Deel op facebook
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Van idee tot project!

 

Stad Genk vroeg eind 2022 aan zijn inwoners om ideeën in te sturen voor een nieuwe campagne van de burgerbudgetten. Met succes! Maar liefst 93 Genkenaren, uit 25 verschillende wijken, stuurden 123 ideeën in. 108 daarvan worden op dit moment verder uitgewerkt.

 

In september 2022 werd het startschot gegeven voor een nieuwe ronde Burgerbudgetten. Genkenaren werden opnieuw opgeroepen om hun ideeën in te sturen in drie categorieën:

  • duurzaamheid en klimaat
  • talentontwikkeling
  • armoedebestrijding en sociale ongelijkheid.

Net als bij de vorige editie, werd die oproep ook deze keer massaal beantwoord. Maar liefst 93 Genkenaren, uit 25 verschillende wijken, stuurden 123 ideeën in. Een klankbordgroep dook in alle voorstellen, en selecteerde er 108. Al deze voorstellen worden momenteel verder uitgewerkt.

Alle deelnemers kunnen nu tot 14 maart rekenen op ondersteuning via workshops en infosessies. Daarnaast worden ze ook allen begeleid door 1 van de 54 projectcoaches. Die aanpak wordt gesmaakt door de deelnemers. Zo vertelt Gwen Segers, 1 van de 93 Genkenaren die een idee indiende: “Er zijn allerlei informatiesessies, bijvoorbeeld over het financiële aspect, communicatie, hoe bouw je een project op,... Het wordt heel serieus aangepakt, en we worden van dag 1 gesteund zodat we ons idee goed kunnen ontwikkelen tot een volwaardig project.”

Burgerbudgetmarkt

Iedereen die geselecteerd werd om zijn project uit te werken, krijgt hiervoor de tijd tot 26 maart. Dan is het weer aan de klankbordgroep om de voorstellen onder de loep te nemen en te beoordelen. Eind april maken zij hun selectie bekend.

Tussen 15 en 31 mei kunnen alle Genkenaren vervolgens stemmen. Om hen te helpen een keuze te maken, wordt er dit jaar voor het eerst een Burgerbudgetmarkt georganiseerd. Daar worden alle projecten voorgesteld. De stemming verloopt overigens niet enkel digitaal. Om de drempel zo laag mogelijk te houden, zullen er stemmomenten georganiseerd worden in enkele openbare gebouwen.

Ten slotte worden de winnaars op 1 juni bekend gemaakt. Ze krijgen een budget van maximum 100.000 euro voor een periode van 2 jaar.

Wie benieuwd is naar de 108 projecten die meedingen voor de winst, kan ze allemaal ontdekken op https://burgerbudgetgenk.be/topics .

Deel op facebook