Skip to main content
home-page
Deel op facebook
home-page
Deel op facebook

Duurzaamheid en klimaat - ideeën

Onder duurzaamheid en klimaat verstaan we projecten die inzetten op ecologie, circulaire economie, het aanpakken van klimaatuitdagingen of van Genk een meer biodiverse stad willen maken. Voorbeelden van projecten die in andere steden en gemeenten werden  ingediend: samen- en deeltuinen, gevel- en dakgroen, voedselverspilling minimaliseren, voedseloverschotten herverdelen of verwerken, efficiëntere inzet van transport, gedeeld gebruik van gebruiksgoederen, recuperatie van regenwater, restwarmte, etc.

Voorlopig vragen we enkel naar een titel en beschrijving van je idee. Als je al een afbeelding hebt,  mag je die zeker toevoegen. In een latere fase, willen we meer en gedetailleerde informatie over je idee (zoals begroting, locatie, eventuele samenwerkingen of partners, resultaten).

51
83

Deze ideeën werden reeds ingediend

Willekeurig
Populair
Recent
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 51 bijdragen
IN PROJECTFASE - Het stadhuis als groene hart van Genk
Het idee is om , in eerste instantie, het binnenplein van het stadhuis om te toveren tot het groene visitekaartje van onze stad. Vandaag is deze binnenkoer een ongezellige woestijn van beton en verhardingen. Wat in de zomermaanden een heus hitte-eiland veroorzaakt. het aantal hittegolfdagen stijgt en in Genk ligt het aantal hoger dan het gemiddeld in Vlaanderen. Door het plein te ontharden en het aanplanten van inheemse en klimaatbestendige bomen en planten kunnen we een groene en klimaatvriendelijke oase creëren. Ik denk dan bijvoorbeeld ook aan het plaatsen van gemeenschappelijke kweek- en compostbakken, regentonnen, plantenbakken en borders. Het plaatsen van picknicktafels en zitbanken. De blote muren die het binnenplein omringen zijn geschikt voor geveltuinen, vogelkastjes en insectenhotels. En de platte daken van het stadhuis zijn uitermate geschikt voor vegetatie om droogte tegen te gaan. Het stadhuis zou zo tot een ontmoetingsplaats van de Genkenaren kunnen uitgroeien, waar zij niet enkel terecht kunenn voor het afhandelen van administratieve zaken maar ook voor een picknick, een moment van rust, workshops ivm met thema's als duurzaamheid, tuinieren en composteren. Deze vergroening zou ten voordeel zijn voor de bewoners en voor de stad om zich te bewapenen tegen de gevolgen van de klimaatveranderingen. Een groene revolutie waarbij de stad en de bewoners kunnen samenwerken aan de ontwikkeling van een nog groenere gemeente.
Annelies Z.
1 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Drinkfontein
Drinkfonteintjes installeren op enkele strategische plekken in de stad. Geen metalen, onaantrekkelijke installaties, maar met karakter. Creatief mee omgaan, bv kunst of symboliek in verwerken zodat het ook als bezienswaardigheid kan dienen. Al bij al ecologischer dan flessenwater en eventueel een toeristische trekpleister als we à la 'Fontana dei Libri' zouden gaan.
Tom S.
0 1
lees meer
NIET GESELECTEERD - hondenlosloopweide
Daar in Genk meer dan 66.000 mensen wonen, waarvan heel veel mensen honden hebben vooral hier op boxbergheide en winterslag is er geen losloopweide voorzien ..zeer jammer want het zou de mens en dier samenbrengen jong en oud in deze bizarre moeilijke tijden ...een mooi afgebakende hondenlosloopzone waar je hond vrij kan ronddartelen onder toezicht van zijn/haar baasje , want ook een dier heeft een natuurlijke behoefte om vrij rond te lopen en te ravotten .Daarom opteer ik heel graag om zulke losloopweiden te realiseren ..op de schemmersberg is mischien een optie want daar is jaren geleden al een kikkerpoel aangelegd , ligt er een voetbalclub en een schuttersgilde , nog een losloopweide kan er gerust bij .....dank van onze viervoeters !
linda c.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Groen in de centrumstraten
In de centrumstraten groen langs de gevels planten. De bewoners kunnen met hulp van de stad klimplanten of muurplanten zetten op de stoep van hun woning. De stad kan voorzien om plaats te maken voor beplanting langs de gevels. De bewoners zorgen voor het onderhoud van de planten.
Arlette H.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Kelder en duurzame energie volkstuintjes
Samentuinen Genk-Noord probeert zich al jaren in te zetten voor ecologisch tuinieren door giftige stoffen te mijden, te composteren en regenwater op te vangen. Om groenten langer te bewaren willen we nu ook een ondergrondse natuurlijke kelder bouwen door een speciale container in te graven. Dit houdt koel zonder stroom en is vlakbij de tuintjes, waardoor er minder wordt weggegooid. De kelder kan ook gebruikt worden om allerlei groenten, bijvoorbeeld witloof, en paddenstoelen, zoals kampernoelies, te kweken. Tuiniers die gebruik willen maken van de kelder kunnen zich aansluiten. Zoals we nu ook al doen, zullen we aan bezoekers van Nomadland en de tuintjes rondleidingen en uitleg geven. De 33 tuintjes worden tijdens evenementen dan ook regelmatig opengezet voor bezoekers, zodat zij kunnen bijleren over ecologisch tuinieren. Daarnaast willen we ook met duurzame energie werken in de tuintjes. Op dit moment is er namelijk geen stroom en dus ook geen licht. Als er machines worden gebruikt is dit dan ook vaak op benzine. We kunnen bijvoorbeeld werken met zonnepanelen of kleine windmolens die energie produceren en opgeslagen worden op een batterij. Dit zou bijvoorbeeld gaan in de vorm van bouwpakketten die tuiniers kunnen aanvragen voor hun tuintje. Met deze acties willen we niet enkel de tuintjes duurzamer maken. Maar ook bezoekers van LABIOMISTA, Nomadland en de tuintjes bewust maken van de alternatieven die er zijn voor gezonder tuinieren.
Claudio C.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Coöperatieve winkel. Van, voor en door Genkenaren.
Genk is een bijzondere stad, met een grote multiculturele en sociaal-economische diversiteit. Dit zorgt voor allerlei maatschappelijke uitdagingen. Eén daarvan is gezonde voeding. Elke Genkenaar zou ten allen tijde toegang moeten hebben tot gezonde en duurzame voeding; seizoensgebonden en vers; lokaal geteeld of fairtrade ingekocht. Daarom dromen wij van een coöperatieve boerderij-winkel, waarbij eters en telers mede-eigenaar zijn en mee beslissen over de koers van de winkel. Een project gedragen door burgers die een alternatief willen, burgers die willen weten hoe hun eten geproduceerd is, waar het vandaan komt en of het eerlijk betaald is, burgers die willen dat voedselproductie rekening houdt met milieu en dierenwelzijn, burgers die voedselverspilling willen tegengaan… Deze winkel kan een ontmoetingsplek worden voor alle Genkenaren: hier wordt gehandeld, gewerkt, geproefd, ontmoet en uitgewisseld. Op deze manier verbinden we Genkenaren met elkaar en met onze lokale economie. Zo dragen we zorg voor onze toekomstige generaties. Een coöperatieve boerderij-winkel. Van, voor en door Genkenaren!
Gwen S.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - GENK FIXT
Mijn idee is om de deeleconomie (delen, ruilen, huren, schenken of herverkoop) in Genk te stimuleren door een overkoepelend systeem te ontwikkelen dat vraag en aanbod efficiënt bij elkaar brengt. We trekken het concept van IEDEREEN FIXT door naar een online peer-to-peer platform voor de inwoners. De invulling van het platform gebeurt door de gebruikers (lees: inwoners) zelf. We onderscheiden 3 grote categorieën waarvoor het platform gebruikt kan worden: - Delen van artikelen vb. kleding, schoolgerief, speelgoed, gereedschap, etc. - Delen van diensten vb. bijles, klusjes, tuinieren, inkopen doen, honden uitlaten, etc. - Delen van voeding: voedselresten delen, samen voedsel kweken, etc. De crisis speelt een grote rol in mijn project rond dit idee. Ik bedoel niet enkel de economische crisis, maar ook de ecologische- en maatschappelijke crisis. We beseffen dat we anders moeten gaan consumeren om de negatieve gevolgen voor de wereld en toekomstige generaties te vermijden. De bedoeling van het platform is dat we slimmer gaan consumeren en de huidige hyperconsumptie over boord gooien.
Leandra S.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Genk is hot (deelproductie)
Door het succes van het kweken van de eerste Genk is Hot pepersaus (zie facebook) en de mooie verbinding die dit legt tussen mensen willen we hier op verder breien. Waarom niet de Genkenaar zowel producent als consument laten worden van hun eigen producten? Dat is pas echt korte keten en geeft mensen ook een beeld van wat duurzaamheid is. Bv Veel mensen hebben een appelboom waar ze niet alles van opkrijgen, om voedselverspilling tegen te gaan kan dan een oproep geplaatst om dit naar een deelkeuken te brengen en hier samen appelmoes van te maken. Dit kan dan verdeeld worden onder de mensen die appels brengen, een aantal potten kunnen verkocht via markten en een deel kan weggegeven voor voedselpaketten. Het burgerbudget kan dan dienen om de huur van een door het favv goedgekeurde keuken en bijhorende maatregelen zodat de producten aan de normen voldoen. Dit kan enkele keren per jaar met verschillende producten gedaan zodat Genk zijn eigen productenlijn krijgt. Mensen warm maken voor korte keten door Genk is hot.
Caroline S. van Tfabriek vzw
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Project gemeenschapstuin C-Mine
Reeds jaar en dag wordt er getracht om de banden tussen de ‘bewoners’ van de C-Mine site, de Vennestraat en de Hoefstadstraat ( met boxing-gardening, de biomarkt R.M., R.Ø, restaurant U, Griekse specialiteiten Corfu) en omwonenden uit de wijk te versterken en een voedingsbodem voor een gezamenlijk initiatief te ontwikkelen. De ruimte voor ontmoeting verdient extra invulling en programmatie. In aansluiting op initiatieven als ‘de straat van de zintuigen’, de zaterdagmarkten, zien we een kans in het creëren van een gemeenschapstuin op het C-mine plein, niet als een traditionele moes- of volkstuin, maar verbinden door een reeks eilanden volgens de principes van de Permacultuur ( zorg voor de aarde, zorg voor de mens, eerlijk delen) maar net zo goed ruimte voor picknick, speel- of rustplek. Hierdoor versterken we het sociale weefsel, participatie en initiatief van de verschillende actoren op en om C-Mine, de ruggegraat tot het verbinden . Docente en onderzoekster Virginia Tassinari (LUCA School of Arts & Politecnico di Milano) is nauw betrokken bij de initiatiefnemers achter het prijswinnende Coltivando project van de Politecnico di Milano (www.coltivando.polimi.it). Coltivando werd in 2012 opgericht en telt meer dan 1km gemeenschapstuin op de terreinen van de universiteit. De tuin werd aangelegd en onderhouden om de band te versterken tussen universiteit, bewoners, lokale ondernemers met een hart voor de buurt.
gilberte c.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Klimaatwijk Nieuwe Kempen
In nieuwe Kempen willen de eigenaars van de volkstuintjes en omwonenden al jaren wat meer doen met de ruimte rond de volkstuintjes en hun buurt. Zo is het idee om de ruimte naast de volkstuintjes om te toveren tot een eet/klimaat bos. Maar ook op de Koning Boudewijnlaan zouden we graag groenten, fruit, bloemen en kruiden in beeld willen brengen. Dit door kruidenbakken te plaatsen waar alle kruiden gevraagd door de buren in te vinden zijn. De bedoeling is om door de wijk telkens verrast te worden door de natuur & natuurlijk om er iets mee te doen… De opbrengsten worden door middel van activiteiten omgetoverd tot confituur of taart. Dit met recepten van mensen in de buurt. Zij zullen ook gestimuleerd worden om de activiteiten mee te begeleiden. We willen deze rijkdommen niet enkel delen met mensen ‘van de wijk’ maar ook met alle inwoners van Genk. Daarom zouden we graag Genkse passata willen maken. Waar mensen zaadjes krijgen en tips om tomantenplanten te kweken. De opbrengt hiervan worden op verschillende momenten omgetoverd tot Genkse passata. Met dit idee willen we mensen op een laagdrempelige manier prikkelen (contact met natuur, verschillende culturen), informeren (duurzaamheid) en bij elkaar brengen (vergroten van sociale cohesie, etc.) Dit project moet een van iedere Genkenaar worden. Hierbij kunnen samenwerkingen ontstaan met La Biomista, andere volkstuintjes in Genk, compostschooltje, sociale partners die reeds aanwezig zijn op de site of in de wijk en daarbuiten.
Adelina L.
0 0
lees meer
NIET GESELECTEERD - Hondenlosloopweide Hoevenzavel tal van voordelen
Het grasveld in Hoevenzavel omtoveren tot een hondenlosloopweide zou de gemeenschapsomgeving ten goede komen. Een plaats waarin mensen kunnen samenkomen en socializen en waar honden vrij kunnen spelen en kunnen socialiseren. Nu is deze omgeving een vuile, vieze buurt waar veel drugsgebruikers komen. Echt geen fijne omgeving om met je hond te gaan wandelen! Er wordt al veel te weinig in de wijken van Genk gedaan en dit is een kans om mensen op een positieve manier bij elkaar te brengen en met elkaar te laten spreken. Een hondenpark bevordert verantwoordelijk huisdierbezit; geven honden een plek om veilig te bewegen, waardoor probleemgedrag wordt verminderd; senioren en gehandicapte eigenaren met een toegankelijke plek om hun metgezellen te trainen, en een ruimte voor gemeenschapsopbouwende gezelligheid. Het is aangetoond dat dankzij een hondenweide hondenbezitters meer bewust worden van het naleven van regels en meer verantwoordelijkheidszin ontwikkelen. Honden die sterk gesocialiseerd en getraind zijn, zijn gezonder, gelukkiger en minder agressief in gedrag. De weide aan hoevenzavel is perfect gelegen, er zijn veel hondenbezitters in de omringende wijken, er is parkeergelegenheid en er is voldoende ruimte. De aanwezigheid van een hondenpark biedt ook sociale controle op vervuiling, drugsgebruik, enz. Een duidelijk reglement is zeker wel nodig! Er moet goed nagedacht worden over een hondenlosloopweide. Het zou deze buurt, die nu serieus verloederd is, ten goede komen.
Katty W.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Iedereen isoleert! Wij zijn plantrekkers.
Iedereen isoleert! Wij zijn plantrekkers. De winter staat weer snel voor de deur en de temperaturen dalen. De verwarming wordt dan weer opgezet en het energieverbruik in onze huizen en gebouwen stijgt. Het is niet altijd gemakkelijk om te weten wat je het best doet om je energieverbruik, en dus je factuur, naar beneden te krijgen. De Planttrekkers organiseren doe-het-zelf en workshops , cursussen, kennisavonden, overal in de Genkse wijken. Workshops met één gemeenschappelijk doel : isoleren van huizen, alsook mee inspelen op een energietransistie (plaatsen van zonnepanelen). We doen inwoners van Genk beseffen dat het isoleren van woningen (dak, vloer & wand-isolatie) best wel meevalt als je dit kunt doen in een coöperatieve onderneming. Met andere woorden, geen marges voor commerciële organisaties.Alsook wensen we via groepsaankoop alles aankopen. En vooral zelf de handen uit de mouwen steken. Om dit te bereiken is een verschuiving in aanpak van gebouw-per-gebouw naar wijk-per-wijk noodzakelijk. We willen met dit ‘burger initiatief’ inzicht krijgen in hoe we een geïntegreerde wijkaanpak kunnen opzetten om een doorgedreven collectieve renovatie en hernieuwbare energietransitie mogelijk te maken, waarbij de regie rol bij de inwoners en eigenaars van de wijk blijft. Als burger willen we immers niet meer blijven ons blauw te betalen. . Het klopt ook niet dat mensen moeten blijven betalen voor ‘isolatie’ en ‘hernieuwbare energie’. Iedereen heeft ‘recht op energie’.
Kristof S.
0 0
lees meer
NIET GESELECTEERD - uitgave boek "van duivelsei tot wolfsscheet"
een verzorgd en mooi ogend kijk- en leesboek op de markt brengen. de opbrengst van het boek zal integraal overgemaakt worden aan een natuur gerelateerd goed doel, bij voorkeur verdere ontwikkeling en uitbouw van natuur- en milieu educatief centrum heempark genk. jaarlijks bezoeken honderden kinderen, alsook volwassenen het heempark. vanuit het centrum tracht men de bezoekers respect, bewondering en verwondering mee te geven voor milieu en natuur. een mooi verzorgd boek blijft nog steeds een gewaardeerd geschenk om te geven of te krijgen bij feestdagen of andere gelegenheden. de belangstelling voor natuur en milieu is in opmars. vele zoeken naar nuttige en interessante informatie. auteur en fotograaf zijn beiden genkenaren die met dit project het groot publiek willen bereiken en bekoren, en zodoende hun steentje willen bijdragen aan natuurontwikkeling en -behoud in genk. hoofdpersonage van het boek is de paddenstoel in genk en omgeving. de relatie mens-paddenstoel wordt in alle facetten belicht. volkse kennis en wijsheid speelt hierbij een grote rol.
jos t.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Bijenmobiel
Steeds meer jonge mensen zijn geïnteresseerd om imker te worden. Honing slingeren, oftewel het oogsten van honing, kost echter tijd, veel geld en kennis. Vanuit de Imkersbond van Genk willen we dit proces voor imkers vergemakkelijken door een bijenmobiel te bouwen. Imkers kunnen dan de bijenmobiel huren om honing te slingeren. Op LABIOMISTA bouwden we ook al een bijenhal voor bezoekers. We willen de bijenmobiel dus ook uitbouwen met interessante weetjes en informatiemateriaal, zodat mensen die de mobiel bezichtigen uitleg kunnen krijgen over bijen en hoe belangrijk ze zijn voor ons ecosysteem. Wist je dat bijen 70 tot 80 procent van de producten bestuiven die wij eten? We kunnen met de bijenmobiel dan ook op verschillende evenementen gaan staan om mensen kennis te laten maken met de wereld van de bij.
Claudio C.
0 1
lees meer
NIET GESELECTEERD - Natuurlijk buiten zwembad
Mt de klimaatopwarming indachtig zou het nuttig kunnen zijn over te gaan tot aanleg van een nieuw natuurlijk buitenzwembad. Geen grote filterinstallatie of chloor toestanden maar een strand met natuurlijke zwemvijver. Dat kan ons afhankelijk van de grote ook op sportgebied nog verder op de kaart zetten. In het verleden was de Molenvijvers een buiten zwembad, maar er zijn ongetwijfeld andere locaties in Genk die kunnen voldoen.
Sofie L.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Biodiversiteit in iedere tuin
De natuur staat onder druk, het weer valt bijna niet meer te voorspellen en de dieren zijn in de war. Dit terwijl er toch wel heel wat potentieel is in de Genkse tuinen. Het opzet zou zijn om in iedere tuin in Stad Genk onder andere vogelhuisjes, vogeldrinkbakjes, insectenhotels, bijenvriendelijke bloemen en struiken te voorzien en hier een bepaalde opvolging rond te doen. Met een groep gemotiveerden kunnen we bij moeilijke periodes een extra tandje bijsteken om voldoende water en eten te voorzien voor de soorten die het op dat ogenblik moeilijk hebben. We kunnen hiervoor ook samenwerken met andere organisaties voor het maken van vogelhuisjes en insectenhotels, voor het faciliteren van het nodige materiaal, enzovoort. Het uiteindelijke doel zou zijn het creëren van één biotoop over de verschillende Genkse tuinen heen.
Peter K.
0 2
lees meer
IN PROJECTFASE - KolderWINT
KolderWINT Kolderbos heeft nu vooral het imago van een arme buurt te zijn. Er is ook armoede, maar het zou goed zijn om met iets uit te pakken dat Kolderbos op de kaart zet op een andere manier. Kolderbos is ook één van de hoogste punten van Genk, de Kaasblok zeker. Ideaal om uit te zoeken of we hier geen kleinschalige windturbines kunnen plaatsen en op de vele appartementen grote zonneparken kunnen aanleggen. Bijv. de Kaasblok heeft recent zijn dak volledig vernieuwd, dat is 800 m² helemaal klaar om gebruikt te worden. In de Kaasblok wonen ook veel mensen die met stroom hun huis verwarmen. In sommige gezinnen is er ook energiearmoede of in ieder geval weegt de factuur (te) zwaar door. In samenwerking met THOR park zouden we graag een onderzoeksproject opzetten om te kijken of het mogelijk is hier in Kolderbos zelf energie op te wekken. Hoeveel en met wat voor soort installatie? Hoe we die energie dan kunnen opslaan en ter beschikking van de blok of de buurt kunnen maken? Welke organisatievorm hier dan voor nodig is om dit uiteindelijk te kunnen financieren, bijv. een coöperatieve? Met het burgerbudget kunnen we deze droom omzetten naar een concreet plan van aanpak Als burgers kunnen we de noden in kaart brengen. De drempels die eigenaars hebben om in te stappen bloot leggen. We kunnen met crowdfunding een deel financieren of samen de handen uit de mouwen steken om de installatie van zo'n zonnepark zo goedkoop mogelijk te doen. Güngor Alper steunt dit ook (0478/671486)
Stany N.
1 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Allerlei fietsactiviteiten
Op regelmatige momenten in de lente en de zomer op een centrale plaats in Genk centrum (binnenplein achter het stadhuis?) activiteiten organiseren over de fiets zoals: - kinderen leren fietsen (Campus O3) - volwassenen leren fietsen (Fietsschool Genk) - workshop fietsonderhoud met band plakken, ketting smeren, remmen bijstellen, … - tweedehandsbeurs voor kinderfietsen en een voor volwassen fietsen - kinderfietsen uitlenen (Fietsbieb Genk) - Test Bisiklet (stad Genk) - testsessies met elektrische fietsen (fietshandelaars) - fietsbehendigheidsparcours voor kinderen (Fietspunt) - …
Peter v.
0 0
lees meer
IN PROJECTFASE - Tuin van Betty
De Tuin van Betty in Winterslag is een oude fruittuin met zeldzame oude fruitrassen, een wijngaard en een authentiek ven. De tuin wordt sinds 2015 onderhouden door een enthousiaste groep vrijwilligers . Een oude scheepscontainer wordt verbouwd tot een ecologische en multifunctionele workshop- en ontmoetingsruimte. Binnen de stedelijke context van de Hoefstadstraat willen we hiermee een duurzame en ecologische rustplek creëren waarin buurtbewoners en andere groepen op een laagdrempelige manier kunnen kennismaken met de natuur en ecologie. De eerste verbouwingswerken van de container zijn al achter de rug en in de zomer van 2021 wordt een groendak met bijvriendelijke planten aangelegd. Maar het project wil nog verder investeren in duurzaamheid door de installatie van zonnepanelen, een ecotoilet en de recuperatie van het regenwater. Verder wordt de historische fruittuin uitgebouwd met oude rassen en de aanleg van een natuurlijk scherm van inheemse leibomen. Dit om de Tuin van Betty op een natuurlijke manier af te schermen (visueel en geluid) van de drukke Westerring. Tenslotte wordt de container binnen afgewerkt tot ruimte waar men kan samenkomen en waar vergaderd kan worden, en met een keuken die ook dienst kan doen als tuinbar voor de passanten en wandelaars in de zomer.
Marc J.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Wijn van de mijn: Minewine
Het project heeft het aanleggen en onderhouden van een wijngaard op 1 van de terrils van Genk en het maken van een echte Genker “mijnwijn” voor ogen. Voor het selecteren van de juiste druivenvariëteit en de vinificatie zou de hulp van een lokale oenoloog gezocht worden. “Mijnwijn” kan bijvoorbeeld als stedelijk uithangbord gebruikt worden op recepties van de stad. Het project zou ook ingepast kunnen worden in lokale tewerkstellingsprojecten. Eventuele uitbreiding naar biodiversiteit, bvb verschillende druivenrassen en wijnen per terril of zijn toekomstopties.
Rik F.
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Buurtparkje Winterslag
We missen een groene omgeving in Winterslag. Een buurtparkje zou hier verandering in kunnen brengen. Dit extra groen zal positief bijdragen tot het milieu en de biodiversiteit (denk maar aan vlinders en bijen), zeker als er gekozen wordt voor de juiste beplanting. Bovendien vormt dit buurtparkje voor alle buurtbewoners een verrijking: - Jonge gezinnen kunnen er met hun kinderen gaan wandelen, spelen, picknicken, … - Sporters hebben de mogelijkheid om er in een veilige en groene omgeving aan hun conditie te werken. Zo zou ik het zelf ook toevoegen aan mijn looproute als ik ga joggen. - Ik heb daarnaast ook een oma in de Vierde Wand wonen. Die zou het, naast de andere bewoners en oudere mensen uit de buurt, ook fijn vinden om eens in het groen te wandelen zonder een al te grote verplaatsing te doen. - Hondeneigenaars, die hier talrijk aanwezig zijn, krijgen zo een groen plekje waar ze met hun viervoeter een ommetje kunnen maken. Daarnaast heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat we meer buiten komen en nood hebben aan veilige ontmoetingsplaatsen in de openlucht. Daarvoor zou dit parkje een goede locatie zijn. Tot slot ligt dit terrein ook in het midden van de verschillende cités en kan dit dienen als een verbinding tussen deze buurten. Zo ziet u maar dat zo iets kleins als een buurtparkje veel positiviteit kan toevoegen aan een woonwijk. Wij hopen daarom ook dat dit idee ooit realiteit kan worden. (Eventuele locatie: braakliggend terrein aan de Noordlaan (bij Voetbalhof).
Ine V.
0 3
lees meer
IN PROJECTFASE - Bouw van een kiosk
Opzet het bouwen van een kiosk uit duurzame materialen op de binnenstrook van de Margarethalaan. Evenals er ook banken voor te plaatsen die vervaardigd zijn uit duurzaam materiaal. De kiosk zal gebouwd worden naar de stijl van het roemrijke mijnverleden. Dit moet een ontmoetingsplaats worden voor optredens voordrachten lezingen... Deze kiosk kan gebruikt worden door verenigingen scholen orkesten enz... Aan deze kiosk kunnen dan nog enkele pétanque banen gelegd worden die van deze mooie plek dan een toplocatie maken voor zowel jong als oud. Door alles in duurzame materialen te vervaardigen en dan ook nog eens de gebruikers hiervan hun talenten te laten ontwikkelen is dit een positief verhaal voor iedereen.
Koen B. van Winterhappening winterslag fv
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - Plantenasiel Genk

De bedoeling is dat mensen die thuis een plant hebben en deze is ziek of bijvoorbeeld te groot geworden, dan kunnen ze de plant doneren aan ons en wij verzorgen de plant. Heb je een plant gestekt en weet je er geen blijf mee, doneer ze aan ons plantenasiel. Als de planten terug gezond zijn worden deze ter adoptie aangeboden. Ook bieden wij een plaats aan waar liefhebbers van kamerplanten kunnen samenkomen en bijleren, alsook een platform waar mensen terecht kunnen voor vragen betreft verzorging en propagatie. Wij verzamelen ook gebruikte plastieken binnenpotjes en sierpotten zodat deze niet op de reeds grote afvalhoop belanden. Wij zouden ook graag regenwater opvangen voor onze planten. Het initiatief is gestart in oktober 2020 als een experiment en blijkt een succes te zijn. Wij zouden dit graag laten groeien, verder uitwerken en verduurzamen. Er werden al gigantisch veel planten gedoneerd en geadopteerd en je merkt dat Genk toch echt een stad is met een hart voor groen!

Simon S. van Plantenasiel Genk
0 1
lees meer
IN PROJECTFASE - op zoek naar de bron van de dorpsbeek

Ik wil graag opzoek gaan naar de bron van de dorpsbeek. Indien mogelijk zou ik een wandel- en fietspad maken van bij de visvijver "De Karper" tussen Hoogzij en Europalaan door tot aan de Waterstraat ter hoogte van de glascontainer, oversteken en verder langs de Brakenstraat tot aan de verbinding oprit Europalaan en bestaand fietspad. Langs dit wandel- en fietspad kunnen we dan regelmatig informatiepanelen plaatsen rond de Dorpsbeek, belang van de dorpsbeek voor het milieu, dieren in deze "vallei", foto's van het vroegere Gelieren (kennis van het verleden, nostalgie), kennis van de natuur. Zelf wil ik mij inspannen om de geschiedenis van Gelieren te achterhalen aan de hand van gesprekken met Gelierenaren. Ik wil deze geschiedenis achterhalen door met zoveel mogelijk Gelierenaren te spreken en op die manier een verbondenheid tot stand te brengen tussen al de inwoners van dit gehucht. Waarschijnlijk zijn er nog héél wat oude verhalen en foto’s te vinden. Deze kunnen dan bijvoorbeeld op de panelen langs de route geplaatst worden.

Tenslotte kan het wandel- en fietspad verbonden worden met wandelwegen naar Kattevennen en het natuurpark Hoge Kempen.

piet W.
0 46
lees meer
Toon opnieuw willekeurig 24 van de 51 bijdragen