Deel op facebook
Deel op facebook

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

Onder duurzaamheid en klimaat verstaan we projecten die inzetten op ecologie, circulaire economie, het aanpakken van klimaatuitdagingen of van Genk een meer biodiverse stad willen maken. Voorbeelden van projecten die in andere steden en gemeenten werden  ingediend: samen- en deeltuinen, gevel- en dakgroen, voedselverspilling minimaliseren, voedseloverschotten herverdelen of verwerken, efficiëntere inzet van transport, gedeeld gebruik van gebruiksgoederen, recuperatie van regenwater, restwarmte, etc.

Voorlopig vragen we enkel naar een titel en beschrijving van je idee. Als je al een afbeelding hebt,  mag je die zeker toevoegen. In een latere fase, willen we meer en gedetailleerde informatie over je idee (zoals begroting, locatie, eventuele samenwerkingen of partners, resultaten).

51
83

Deze ideeën werden reeds ingediend

Willekeurig Populair Recent
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 51 bijdragen

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Tuin van Betty
De Tuin van Betty in Winterslag is een oude fruittuin met zeldzame oude fruitrassen, een wijngaard en een authentiek ven. De tuin wordt sinds 2015 onderhouden door een enthousiaste groep vrijwilligers . Een oude scheepscontainer wordt verbouwd tot een ecologische en multifunctionele workshop- en ontmoetingsruimte. Binnen de stedelijke context van de Hoefstadstraat willen we hiermee een duurzame en ecologische rustplek creëren waarin buurtbewoners en andere groepen op een laagdrempelige manier kunnen kennismaken met de natuur en ecologie. De eerste verbouwingswerken van de container zijn al achter de rug en in de zomer van 2021 wordt een groendak met bijvriendelijke planten aangelegd. Maar het project wil nog verder investeren in duurzaamheid door de installatie van zonnepanelen, een ecotoilet en de recuperatie van het regenwater. Verder wordt de historische fruittuin uitgebouwd met oude rassen en de aanleg van een natuurlijk scherm van inheemse leibomen. Dit om de Tuin van Betty op een natuurlijke manier af te schermen (visueel en geluid) van de drukke Westerring. Tenslotte wordt de container binnen afgewerkt tot ruimte waar men kan samenkomen en waar vergaderd kan worden, en met een keuken die ook dienst kan doen als tuinbar voor de passanten en wandelaars in de zomer.
Marc J.
0 1
lees meer

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Groene daken
Door het aanleggen van groendaken kan je warmte-absorberende oppervlakten (daken) omvormen tot daktuinen. Groendaken kan je op kleine niet-hellende oppervlakten aanleggen zoals bovenop bushokjes. Je kan het ook aanleggen op grotere platte daken. Ze filteren CO2 uit de lucht en zijn een plek voor stadsbijen en andere insecten. Ze zorgen voor een lagere stadstemperatuur in de zomer. Denk aan het potentieel van alle verharde en onbenutte oppervlakten in onze stad. Regenwater dat op de beplanting van een groendak valt wordt gerecupereerd en het afvloeiende water wordt op een natuurlijke manier gefilterd. Voordelen genoeg!
Joachim N.
0 1
lees meer

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - De steegbakken.
De steegbakken. De frustraties binnen de Genkse wijken lopen op. Meer en meer vinden we afval in onze omgeving, hoofdzakelijk terug te vinden in de stegen. Ook is dit vaak een onderwerp bij het alledaagse praatje met de buurman, die in contact staat met het gemeentebestuur, omtrent deze problematiek. Aangezien Genk verschillende stegen bevat, kwam ik tot het idee om hier iets moois van te maken. Met als doel onze Genkse stegen op te fleuren en op sociaal vlak hopelijk een verschil te maken. Met behulp van O.A de steegbakken, in elke steeg terug te vinden. Een vuilbak waar ook sigeretten in uitgdoofd kunnen worden. Met behulp van sfeerverlichting werkend op zonne-energie in de buurt van deze bakken. De mentaliteit van personen kunnen we samen veranderen door in te grijpen daar waar nodig. Met als doel, ons mooie Genk een aangename plek te laten wezen voor elke inwoner. Door op die manier samen respect op te wekken voor alle mooie culturen die hier samenleven. Want een propere buurt, representeert een mooie samenleving. Zwerfafval recyclen, openend nieuwe mogelijkheden, creatie mogelijk te maken in de toekomst. Zoals we bv bouwmateriaal kunnen maken uit plastiek. Een verandering begint ergens. Maar vooral bij onszelf en door onze omgeving kleur te geven, voor een betere toekomst. Daar waar hoop is, is leven.
Alessio T.
1 2
lees meer

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Coöperatieve winkel. Van, voor en door Genkenaren.
Genk is een bijzondere stad, met een grote multiculturele en sociaal-economische diversiteit. Dit zorgt voor allerlei maatschappelijke uitdagingen. Eén daarvan is gezonde voeding. Elke Genkenaar zou ten allen tijde toegang moeten hebben tot gezonde en duurzame voeding; seizoensgebonden en vers; lokaal geteeld of fairtrade ingekocht. Daarom dromen wij van een coöperatieve boerderij-winkel, waarbij eters en telers mede-eigenaar zijn en mee beslissen over de koers van de winkel. Een project gedragen door burgers die een alternatief willen, burgers die willen weten hoe hun eten geproduceerd is, waar het vandaan komt en of het eerlijk betaald is, burgers die willen dat voedselproductie rekening houdt met milieu en dierenwelzijn, burgers die voedselverspilling willen tegengaan… Deze winkel kan een ontmoetingsplek worden voor alle Genkenaren: hier wordt gehandeld, gewerkt, geproefd, ontmoet en uitgewisseld. Op deze manier verbinden we Genkenaren met elkaar en met onze lokale economie. Zo dragen we zorg voor onze toekomstige generaties. Een coöperatieve boerderij-winkel. Van, voor en door Genkenaren!
Gwen S.
0 0
lees meer

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Wijkzuster: een wijktuin als gezondheidsboost
Een wijkzuster, dat is ons voorstel. Geen levende verpleegster die waakt over onze gezondheid maar een gezamenlijk plekje om te zaaien, samen te zijn tijdens het wroeten in de aarde, te babbelen tijdens het oogsten, te genieten van de buitenlucht en verse kruiden en zo te zorgen voor ons geestelijk en lichamelijk welzijn. Het burgerbudget kunnen we gebruiken om een perceel grond per wijk te pachten voor het aanleggen van een wijktuin. We houden het eenvoudig, dure hekken, compostvaten en tuinhuizen zijn niet nodig. Met de eigen creativiteit van de deelnemers geraken we met een beperkt budget al heel ver. Iedereen wie wil meewerken aan de wijk- en/of kijktuin is welkom, ook wie alleen op een bankje wil komen zitten om te babbelen. De wijk beslist wat er wordt geplant (deels groenten, deels bloemen, deels wild, deels gestructureerd), Met hier bovenop misschien een paar wijkkippen om het onkruid op te eten en voor de eitjes. We kunnen samen met de stad en de biologen van de stad eens kijken wat meer oorspronkelijke planten waren die hier groeiden of geteeld werden en hiervoor een Genks hoekje voorzien in de wijk/kijktuin. We zijn ervan overtuigd dat Genk nog genoeg beschikbare vierkante meters heeft om in elke wijk een "Wijkzuster-tuin" te realiseren. Plekjes om te ontspannen, elkaar te leren kennen en bij te leren met een verse oogst als bonus.
Gerarda L. van Wandelen rond het boekenkastje
0 1
lees meer

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Juices en bowls van geredde groenten en fruit

Jaarlijks wordt er in Europa maar liefst 50 miljoen ton aan geteelde groenten en fruit weggegooid, enkel en alleen omdat ze de verkeerde vorm of afmetingen hebben. Hierdoor bereikt een derde van alle geoogste producten de supermarkt niet. Voedselverspilling is een groot probleem. Om dit aan te kunnen pakken, willen wij gezonde juices en bowls maken van geredde en biologische groenten en fruit. Verder willen wij ook het maatschappelijk probleem plasticvervuiling aanpakken door enkel gebruik te maken van duurzame verpakkingen. Zo gaan wij niet enkel de strijd aan tegen voedselverspilling en plasticvervuiling, maar zorgen wij er ook voor dat de Limburgse bevolking gezond blijft. Om dit project te kunnen realiseren, willen wij samenwerken met lokale bioboeren en supermarkten die hun misvormde groenten en fruit niet verkocht krijgen.

Aysenur A.
2 0
lees meer

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Drinkfontein
Drinkfonteintjes installeren op enkele strategische plekken in de stad. Geen metalen, onaantrekkelijke installaties, maar met karakter. Creatief mee omgaan, bv kunst of symboliek in verwerken zodat het ook als bezienswaardigheid kan dienen. Al bij al ecologischer dan flessenwater en eventueel een toeristische trekpleister als we à la 'Fontana dei Libri' zouden gaan.
Tom S.
0 1
lees meer

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Bouw van een kiosk
Opzet het bouwen van een kiosk uit duurzame materialen op de binnenstrook van de Margarethalaan. Evenals er ook banken voor te plaatsen die vervaardigd zijn uit duurzaam materiaal. De kiosk zal gebouwd worden naar de stijl van het roemrijke mijnverleden. Dit moet een ontmoetingsplaats worden voor optredens voordrachten lezingen... Deze kiosk kan gebruikt worden door verenigingen scholen orkesten enz... Aan deze kiosk kunnen dan nog enkele pétanque banen gelegd worden die van deze mooie plek dan een toplocatie maken voor zowel jong als oud. Door alles in duurzame materialen te vervaardigen en dan ook nog eens de gebruikers hiervan hun talenten te laten ontwikkelen is dit een positief verhaal voor iedereen.
Koen B. van Winterhappening winterslag fv
0 1
lees meer

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Vorming en promotie van natuur begeleiders
De huidige pandemie heeft een enorme impact op hoe de Genkenaar met de buitenomgeving omgaat. Genkenaren trekken massaal door de natuur, maar door gebrek aan ervaring en kennis; meestal op hetzelfde moment naar dezelfde locaties. Dit brengt ongewilde vernielingen in de groene omgeving en verstoring van de biotoop met zich mee. Om dit te vermijden, willen wij jonge enthousiaste Genkenaren opleiden die de wandelaars begeleiden op hun tocht door de natuur in Genk. De uitdaging is om hen te wijzen op de pareltjes die ze niet zien, hen duiden op de kwetsbaarheid van de groene omgeving, maar toch de grootst mogelijke toegang verschaffen tot het gebied. Vertoeven buiten, in harmonie met de natuur, maar met een aangenaam begeleidend leertraject. In de praktijk bestaan er al Rangers, gidsen, en wandelbuddy's...maar de realiteit doet ons vaststellen dat deze mensen gebonden zijn aan bepaalde beperkingen (vereniging, parkgrenzen, specifieke acties). Wij kunnen onze Genkenaren in een park rondleiden, maar ook het kleine groen vlak bij huis is belangrijk, stoepplantjes bij naam kennen en diertjes vinden onder een bladerhoop is leuk en kan motiveren om vaker naar buiten te gaan. Wat je kent ga je ook respecteren. Dit moet ook een beweging zijn naar integratie van al onze inwoners, wij moeten proberen de natuur als een ontmoetingsplaats te laten functioneren voor Genkenaren. Het budget dat we vragen is voornamelijk voor de vorming, uitrusting en promotie van de groep begeleiders.
Luc J. van Klimaatraad Genk
0 1
lees meer

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Bronwater
Aan de hoek van de Oude Hostartstraat en Kleine Hostartstraat was vroeger een waterbron. Mensen over heel Limburg kwamen hier water halen omdat het geneeskrachtig zou zijn. Dit vraagt verder onderzoek, maar eerst moet de bron zuiver worden gemaakt en terug in oorspronkelijke staat gebracht worden. Daarnaast is dit stukje groen die de twee straten kruist de ideale ontmoetingsplek. Vroeger bevond zich in het midden van de Oude Hostartstraat een stukje bos waar veel mensen uit de buurt samenkwamen, maar is zo'n 10 jaar geleden bebouwd met appartementen. Dit verlaten stukje groen op de hoek van de straat kan daarom een nieuwe ontmoetingsplek worden. Rondom de bron kunnen zitbankjes geplaatst worden zodat ontmoeting tussen de bewoners wordt gestimuleerd met als doel meer sociale cohesie in de buurt.
Gabriele P.
0 0
lees meer

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - op zoek naar de bron van de dorpsbeek

Ik wil graag opzoek gaan naar de bron van de dorpsbeek. Indien mogelijk zou ik een wandel- en fietspad maken van bij de visvijver "De Karper" tussen Hoogzij en Europalaan door tot aan de Waterstraat ter hoogte van de glascontainer, oversteken en verder langs de Brakenstraat tot aan de verbinding oprit Europalaan en bestaand fietspad. Langs dit wandel- en fietspad kunnen we dan regelmatig informatiepanelen plaatsen rond de Dorpsbeek, belang van de dorpsbeek voor het milieu, dieren in deze "vallei", foto's van het vroegere Gelieren (kennis van het verleden, nostalgie), kennis van de natuur. Zelf wil ik mij inspannen om de geschiedenis van Gelieren te achterhalen aan de hand van gesprekken met Gelierenaren. Ik wil deze geschiedenis achterhalen door met zoveel mogelijk Gelierenaren te spreken en op die manier een verbondenheid tot stand te brengen tussen al de inwoners van dit gehucht. Waarschijnlijk zijn er nog héél wat oude verhalen en foto’s te vinden. Deze kunnen dan bijvoorbeeld op de panelen langs de route geplaatst worden.

Tenslotte kan het wandel- en fietspad verbonden worden met wandelwegen naar Kattevennen en het natuurpark Hoge Kempen.

Piet W.
0 46
lees meer

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - HOEFSTADSTRAAT verbinden & verbondenheid
PROJECT HOEFSTADSTRAAT Het moment voor verbondenheid en verbinden. Duurzaam innoveren is samenwerken op verschillende niveau’s van onze samenleving. De Hoefstadstraat wordt de ‘straat van de zintuigen’ door deze straat groener en autovrij te maken. De voetgangers- en de fietstunnel onder de N76 wordt een zeer belangrijke trage verbindingsweg, het moet een verlengstuk breien aan het masterplan van de Evence Coppéelaan. De Hoefstadstraat zal met de groene vingers van de straatwerking uitgroeien tot een straat waar ‘street-boxing-gardening’ centraal staat en waar een verbinding wordt gemaakt tussen de teams van de Tuin van Betty, Corfu, restaurant U, Rosendal.Marked., Rosendal.Brød. en de inwoners van de straat. Op het terrein van de Tuin van Betty, net naast de tunnel, wordt een overdekt multi-functioneel plateau voorzien waar bvb de opbrengsten van de tuin, tijdens de bio-markt op zaterdagen kunnen verkocht worden . Het creëert voor de Hoefstadstraat (haar bewoners en passanten) een extra ontmoetingsplaats dat ook kan fungeren als een platform voor muziek en andere culturele activiteiten. Om onze doelstellingen nog extra kracht bij te zetten is het belangrijk dat de tunnel wordt opgesmukt . De connectie met de Stiemerbeek optimaliseren door de weg van de tunnel rechtstreeks te verbinden met het fietspad langs de beek dmv een houten brug voor voetgangers en fietsers.
Gilberte C.
0 0
lees meer

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Het stadhuis als groene hart van Genk
Het idee is om , in eerste instantie, het binnenplein van het stadhuis om te toveren tot het groene visitekaartje van onze stad. Vandaag is deze binnenkoer een ongezellige woestijn van beton en verhardingen. Wat in de zomermaanden een heus hitte-eiland veroorzaakt. het aantal hittegolfdagen stijgt en in Genk ligt het aantal hoger dan het gemiddeld in Vlaanderen. Door het plein te ontharden en het aanplanten van inheemse en klimaatbestendige bomen en planten kunnen we een groene en klimaatvriendelijke oase creëren. Ik denk dan bijvoorbeeld ook aan het plaatsen van gemeenschappelijke kweek- en compostbakken, regentonnen, plantenbakken en borders. Het plaatsen van picknicktafels en zitbanken. De blote muren die het binnenplein omringen zijn geschikt voor geveltuinen, vogelkastjes en insectenhotels. En de platte daken van het stadhuis zijn uitermate geschikt voor vegetatie om droogte tegen te gaan. Het stadhuis zou zo tot een ontmoetingsplaats van de Genkenaren kunnen uitgroeien, waar zij niet enkel terecht kunenn voor het afhandelen van administratieve zaken maar ook voor een picknick, een moment van rust, workshops ivm met thema's als duurzaamheid, tuinieren en composteren. Deze vergroening zou ten voordeel zijn voor de bewoners en voor de stad om zich te bewapenen tegen de gevolgen van de klimaatveranderingen. Een groene revolutie waarbij de stad en de bewoners kunnen samenwerken aan de ontwikkeling van een nog groenere gemeente.
Annelies Z.
1 0
lees meer

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Verhoogde groene zones in de stad
Genk is een fantastische stad en heeft heel wat te bieden. Toch heb ik een hekel aan de betonlook in het centrum. Het marktplein zou niet alleen mooier, maar ook functioneler kunnen zijn door er verhoogde groene zones van te maken. Grotere bomen/planten worden in verhoogde bakken gezet (want diepere wortels nodig ) die tevens dienen als bank om op te zitten. Je creëert veel meer groen in de stad, schaduw en plekjes waar mensen kunnen zitten. Ook kan er een kiosk geplaatst worden om te vergaderen, lezen of te studeren, alsook bordgames, schommels en petanque kan hierin worden geïntegreerd. Zo creëer je een gezellige stad met veel groen en voor iedere doelgroep valt er iets te beleven. Hiervan bestaan uitgewerkte plannen uit andere steden, dus ook Genk zal dit kunnen! We brengen meer groen in de stad, we creëren rust en zorgen ervoor dat mensen elkaar (hopelijk snel) weer kunnen ontmoeten, we denken aan de ouderen en mindervaliden, maar ook aan de kinderen en de jongeren. Iedere Genkenaar zal hier iets aan hebben. Dit filmpje uit Leuven inspireerde me om dit ook in Genk te proberen: https://www.youtube.com/watch?v=cP7Zh-49EBM
Mieke T.
0 0
lees meer

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Ecologische ontmoetingsplek Zwartberg
Aan de achterzijde van de Sint-Albertusschool in Zwartberg bevindt zich een prachtig stukje Genks natuurschoon. Het heeft alle troeven in huis om verder uit te groeien tot de ecologische ontmoetingsplek van Genk Noord. Met haar imposante wintereik, haar amfitheater en oude kastanjebomen is deze groene ruimte nu al de favoriete speelplek voor de kinderen uit de buurt en van de aangrenzende jeugdwerkingen die hier actief zijn. Het is ook een fijne rustplek voor de vele fietsers en wandelaars die hier passeren. We willen deze plek nog mooier maken door enkele bomenrijen aan te leggen zodat de aanwezige fietspaden fietslanen worden. We dromen ervan om aan de straatzijde een prachtige bloemenweide aan te leggen en een tuin voor inheemse bessen. De achterzijde, die aansluit bij nog meer groen, willen we verder ontwikkelen als buurtspeelpark.
Peter M.
0 3
lees meer

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Ruilkast in Waterschei
We willen een 'ruilkast' installeren in Waterschei. In die ruilkast kan je iets leggen wat je zelf niet meer nodig hebt, maar wat nog perfect bruikbaar is (bijvoorbeeld speelgoed, boeken, kleren, ...), en er dan iets uithalen wat iemand anders er heeft in gelegd. Enderzijds willen we iets doen aan de wegwerpmaatschappij, en een steentje bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Anderzijds denken we dat zo'n kast een verbindend element kan zijn in de buurt, het kan een plaats worden waar je andere mensen kan leren kennen. We willen ook een heel laagdrempelig concept waar ook mensen die het minder breed hebben makkelijk de weg naartoe vinden. Dit idee is gegroeid vanuit de ouderraad van De Bladwijzer. Een mogelijke plaats voor de ruilkast is op het terrein van de school De Bladwijzer: het is een centrale plaats in de wijk en via de school kan (een deel van) de doelgroep bereikt worden. We willen de kinderen laten zien dat dingen die je zelf niet meer nodig hebt, nog wel voor iemand anders bruikbaar kunnen zijn, en niet meteen de vuilnisbak in hoeven. Het is wel absoluut de bedoeling dat het een ruilkast voor iedereen wordt, niet enkel voor wie er naar school gaat.
Reinhilde D.
0 0
lees meer

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Voedselbos
In 2019 zijn ik en mijn gezin in Genk komen wonen. Wij zijn positief verrast door het open karakter van het landschap, de mensen en diversiteit. Wij voelen ons hier echt thuis. Ik ben gebeten door duurzaamheid en wat beter dan het aanleggen van een voedselbos waar mens en dier zich kan terugvinden. We willen de diversiteit van het bos als basis gebruiken om linken te leggen met ecologie (opname CO2, biodiversiteit, verbetering bodemkwaliteit) educatie (duurzaamheid, leren kennen en proeven van vruchten). Een andere belangrijke component is het sociale en de verbinding. We willen graag dat dit een bos letterlijk en figuurlijk leeft. Voedsel van korte keten is niet enkel gezond voor het lichaam, in de natuur aanwezig zijn, hier in werken is goed voor je mentaal welzijn, biedt zingeving. Verbinding met de natuur en de andere die hier mee helpen om een levend bos te maken. Ik heb gemerkt dat de interesse voor een voedselbos groot is en zal de uitwerking van dit plan verder op pakken met Adelina Lucchesi en Peter Lenaerts met op de achtergrond ook de feedback van Peter Walbers van de Schom. Een aantal ideeen die al ingediend zijn sluiten goed aan op ons voorstel. Bij deze nodig ik mensen die mee willen denken bij het uitwerken van een projectplan van harte uit om aan te sluiten.
Arjan D.
0 1
lees meer

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Zwerfvuil in de natuur aanpakken
Tijdens natuurwandelingen valt ons op dat we toch wel vaak zwerfvuil (groot en klein) tegenkomen, vaak op authentieke plekjes natuur. Onze kinderen hebben hier ook grote problemen mee en helpen vaak om op te ruimen wat we tegenkomen. Natuurlijk hebben we niet steeds voldoende bij om dit te kunnen doen. We weten dat Stad Genk afvalgrijpers en zakken ter beschikking stelt, maar dit is een redelijke organisatie en zorgt dus voor een drempel. Als we aan ieder bos in Genk een voorziening kunnen plaatsen waarbij je een afvalgrijper en een zak kan meenemen voor de wandeling en deze nadien kan deponeren, zou het aanpakken van het zwerfvuil een team-effort kunnen worden waarbij alle Genkenaren een rol kunnen spelen. Dit kan zo ingekleed worden dat de kinderen en jongeren extra geprikkeld worden om hiermee aan de slag te kunnen door er bijvoorbeeld iets aan te koppelen.
Joke D.
0 1
lees meer

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Genk is hot (deelproductie)
Door het succes van het kweken van de eerste Genk is Hot pepersaus (zie facebook) en de mooie verbinding die dit legt tussen mensen willen we hier op verder breien. Waarom niet de Genkenaar zowel producent als consument laten worden van hun eigen producten? Dat is pas echt korte keten en geeft mensen ook een beeld van wat duurzaamheid is. Bv Veel mensen hebben een appelboom waar ze niet alles van opkrijgen, om voedselverspilling tegen te gaan kan dan een oproep geplaatst om dit naar een deelkeuken te brengen en hier samen appelmoes van te maken. Dit kan dan verdeeld worden onder de mensen die appels brengen, een aantal potten kunnen verkocht via markten en een deel kan weggegeven voor voedselpaketten. Het burgerbudget kan dan dienen om de huur van een door het favv goedgekeurde keuken en bijhorende maatregelen zodat de producten aan de normen voldoen. Dit kan enkele keren per jaar met verschillende producten gedaan zodat Genk zijn eigen productenlijn krijgt. Mensen warm maken voor korte keten door Genk is hot.
Caroline S. van Tfabriek vzw
0 0
lees meer

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Allerlei fietsactiviteiten
Op regelmatige momenten in de lente en de zomer op een centrale plaats in Genk centrum (binnenplein achter het stadhuis?) activiteiten organiseren over de fiets zoals: - kinderen leren fietsen (Campus O3) - volwassenen leren fietsen (Fietsschool Genk) - workshop fietsonderhoud met band plakken, ketting smeren, remmen bijstellen, … - tweedehandsbeurs voor kinderfietsen en een voor volwassen fietsen - kinderfietsen uitlenen (Fietsbieb Genk) - Test Bisiklet (stad Genk) - testsessies met elektrische fietsen (fietshandelaars) - fietsbehendigheidsparcours voor kinderen (Fietspunt) - …
Peter V.
0 0
lees meer

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Bloemenweide voor bijen en vlinders

Bijen en vlinders vinden moeilijk nectar. Dit kunnen we oplossen door pleinen en weide in te zaaien met bloemen en planten in de genkse wijken. Ieder wijk zal wel zo een plek kennen. Vb in Zwartberg Noord H.Forirstraat grote weide die niet gebruikt wordt.

Gaetano P. van Bewonersgroep Zwartberg Noord
0 3
lees meer

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Plantenasiel Genk

De bedoeling is dat mensen die thuis een plant hebben en deze is ziek of bijvoorbeeld te groot geworden, dan kunnen ze de plant doneren aan ons en wij verzorgen de plant. Heb je een plant gestekt en weet je er geen blijf mee, doneer ze aan ons plantenasiel. Als de planten terug gezond zijn worden deze ter adoptie aangeboden. Ook bieden wij een plaats aan waar liefhebbers van kamerplanten kunnen samenkomen en bijleren, alsook een platform waar mensen terecht kunnen voor vragen betreft verzorging en propagatie. Wij verzamelen ook gebruikte plastieken binnenpotjes en sierpotten zodat deze niet op de reeds grote afvalhoop belanden. Wij zouden ook graag regenwater opvangen voor onze planten. Het initiatief is gestart in oktober 2020 als een experiment en blijkt een succes te zijn. Wij zouden dit graag laten groeien, verder uitwerken en verduurzamen. Er werden al gigantisch veel planten gedoneerd en geadopteerd en je merkt dat Genk toch echt een stad is met een hart voor groen!

Simon S. van Plantenasiel Genk
0 1
lees meer

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Beperken zwerfvuiloverlast voor een mooie stad
opzetten van een burger collectief dat zich inzet voor een proper Genk door in samenwerking met stad Genk en Limburg.net de bevolking te sensibiliseren om vervuiling door zwerfvuil tegen te gaan Dit collectief is aanvullend op en in samenwerking met het bestaande beleid ( Stad Genk - mooi makers en wijkwerking ) en Limburg.net ( provinciale en intercommunale werking) Betrokkenheid burgers verhogen door vb meermooi makers te recruteren en deze mee in te schakelen ( co- responsabilisering) Hiertoe kunnen voorstellen uitgewerkt worden : Vb inspraak bij bepalen plaatsing vuilbakken / verzamelpunten in wijken en stegen Het mee opvolgen en “ bewaken “ van deze punten Aankleden van bestaande vuilbakken door meer kleurgeving, Kleef folie ( schilder- werkjes van kinderen lagere scholen ( per wijk) Meer inzetten op visibiliteit ( plaats in straatbeeld) Blikvangers op strategische plaatsen
Johnny N.
0 0
lees meer

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Project gemeenschapstuin C-Mine
Reeds jaar en dag wordt er getracht om de banden tussen de ‘bewoners’ van de C-Mine site, de Vennestraat en de Hoefstadstraat ( met boxing-gardening, de biomarkt R.M., R.Ø, restaurant U, Griekse specialiteiten Corfu) en omwonenden uit de wijk te versterken en een voedingsbodem voor een gezamenlijk initiatief te ontwikkelen. De ruimte voor ontmoeting verdient extra invulling en programmatie. In aansluiting op initiatieven als ‘de straat van de zintuigen’, de zaterdagmarkten, zien we een kans in het creëren van een gemeenschapstuin op het C-mine plein, niet als een traditionele moes- of volkstuin, maar verbinden door een reeks eilanden volgens de principes van de Permacultuur ( zorg voor de aarde, zorg voor de mens, eerlijk delen) maar net zo goed ruimte voor picknick, speel- of rustplek. Hierdoor versterken we het sociale weefsel, participatie en initiatief van de verschillende actoren op en om C-Mine, de ruggegraat tot het verbinden . Docente en onderzoekster Virginia Tassinari (LUCA School of Arts & Politecnico di Milano) is nauw betrokken bij de initiatiefnemers achter het prijswinnende Coltivando project van de Politecnico di Milano (www.coltivando.polimi.it). Coltivando werd in 2012 opgericht en telt meer dan 1km gemeenschapstuin op de terreinen van de universiteit. De tuin werd aangelegd en onderhouden om de band te versterken tussen universiteit, bewoners, lokale ondernemers met een hart voor de buurt.
Gilberte C.
0 0
lees meer
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 51 bijdragen