toevoegen. In een latere fase, willen we meer en gedetailleerde informatie over je idee (zoals begroting, locatie, eventuele samenwerkingen of partners, resultaten).

51
83

Deze ideeën werden reeds ingediend

Willekeurig
Populair
Recent
IN PROJECTFASE - op zoek naar de bron van de dorpsbeek

Ik wil graag opzoek gaan naar de bron van de dorpsbeek. Indien mogelijk zou ik een wandel- en fietspad maken van bij de visvijver "De Karper" tussen Hoogzij en Europalaan door tot aan de Waterstraat ter hoogte van de glascontainer, oversteken en verder langs de Brakenstraat tot aan de verbinding oprit Europalaan en bestaand fietspad. Langs dit wandel- en fietspad kunnen we dan regelmatig informatiepanelen plaatsen rond de Dorpsbeek, belang van de dorpsbeek voor het milieu, dieren in deze "vallei", foto's van het vroegere Gelieren (kennis van het verleden, nostalgie), kennis van de natuur. Zelf wil ik mij inspannen om de geschiedenis van Gelieren te achterhalen aan de hand van gesprekken met Gelierenaren. Ik wil deze geschiedenis achterhalen door met zoveel mogelijk Gelierenaren te spreken en op die manier een verbondenheid tot stand te brengen tussen al de inwoners van dit gehucht. Waarschijnlijk zijn er nog héél wat oude verhalen en foto’s te vinden. Deze kunnen dan bijvoorbeeld op de panelen langs de route geplaatst worden.

Tenslotte kan het wandel- en fietspad verbonden worden met wandelwegen naar Kattevennen en het natuurpark Hoge Kempen.

piet W.
0 46
lees meer
NIET GESELECTEERD - Snel je weg vinden en gemakkelijk parkeren in Genk
Het centrum van Genk voorzien van een systeem, dat lege parkeerplaatsen aanduidt.Wanneer je naar Genk komt en je geeft in een app aan de straat/plaats waar je naartoe moet,krijg je direct de lege parkeerplaatsen gebaseerd op jouw specifieke voertuig in de buurt opgelijst.Mocht deze ingenomen worden,als je ernaar toe rijdt, wordt je onmiddellijk op de hoogte gesteld van een nieuwe beschikbare parkeerplaats.Als je geparkeerd bent,is er een onmiddellijke link met bv.4411 zodat je direct het nodige kan doen.Partijen die kunnen instappen in dit project:parkeergarages,google maps, garmin, tomtom,4411... Er wordt vermeden dan auto's oeverloos rondrijden zonder te kunnen parkeren (klimaat).De gemakkelijkheid hiervan zal een voorbeeld zijn voor vele steden.Er kan begonnen worden bij het centrum en dan uitgebreid naar andere noodzakelijke plaatsen.Het gediscussieer over de parkeertoestanden wordt geminimaliseerd,vermits je onmiddellijk bij het inrijden van je parkeerplaats,je niet eens hoeft uit te stappen om je via 4411 aan te melden (grotere burgertevredenheid).Een extra troef om naar de winkels in Genk te komen.
Dominique B.
1 3
lees meer
IN PROJECTFASE - De steegbakken.
De steegbakken. De frustraties binnen de Genkse wijken lopen op. Meer en meer vinden we afval in onze omgeving, hoofdzakelijk terug te vinden in de stegen. Ook is dit vaak een onderwerp bij het alledaagse praatje met de buurman, die in contact staat met het gemeentebestuur, omtrent deze problematiek. Aangezien Genk verschillende stegen bevat, kwam ik tot het idee om hier iets moois van te maken. Met als doel onze Genkse stegen op te fleuren en op sociaal vlak hopelijk een verschil te maken. Met behulp van O.A de steegbakken, in elke steeg terug te vinden. Een vuilbak waar ook sigeretten in uitgdoofd kunnen worden. Met behulp van sfeerverlichting werkend op zonne-energie in de buurt van deze bakken. De mentaliteit van personen kunnen we samen veranderen door in te grijpen daar waar nodig. Met als doel, ons mooie Genk een aangename plek te laten wezen voor elke inwoner. Door op die manier samen respect op te wekken voor alle mooie culturen die hier samenleven. Want een propere buurt, representeert een mooie samenleving. Zwerfafval recyclen, openend nieuwe mogelijkheden, creatie mogelijk te maken in de toekomst. Zoals we bv bouwmateriaal kunnen maken uit plastiek. Een verandering begint ergens. Maar vooral bij onszelf en door onze omgeving kleur te geven, voor een betere toekomst. Daar waar hoop is, is leven.
Alessio T.
1 2
lees meer
IN PROJECTFASE - Buurtparkje Winterslag
We missen een groene omgeving in Winterslag. Een buurtparkje zou hier verandering in kunnen brengen. Dit extra groen zal positief bijdragen tot het milieu en de biodiversiteit (denk maar aan vlinders en bijen), zeker als er gekozen wordt voor de juiste beplanting. Bovendien vormt dit buurtparkje voor alle buurtbewoners een verrijking: - Jonge gezinnen kunnen er met hun kinderen gaan wandelen, spelen, picknicken, … - Sporters hebben de mogelijkheid om er in een veilige en groene omgeving aan hun conditie te werken. Zo zou ik het zelf ook toevoegen aan mijn looproute als ik ga joggen. - Ik heb daarnaast ook een oma in de Vierde Wand wonen. Die zou het, naast de andere bewoners en oudere mensen uit de buurt, ook fijn vinden om eens in het groen te wandelen zonder een al te grote verplaatsing te doen. - Hondeneigenaars, die hier talrijk aanwezig zijn, krijgen zo een groen plekje waar ze met hun viervoeter een ommetje kunnen maken. Daarnaast heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat we meer buiten komen en nood hebben aan veilige ontmoetingsplaatsen in de openlucht. Daarvoor zou dit parkje een goede locatie zijn. Tot slot ligt dit terrein ook in het midden van de verschillende cités en kan dit dienen als een verbinding tussen deze buurten. Zo ziet u maar dat zo iets kleins als een buurtparkje veel positiviteit kan toevoegen aan een woonwijk. Wij hopen daarom ook dat dit idee ooit realiteit kan worden. (Eventuele locatie: braakliggend terrein aan de Noordlaan (bij Voetbalhof).
Ine V.
0 3
lees meer
IN PROJECTFASE - Bloemenweide voor bijen en vlinders

Bijen en vlinders vinden moeilijk nectar. Dit kunnen we oplossen door pleinen en weide in te zaaien met bloemen en planten in de genkse wijken. Ieder wijk zal wel zo een plek kennen. Vb in Zwartberg Noord H.Forirstraat grote weide die niet gebruikt wordt.

Gaetano P. van Bewonersgroep Zwartberg Noord
0 3
lees meer
IN PROJECTFASE - Groenpark tussen Hof van Gan en Bresserstraat
Maak van de ruimte tussen het Hof van Gan en de Bresserstraat een groenpark door er bomen te planten die veel schaduw geven, plaats er zitbanken, een speeltuintje en een petanque baan, zodat jong en oud daar samen kunnen komen, en verkoeling zoeken in de zomer. Door de hoge ligging t.o.v. het centrum en Winterslag kan hier ook het overtollige regenwater in de grond trekken.
Arthur C.
1 2
lees meer
IN PROJECTFASE - Ecologische ontmoetingsplek Zwartberg
Aan de achterzijde van de Sint-Albertusschool in Zwartberg bevindt zich een prachtig stukje Genks natuurschoon. Het heeft alle troeven in huis om verder uit te groeien tot de ecologische ontmoetingsplek van Genk Noord. Met haar imposante wintereik, haar amfitheater en oude kastanjebomen is deze groene ruimte nu al de favoriete speelplek voor de kinderen uit de buurt en van de aangrenzende jeugdwerkingen die hier actief zijn. Het is ook een fijne rustplek voor de vele fietsers en wandelaars die hier passeren. We willen deze plek nog mooier maken door enkele bomenrijen aan te leggen zodat de aanwezige fietspaden fietslanen worden. We dromen ervan om aan de straatzijde een prachtige bloemenweide aan te leggen en een tuin voor inheemse bessen. De achterzijde, die aansluit bij nog meer groen, willen we verder ontwikkelen als buurtspeelpark.
Peter M.
0 3
lees meer
IN PROJECTFASE - Houten replica van de Hostaertmolen op de Stiemer

Aan de Hoefstadstraat tegen over de visvijver stond sinds 1566 een watermolen langs de Stiemerbeek nl. de Hostaertmolen. Graag zouden wij dit verzonken erfgoed opnieuw willen laten verrijzen, door het oprichten van een houten replica op de plaats waar voorheen ook de Winterslagschans en de Schepenbank (1600) stonden. Dit project ligt in de lijn van de herwaardering van de Stiemervallei, de vergroening van de Evence Coppéelaan en het sluit aan bij C-Mine. Deze houten constructie komt op een heuvel op het einde van een aarden weg vanuit de Hoefstadstraat en is een uitkijkpunt over de natuur. Het gebied tussen de Evence Coppéelaan, Hoefstadstraat, buurtweg nr. 25, Winterslagstraat en Oude Postbaan heeft een oppervlakte van ca 5 ha en kan als een waardevol landschapspark opgewaardeerd worden. Na de realisatie kunnen er allerlei activiteiten georgansieerd worden. Om dit project te verwezenlijken hebben we de medewerking nodig van tal van vrijwilligers zoals, natuurverenigingen, studenten van de afdeling houtbewerking en zij die een bijdrage willen leveren aan de natuur. Ook de buurtbewoners zullen gevraagd worden om mee te werken aan het project wat de samenhorigheid in de buurtwerking ten goede komt. Het is een duurzaam project over de evolutie van de Genkse bevolking, van een bijna uitsluitend landbouwgebied met langgevelhoevens en watermolens op de Stiemerbeek, naar de ontwikkeling van een steenkoolmijngebied waar kerken, scholen, klinieken en huizen werden opgericht.
Met dit project hopen wij de mensen (natuurverenigingen) te motiveren om er een mooi natuurgebied van te maken. Het sluit ook aan bij de ingediende ideeën “ Groene buffer tussen Westerring en Vennestraat”, "Tuin van Betty”, “ Hoefstadstraat verbinden & verbondenheid” en “ Bronwater”  vandaar dat we het bij het thema “ duurzaamheid en klimaat” hebben geplaatst.
Als wij jongeren kunnen motiveren om aan de bouw van de replicamolen mee te helpen en deel te nemen aan de verfraaiing van het gebied, dan kan dit ook ondergebracht worden onder het thema “talentontwikkeling”. Het is ook onze wens dat het houten gebouw in de toekomst nuttig gebruikt wordt: o.a zouden scholen een uitstap kunnen organiseren om de kinderen dichter bij de natuur te brengen en te vertellen over de geschiedenis van Genk.

Dit idee werd ingediend door Jos H. en Jules G.

Jos H.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Zwerfvuil in de natuur aanpakken
Tijdens natuurwandelingen valt ons op dat we toch wel vaak zwerfvuil (groot en klein) tegenkomen, vaak op authentieke plekjes natuur. Onze kinderen hebben hier ook grote problemen mee en helpen vaak om op te ruimen wat we tegenkomen. Natuurlijk hebben we niet steeds voldoende bij om dit te kunnen doen. We weten dat Stad Genk afvalgrijpers en zakken ter beschikking stelt, maar dit is een redelijke organisatie en zorgt dus voor een drempel. Als we aan ieder bos in Genk een voorziening kunnen plaatsen waarbij je een afvalgrijper en een zak kan meenemen voor de wandeling en deze nadien kan deponeren, zou het aanpakken van het zwerfvuil een team-effort kunnen worden waarbij alle Genkenaren een rol kunnen spelen. Dit kan zo ingekleed worden dat de kinderen en jongeren extra geprikkeld worden om hiermee aan de slag te kunnen door er bijvoorbeeld iets aan te koppelen.
Joke D.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Biodiversiteit in iedere tuin
De natuur staat onder druk, het weer valt bijna niet meer te voorspellen en de dieren zijn in de war. Dit terwijl er toch wel heel wat potentieel is in de Genkse tuinen. Het opzet zou zijn om in iedere tuin in Stad Genk onder andere vogelhuisjes, vogeldrinkbakjes, insectenhotels, bijenvriendelijke bloemen en struiken te voorzien en hier een bepaalde opvolging rond te doen. Met een groep gemotiveerden kunnen we bij moeilijke periodes een extra tandje bijsteken om voldoende water en eten te voorzien voor de soorten die het op dat ogenblik moeilijk hebben. We kunnen hiervoor ook samenwerken met andere organisaties voor het maken van vogelhuisjes en insectenhotels, voor het faciliteren van het nodige materiaal, enzovoort. Het uiteindelijke doel zou zijn het creëren van één biotoop over de verschillende Genkse tuinen heen.
Peter K.
0 2
lees meer
IN PROJECTFASE - Juices en bowls van geredde groenten en fruit

Jaarlijks wordt er in Europa maar liefst 50 miljoen ton aan geteelde groenten en fruit weggegooid, enkel en alleen omdat ze de verkeerde vorm of afmetingen hebben. Hierdoor bereikt een derde van alle geoogste producten de supermarkt niet. Voedselverspilling is een groot probleem. Om dit aan te kunnen pakken, willen wij gezonde juices en bowls maken van geredde en biologische groenten en fruit. Verder willen wij ook het maatschappelijk probleem plasticvervuiling aanpakken door enkel gebruik te maken van duurzame verpakkingen. Zo gaan wij niet enkel de strijd aan tegen voedselverspilling en plasticvervuiling, maar zorgen wij er ook voor dat de Limburgse bevolking gezond blijft. Om dit project te kunnen realiseren, willen wij samenwerken met lokale bioboeren en supermarkten die hun misvormde groenten en fruit niet verkocht krijgen.

Aysenur A.
2 0
lees meer
NIET GESELECTEERD - Natuurlijk buiten zwembad
Mt de klimaatopwarming indachtig zou het nuttig kunnen zijn over te gaan tot aanleg van een nieuw natuurlijk buitenzwembad. Geen grote filterinstallatie of chloor toestanden maar een strand met natuurlijke zwemvijver. Dat kan ons afhankelijk van de grote ook op sportgebied nog verder op de kaart zetten. In het verleden was de Molenvijvers een buiten zwembad, maar er zijn ongetwijfeld andere locaties in Genk die kunnen voldoen.
Sofie L.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Wijn van de mijn: Minewine
Het project heeft het aanleggen en onderhouden van een wijngaard op 1 van de terrils van Genk en het maken van een echte Genker “mijnwijn” voor ogen. Voor het selecteren van de juiste druivenvariëteit en de vinificatie zou de hulp van een lokale oenoloog gezocht worden. “Mijnwijn” kan bijvoorbeeld als stedelijk uithangbord gebruikt worden op recepties van de stad. Het project zou ook ingepast kunnen worden in lokale tewerkstellingsprojecten. Eventuele uitbreiding naar biodiversiteit, bvb verschillende druivenrassen en wijnen per terril of zijn toekomstopties.
Rik F.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Bomen, banken, boekenkasten wijk Bokrijk .
Er ontbreken veel bomen (gerooid!) langs de straten. Er wordt veel gewandeld dr bewoners. Beschutting is dringend nodig. (Hoog)-bejaarde wandelaars en mensen met een beperking kunnen nergens neerzitten om wandeling te onderbreken. Daarom in elke straat, afhankelijk van de lengte, één of meerdere banken. Krekestraat heeft weerszijden gevaarlijke voetpaden. Deze opbreken en als zone benutten voor waterinfiltratie en bomen. Ook bomen op het speelplein. Er is nu geen beschutting bij verhitting. Speelmogelijkheden zijn onderbenut. Voor het buurtleven (uitwisseling tss de bewoners) zijn enkele boekenkasten een meerwaarde. Om het project te realiseren zeker lagere school en jeugdbeweging inschakelen. Uiteraard ook andere generaties. Ik stuur illustraties in aparte mail.
Leen C.
0 1
lees meer
NIET GESELECTEERD - Hondenlosloopgebieden in Genk
Lopen, spelen met soortgenoten en snuffelen zijn noodzakelijke aspecten voor een gelukkig hondenleven. De overheid denkt het probleem op te lossen door de inrichting van hondenweides, maar die zijn lang niet voldoende om tegemoet te komen aan de behoeftes van honden en hun mensen. Er is behoefte aan uitgestippelde losloopwandelingen aan bijvoorbeeld de Melberg, Kattevennen, het Thorpark en de Schemmersberg. Een veilige losloopplek is een park, een bos of de hei, maar geen omheind hondenspeelveld of klein grasveld midden in de wijk. De ruimte van de bestaande hondenweides is veel te beperkt: veel onbekende honden zo dicht op elkaar kan leiden tot conflicten tussen honden onderling. Er is amper mogelijkheid om elkaar veilig te kruisen. Een hond geraakt trouwens al snel uitgekeken op een hondenweide omdat er niet veel te beleven valt en gaat dan allerlei ongewenst gedrag vertonen zoals: graven, slopen, andere honden vervelen …. Honden hebben behoefte aan bomen, struiken, bosjes, water, verschillende ondergronden … om aan te snuffelen en te ontdekken. In Nederland staat men al veel verder met dit concept. In verschillende natuurgebieden werden zones voorzien waar mens en hond veilig een route kunnen wandelen (van+/- 5km) zonder de natuur, fietsers, ruiters en wandelaars zonder hond tot last te zijn. Genk zou met al zijn mooie natuurgebieden een mooi voorbeeld kunnen zijn van hoe het anders kan.
Karlien J.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Groene daken
Door het aanleggen van groendaken kan je warmte-absorberende oppervlakten (daken) omvormen tot daktuinen. Groendaken kan je op kleine niet-hellende oppervlakten aanleggen zoals bovenop bushokjes. Je kan het ook aanleggen op grotere platte daken. Ze filteren CO2 uit de lucht en zijn een plek voor stadsbijen en andere insecten. Ze zorgen voor een lagere stadstemperatuur in de zomer. Denk aan het potentieel van alle verharde en onbenutte oppervlakten in onze stad. Regenwater dat op de beplanting van een groendak valt wordt gerecupereerd en het afvloeiende water wordt op een natuurlijke manier gefilterd. Voordelen genoeg!
Joachim N.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Kelder en duurzame energie volkstuintjes
Samentuinen Genk-Noord probeert zich al jaren in te zetten voor ecologisch tuinieren door giftige stoffen te mijden, te composteren en regenwater op te vangen. Om groenten langer te bewaren willen we nu ook een ondergrondse natuurlijke kelder bouwen door een speciale container in te graven. Dit houdt koel zonder stroom en is vlakbij de tuintjes, waardoor er minder wordt weggegooid. De kelder kan ook gebruikt worden om allerlei groenten, bijvoorbeeld witloof, en paddenstoelen, zoals kampernoelies, te kweken. Tuiniers die gebruik willen maken van de kelder kunnen zich aansluiten. Zoals we nu ook al doen, zullen we aan bezoekers van Nomadland en de tuintjes rondleidingen en uitleg geven. De 33 tuintjes worden tijdens evenementen dan ook regelmatig opengezet voor bezoekers, zodat zij kunnen bijleren over ecologisch tuinieren. Daarnaast willen we ook met duurzame energie werken in de tuintjes. Op dit moment is er namelijk geen stroom en dus ook geen licht. Als er machines worden gebruikt is dit dan ook vaak op benzine. We kunnen bijvoorbeeld werken met zonnepanelen of kleine windmolens die energie produceren en opgeslagen worden op een batterij. Dit zou bijvoorbeeld gaan in de vorm van bouwpakketten die tuiniers kunnen aanvragen voor hun tuintje. Met deze acties willen we niet enkel de tuintjes duurzamer maken. Maar ook bezoekers van LABIOMISTA, Nomadland en de tuintjes bewust maken van de alternatieven die er zijn voor gezonder tuinieren.
Claudio C.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Bijenmobiel
Steeds meer jonge mensen zijn geïnteresseerd om imker te worden. Honing slingeren, oftewel het oogsten van honing, kost echter tijd, veel geld en kennis. Vanuit de Imkersbond van Genk willen we dit proces voor imkers vergemakkelijken door een bijenmobiel te bouwen. Imkers kunnen dan de bijenmobiel huren om honing te slingeren. Op LABIOMISTA bouwden we ook al een bijenhal voor bezoekers. We willen de bijenmobiel dus ook uitbouwen met interessante weetjes en informatiemateriaal, zodat mensen die de mobiel bezichtigen uitleg kunnen krijgen over bijen en hoe belangrijk ze zijn voor ons ecosysteem. Wist je dat bijen 70 tot 80 procent van de producten bestuiven die wij eten? We kunnen met de bijenmobiel dan ook op verschillende evenementen gaan staan om mensen kennis te laten maken met de wereld van de bij.
Claudio C.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Tuin van Betty
De Tuin van Betty in Winterslag is een oude fruittuin met zeldzame oude fruitrassen, een wijngaard en een authentiek ven. De tuin wordt sinds 2015 onderhouden door een enthousiaste groep vrijwilligers . Een oude scheepscontainer wordt verbouwd tot een ecologische en multifunctionele workshop- en ontmoetingsruimte. Binnen de stedelijke context van de Hoefstadstraat willen we hiermee een duurzame en ecologische rustplek creëren waarin buurtbewoners en andere groepen op een laagdrempelige manier kunnen kennismaken met de natuur en ecologie. De eerste verbouwingswerken van de container zijn al achter de rug en in de zomer van 2021 wordt een groendak met bijvriendelijke planten aangelegd. Maar het project wil nog verder investeren in duurzaamheid door de installatie van zonnepanelen, een ecotoilet en de recuperatie van het regenwater. Verder wordt de historische fruittuin uitgebouwd met oude rassen en de aanleg van een natuurlijk scherm van inheemse leibomen. Dit om de Tuin van Betty op een natuurlijke manier af te schermen (visueel en geluid) van de drukke Westerring. Tenslotte wordt de container binnen afgewerkt tot ruimte waar men kan samenkomen en waar vergaderd kan worden, en met een keuken die ook dienst kan doen als tuinbar voor de passanten en wandelaars in de zomer.
Marc J.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Groene buffer tussen Westerring en Vennestraat
Tussen de Westerring en de Vennestraat ligt er op een stukje grond een hele weide van braambessen. Dit monotone stuk wil ik omtoveren tot een weelderige tuin en groene buffer tussen de drukke baan met veel auto's en de Vennestraat met zijn vele bewoners. Het is de bedoeling om voor zoveel mogelijk biodiversiteit te zorgen. Het open stuk dichtbij de drukke baan (zoals je ziet op de foto) toe te planten met inheemse bomen. Verder aanplantingen van struiken en planten om meer insecten te lokken en meer stuifmeel te voorzien voor de vlinders en bijen volgens de principes van de permacultuur. Het budget zal dienen voor aanplantingen, aanmaken composthoop, kippendraad, houthaksel enz. Kortom: Zoveel mogelijk Biodiversiteit!
Thomas B.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Vorming en promotie van natuur begeleiders
De huidige pandemie heeft een enorme impact op hoe de Genkenaar met de buitenomgeving omgaat. Genkenaren trekken massaal door de natuur, maar door gebrek aan ervaring en kennis; meestal op hetzelfde moment naar dezelfde locaties. Dit brengt ongewilde vernielingen in de groene omgeving en verstoring van de biotoop met zich mee. Om dit te vermijden, willen wij jonge enthousiaste Genkenaren opleiden die de wandelaars begeleiden op hun tocht door de natuur in Genk. De uitdaging is om hen te wijzen op de pareltjes die ze niet zien, hen duiden op de kwetsbaarheid van de groene omgeving, maar toch de grootst mogelijke toegang verschaffen tot het gebied. Vertoeven buiten, in harmonie met de natuur, maar met een aangenaam begeleidend leertraject. In de praktijk bestaan er al Rangers, gidsen, en wandelbuddy's...maar de realiteit doet ons vaststellen dat deze mensen gebonden zijn aan bepaalde beperkingen (vereniging, parkgrenzen, specifieke acties). Wij kunnen onze Genkenaren in een park rondleiden, maar ook het kleine groen vlak bij huis is belangrijk, stoepplantjes bij naam kennen en diertjes vinden onder een bladerhoop is leuk en kan motiveren om vaker naar buiten te gaan. Wat je kent ga je ook respecteren. Dit moet ook een beweging zijn naar integratie van al onze inwoners, wij moeten proberen de natuur als een ontmoetingsplaats te laten functioneren voor Genkenaren. Het budget dat we vragen is voornamelijk voor de vorming, uitrusting en promotie van de groep begeleiders.
Luc J. van Klimaatraad Genk
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - KolderWINT
KolderWINT Kolderbos heeft nu vooral het imago van een arme buurt te zijn. Er is ook armoede, maar het zou goed zijn om met iets uit te pakken dat Kolderbos op de kaart zet op een andere manier. Kolderbos is ook één van de hoogste punten van Genk, de Kaasblok zeker. Ideaal om uit te zoeken of we hier geen kleinschalige windturbines kunnen plaatsen en op de vele appartementen grote zonneparken kunnen aanleggen. Bijv. de Kaasblok heeft recent zijn dak volledig vernieuwd, dat is 800 m² helemaal klaar om gebruikt te worden. In de Kaasblok wonen ook veel mensen die met stroom hun huis verwarmen. In sommige gezinnen is er ook energiearmoede of in ieder geval weegt de factuur (te) zwaar door. In samenwerking met THOR park zouden we graag een onderzoeksproject opzetten om te kijken of het mogelijk is hier in Kolderbos zelf energie op te wekken. Hoeveel en met wat voor soort installatie? Hoe we die energie dan kunnen opslaan en ter beschikking van de blok of de buurt kunnen maken? Welke organisatievorm hier dan voor nodig is om dit uiteindelijk te kunnen financieren, bijv. een coöperatieve? Met het burgerbudget kunnen we deze droom omzetten naar een concreet plan van aanpak Als burgers kunnen we de noden in kaart brengen. De drempels die eigenaars hebben om in te stappen bloot leggen. We kunnen met crowdfunding een deel financieren of samen de handen uit de mouwen steken om de installatie van zo'n zonnepark zo goedkoop mogelijk te doen. Güngor Alper steunt dit ook (0478/671486)
Stany N.
1 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Unieke verscholen natuurplek op de Bret
Verscholen achter het Monfortklooster (Mosselerlaan 133) bevindt zich een uniek, openbaar natuurpark. Het 'Mariapark' met haar rijke geschiedenis als ontginningsgebied van de vroegere steenbakkerij 'Vanhengel' is in de jaren 1920 geschonken aan de paters Montfortanen met de voorwaarde om dit park ten allen tijden open te stellen voor het publiek. Bovendien is hiervoor een toegangsweg voorzien; ingang Mosselerlaan. Deze unieke plek wordt wel eens de 'groene long' genoemd. Heel wat wandelaars vinden de weg naar deze rustplek. Het idee: bekendmaken van dit openbaar natuurpark, rustplek d.m.v. bewegwijzering, beschrijving van de historie (erfgoedcel), creëren van rustplekken met zitbanken, herstellen van de kunstwerken/kruisweg, bosbeheer, verbindingspark met het sportbos, ....
Stef V.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Voedselbos
In 2019 zijn ik en mijn gezin in Genk komen wonen. Wij zijn positief verrast door het open karakter van het landschap, de mensen en diversiteit. Wij voelen ons hier echt thuis. Ik ben gebeten door duurzaamheid en wat beter dan het aanleggen van een voedselbos waar mens en dier zich kan terugvinden. We willen de diversiteit van het bos als basis gebruiken om linken te leggen met ecologie (opname CO2, biodiversiteit, verbetering bodemkwaliteit) educatie (duurzaamheid, leren kennen en proeven van vruchten). Een andere belangrijke component is het sociale en de verbinding. We willen graag dat dit een bos letterlijk en figuurlijk leeft. Voedsel van korte keten is niet enkel gezond voor het lichaam, in de natuur aanwezig zijn, hier in werken is goed voor je mentaal welzijn, biedt zingeving. Verbinding met de natuur en de andere die hier mee helpen om een levend bos te maken. Ik heb gemerkt dat de interesse voor een voedselbos groot is en zal de uitwerking van dit plan verder op pakken met Adelina Lucchesi en Peter Lenaerts met op de achtergrond ook de feedback van Peter Walbers van de Schom. Een aantal ideeen die al ingediend zijn sluiten goed aan op ons voorstel. Bij deze nodig ik mensen die mee willen denken bij het uitwerken van een projectplan van harte uit om aan te sluiten.
Arjan D.
0 1
lees meer