
Duurzaamheid en klimaat - ideeën
Duurzaamheid en klimaat - ideeën
Onder duurzaamheid en klimaat verstaan we projecten die inzetten op ecologie, circulaire economie, het aanpakken van klimaatuitdagingen of van Genk een meer biodiverse stad willen maken. Voorbeelden van projecten die in andere steden en gemeenten werden ingediend: samen- en deeltuinen, gevel- en dakgroen, voedselverspilling minimaliseren, voedseloverschotten herverdelen of verwerken, efficiëntere inzet van transport, gedeeld gebruik van gebruiksgoederen, recuperatie van regenwater, restwarmte, etc.
Voorlopig vragen we enkel naar een titel en beschrijving van je idee. Als je al een afbeelding hebt, mag je die zeker toevoegen. In een latere fase, willen we meer en gedetailleerde informatie over je idee (zoals begroting, locatie, eventuele samenwerkingen of partners, resultaten).
Deze ideeën werden reeds ingediend
Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Het stadhuis als groene hart van Genk
Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Bijenmobiel
Duurzaamheid en klimaat - ideeën
IN PROJECTFASE - Biodiversiteit in iedere tuin
Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Voedselbos
Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Beperken zwerfvuiloverlast voor een mooie stad
Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Allerlei fietsactiviteiten
Duurzaamheid en klimaat - ideeën

NIET GESELECTEERD - Natuurlijk buiten zwembad
Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Vorming en promotie van natuur begeleiders
Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Iedereen isoleert! Wij zijn plantrekkers.
Duurzaamheid en klimaat - ideeën

NIET GESELECTEERD - hondenlosloopweide
Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Project gemeenschapstuin C-Mine
Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Groenpark tussen Hof van Gan en Bresserstraat
Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Tuin van Betty
Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Plantenasiel Genk
De bedoeling is dat mensen die thuis een plant hebben en deze is ziek of bijvoorbeeld te groot geworden, dan kunnen ze de plant doneren aan ons en wij verzorgen de plant. Heb je een plant gestekt en weet je er geen blijf mee, doneer ze aan ons plantenasiel. Als de planten terug gezond zijn worden deze ter adoptie aangeboden. Ook bieden wij een plaats aan waar liefhebbers van kamerplanten kunnen samenkomen en bijleren, alsook een platform waar mensen terecht kunnen voor vragen betreft verzorging en propagatie. Wij verzamelen ook gebruikte plastieken binnenpotjes en sierpotten zodat deze niet op de reeds grote afvalhoop belanden. Wij zouden ook graag regenwater opvangen voor onze planten. Het initiatief is gestart in oktober 2020 als een experiment en blijkt een succes te zijn. Wij zouden dit graag laten groeien, verder uitwerken en verduurzamen. Er werden al gigantisch veel planten gedoneerd en geadopteerd en je merkt dat Genk toch echt een stad is met een hart voor groen!
Duurzaamheid en klimaat - ideeën
IN PROJECTFASE - OnderOns
Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Wijn van de mijn: Minewine
Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Juices en bowls van geredde groenten en fruit
Jaarlijks wordt er in Europa maar liefst 50 miljoen ton aan geteelde groenten en fruit weggegooid, enkel en alleen omdat ze de verkeerde vorm of afmetingen hebben. Hierdoor bereikt een derde van alle geoogste producten de supermarkt niet. Voedselverspilling is een groot probleem. Om dit aan te kunnen pakken, willen wij gezonde juices en bowls maken van geredde en biologische groenten en fruit. Verder willen wij ook het maatschappelijk probleem plasticvervuiling aanpakken door enkel gebruik te maken van duurzame verpakkingen. Zo gaan wij niet enkel de strijd aan tegen voedselverspilling en plasticvervuiling, maar zorgen wij er ook voor dat de Limburgse bevolking gezond blijft. Om dit project te kunnen realiseren, willen wij samenwerken met lokale bioboeren en supermarkten die hun misvormde groenten en fruit niet verkocht krijgen.
Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Bomen, banken, boekenkasten wijk Bokrijk .
Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Houten replica van de Hostaertmolen op de Stiemer
Aan de Hoefstadstraat tegen over de visvijver stond sinds 1566 een watermolen langs de Stiemerbeek nl. de Hostaertmolen. Graag zouden wij dit verzonken erfgoed opnieuw willen laten verrijzen, door het oprichten van een houten replica op de plaats waar voorheen ook de Winterslagschans en de Schepenbank (1600) stonden. Dit project ligt in de lijn van de herwaardering van de Stiemervallei, de vergroening van de Evence Coppéelaan en het sluit aan bij C-Mine. Deze houten constructie komt op een heuvel op het einde van een aarden weg vanuit de Hoefstadstraat en is een uitkijkpunt over de natuur. Het gebied tussen de Evence Coppéelaan, Hoefstadstraat, buurtweg nr. 25, Winterslagstraat en Oude Postbaan heeft een oppervlakte van ca 5 ha en kan als een waardevol landschapspark opgewaardeerd worden. Na de realisatie kunnen er allerlei activiteiten georgansieerd worden. Om dit project te verwezenlijken hebben we de medewerking nodig van tal van vrijwilligers zoals, natuurverenigingen, studenten van de afdeling houtbewerking en zij die een bijdrage willen leveren aan de natuur. Ook de buurtbewoners zullen gevraagd worden om mee te werken aan het project wat de samenhorigheid in de buurtwerking ten goede komt. Het is een duurzaam project over de evolutie van de Genkse bevolking, van een bijna uitsluitend landbouwgebied met langgevelhoevens en watermolens op de Stiemerbeek, naar de ontwikkeling van een steenkoolmijngebied waar kerken, scholen, klinieken en huizen werden opgericht.
Met dit project hopen wij de mensen (natuurverenigingen) te motiveren om er een mooi natuurgebied van te maken. Het sluit ook aan bij de ingediende ideeën “ Groene buffer tussen Westerring en Vennestraat”, "Tuin van Betty”, “ Hoefstadstraat verbinden & verbondenheid” en “ Bronwater” vandaar dat we het bij het thema “ duurzaamheid en klimaat” hebben geplaatst.
Als wij jongeren kunnen motiveren om aan de bouw van de replicamolen mee te helpen en deel te nemen aan de verfraaiing van het gebied, dan kan dit ook ondergebracht worden onder het thema “talentontwikkeling”. Het is ook onze wens dat het houten gebouw in de toekomst nuttig gebruikt wordt: o.a zouden scholen een uitstap kunnen organiseren om de kinderen dichter bij de natuur te brengen en te vertellen over de geschiedenis van Genk.
Dit idee werd ingediend door Jos H. en Jules G.
Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Bloemenweide voor bijen en vlinders
Bijen en vlinders vinden moeilijk nectar. Dit kunnen we oplossen door pleinen en weide in te zaaien met bloemen en planten in de genkse wijken. Ieder wijk zal wel zo een plek kennen. Vb in Zwartberg Noord H.Forirstraat grote weide die niet gebruikt wordt.
Duurzaamheid en klimaat - ideeën

NIET GESELECTEERD - Hondenlosloopweide Hoevenzavel tal van voordelen
Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Verhoogde groene zones in de stad
Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - Klimaatwijk Nieuwe Kempen
Duurzaamheid en klimaat - ideeën

IN PROJECTFASE - op zoek naar de bron van de dorpsbeek
Ik wil graag opzoek gaan naar de bron van de dorpsbeek. Indien mogelijk zou ik een wandel- en fietspad maken van bij de visvijver "De Karper" tussen Hoogzij en Europalaan door tot aan de Waterstraat ter hoogte van de glascontainer, oversteken en verder langs de Brakenstraat tot aan de verbinding oprit Europalaan en bestaand fietspad. Langs dit wandel- en fietspad kunnen we dan regelmatig informatiepanelen plaatsen rond de Dorpsbeek, belang van de dorpsbeek voor het milieu, dieren in deze "vallei", foto's van het vroegere Gelieren (kennis van het verleden, nostalgie), kennis van de natuur. Zelf wil ik mij inspannen om de geschiedenis van Gelieren te achterhalen aan de hand van gesprekken met Gelierenaren. Ik wil deze geschiedenis achterhalen door met zoveel mogelijk Gelierenaren te spreken en op die manier een verbondenheid tot stand te brengen tussen al de inwoners van dit gehucht. Waarschijnlijk zijn er nog héél wat oude verhalen en foto’s te vinden. Deze kunnen dan bijvoorbeeld op de panelen langs de route geplaatst worden.
Tenslotte kan het wandel- en fietspad verbonden worden met wandelwegen naar Kattevennen en het natuurpark Hoge Kempen.