home-page
Deel op facebook
Ga terug naar het overzicht van nieuwsitems

Genk organiseert 8 kick offs, 8 momenten waar je meer info kan krijgen over Burgerbudgetten!

‘Maak da mee’: lanceer je idee en maak kans op een burgerbudget

De burgerbudgetten zijn van bij de start in 2021 een schot in de roos in Genk. Maar liefst 178 ideeën werden tijdens de eerste editie ingestuurd, waarvan 18 projecten startten. Reden genoeg om in 2023 opnieuw een ruim budget ter beschikking te stellen van burgers om eigen ideeën voor de stad te verwezenlijken.

“Hoe ziet het Genk van morgen eruit? Waar droom je als Genkenaar over voor onze stad? Als stadsbestuur dromen we van een stad waar elke Genkenaar zich thuis voelt. Waar niemand in armoede moet leven, waar elk talent telt en we samen naar een aangename, groene toekomst kunnen gaan. Zo’n stad maken we samen. Elke Genkenaar kan hierin iets beteken. Heb jij een plan en de goesting om je handen uit de mouwen te steken? Dien jouw idee dan in. Wij zorgen voor het budget en professionele ondersteuning,”

Misschien doen de namen ‘MineWine’, ‘Beestig Genk’ of ‘Speel’Bieb’ wel een belletje rinkelen. Dat zijn drie van de achttien projecten die uit de eerste editie burgerbudgetten voortvloeiden. Vanaf 1 oktober start de tweede editie en kunnen Genkenaren opnieuw hun ideeën indienen. Alle ideeën zijn welkom, als ze aan enkele voorwaarden voldoen:

 • Je bent van Genk;
 • Minstens 14 jaar oud;
 • Je idee valt binnen minstens één van deze drie domeinen:
  • Duurzaamheid en klimaat
  • Talentontwikkeling
  • Armoedebestrijding en sociale ongelijkheid

Stad Genk stelt in totaal 1,35 miljoen euro ter beschikking van het project. Projectbeheerders maken kans op een budget tussen 5.000 en 15.000 euro voor kleine projecten, tussen 15.000 en 50.000 euro voor middelgrote projecten, en tussen 50.000 en 100.000 euro voor grote projecten.

Meedoen doe je zo

 1. Van 1 oktober tot en met 13 november 2022 kunnen alle ideeën ingediend worden via de website burgerbudgetgenk.be. In deze fase moet je idee nog niet helemaal uitgewerkt en concreet zijn. Dat gebeurt in de volgende fases, als je voorstel voldoet aan de voorwaarden.
 2. Voldoet je idee aan de voorwaarden? Dan krijg je van 12 december 2022 tot 26 maart 2023 de tijd om het tot in de puntjes uit te werken. Hiervoor kan je rekenen op de hulp van een projectcoach. Er worden ook algemene workshops en infosessies over financieel en administratief beheer, promotie, communicatie en projectontwikkeling georganiseerd.
 3. Vanaf 26 maart 2023 worden alle ingediende projecten onder de loep genomen door een klankbordgroep. Zij toetsen de voorstellen af aan het reglement.
 4. Tussen 15 en 31 mei 2023 worden alle projecten voorgesteld en kunnen Genkenaren vanaf 14 jaar hun stem uitbrengen. In welk project geloof jij het meest? Per budgetcategorie kan iedereen 1 stem uitbrengen.
 5. De resultaten worden bekend gemaakt op 1 juni 2023. De voorstellen die het meest aantal stemmen haalden, krijgen een burgerbudget. Vanaf dan hebben initiatiefnemers twee jaar de tijd om hun project te realiseren.

Benieuwd naar meer?

Wil je graag meer informatie over het burgerbudget? Er worden op verschillende momenten, op verschillende plaatsen in Genk infosessies georganiseerd. Bij een drankje leer je alles over het project. De infoavonden starten om 19.30 uur, tenzij anders vermeld.

03/10: Boxberg – De Schalm, Landwaartslaan 99, Genk.

05/10: Centrum – Heempark, Hoogzij 7, Genk.

06/10: Waterschei – Casino Modern, André Dumontlaan 2, Genk.

07/10: Bret-Gelieren – de Middenschool , Mosselerlaan 62, Genk.

17/10 – 20.15u: Termien/Bokrijk – De Schom, De Schom 8 , Genk.

20/10: Kolderbos – De Kastert, Kastertstraat, Genk.

22/10: Sledderlo – Parochiehuis St. Jozef, Trichterweg 6, Genk.

24/10: Genk-Noord – de Zeshoek, Driehoevenstraat 82, Genk.

Deel op facebook