Deel op facebook

Winnaars - categorie kleine projecten

Hier vind je alle 12 kleine projecten terug die in 2023 een burgerbudget ontvangen.

12
1

Deze projecten werden ingediend

Willekeurig Populair Recent

Winnaars - categorie kleine projecten

Een kinderfiets die meegroeit, voor ieder kind!

Bij de Fietsbieb kan je kinderfietsen goedkoop lenen. We hebben een aanbod voor kinderen tot 12 jaar. Met een abonnement van 20 € en een waarborg van 20 € mag je één jaar lang een kinderfiets gebruiken. Tijdens dat jaar mag je die fiets bovendien inruilen voor een groter exemplaar of voor een ander model uit ons aanbod. Momenteel zijn we gehuisvest in de lokalen van Mater Dei (Genk Centrum). Iedere eerste zaterdag van de maand kan je, op afspraak, langs komen om een fiets te kiezen, je fiets om te ruilen of in te leveren. Om nog meer gezinnen en kinderen te kunnen bereiken, willen we naast de maandelijkse opening in het centrum, ook met onze fietsen naar de wijken gaan. We willen 2x per jaar naar elk buurthuis in Genk gaan zodat gezinnen daar ter plekke een fiets voor hun kind kunnen uitlenen. Hiervoor willen wij een speciale aanhangwagen aankopen waar 15 fietsjes op kunnen.

Jos V. van Fietsbieb Genk
0 0
lees meer

Winnaars - categorie kleine projecten

Thai boks toegankelijk voor jongeren met autisme

Sport voor ALLE jongeren door Jongeren is een manier om iedereen mee te krijgen om te sporten. Ieder op zijn manier. Zoals jongeren die te kampen hebben met autisme. Zij hebben dan ook problemen op sociaal gebied/minder goed ontwikkelde sociale emoties. Deze kunnen dan meespelen bij het boksen, boksen doe je vaak alleen tegen een boksbal. Eveneens hebben kinderen met autisme moeite met (onverwachte) verandering welk minimaal is bij het boksen, de tactieken zijn vaak hetzelfde en worden stap voor stap opgebouwd. Dingen heel letterlijk nemen zouden niet een probleem zijn want wij boksen ook letterlijk op de boksbal zo eerlijk en recht door zee. Analyseren vanwaar je juist slaat zijn ook van belang met oog voor detail hoe elke beweging plaats vindt. Het komt erop neer dat boksen een ideale sport is voor iemand met autisme die zich stap voor stap kan verder ontwikkelen op zijn eigen tempo..

Hoessein A. van Vzw Team ait azzi wts
1 1
lees meer

Winnaars - categorie kleine projecten

Waardig begraven

Ieder mens heeft recht op een menswaardig afscheid, hoe zijn levensweg ook geweest is. Arme of eenzame mensen krijgen een begrafenis die wordt betaald door de stad. Na hun overlijden volgt er enkel een eenvoudige kist en begraving op de begraafplaats door de begrafenisondernemer zonder aandacht voor wie die persoon was en zonder aanwezigheid van familieleden of kennissen. Als groep vrijwilligers willen we dit niet meer laten gebeuren in Genk. Wij willen deze mensen op het einde van hun leven een menswaardig afscheid schenken, rekening houdend met hun levensbeschouwing. Daarom zorgen we voor een afscheidsritueel, een bloemstuk, een naamplaatje, een grafsteen of ander symbool. Ook gaan we op zoek naar mogelijke familie en nodigen hen uit voor een waardig afscheid. Dit kan bevrijden en verzoenend werken. We willen nauw samenwerken met OCMW en begrafenisondernemers. Zo wil ‘waardig begraven’ meebouwen aan een warme en solidaire samenleving. Jouw stem maakt dit mogelijk

CECILE R. van Waardig begraven
0 0
lees meer

Winnaars - categorie kleine projecten

Genkse Fairtrade Bakfiets

We pimpen een bakfiets in fairtrade-uitvoering en tot cyclobar.

Hiermee willen wij naar Genkse scholen, verenigingen en evenementen gaan om fairtrade en lokale handel onder de aandacht te brengen in de Genkse gemeenschap.

De bakfiets kan ook gehuurd worden voor:

 

-          Koffie- of wijnproeverijen (met of zonder begeleiding)

-          Tuinfeesten of evenementen met een selectie van wijnen, koffie, fruitsap, bieren, … van fairtrade of lokale handel.

-          Verkoopstand op school of voor je vereniging met een brede selectie van fairtrade en lokale producten.

 

Vanuit ecologisch en duurzaam perspectief kiezen wij voor een elektrische bakfiets i.p.v. vervoer met de auto.

Jacqueline Colla en Olaf Meert

Jacqueline C.
1 0
lees meer

Winnaars - categorie kleine projecten

STEM in Genk

Dit project heeft als doel het stimuleren van STEM-onderwijs door middel van robotica-workshops voor kinderen in Genk. Het project wil de interesse en vaardigheden van kinderen in STEM-vakken vergroten en bijdragen aan hun voorbereiding op de toekomstige arbeidsmarkt waar digitale vaardigheden en een STEM-profiel steeds belangrijker worden. Het project omvat het aanbieden van robotica-workshops aan kinderen in Genk, het ontwikkelen van lesmateriaal, het aanschaffen van robots en het organiseren van een zomerkamp. De workshops zullen worden gegeven door professionele begeleiders en het materiaal zal beschikbaar worden gesteld aan scholen en organisaties die de robots willen uitlenen aan kansarme kinderen. Het project richt zich op het vergroten van de toegang tot STEM-onderwijs voor kansarme kinderen en heeft als verwachte resultaat een toename van de interesse en vaardigheden van kinderen in STEM-vakken en een vergroting van het aantal jongeren dat kiest voor een STEM-opleiding.

Nicky V.
0 0
lees meer

Winnaars - categorie kleine projecten

Bo Design - Atelier herstelling 2dehands dierenmaterialen

Het atelier biedt een gezamenlijke werkplek waar personen met specifieke ondersteuningsbehoeften gedoneerde tweedehands dierenmaterialen herstellen en pimpen, om ze nadien aan een symbolische prijs te verkopen aan mensen met een laag inkomen. Het is een zeer waardevol initiatief dat verschillende positieve effecten heeft. Het project zet in op duurzaamheid en het hergebruiken van materialen, het biedt kansen aan doelgroepen én richt zich tot slot op mensen met een laag inkomen en hun huisdieren. Stem op ons project en maak het hand in hand gaan van duurzaamheid en sociale dienstverlening mogelijk!

Sandrina B. van vzw Bo
0 0
lees meer

Winnaars - categorie kleine projecten

bijenmobiel

Een citaat van Albert Einstein: Als de bijen sterven hebben we maar 4 jareb te leven. Meer dan 70 % van wat we eten of hzt voedsel voor de dieren wordt door de bijen bevrucht. -Waarom kieren voor een bijenmobiel? + Om nieuwe imkers te ontlasten (kosten). door bijenmateriaal ter beschiklkinfg te stellen. + Jonge 'nieuwe' imkers warm te maken om aan deze mooie en boeiende hobby te beginnen. - Na de imkerscursus krijgt de beginnende imlker een bijenpeter aangewezen, die hen begeleidt en materiaal ter beschikking stelt. Bij het uitlenen van de bijenmobiel zal een imer meegaan - De bijenmobiel kan uitgeleend worden aan beginnende imkers, scholen, verenigingen, ... - Het lokaliseren en bestrijden van de exoot Aziatische hoornaar behoort ook tot onze opdracht.

Claudio C.
0 0
lees meer

Winnaars - categorie kleine projecten

Menstruatiekastjes

Het toegankelijk maken van menstruatieproducten voor jongeren in openbare ruimtes. Want iedereen verdient deze basisbehoefte en deze moet dan ook toegankelijk zijn. We willen dat alle jongeren dezelfde kans krijgen om aanwezig te zijn op school en activiteiten zonder schaamte en angst.

Annelies Z.
0 0
lees meer

Winnaars - categorie kleine projecten

TEK STIEL, elkaar verbinden met 'textiel'draden

TEKSTIEL gaat voor duurzaamheid. We leven in een wegwerpmaatschappij waarbij de afvalberg van allerlei textiel enorm groot is. In ons atelier krijgt elk stukje reststof een tweede leven. We zijn een open atelier, een ontmoetingsplaats, voor mensen die bezig zijn of interesse hebben voor diverse vaardigheden rond textiel. We streven ernaar om deze vaardigheden van oude ambachten aan te leren en te begeleiden aan alle deelnemers en zijn ook nieuwsgierig naar de handwerken van andere culturen. We organiseren workshops. Aanvullend met dit doorlopend programma wil TEK STIEL uit zijn comfort-zone treden en 'out of the box' denken. We willen een duurzame werking uitbouwen waarbij we ons ook richten tot het onderwijs én opdrachtgevers. TEK STIEL hoopt met dit uniek project eigenzinnige werken te mogen realiseren met de steun van een burgerbudget.

RITA V. van vzw TEKSTIEL
0 0
lees meer

Winnaars - categorie kleine projecten

Speel'Bieb Genk komt naar je toe.

Om meer mensen de mogelijkheid te geven om speelgoed te lenen bij Speel’Bieb Genk willen we satelliet-locaties opzetten waar mensen het speelgoed dat ze online reserveerden kunnen ophalen en inleveren. Deze satelliet-locaties hebben ruimere of andere openingsuren dan het speelgoedmagazijn in de Oude Hostartstraat. Zo maken we Speel’Bieb Genk voor meer Genkenaren ‘dichtbij’ qua bereikbaarheid en beschikbaarheid. Met de steun van Burgerbudget Genk engageren wij ons om een satelliet-locatie op te zetten in Genk centrum, Boxbergheide, Tuinwijk – André Dumont, Sledderlo, en Termien.

Doris V. van vzw OKAPI RRR
0 0
lees meer

Winnaars - categorie kleine projecten

Do it together/genk is hot

Do it together;samen staan we sterker! Met Genk is hot willen we mensen warm (heet) maken om samen de schouders te zetten onder het maken van een lokaal product. Dit moet korte keten in de kijker zetten. We gaan dit doen door samen pepers te kweken en die met lokale experts om te zetten in chillisaus, zout, olie, chocolade.... Samenwerken aan dit project creëert een samenhorigheidsgevoel, dat we in de loop van het proces willen versterken. Dit door ontmoetingen te organiseren waar mensen elkaar beter leren kennen, we gaan activiteiten op touw zetten zoals; workshops volgen,wandelingen maken, peperfeest. We willen dat het niet alleen mensen onderling verbindt maar ook mensen uit de sociale tewerkstelling meeneemt in dit warm verhaal. Door hen op een creatieve manier te laten meewerken aan verschillende aspecten van het product. Een duurzaam product dat symbool staan voor onze warme (hete)samenleving.

Caroline S. van Vzw 't Fabriek
0 0
lees meer

Winnaars - categorie kleine projecten

De Langste Spaghetti

“De Langste Spaghetti Ter Wereld” Ik ben Dries, een 22-jarige Genkenaar die ervan overtuigd is dat pasta Genk kan samenbrengen. Genkenaren uit alle 30 wijken kunnen drie zaterdagen op rij een kookworkshop volgen. Getalenteerde chefs tonen hoe je verse pasta en saus maakt. Je leert alle kneepjes van het vak in een geweldige kookworkshop en gaat naar huis met heerlijke ravioli, lasagna, penne, spaghetti… Het slotpunt van deze reeks kookworkshops is het wereldrecord “De Langste Spaghetti ter wereld”. Samen met alle Genkenaren maken we op 1 dag tijd een gigantische pastasliert van 3600 meter. De sliert eindigt in de Vennestraat, waar er vollebak-gewijs samen gedanst en gefeest kan worden met een lekker bordje spaghetti! Smakelijk!

Dries L.
0 0
lees meer